Nové triky výrobců potravin RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Protože vzrůstá počet lidí, které zajímá obsah výrobku, přišli výrobci s jednoduchým trikem jak utajit glutamáty, což zákazníky, kteří jsou na ně alergičtí, případně jimi odmítají krmit potomky, jistě moc potěší. Toho bohdá nebude, aby si zákazník vyskakoval.
    Odkaz obsahuje pro zájemce seznam zmiňovaných potravin:
    http://relax.lidovky.cz/…/zdravi.aspx?…

  2. glutamat neni alergen…

  3. být alergický na sůl základní aminokyseliny se mi zdá poněkud absurdní

  4. no.. ale kdyz oni tech alergii na glutamat jsou plny.. ty… internety.. :)

  5. Tohle je na hraně, ale to rozčilování o nějakém maskování je podle mě mimo mísu. Viz ty zmíněné produkty v článku.

    Opravdu potřebujeme řešit, že je v instantní polívce nebo těch jiných průmyslově opracovaných potravinách glutamát pod jiným názvem?

    To je asi tak nejmenší problém takových potravin.

    Už z podstaty jejich použití a výroby vyplývá, že budou nějakým způsobem postaveny na využití dochucovadel/a­romat/příchutí v nejrůznější podobě. To je fakt marginální problém, jestli je jedno éčko na obalu vypsané takhle nebo jinak. Podle mě je těch indicií na obalu již dostatek a každý se může velmi snadno zorientovat.

  6. nehlede na to ze me se to na ty obaly co tady delam.. nemuze vejit.. tak toho nechte.. :)

    jsem zvedav kdy se bude na vyrobky psat
    Slozeni: skrob (C6H10O5)n /obsahuje amylozu a amylopektin/, cukr /α-D-glukopyranosyl-β-D-fruktofuranosid/

    dost by me zajimalo pro koho ty informace vlastne jsou.. v sirokem okoli ctu slozeni snad jen ja… a to je jeste k tomu castecne profesni deformace.. /cimz nechci rict ze bych udaje o slozeni zcela eliminoval/

  7. Samozřejmě, v případě instantních polévek a chipsů je na místě být opatrný. Ale na webu, který odkazuje na tento web, jsou i třeba sýry, kde bych na takové klamání byl citlivější. Protože klamání to podle mne je. A dokonce i klamavá obchodní praktika ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele, protože určitě existují spotřebitelé, kteří by výrobek s glutamátem nekoupili, ale výrobek s kvasnicovým výtažkem ano. Teď neřeším, jestli se tito spotřebitelé chovají racionálně či nikoli, ale objektivně se takto chovali.

    Je to ale opravdu to samé? Někdy na obalu najdu uvedené obojí vedle sebe. Tj. třeba kvasnicový extrakt vedle E621 – glutamát sodný.

  8. Tady je ještě ukázka reakce jednoho výrobce:

    http://www.probio.cz/…iolinie.html

    (V takovémhle podání jejich arguementaci chápu a vůbec se jim nedivím)

  9. Ok, uznavam, ze s temi alergiemi jsem byl mimo, znate to, 100× opakovana lez se stava pravdou. Nicmene stale vsak zustava celkem pocetna skupina lidi, kterym se proste dela z techto prisad nevolno, at uz je duvod jakykoliv. Ostatne je to logicke, clovek je vlastne slozita chemicka tovarna a co jeden snasi bez problemu, druhemu sednout nemusi.

    Prikladem muze byt muj znamy, v praci maji nechvalne zname sypace a vynikajici zakazniky vyrobcu konvenience – Sodexo a po zdravonich problemech si tu dava jen salaty, nebo nosi jidlo z domova.

    Proto by meli mit zakaznici pravo to vedet, bez nejakych klicek a obchazeni nazvu. Nikdo se nedivi u polevek z pytliku, (jako od maminky, mnam :), ale v tom seznamu je mrazena zelenina(zrovna Findus jsem mel za ty lepsi), ryby, sadlo se skvarkami a podobne veci, ve kterych bych glutamaty necekal.

  10. U neceho co se jmenuje Broccoli Mexicana s maslovou prichuti.. se da ve slozeni asi ocekavat lecos.

  11. ↪ 9 Michal Máta: Ale to je přesně ono, o čem mluvím!

