Recept na muffiny jako ve Sklizeno (nebo alespon podobne:-) RSS

Štítky: , ,

32 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zboznuju obycejne vanilkove muffiny ze Sklizena, jsou krasne tuhe, vlhke. Nemate nekdo prosim recept, abych docilila podobneho vysledku i doma? Delala jsem ted doma nejake, ale spis to pripominalo mekky piskot, pak se tedy rozlezely a chutove vyborne, ale proste to konzistencne neni ono. Diky moc.

  2. Zkuste těsto jako na třenou bábovku:

    140 g polohrubé mouky
    1/2 prášku do pečiva
    2 žloutky + 2 bílky
    140 g hnědého cukru (nebo 120 g normálního)
    125 g rozpuštěného másla (1/2 kostky)
    1/8 l vlažného mléka (1/2 hrnku)
    50 g čokolády na vaření (normálně ji nepoužívám, ale dobře v těstě drží tvar) nakrájenou na kostičky (z jednoho dílku 4 kostičky)
    hrst kanadských borůvek nebo 1 oloupané jablko na kostičky 1×1 cm nebo 4 švestky na kostičky apod.

    Nastavíme troubu na 180°C (horkovzdušnou na 150°C).
    Vymažeme formu na muffiny máslem.
    V mixéru umixujeme mléko, žloutky, cukr a rozpuštěné máslo.
    Ušleháme sníh.
    Hmotu z mixéru nalijeme do mísy s prosátou moukou a práškem.
    Promícháme a přidáme sníh.
    Vmícháme čokoládu a ovoce a plníme mističky.
    Pečeme 25 – 30 minut a 5 minut necháme dojít při vypnuté troubě.

  3. ↪ 2 Naďa: A po upeceni to vypada jak? Nekde jsem cetla, ze podstata muffinu je, ze se nejdriv smichaji tekute veci, pak sypke a pak se to vsechno zasvrdla dohromady. Tak mam obavu, kdyz ctu ten recept a je tam snih, aby to nebylo nadychane;-) Ja normalne muffiny nepecu, krome jednech, kde je takove kvantum cokolady, ze jsou hutne samy o sobe, takze ani nevim, jak by to melo spravne na rezu vypadat. Ale proste mi chutnaji ty ze Sklizena. Diky za odpoved.

  4. Ne, samozřejmě trochu vyběhnou, ale díky tomu máslu jsou vláčné a hutné. Netvrdím, že jsou jako ze Sklizeno (nejedla jsem je, muffiny si peču sama), ale určitě nejsou nadýchané a suché. Můžete to zkusit a v nejhorším budete zkoušet dál…
    Ještě mě napadá recept: 1 kelímek jogurtu (cca 150 g), 1,5 kelímku polohr. mouky, 0,5 kelímku cukru, 1/2 prášku do pečiva a 1 vejce. To se všechno smíchá v robotu najednou. A zase tam něco přidat pro chuť – maliny apod.

  5. Můj nejoblíbenější základní recept:
    500g hl.mouky
    300g cukr krupice
    1 krabička kefíru
    1 prpeč
    3 vejce
    16 lžic oleje
    Vše smíchat v míse. Muffiny jsou vlhké a vláčné.
    Toto je základ, přidáte-li kakao, přidejte mléko. Přidáte-li ovoce, uberte kefíru. Dáte-li místo kefíru jogurt nebo zakys.smetanu, přidejte mléko. Dochutíte čokoládou, kořením, marmeládou, čímkoliv.

  6. ↪ 5 Vanda: krabicka kefiru je kolik? 400 ml? A kdybych chtela nahradit olej maslem, nevite nahodou kolik? Ve stejnem pomeru tusim ne, masla by muselo byt vic?

    ↪ 4 Naďa: ok, diky, zkusim:-)

  7. ↪ 6 irresistible: Malá krabička kefíru mívá 500 ml. 1 lžíce oleje je asi 13 g, tzn. 16 lžic rovná se 208 g. Máslo je ale jen 82% tuk, takže budete potřebovat buď přibližně 208 g butterschmaltzu (přepuštěného másla), nebo 253 g másla, zarovnala bych to na kostku:)
    Kdybyste to chtěla jó přesně, tak by šlo i ubrat z tekutiny 45 g, aby to sedělo – upít dva loky z kefíru, ale zas tak bych se tím netrápila.

