Nože Fontignac z akce v Kauflandu RSS

Štítky: , , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nemáte někdo zkušenost s noži Fontignac, na které je teď slevová akce v Kauflandu? Stojí za něco nebo je to šunt? Téměř nic se mi o nich nedaří zjistit, kromě stránek výrobce jako kdyby ani neexistovali. Chtěl bych santoku, ale mé ostatní nože jsou Zwilling, takže nevím, jestli nebudu sklamaný, když je pak porovnám. Má cenu do toho jít? Jsou až podivně levné…

    http://www.kaufland.cz/…ty/index.jsp

  2. Zkušenosti s nimi nemám, nicméně zas tak levné to není – 100Kč za každý bod, tj. 100×25 + 219 Kč = 2719 Kč (případ Santoku), přičemž pochybuju, že je nakoupí za dráž než za 200 Kč/ks.
    Držela bych se osvědčených značek, ne akcí v supermarketech & teleshoppingu.

  3. Takhle to ale počítat nemůžete. Každopádně jde o to, že tam běžně nakupuji, takže ty body mám. Otázkou je, jestli je využít…

  4. Ta značka patří pod skupinu značek okolo Zwillingu (popř. Staub), takže to není úplně mimo, v ČR se to ale běžně neprodává, takže to nejde moc dobře porovnat a nikdo tu s tím asi zkušenosti mít nebude. Každopádně podle webu značky primárně dělají litinové nádobí — nože jen jako bokovku: http://www.fontignac.com/

  5. Podle mého názoru ty nože budou totální šunt. Nůž santoku nižší třídy kvality o délce 16cm bude stát minimálně trojnásobek uvedené ceny 219Kč a absolutně nebude dosahovat kvalit nožů Zwilling. Toto bude horší úroveň než jsou nože Tescoma, které sami o sobě nestojí za nic.
    Navíc mají ocelové „střenky“, takže budou v mastných rukách krásně nebezpečně klouzat. Osobně bych do toho nešel.

  6. Trošku mimo téma, ale pokud by měl někdo zájem o nože Zwilling, tak dnes jsou v akci na Slevomatu:

    http://www.slevomat.cz/…ng-twin-chef

    Nedokážu ale posoudit, zda je to výhodná nabídka.

  7. Uvažovala jsem o těch nůžkách, za 99 Kč to není tolik a přece jen budou lepší než obyčejné kancelářské. Pak taky ty steakové nože na doplnění běžných příborů mi přijdou OK cena/výkon.

  8. Nožům všech druhů včetně pokusů o jejich výrobu se věnuji cca 50 let. Protože mi v kuchyni chyběl japonec, který se pro zpracování jeví jako velmi šikovný zbystřil u nabídky nožů v Kauflandu. Po nasbírání bodů jsem koupil kuchyňák Santoku a podrobil ho mírnému testu. Tvrdost ne až zase super, ale výborná řezivost a používání. Probrusy na čepeli pomáhají při oddělování části krájené potraviny. Výborně krájí i měkké pečivo. Držátko mi sice nevyhovuje, ale pro mytí v myčce ideální. Při zkoušce rezivění obstál na výbornou (ponechání zbytků šťáv z ovoce na čepeli i držátku po 24 hod.) Předpokládám stejnou kvalitu i u ostatních nožů. Za tuto cenu výborná kvalita. Pro uchování vlastností je základní předpoklad šetrné uskladnění a řezání na prkénku. Doporučuji.

  9. ↪ 8 zdedom: Proboha, Vy dáváte nože do myčky? Nezlobte se na mě, ale to Vaše padesátileté věnování se nožům asi nebude moc slavné.

  10. zdedom:Vy se věnujete nožům včetně výroby padesát let a nazýváte střenky držátkem? Test „rezivění“ taky stojí za to. Slyšel jste o tom, že nejideálnější vlastnosti pro výrobu nožů má černá rezivějící vysokouhlíková ocel? A že nůž se má po použití omýt pod tekoucí vodou, osušit a uložit do bloku, nebo na magnetický držák, byť je ze špičkové nerezové oceli? Myčka no comment.
    Z vaší recenze je vypovídající „tvrdost ne až tak super“ – přeloženo do češtiny, po ukrojení patnácti krajíců chleba to bude tupý jak poleno. Tvrdost materiálu je základní vlastnost nože, od které se odvíjí schopnost držet ostří.
    Pokud chcete do sbírky japonce za super cenu, který stojí za to, doporučuji tohle: http://www.noze-nuz.com/…/santoku.php
    Jen s ním nedělejte testy rezivění, je to sendvičová ocel a prostřední řezivý plátek by začal kolem ostří rezivět.