    Tam přeci není mražená zelenina jako základní potravina, je tam přeci polotovar Broccoli Mexicana s velkým logem na předním obalu „s máslovou příchutí“ a vzadu s vypsaným seznamem různých dochucovadel, které byly použity. Tj. jasně je tam avizováno, že je to předpřipravený polotovar postavený na dochucovadlech.

    Pokud si někdo myslí (i při téhle úrovni explicitního značení), že si kupuje mraženou zeleninu, tak já nevím jak se mu dá ještě pomoci?

  12. Souhlasím s panem Cuketkou, že je dobré se vyhnout polotovarům a kupovat základné potraviny, pak by člověk na podobné látky narazit neměl. Nicméně glutamát se často vyskytuje i v potravinách, jako je prosciutto, olivy, sýry…
    Co se týká teorie, že je glutamát alergenem, již existuje dost studií, které tuto teorii potvrzují, viz například odkazy v Době jedové (Stunecká), nebo další literatura ke glutamátu na stránkách emulgatory.cz. Jinak glutamát je primárně neurotoxický a může ovlivňovat vývoj nedospělých jedinců.

  13. ↪ 11 pan Cuketka: Dobra zeleninu beru, priznam se, ze jsem druh nezkoumal a jen ten seznam proletl, ale stejne nechapu proc to cpou do skvarek se sadlem, ktere maji prece dobrou chut samy o sobe a do ryb v rajcatove omacce u kterych by melo platit do same. A nekdo zminoval i syry. Proste nerozumim tomu, proc to tam cpou, misto toho, aby se snazili udelat vyrobek chutny sam o sobe.

  14. ↪ 13 Michal Máta: To je jednoduché – aby se lidi měli nad čím zbytečně rozčilovat.

  15. ↪ 13 Michal Máta: ze by za tim byly penize? treba snaha udelat relativne pozivatelne jidlo.. z relativne levnych surovin?

  16. ↪ 13 Michal Máta: Proč to tam cpou? Opravdu je tohle potřeba vysvětlovat?

    Žádná vyhláška/zákon na světe nikdy nevyřeší to, že výrobci budou dělat věci z podstaty nedobré, nevkusné, nutričně nesmyslné etc. Jak byste tomu chtěl zabránit? Zkuste taky brát v potaz moderní vývoj receptur v potravinářství, který zahrnuje i testování v senzorické laboratoři.

    Že zrovna vám přijde glutamát ve složení nesmyslný (např. v tom kořeněném gyros sýru) může být v reálu směšný argument oproti slepé degustaci, kdy jim v panelu degustátorů jasně zvítězí produkt s glutamáty. Výrobce má nějaký záměr, náklady, naplánovaný zisk — tomu přizpůsobí recpeturu a jde s tím na trh, podle kterého si všechno dále seřídí. Bez aktuálního prodeje spotřebiteli se ale nikdy nepohne ani o píď.

    Jinými slovy — vždy nakonec rozhoduje spotřebitel. Respektive jeho aktuální potřeby, finanční možnosti, vkus, zájmy, kulturní zázemí, výchova a sto dalších faktorů…

  17. Doba jedová není vědecká publikace – takže stejně se můžete ohánět čímkoliv co se válí na internetu – http://www.sysifos.cz/index.php?…

    (ad nebezpečí glutamátu – zkuste anglickou wikipedii – http://en.wikipedia.org/…um_glutamate)

  18. ↪ 15 milos: Penize beru jako samozrejmost, je vzdycky levnejsi si vypomoci chemii. Proto ji je vsude tolik.

    ↪ 14 betula: Zatim jsem tu nikoho se rozcilovat nevidel, normalne se vede diskuze.

    ↪ 16 pan Cuketka: Vyrobce si muze planovat co chce, prijde mi, ze minimalne v CR o slozeni vyrobku casto rozhoduji velke prodejni retezce, ktere tlaci na vyrobce. Jinak souhlas.

    Ale to odchazime od podstaty tematu. Pokud vyrobek tyto latky obsahuje, a urcitemu procentu lidi zdravotne vadi, vyrobce by MEL o tomto faktu informovat na obalu, bez nejakeho obchazeni a zcela zamerneho mateni zakaznika. Trebaze je to(udajne) legalni.

