Ovoce a zelenina vylepšené chemickými nástřiky RSS

Štítky: , ,

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dostala jsem dnes do mailu článek o tom, jak naši prodejci vylepšují ovoce a zeleninu napícháním vodou a chemickými látkami, čímž zvýší jejich hmotnost a trvanlivost i své marže :-(
    Článek je dlouhý na to, abych jej sem kopírovala celý, a obsahuje i fotodokumentaci, takže jsem se pokusila najít originál, zřejmě je zde:

    http://knava.blog.idnes.cz/…eleniny.html

    Ovšem podle Potravin na pranýři by mohlo jít o hoax s tímto zdůvodněním:

    "Zmiňovaný emulgátor (E 384 Citronan isopropylnatý) je používán v rostlinných olejích a margarínech, jeho účelem je zabraňovat žluknutí, jeho použití je však v České republice zakázáno. Tato látka je rozpouštěna v tucích a její použití v ovoci by nemělo žádný smysl. Podobně není jasný ani způsob, jak by bylo možné takové množství vody do ovoce vložit, navázat a udržet.

    Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se s podobnou etiketou v tržní síti nesetkali. Etiketa v této podobě koluje pouze po sociálních sítích a jeví se jako počítačově upravená. Domníváme se proto, že se v tomto případě jedná o poplašnou zprávu, jejímž cílem je vyvolat zmatek."

    Setkali jste se s něčím podobným?

  2. ↪ 1 Krizik: V Číně se to prý dělá. Známou odrazoval prodejce ovoce, aby z těchto důvodů jeho produkci kupovala (měli přátelské vztahy).

  3. Ani ne hoax, spíš vtip blogera.

  4. Já jsem kdesi četla, že v Egyptě nejsou bezpečné melouny, že je prodejci také napichují vodou, aby byly těžší a více za ně utržili. Člověk už neví, co všechno může v obchodě koupit, že… Před lety nebylo žádné křehčené maso… Také jsem držela v ruce v Makru balení čerstvého mletého masa (baleno jako takový tlustý salám či tlačenka – takový tvar to mělo), kde bylo velkým písmem uvedeno MLETÉ MASO a ve složení pak malým písmem uvedeno „vyrobeno s podílem zmraženého masa“, takže já už bych se ani nedivila, pokud by byl článek pravdivý :-(

  5. ten blog je vtip a reakce na křehčené maso (navíc na obrázku je vidět mizerná práce s grafickým programem na úpravu fotek), dvě až tři z uvedených „éček“ nejsou v ČR povolena

  6. To jsou přesně ty důvody, proč jsem se já, chlapec z města, přestěhoval na dědinu, založil si ovocný sad, se šesti jabloněmi, dvěma hrušněmi, čačenskou lepoticí a rynglí Althámovou a proč jsem zryl část své čtvthrktarové zahrdy, kde manželka pěstuje vše potřebné. Naštěstí jsme mnimo doah exhalací jak průmyslových tak z domácích topenišť, takže moho klidně, své výpěstky, považovat za BIO. I když na tom netrvám. Největší problém vidím na farmařských trzích, kde ve většině případů je jedno jabko jako druhé, naprosto čisté brambory i kořenová zelenina. Proč asi, viďte?

  7. ↪ 6 CanCalla: Pokud je zelenina pěstovaná v sypké půdě a je sklizena za sucha, tak na ni neulpí skoro žádná zemina. také to může být tím, že např. brambory v takovém množství, jsou sklízeny strojově.
    Předpokládám, že pěstitel, než uskladní jablka je přebere, ty méně vzhledná dá vylisovat na mošt, nebo je jinak upotřebí a hezká prodá.

  8. ↪ 6 CanCalla: Najdou se i tací, co mají brambory a petržel hezky zahliněné, a jak se píše výše, záleží, kdy a jak se sklidí a poté opečuje;)
    Málokteří deklarují, že jsou BIO.. Většina pěstuje méně intenzivně nebo klidně „jakoby bio“, ale to nemá zas tolik co dělat s tím, jestli mrkev operou nebo ne. V Praze prodávají už spíš větší pěstitelé, kteří už mají jiné možnosti. Malým přebytkářům se s nůší velikostně neroztříděných domácích brambor a košíkem vajec do města fakt nevyplatí jet.
    Co se týče jablek, hrušek a spol. – opět záleží na konkrétním pěstiteli, profíci, co mají velké sady a věnují se pouze tomu si dají hodně záležet na tom, aby měli prodávaná jablka krásná (správně uskladněná, rozdělená dle odrůdy, případně velikosti, ne však každé zvlášť napuštěné jedy), na tom takové zlo nevidím, ti menší, co to prodávají jako doplněk k zelenině, mají různé padavky a „chatové“ odrůdy, což je taky fajn.

