Na kopci - jedna velká záhada RSS

Štítky: , , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Rád bych tímto poprosil laskavé čtenáře o vysvětlení následující záhady jménem Na kopci. Může mi někdo říci, jak je možné, že tato restaurace vykazuje nadprůměrnou návštěvnost i přes silně podprůměrnou kvalitu jídla současně za silně nadprůměrné ceny? Co o sobě říká člověk oddávající se něčemu takovému? Co jsem si myslel o sobě já, když jsem si objednal polévku (bažantí vývar s bylinkovou nádivkou) za 95 Kč a dostal horkou nahnědlou vodu s chutí masoxu s kostkou nádivky postrádající jakoukoliv chuť? Myslel jsem si, že jsem na tom vážně dobře, když si mohu dovolit dát téměř 4 Eura za kvalitu srovnatelnou se studentskou menzou Eurest? Ne. Myslel jsem si, že jsem naprostý pitomec a lidé, kteří sedí kolem mě na tom nejsou o mnoho lépe. Ale oni tam třeba byli poprvé a to je do značné míry omlouvá. Já ale udělal tu nevýslovnou chybu, že jsem tam zašel podruhé. A to i přesto, že mé „Srnčí se šípkovou omáčkou“, které jsem měl předtím bylo úplně syrové a tedy zcela bez chuti.
    Laskaví čtenáři, vysvětlete mi prosím, jaké pohnutky Vás vedou k hojnému navštěvování podniků, ve kterých si nutně musíte připadat jako někdo, s kým není jednáno úplně férově.
    Děkuji velice!

  2. Na Kopec občas chodím a moje zážitky z jídla tam jsou úplně jiné než Vaše. Chutná mi tam a cenu v porovnání s kvalitou považuji za přiměřenou.

    Mám trošku problém s Vaší argumentací: srnčí bylo úplně syrové a tedy zcela bez chuti… No podle mne syrové maso není bez chuti. Ale pokud podle Vás syrové být nemělo (a uznávám, u srnčího s šípkovou omáčkou by mne syrové maso asi taky překvapilo), sdělil jste to obsluze? A jejich reakce?

  3. Re: molie
    Z nedostatku asertivity jsem toto kucharovo selhani presel bez protestu, coz byla – uznavam – zasadni chyba. (nicmene, moje zena tam pred ca rokem reklamovala syrovou kachnu a bylo ji receno, ze kachna nema byt uplne propecena(!)) Stran masa: jeho chut preci vynikne az po tepelne uprave – napr. syrove hovezi (tatarsky biftek) je preci samo o sobe take temer bez chuti. Ale Na kopci mne „nadzvedl“ az onen posledni zazitek s vyvarem. Ciry vyvar bez zeleniny a masa za stovku! Tomu rikam vejvar.
    Zdravim, Stedry

  4. ↪ 3 Robert Stedry: Pokud tam píšou vývar (ne polévka), tak tam není žádný předpoklad zeleniny nebo masa. V menu jen označili vložku a tu dodrželi.

    S propečením srnčího nebo kachny — u kachní prsou je normální je propéct na medium rare (tedy s vnitřní teplotou někde mezi 54 – 60 °C), u toho srnčího nevím v jaké to bylo úpravě, ale i tam se dá zrealizovat nižší teplota propečení při delší úpravě. Určitě bych nečekal všude jako základní stav úplnou propečenost, to se reklamovat moc nedá, spíše vysvětlit s objednávkou předem. Na chuť to velký vliv nemá, spíše na texturu a šťavnatost.

    Jiná věc je subjektivní vnímání chuti — tam jste se stejně jako u propečenosti měli ozvat, určitě by nabídli odpovídající kompenzaci při nespokojenosti. Buď malou pozornost, nebo slevu či problémový chod zdarma. To je myslím dnes už všude normální a hosté by se na to při problémech měli ptát.

  5. ↪ 3 Robert Stedry: obávám se, že zaměňujete přípravu kachny obvyklou v české kuchyni a „správnou“ přípravu. Ve francouzské kuchyni, například, se kachna nepeče do rozpadání masa, ale má být růžová (netvrdím, že tomu tak musí být ve všech receptech).
    A s vývarem je to jak píše pan C. Co by se dalo rozporovat, je kvalita vývaru (tj. pokud to byl podle Vás masox).

