ohrev materskeho mleka RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

3 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Vim, ze materske mleko nepatri zrovna na kulinarske forum, ale je tady spousta odborniku na vyzivu a „chemicke“ procesy ci zmeny v potravinach. A materske mleko potravina je, ne? :-)

    Dotaz cislo jedna: jak nejlepe a nejefektivneji (rozumej nejrychleji, kdyz dite rve…) ohrat odstrikane materske mleko? Ohrivam ve vodni lazni, ale to trva relativne dlouho. Obzvlaste ve ctyri hodiny rano.

    Dotaz cislo dve: co presne se deje pri ohrevu v mikrovlnce? Vim, ze to by bylo nejrychlejsi, ale zase nechci mleko znehodnotit. Jednalo by se par vterin, ohrivam zatim opravdu male mnoztsvi.

    Diky za odpovedi

    Martek

  2. ↪ 1 martek: V MW je ohřev nerovnoměrný a v některých uzlech tak rychlý, že se nestačí teplo rozvádět mlékem a lokálně se velmi přehřívá v maličkých oblastech, takže se semo tamo vlastně svaří, zatímco okolo je ještě studené. Svařené mateřské mléko se částečně znehodnocuje, takže se tím celková kvalita mléka trochu horší (ale zas zůstane tam i to okolní nesvařené).

    A pak se to nedoporučuje kvůli tomu, že to nerovnoměrné prohřátí může zkoušením lahvičky o ruku vyvolat dojem, že mléko je teplé akorát, a pak se kojenec opaří, když natáhne z lahvičky zrovna z místa, kde je mléko teplejší.

    Lepší je ohřívat ve vodní lázni, vylepšeně v ohřívačce, ta je rychlejší.

    Ale zas není třeba z toho dělat drama, v Africe naopak MW nesmírně pomohla zdraví kojenců, když se povedlo do domácností zavést pasterizaci mléka (tam tedy umělého) v mikrovlnkách.

  3. ↪ 2 kami: takze radeji ta vodni lazen.....

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.