  11. no ono to vubec cely zni jako PR canc…

  12. Děkuji za reakce..
    Já sám nůž do myčky samozřejmě nedávám, ale vycházím z potřeb běžného spotřebitele …
    Uhlíkovou ocel mám nejraději (po použití nůž proboha neomývám, ale otřu a případně potřu špekem, ha!!?), ale není vhodná pro běžné používání spotřebitelem, který má nože pouze na krájení a ne na výstavu. Taktéž kovové držadlo není pro mě to pravé, ale viz výše.
    Dotazy na nože Fontignac byly od běžného spotřebitele…
    Nože na Nož nůže se mi líbí, ale tam jsou ceny jinde a opět – to není pro běžného spotřebitele… Tvrdost nože Fontignac je opravdu slušná a vydrží zaručeně víc než 15 ukrojení (ověřeno) a dá se dobře nabrousit.
    Takže nechci rozvíjet diskuzi na úrovni „odborníků“, ale běžných uživatelů, kde cena za tento nůž odpovídá kvalitě. HOWG

  13. ↪ 1 thesilentman: Nejsem profík, nože mám mizerné (až na dva). Koupila jsem si v Kauflandu santoku, přišlo mi, že za ty dvě stovky to bude OK. Sice jsem si ho chtěla dát pod stromeček, ale kvůli téhle diskusi jsem ho vyzkoušela. Připadá mi docela dobře vyvážený, v mokré ruce neklouže, v mastné nevím. Ostrý je dostatečně, pečivo s ním krájet nehodlám, možná si koupím i zoubkovaný na chléb (ten můj už dodělává). Oproti Tescomě (viz 5.) je o hodně lepší. Poměr cena/výkon mi připadá velmi dobrý, zvlášť, pokud nakupujete v Kauflandu běžně (a pokladní občas také přidají body, když si člověk řekne). Určitě to může být hezký dárek pro neprofesionála, přeložte si „hospodyňka obecná“.

  14. No, je legrační, jak se tu někteří obouváte do Zdedoma a přitom berete nůž do mastné ruky. Ať uvažuji jak chci, nemohu najít možnost, že bych měl mastnou ruku, kterou beru nůž, v mém případě pravou. To už musí být jo hovado člověk, který vezme do ruky špek a pak nůž. Nezlobte se, hošani, na mě, ale někteří mi tu připadáte jako salónní milovníci kulinářství. Jste jako majitelé full frame zrcadlovek, kteří musejí mít ten nejlepší vercajk za šestimístnou částku, ale na papír nikdy fotku nezvětšili. A pokud ano, tak na 10×15 cm. Je to tristní, číst tady některé komentáře. Omlouvám se za tu příkrost, ale pan Cuketka jistě pochopí, jak to myslím.

  15. Navíc, máme brousky, kterými dvěma tahy obtáhnu nůž a je zase nějakou dobu ostrý, jako břitva. Takové ty řeči, že se nože nemyjí ale jen otírají, no, to musí být u vás v kuchyni pěkně zaneřáděno mikrobama, to vám, teda, řeknu.

  16. ↪ 10 martas: v podstate souhlas, uz nekolik let mam v kuchyni tento set
    http://www.noze-nuz.com/…moto_set.php
    A nepotrebuji v kuchyni zadny jiny nuz. Japonci vedi co delaji a to uz tisice let. Maximalne bych prihodil jeste jeden filetovaci, pokud nekdo casto nosi domu cele ryby, ale to je tak vsechno. Prace s temito nozi je uplne jiny level a radost. Jen je s nimi potreba dodrzovat urcita pravidla, na ktera neni bezny uzivatel zvykly. Ale neni to nic sloziteho, zakladem je drzeni noze mimo vlhko s obcasnym potrenim mineralnim olejem. Osobne to delam cca 3× do roka a nikdy se rez neobjevila.

    Kvalitu Fontignacu neznam, osobne by mi ty rukojeti nevyhovovaly(drevo je drevo), ale pro bezneho uzivatele to muze byt o level vyse oproti beznym kuchynskym nozum. Pokud mate plny pocet bodu, tak proc ne? Plna cena mi prijde nehorazna, za tu rozhodne nebrat!