  19. ↪ 18 Michal Máta: No ono by to tam zasluhovalo uvést, pokud by ta látka nějaká zdravotní potíže způsobovala nebo pokud by byla alergen. Glutamát ale ani jednu podmínku nesplňuje, takže se na něj složitý ochranný aparát okolo potravin nevztahuje.

    Respektive to, že je část populace na glutamát hysterická (výstižnější než alergická ;), nezakládá pro výrobce nějakou novou povinnost.

  20. ↪ 16 pan Cuketka: Ano, stále za všechno můžou ti zlí a oškliví Oni a Někdové, že. Kdepak vlastní odpovědnost ;)
    Není třeba bádat, co je psáno ve složen máslovopříchuťové brokolice, stačí kupovat brokolici, která na sobě žádné popisky složení nenese:)

  21. ↪ 19 pan Cuketka: Přesně, chtěla jsem napsat víceméně totéž:)

  22. ↪ 21 kami: No bať, a teď se začne řešit, co všechno může být v brokolici :-) A jsme zase u toho, že si má každý najít suroviny a dodavatele podle svého vkusu a možností. Někdo připravený sáček, někdo u sedláka…kamaráda…

  23. ↪ 18 Michal Máta: Tak to pardon, nechtěla jsem Vás rozhodně dotknout. Jenom mi otázka „proč to tam cpou“ připadala natolik řečnická, že jsem nechopila, že to je diskuze. Ony toziž diskuze na podobná témata vypadají vždycky dost podobně. Někdo si přečte hrozně moudrý článek (typicky na serverech typu Relax), žádné bližší informace si nezjistí, zato pak týden vypráví všem na potkání, jak se nás někdo zase snaží ošidit, ojebat, možná i zabít a jací jsme chudáci.
    Jinak v tom seznamu jsem opravdu nenarazila na nic šokujícího, u čeho bych podobná dochucovadla nečekala. Viz ty rybičky – když se něco jmenuje sledě v tomatě s mozzarellou, představím si mozzarellu, jak si lebedí pár měsíců až let v konzervě s rybičkama, tak asi nebudu předpokládat, že to bude „chutné samo o sobě“.
    Chápu, že to je nepříjemné, pokud je někomu po glutamátu špatně, ale takový člověk si na to prostě bude dávat pozor a taky bude vědět, že ve složení může být jako kvasnicový extrakt.

  24. ↪ 17 zdenek: Doba jedová opravdu není vědecká publikace, ale cituje studii, která se danou problematikou zabývá (JW Olney). Podle odkazů na AJ Wikipedii by se mohlo zdát, že se jedná o zcela nezávadnou látku, i tak se jí ale raději vyhnu, mohu-li.

  25. tak jsem si prave u kluku vietnamskejch v malesich koupil pytlik glutamanu a o vikendu budou glutamanove hody..

  26. Mně tedy nějak připadá, že v asijské kuchyni se glutasol používá často, nebo je to jen můj dojem? Dokonce jsem v e-shopu s asijskou kuchyní našla i speciální balení glutamanu, pod lákavým popisem: „Mnozí kuchaři si jej nemohou vynachválit. Glutamát je podle nich univerzální koření, které dokáže pozvednout chuť jakéhokoli jídla. Je tradičním prostředkem asijské kuchyně, avšak v posledních letech si nalézá stále častěji cestu do Evropy a Ameriky. Jeho spotřeba v poslední době stoupla na dvojnásobek a představuje v celosvětovém měřítku 1,5 milionu tun ročně. Vyrábí se nejčastěji z obilných sacharidů nebo z melasy.“

    Tak by mne zajímalo, jestli jej asijská populace toleruje lépe než naše evropská?

    ↪ 7 Bivoj: třeba na Wikipedii uvádějí, že v sýrech (parmezán, rokfór) se přirozeně vyskytuje ve vyšší koncentraci, stejně jako v houbách a zralých rajčatech.

  27. K tématu :)

    https://twitter.com/…382125068288

  28. ↪ 27 pan Cuketka: jo.. presne takhle jsem si to predstavoval. jen nevim.. ma tam ten pan tucne vyznacene alergeny?

  29. ↪ 26 Krizik: V jednom cinskem bufetu v UK kde jsem prebyval meli glutamat normalne v solnicce vedle soli, sojovky a dalsich dochucovadel na stole.Vsadim se, ze i ty jidla co tam delali toho meli v sobe docela pozehnane.No ale vzdycky mi tam chutnalo :).

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.