petice proti EU regulaci a registraci osiv RSS

Štítky: , , ,

8 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Trochu si tu zaspamuju. EU připravuje pod heslem „bezpečnější potraviny“ opatření přikazující povinnou registraci osiv a schvalování jejich „nezavadnosti“ . Primárně velkým pěstitelům, ale jasná nejsou ani pravidla pro malé farmáře . V extrému by to mohlo znamenat, že nám bude zakázáno používat vlastní semínka a staneme se jako jednotlivci i jako země závislí na nákupu osiv od velkých světových koncernů. Osiv, která jsou často geneticky modifikovaná a musejí se tak každý rok kupovat znovu. Zaniklé staré odrůdy pak již těžko někdo vzkřísí. Budu jedině ráda, pokud se ukáže, že jde o zbytečnou hysterii, ale vzhledem k varovnému průběhu podobných opatření v USA to neberu na lehkou váhu a doporučuji tímto téma vaší pozornosti. Podpis je pak na vás.

    Petice: https://www.openpetition.de/…eho-prumyslu#…|cs (nahoře si můžete nastavit češtinu)

    dalsi info a nazory např:
    http://biospotrebitel.cz/…eu-o-osivech
    text navrhu, bohuzel nevim presne jak aktualni: http://ec.europa.eu/…_aphp_en.pdf

  2. Ha – tak přesně na tohle jsem narazila včera. A přiznávám bez mučení, že se mi ten návrh nechce číst, abych pochopila, jestli ty české texty nejsou jen planá panika a jeslti bych se měla obáváat (a v takovém případě i petici podepsat, ač obecně podepisuju velmi nerada a zřídkavě). Četli jste to někdo, ten původní zdroj?

  3. ↪ 2 kami: snažím se, ale v textu návrhu je tolik odkazů, že se z toho stává dosti neuchopitelná chobotnice:( Samotné pochopení definic a vymezení pojmů je na mnoho zimních večerů. Myslím, že ani po poctivém přečtení nemůže člověk neznalý bruselské hantýrky s jistotou tvrdit, že pochopil, co to má znamenat. A jak to pak budou aplikovat úředníci v praxi, to je zase úplně jiná kapitola.
    Nekomerční pěstitelé, výzkumy, genové banky, to by snad dotčeno být nemělo. ZATÍM. (Z odkazu výše ovšem vyplývá, že to zřejmě změkčili až pod tlakem protestů).

  4. Podepisovala jsem na jaře, bylo přiloženo pár vysvětlení a příkladů. Výsledkem prvního návrhu by byl zákaz prodeje i výměny necertifikovaných semen nebo sazenic (i v rámci klubů a svazů). Povolená semena, resp. odrůdy, by určila EU.
    I po změkčení jsem proti jakémukoliv nařizování a regulaci obchodu s osivem.

  5. Mně to přišlo mailem od kamarádky a domnívala jsem se, že to snad musí být hoax, že to snad nikdo nemůže myslet vážně. Dnes o tom ale psali i v MF Dnes (manžel si ale noviny odnesl do práce a na webu iDnes nemohu nic najít). Psali tam, že registrovaná osiva mají už v USA a nyní se to snaží po tomto vzoru zavést i v EU, ale zvedl se proti tomu velký odpor, protože i velmoci jako Německo či Rakousko mají spoustu různých regionálních nikde neregistrovaných odrůd, která si hýčkají jako národní bohatství, a je jim jasné, že by tímto zákonem o ně přišli. Ono asi tak ani nejde o to, že by si člověk na své vlastní zahrádce nemohl vypěstovat něco ze svého semínka nebo ze semínka od sousedky (kdo vám to dokáže? že by chodily nějaké kontroly a člověk by musel prokazovat, kde to semínko koupil? to snad ne?). Šlo by vlastně o likvidaci hlavně menších zemědělců, kteří používají vlastní osiva a nyní by je museli nakupovat. A pak by se taky mohlo stát, že tu budeme nedobrovolně jíst jen samé geneticky modifikované potraviny. Myslím, že koncept EU není zase tak špatný, ale rozhodně by neměli vymýšlet takovéhle kraviny!

  6. ↪ 1 yannka: Přiznám se, že se v tomto návrhu taky nevyznám, ale věřím, že na tom může něco být. Kdysi jsem se hodně zajímala o problematiku GMO (ale mám prosím humanitní obory, tak bez těch exaktních vědeckých detailů) a z té doby si vzpomínám na historku o jakémsi farmáři, co se mu rostliny zkřížily přirozeně a automaticky, jak to tak v přírodě bývá, s rostlinami z osiva fy Monsanto, které byly pěstovány nedaleko.
    Léta sel své vlastní osivo, ale náhle měl průšvih, protože právě to jeho vlastní osivo mělo genetické charakteristiky patentované firmou Monsanto, prohrál soud. Přitom neměl jak zabránit tomu, aby pyl lítal sem a tam, pěstoval si na svým a za svý. Najednou ne vlastní vinou přišel o možnost reprodukce vlastních rostlin a stal se závislým na velkododavatelích osiva.

  7. http://www.margit.cz/…i-o-rostlin/

  8. Ano, je to problém. Teda může být. V létě jsem v Rakousku navštívil pěstitele rajčat, který má přes 1000 odrůd a osivo si dělá sám. Říkal nám o tom. A apeloval aby se proti tomu protestovalo. V Rakousku je to téma pro protesty, ale říkal, že v Německu o tom bohužel moc lidí neví. Což je špatně, protože je nutné, aby Německo a Francie proti tomu něco dělaly, jinak to projde. Ono už dneska když někdo prodává v Německu přes www stránky osiva zeleniny/ v malém, osivo dělá sám / , tak dole výslovně píše, že ty rostliny jsou pro okrasu, že se nesmějí jíst a že jejich rajčata chutnají akorát jejich psům. Tím to obcházejí.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.