    Jednou jsem vzala dědečka na oběd do indické restaurace a on byl moc nespokojený, že játra, která si objednal, byla nějak po indicku, nikoli, jak je celý život připravovala jeho maminka. Znal ten jeden způsob přípravy a neuměl si představit nic jiného, indický vývěsní štít ani obsluha na tom nic nezměnily:-).

  6. ↪ 3 Robert Stedry:
    Mám asi úplně jiné vnímání chutí než Vy. Mně syrové maso rozhodně nepřipadá „téměř bez chuti“. :-)
    Kachní prsa se rozhodně nepropékají. Pokud bych si dala kachní prsa, pak bych je naopak reklamovala, kdyby byla víc než medium rare, přinejhorším bych ještě snědla medium. Ale uznávám, že pokud do nich Vaše manželka zakrojila a nelíbilo se jí, jak jsou (z jejího pohledu) nepropečená, měli jí nabídnout, že je dodělají, jak si ona přeje.
    Kachní stehna jsou něco jiného.

  7. Na Kopci jsem byl několikrát a vždy MAXIMÁLNĚ spokojen, nemám důvod nevracet se! Jinak čím méně pochutin, tím více chuť masa vynikne – maso prostě chuť má. A vývar za 90 Kč? Nevím kolik stojí bažant, ale polévka z něj patří mezi nejlepší zvěřinu. Cena v pohodě…

  8. Vážení čtenáři, děkuji za Vaše názory a to i přesto, že ani v nejmenším nezmírnily mé rozhořčení z (mého pohledu) naprosto nehorázného poměru cena/výkon v případě vývaru z bažanta. Ani mne do budoucna nepřimějí ke konzumaci zvěřiny ze které vytéká krev. Stejně tak se nemění nic na mém – ne úplně obtížném – předsevzetí již nikdy nevstoupit do výše zmíněného podniku. Přesto díky za příspěvky i jistou osvětu.

  9. To, co ze zvěřiny vytéká, určitě není krev, ale obarvená šťáva z masa. ;)

  10. nebo to byla HODNĚ čerstvá zvěřina…

  11. nebo to byla HODNĚ čerstvá zvěřina…

  12. ↪ 8 Robert Stedry:
    A bylo by možné pro lepší představu uvést nějaký jiný podnik v Praze, kde jste byl narozdíl od Kopce naopak vysloveně spokojený s kvalitou jídla, poměrem cena/výkon apod?

  13. ↪ 12 Sirnik74:
    Tak vyslovene nadseni jsme byli v Modre stodole v Horomericich (http://gastronomie.modrastodola.cz/index.asp?…), tam se s radosti zase nekdy vypravime.

  14. Na Kopci jsem byl mnohokrát (v řádu desítek) a vždy jsem byl spokojen. Používám tuto restauraci na pracovní obědy a doporučuji ji svým přátelům – a nikdo z přátel ani nikdo z obchodních partnerů mi ani nenaznačil negativní hodnocení.
    Je pravda, že některé konzervativněji naladěné rodinné příslušníky tamní jídlo nenadchlo (čti „nebyli z něj uneseni“). A ano, pokud mohu soudit podle jídelního lístku, tito by se asi v Modré stodole v Horoměřicích cítili poměrně dobře.
    Někdo má rád vdolky, jiný zase holky.
    Na Kopci je moderní fusion kuchyně, která velmi dobře padla do noty pražské foodie komunitě, i proto, že nekuřácká restaurace tohoto typu přátelská rodině a za relativně rozumné ceny (od té doby trochu zdražili, ale stále mi ty ceny přijdou v pražských poměrech velmi rozumné) v době otevření „Kopce“ chyběla.
    Samozřejmě, konzervativním strávníkům fusion kuchyně obecně moc vonět nemusí. Tak si choďte tam, kde Vám chutná.

  15. Onehdá jsem spočítala, že jsem na Kopci v jeho pětileté existenci byla asi 30× a vždy naprosto nadšena. Pro mě je tedy záhada tento komentář.

  16. Pro mě to záhada není. Můj táta taky tohle nemusí. Víc ocení klasickou knajpu s gulášem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.