  9. Tohle není úplne k tomu článku (kterej teda taky chápu spíš jako ironii), ale nenašel by se tu někdo, kdo by věděl jaké druhy zeleniny a ovoce včetně tropického vyžadují intezivnější „péči“ v podobě různých postřiků a hnojiv a které méně. Jako maminka pulročního dítka zatím nakupuji výhradně bio nebo zatím využívám zásoby ze zahrady. V zimě je ale nabídka ovoce a zeleniny velmi omezená a v bioobchodech ještě o to více. Někde jsem kdysi četla, že například mango či avokádo jsou relativně v pohodě i z normálního obchodu, zatím co třeba banány jsou střikané kde čim a tudíž je lepší kupovat hlavně bio. Vůbec už nevím zdroj. Jde mi hlavně o produkty pro díťe, aby nebylo celiu zimu jednostranně na jablcích a hruškách. Budu ráda za jakékoliv info či typ na dobře zásobené bio v Praze.

  10. ↪ 9 snookie: Já Vám k tomu můžu říct jen to, co mně před 26ti lety říkala naše báječná pediatrička: dávejte dětem jen to, co roste u nás, na co jsme geneticky zvyklí. Všechno ostatní berte jen jako zpestření, podávejte výjimečně a potom můžete risknout i možnost postřiku. Pokud jste si nemohla zamrazit nebo zavařit ovoce z léta, kombinace jablka – hrušky – mrkev jsou bezva, dýně je super! A neberte to prosím ve zlém, mně vymluvila dávat dětem kiwi a citrusy kvůli alergenům. Větší nabídka tehdy nebyla a já jsem za to ráda, asi bych taky neodolala. S odstupem její názory obdivuji.
    Pro pobavení: Starší dcera měla po hospitalizaci banány na recept. Opravdu jsem dostávala u doktorky recept a na výdejním místě mi za něj prodali banány, které když výjimečně byly, tak max. 1 kg na osobu po příšerné frontě :)))

  11. ↪ 10 Vanda: Moji rodiče se tím také řídili, i když to neměli od lékařky, ale tatínek to vyčetl v nějaké samizdatové literatuře. Banány se u nás nejedly ať se prarodiče stavěli nahlavu jak chtěli a rodičům nadávali do krkavců:-). Což teda fakt nebyli, já jsem prožila před rokem 1989 skoro deset let a šťastně jsme vyžili s místním ovocem, plus příležitostný pomeranč a grep, a to hlavně kolem vánoc. Je ale pravda, že kromě jablek a hrušek ze zahrady ve sklepě, to taky znamenalo vlastnoručně natrhané borůvky, třešně, višně, meruňky, švestky, maliny a rybízy v mrazničce, hruškové, meruňkové, švestkové a třešňové kompoty, povidla, švestková klevela, džemy a šťávy… Rodiče se v létě docela otáčeli:-).

    ↪ 9 snookie: Co se týče postřiků, je strašně těžké poradit. Je pravda, že některé plodiny se méně stříkají, protože jsou méně náchylné k nemocem a škůdcům, takže i ty z konvenčního zemědělství se dají dát dětem. Já jsem viděla žebříček nejvíce a nejméně chemicky ošetřených plodin v USA, což ale není vypovídající o Evropě (informace v tomto směru mi připadá, že v Evropě nejsou tak snadno uživatelsky dostupné). Navíc, se to v čase mění. Jeden rok byla nejvíce zaneřáděná rajčata a bylo kolem toho ve státech docela haló a další rok se snad ani nedostala do první desítky.
    Nejhorší je to podle všeho téměř bez výjimky u měkkého ovoce – jahody, broskve, hroznové víno, atp. Na druhou stranu, když jsem na Zelném trhu v Brně kupovala broskve od pěstitelů z jižní Moravy, bio nebyly, ale nebyly to žádné superbroskve, co by přežily převoz přes půl Evropy a pochybuju, že byly ošetřené.

    Tady přikládám odkaz na ten americký žebříček: http://www.thedailygreen.com/…-dozen-foods?…
    http://www.ewg.org/…/summary.php

  12. V ČR (respektive EU) se to dost důsledně měří a sleduje, spíš mě překvapuje, že se s výsledky více nepracuje — tedy ve smyslu prezentace pro veřejnost a srovnání např s výsledky ovozelu z intergrované produkce nebo v bio režimu. Zkusím o tom zjistit více, tady něco málo:

    http://www.szu.cz/…nym-reziduim

  13. ↪ 6 CanCalla: Chápu vaše důvody, souhlasím, počínám si podobně.
    Jenže přijde deštík z Černobylu, zafúká nám větřík z Fukujámy a jsme hned… někde jinde. :-((

  14. Chci právě spíš něco pro zpestření, ale i tak bych radši co nejmíň vylepšené. Vím, že naše rodiče nic tak nehrotili, na druhou stranu si myslím, že to nebylo ani tolik třeba.

    ↪ 12 pan Cuketka: Přesně něco takového jsem měla na mysli:) Děkuju.

  15. Ještě mě v této souvislosti napadá jedna otázka. Nekolikrát jsem narazila na názor, že mražená i nebio zelenina je kvalitnější než běžná supermarketová, protože je zamražená hned jak se sebere a není tak nutné ji stříkat tolik, aby v obchodě co nejvíc vydržela. Co si o tom myslíte?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.