Mandolína versus bubínkové struhadlo k robotu RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

3 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zatím je to v rovině snění, ale v mé domácnosti vyvstává potřeba zjednodušení či automatizace jistých procesů týkajících se strouhání a krájení (už mě to v ruce prostě nebaví).
    Konkrétně uvažuji o mandolíně De Buyer Viper nebo o bubínkovém struhadle k robotu Kenwood Major.
    Nejdůležitější je velmi snadné použití a údržba, potažmo funkce. Převážně jde o zpracování zeleniny na saláty apod. Na Viperu mě fascinují kostičky, na bubínkovém struhadle jemná mrkev na salát (taková ta měkoučká, ne tvrdé nudličky). Plátky umí obojí, julienne pochopitelně chci, protože chci všechno ;-)

    Co je snadněji/rychleji užitelné a umytelné a více šetří čas? Která zásadní funkce čemu chybí? Nebo je snad nevyhnutelné mít obojí? Děkuji za zkušenosti a tipy.

  2. Dobrý den, jsem vlastníkem bubínkového struhadla k Majoru. Údržba je snadná, rozhodně lepší než u mlýnku na maso, většinou stačí umýt proudem vody (rozhodně ne v myčce). Oproti nástavci food procesor není omezená kapacita strouhání a tvrdé věci jako ořechy a pečivo na strouhanku zvládne lépe ( ve FP mi připadá, že disky dělají nepříjemný zvuk). Jako další plus je možnost dokoupení lisu na drobné bobuloviny, letos jsem ho zkoušela první sezonu na rybízovou šťávu na marmelády a šťávu z rakytníku. Jsem spokojená. Nevýhodou je samozřejmě nárok na prostor oproti mandolíně, nástavců je v sadě šest.
    Při strouhání jemnějších věcí musíte požívat velkou nádobu k robotu, jinak třeba drobečky ze strouhanky poletují okolo ( ale mě se to stává i tak).
    Při strouhání hlávky zelí se mi jednou bubínek ucpal a zelí jsem musela dolovat, ale pravděpodobně jsem to zavinila sama, tím jak jsem spěchala. Za sebe můžu říct, že toto zařízení není ležák ve skříni, využívám ho pravidelně na saláty obzvlášť v tomto období na saláty z hlávkového zelí, kořenové zeleniny atd. (Pokud strouhám mrkev na salát s jablkem, takový ten hodně jemňoučký pro malé děti, tak ji dělám ručně na struhadle s malou slzou, takovou jemnost na bubínkovém struhadle neuděláte.)

  3. Mám Kenwood Kmix s bubínkovým struhadlem(před­pokládám podobnou konstrukci) a masovým mlýnkem. Z e všech funkcí je nejslabší právě to struhadlo: bubínek se ucpává skoro vším, jablka drtí moc na kaši, slupky nebo konce z mrkve se často někde mezi bubínkem a tělem mlýnku „zašprajcnou“… to masomlýnkem jsem nadšená a samozřejmě těmi základními funkcemi taky. Na menší množství používám ruční mandolínu – dvacet let mi vydržel původní V-krouhač, který jsem vlastně ani nechtěla, ale dostala ho. Jeho nástupce slouží zatím třetím rokem, rovněž OK.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.