  8. ↪ 6 irresistible: Jak jsem psala, je to základní recept, dá se nahrazovat, ale přesné poměry nevím, těsto musí být vlhké, polotuhé a mastné. Používám i máslo i sádlo, ale mám to v oku, tak asi zkoušejte. Hlavně musí obsahovat kysaný mléčný výrobek. A ano, krabička kefíru je O,5 l. A máslo dávám téměř celé, hodně povolené nebo rozpuštěné.

    ↪ 7 farfalla: Já se tím poměr moc netrápím, vlastně vždycky dořeďuji nebo dohusťuji podle dalších přísad – ořechy, ovoce, ovesné vločky, nasekaná čokoláda, kakao…

  9. Diky vsem, vyzkousim a dam vedet:-)

  10. ↪ 9 irresistible: Poměrně obšírná teorie muffinů je na http://joyofbaking.com/…recipes.html včetně míchání suchých a tekutých ingrediencí atd. Třeba tam najdete i ty svoje…

  11. ↪ 10 betula: Ja vim, ze na internetu je spousta receptu na muffiny, jen jsem si rikala, ze tady je velka pravdepodobnost, ze nekdo zna i ty ze Sklizena a mohl by znat i recepis na podobnou vyslednou konzistenci.

  12. Hrozně ráda dělám jogurtové, jsou hutné a vláčné, jdou udělat i bezlepkově.

    Základní předpis je:

    300 g polohrubé mouky
    1 prdopeč
    150 g cukru krupice
    Smíchat a přidat „tekuté“ ingredience:

    300 g jogurtu (používám řecký)
    100 g rozpuštěného (ne horkého) másla
    3 vejce

    zamíchat a péct na 180°C cca 20–25 minut.

    Část mouky lze dle chuti nahradit drcenými ořechy, mákem, kokosem. Tenhle univerzální recept nám fakt hrozně chutná.

  13. Madla: Muzu poprosit o tu bezlepkovou variantu? Diky moc.

  14. Tak zkousela jsem recept od Vandy a neni to to, co bych chtela. Zbytku rodiny to jede, takze se to rozhodne sni;-) Jen to mnozstvi jsem tedy podcenila. Mela jsem 12 muffinu do IKEA formy, 3 ramekinove formicky a jeste 12 formicek na kosicky, ty plechove:-) Nastesti mame pres vikend nasvtevu, tak se to sni vsechno. Ale urcite diky za recept.

  15. Fakt zkuste ten první se sněhem, chutná mi nejvíc. I když to asi nebude jako ve Sklizeno (musím si jeden koupit, abych zjistila chuť)…

  16. ↪ 14 irresistible: Omlouvám se, zapomněla jsem napsat na kolik je to kusů, nás je v baráku hodně :))

  17. sice taky neznám muffiny ze sklizeno, ale vláčné a hutné by mohly být tyto banánové
    http://www.videacesky.cz/…rted-muffiny

  18. ↪ 15 Naďa: Jo, kupte, treba trefite druh mouky nebo jestli tam maji kefir ci jogurt:-) zkusim i ty vase, pristi tyden:-)

    ↪ 17 garffielb: Banany v moucnicich nedavam, zrovna minuly tyden jsem dostali od sousedky muffiny s banany a zas nic, co by me presvedcilo, ze banany jsou to orave orechove do jakehokoliv peceni:-)

    ↪ 16 Vanda: Melo me trknout pul kila mouky. Ja si vzdycky ty zasadni veci uvedomim, az uz mam nejake veci smichane a uz to proste musim dokoncit:-) ale nebyla to takova hruza, jako kdyz jsem delala nejake susenky, ktee se tvarovaly rucne, od Klary z kopce, tech bylo urcite pres 100 a podelila jsem opravdu hodne lidi:-D

  19. ↪ 18 irresistible: já si banány v těstě taky dřív neuměla představit, ale léto v anglii mě to naučilo :-) ale chápu, moje sestra by to taky nesnědla.
    jinak mě moc chutná borůvkový muffin z McCafé, ale tam se po receptu nepídím, pač doma chemickou laboratoř nemám :-)

  20. Od chvíle, kdy se tu tento dotaz objevil, si říkám, že asi nejjednodušší by bylo se v příslušném Sklizenu zeptat na dodavatele (spíš dodavatelky) těch muffinů, spojit se s nimi a zeptat se přímo jich; to by nešlo?