  17. CanCalla: Tak za prvé jsem se neobouval do Zdedoma, ale do jeho testu rezivosti. Špinavý nůž 24 hodin nechá jen prase, nebo člověk, který si neváží věcí. Dál jsem reagoval na část jeho recenze „Tvrdost ne až zase super“, protože tvrdost materiálu považuji za jednu z nejdůležitějších vlastností nože. O mytí nože jsem psal, že se má opláchnou a osušit, nůž do myčky nepatří, proud teplé vody ho tupí.
    Co se týče mastných rukou, tak až budete porcovat maso pro třicet lidí (nejsem profesionální kuchař, ale dělám to docela často), poznáte co jsou to mastné ruce a oceníte materiál střenek, který neklouže.
    Jinak nůž za 700Kč nepovažuji za full frame zrcadlovku, ale za tu cenu koupím poměrně kvalitní nůž, který bude držet ostří půjde dobře brousit a vydrží dvě generace. Až si budu chtít pořídit tu zrcadlovku, pořídím si toto http://www.noze-shop.cz/…amascus-18cm nebo toto http://japanesechefsknife.com/VGSeries.html#…
    Ten brousek od Horsta Fuchse a fazetu nožů jím ošetřovaných bych chtěl vidět.

  18. Nazdar odborníci,
    a už jsme tam.........
    Takže – jestliže jsem t e s t o v a l nůž na rezivění, nebylo to kvůli tomu, že jsem ho fláknul stranou, ale záměrně jsem t e s t o v a l co vydrží (nekorodoval, ha!).
    Ještě snad – co se týče střenek, já považuji za střenky p á r příložek, připevněných na čepel nože, převážně z ušlechtilých materiálů. Pro jednodílnou (integrovanou?) rukojeť mi připadne vhodnější název držátko (možná rukojeť).
    Tvrdost jsem testoval vrypem nožem CRKT Heiho, vryp byl viditelný. Ale to jsou opět zcela rozdílné materiály, takže mi přišlo – sorry, že pro běžné používání je tvrdost dostatečná. Osobně považuji za důležitější houževnatost, popř. pro běžné užívání oddolnost proti korozi.
    Takže závěr – nože Fontignac mohu s klidem za svoji osobu doporučit.

  19. Ten CRKT má tvrdost 58–59HRC, což už je poměrně solidní tvrdost. Nože s tvrdostí nad 60HRC už jdou velice obtížně brousit, ale drží ostří, tam ale není problém cena přes 20 tis Kč za nůž. Pro ilustraci nože Zwilling mají tvrdost 55–58HRC a to jsou velice kvalitní nože a jen tak se neztupí. Tady se bojím, že to bude opravdu bláto a vyplatí se připlatit za nějaký Victorinox, nebo Poka.
    S houževnatostí samozřejmě souhlas, např. Tescomy se lámou jak na běžícím pásu, třeba i rozkrojení celeru.
    zdedom: omlouvám se, pokud jste považoval můj komentář za výpad proti Vaší osobě, ale skutečně mně to připomínalo PR na šunt, protože obchodní řetězce obvykle kvalitní věci za body nerozdávají.

  20. V pohodě, osobně pro běžnou práci používám a doporučuji KDS, levné, slušné, brousitelné.
    Tož ať se daří!

  21. Já jsem s nedůvěrou koupil ten kuchařský a byl jsem příjemně překvapen, mohu ho doporučit. Máme doma Tescomu Profi, KDS, + nože z oceli 440C (pro mě první použitelná odspodu) a tento je mezi nimi ten lepší.

  22. Koupila jsem Santoku jako rezervní dárek, nakonec mi zůstal. A není špatný, za dvě stovky dobrej nůž. Body mi strkali od podzimu k nákupům bez počítání, našla jsem jich včera v autě nejmíň 40, takže možná ještě něco …

  23. Ahoj. Na začátku akce jsem koupil ten největší nůž fontignac. Po použití jej vždy hned umyji pod tekoucí vodou jarem a osuším a schovám do boxu. Krájí všechno. Po cca měsíci a půl používání je stále ostrý jako na začátku. Na základě této zkušenosti jsem koupil i Santoku, jeden malý a jeden na střední nůž. Tvrdé jsou dostatečně, stačí s nimi lehce klepnout o dřezovou desku, pěkně zvoní. Má dosavadní zkušenost je Tescoma a KDS. Tescoma je vyložený šunt, KDS o něco lepší ale taky žádný zázrak. V této Kaufland akci jsou tyto nože za hubičku a jsou prostě dobré. Doporučuji.

  24. Už mám i zoubkovaný na chléb, je taky dobrý.

  25. Dík všem za užitečné informace – nejdřív jsem body taky jen někam pohazovala, minule nám jich dali dvojitě, jeden za 50 Kč nákupu, tak jsme polepili celou kartu – chcci vzít příbory pro staroušky, ale nějaký nůž se mi bude taky hodit, asi ten největší.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.