  21. ↪ 20 aida: A teď jsi nám zkazila radost z detektivky :))))))

  22. ↪ 20 aida: To me ani nenapadlo. Tak nejak to povazuju za know-how majitele, ktery se tim zivi a nepredpokladam, ze chce ten recept sdilet s verejnosti.

    A vubec, pri pohledu na vahu potrebuju tak leda recept na zeleninovy salat a kureci prsa bez kuze varene v pare:-D Jeste, ze ten recept nemam:-)

  23. ↪ 22 irresistible: No, já jsem ten typ, že by mě to napadlo jako první, no, omlouvám se (já se Vám tam když tak zeptám, až tam zas půjdu jo?).
    Pokud jde o dietu a tajli, potřebovala bych být tak měsíc o hladu, pak měsíc o přísné dietě, a teprve až pak bych mohla přejít na běžné redukční režimy. Ale protože mám moc ráda život se vším dobrým, co přináší (včetně jídla), nic podobného zatím nehrozí. Z čeho už má mít člověk radost, že…

  24. ↪ 21 Vanda: No jo no, však mě znáš, kyselá prdel, vždycky zkazím každou legraci, no. ;-)

  25. ↪ 22 irresistible: Jestli se nepletu, jste z Brna. Do Sklizena dává Kokino, Future Sailors, Republika, Veronika Pořízková a další. Snad kdybyste je oslovila na FB, dozvíte se víc. A myslím, že tu máme muffináře kluky, ale nemůžu si vzpomenout na jméno.

  26. ↪ 25 Vanda: ja jsem traged, co nema Facebook:-) Ty muffiny jsou myslim od Muffiny Brno.

    ↪ 23 aida: ja se klidne zeptam v restauraci, pokud me neco zaujme, ale taky mi nereknou na gramy, kolik ceho. Dneska jsem tam jeden koupila diteti a jsem si jista Tim, ze je tam sakra tuku:-)

  27. ↪ 26 irresistible: No, neporadím (chystám se tam až odpoledne nebo zítra a fakt se zeptám), ale když tak zkuste obyčejné třené těsto – ne to, o kterém nahoře píše Naďa, to opravdu třené těsto není, ale klasické, podle nějaké staré kuchařky, v nouzi podle Dadaly: http://dadala.hyperlinx.cz/…akr0001.html.

  28. Neznám muffiny ze Sklizena, ale dobře znám pátrání po „pravém“ muffinovém receptu – vyzkoušela jsem jich nepočítaně, a nikdy to nebylo ono. Americké recepty vesměs zdůrazňují dvě věci: za prvé smíchat zvlášť mokré a suché (cukr se dává někdy k sypkým, někdy k vejcím) a společně pak zamíchat jen velmi, velmi zběžně, rozhodně ručně a ne mixérem, v těstě mají zůstat kousky. A za druhé nepřepéct. Ale ani tak se mi nikdy nepovedl ten dokonalý, hutný muffin. U čokoládových jsem se postupně dostala až skoro k těstu a postupu na brownies, pak už to hutné je:) U vanilkových netuším, možná by šlo něco jako brownies, ale s bílou čokoládou…

    Osobně už jsem pátrání vzdala a když už dělám muffiny, tak obvykle podle Ruhlmanova poměru v Ratio: 2 díly mouky– 2 díly tekutiny– 1 díl vejce– 1 díl máslo – 1 díl cukr. Konkrétně tedy např. 2 větší vejce, 120 g cukru, 120 g rozpuštěného másla, 240g hl.mouky + 2 lžičky prášku, lžička soli, 240 ml mléka. Přidám např. vanilku a posekané ořechy. Postup viz. výše. Není to ten kýžený božský muffin, ale je to celkem spolehlivý recept.

  29. ↪ 27 aida: Pravda, naše babičky neměly mixér, ale věřte, že to chutná jako kdyby se to třelo :)

  30. ↪ 29 Naďa: No, hlavně naše babičky (spíš prababičky) třely máslo (nerozpuštěné, jen změklé) se žloutky a cukrem do bílé pěny, potom přidávaly po lžicích střídavě mléko a část mouky smíchané s kypřicím práškem a nakonec přidaly zbytek mouky a sníh. Vím, je to prkotina, ale rozdíl v tom je.
    No nic, ono to vlastně není vůbec důležité, těsto na muffiny se stejně dělá jinak (viz yannka nahoře, to myslím sedí).

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.