Co tradičního chystáte na Velikonoce? RSS

Štítky: , ,

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Jaká jídla jsou pro vás znamenají Velikonoce?
    Na Zelený čtvrtek většinou dělám špenát a když to stihnu, tak kynuté jidášky.
    Na Bílou sobotu peču nádivku ze tří druhů masa, 9 druhů zelených bylin a droždí, k ní hodně zeleného salátu.
    Taky mazanec nebo věnec nebo štolu, vinnou nebo tvarohovou. Dříve jsem dělala i perníčky a beránka, ale to zas až budou vnoučata.
    Jedno pečené maso na neděli či pondělí, pokud možno z mláďat – jehněčí, selečí je nejoblíbenější. Dokud syn chodil na koledu, z vařených vajec pomazánka nebo vaječná tlačenka.

    Někde se peče hodně cukroví jako na Vánoce, jsou i tradiční kolednické polévky – šmigrustovku znám jen z etnografické literatury…
    http://vilemina.blog.cz/…e-u-vileminy

  2. My si na Velikonoce nijak nepotrpíme, takže děláme jen nádivku s uzeným a kopřivami a máme-li chuť, tak mazanec.

  3. Moravskou slivovici :)

  4. Mazanec z velmi bohatého těsta, s křížkem z mandlí. Kopřivovou nádivku s uzeným a drůbež. Je nás vždycky hodně (letos 13), takže 3 kachny a velký pekáč nádivky, k tomu brambory. Z vykoledovaných vajec rychlý vajíčkový salát (vejce, kyselé okurky, majonéza, muškátový oříšek nebo květ, pepř, sůl) a čerstvé pečivo. Pro koledníky kromě vajec a kraslic i perníčky, pro domácí citrónové sušenky a čokoládové zajíčky Lindt :)

  5. U nás jsou ještě dosti malé děti, takže o Velikonocích pečeme hlavně sladké (jidášky, mazanec, beránka, perníčky a linecké). Ze slaného dělám vždy na Zelený čtvrtek špenát z mladých kopřiv, s bramborem a křepelčími vajíčky. A tak jako Vilemína, i já v Bílou sobotu peču masa, nejčastěji telcí nebo jehněčí. Pokud je u nás na malém městě neseženu, budou jarní kuřátka.
    letos chci poprvé péct velikonoční hlavičku a velikonoční dort a muffinky.
    pro koledníky pak bude slepované linecké, perníčky a muffinky.

  6. Dostala jsem medvědí česnek, takže bude jarní nádivka s bylinkama a se slunečnicovejma semínkama nebo kuřecí roláda s česnekem a fetou uvnitř.

    Když jsme byli malí a neuměli vařit, tradičně jsme se sestřenkama a bratránkama dělali bramborovou kaši, kterou jsme rozdělili na třetiny a každou obarvili jinak:))

  7. Každoročně pečeme sekanou s kopřivami, pravda – ne ze tří druhů masa jak dělávala vždycky na Velikonoce babička, ale i tak nám chutná a vždy hned zmizí. A ze sladkého peču šlehačkového beránka, místo rozinek do očí mu dávám brusinky, z nich dělám i rohy tak, že několik brusinek napíchnu na sebe na párátka. Vypadá pak trochu děsivě. Manžel mu proto každý rok místo beránek, říká Satan :-)

  8. Pravidelne chodim do beluse/okres ilava asi 20 km od trencina/a vzdy tam berem vecicky zo salasa…teraz mozno tiez zoberem ako minuly ro polku jahnata a nejak ho spracujem atiez majovu teraz by sa mohla nazvat aprilova /kvetnova dubnova:)/ a samozrrejme aj zincica:) podla mna sa to oplati ist tych cca 30 kilakov co davam lebo tam nakupim ovela lacnejsie/ach ten benzin/ ale tak kilo bryndze 8.5e/kg oproti 15 za kg…zincica jeden a pol litra za 1.8 oproti 2.6.....to je u nas na svk:D

  9. bryndzu som zabudol povedat:)

  10. ↪ 3 Michal Máta: jojo, ta je v jistých krajích zcela univerzální…

  11. ↪ 8 shimik: 30 km není daleko – do té vzdálenosti žádnou salaš ani farmu nemáme :) Kolem 20 km jedeme do vyhovujícího hypáče, a to je jen po městě :)

  12. Velikonoční pečiva střídám, vše se dnes sníst nedá :)
    Letos si myslím na jidáše, vloni jsem pekla věnec. a štólu. Zkusila bych mazanec z chlebového kvásku, ale ten popis u Farfally (jistě funguje a bude skvělý) mě odrazuje kvůli potřebnému času, to asi nedám. A po letech bych zas chtěla upéct jarní dort.
    Zda dostanu něco na pečínku, zatím nevím. Viděla jsem jen telecí.

  13. Chystám se na tvarohový mazanec (klasický kynutý moc nemusím), případně možný zkusím kváskový. Pak určitě kopřivová nádivka (většinou dva druhy, jedna bez masa a jedna s uzeným), kopřivová polévka (kdyby nebylo dost kopřiv, tak špenátová) a určitě nějaké pečené mladé maso, to až podle toho, co koupíme :-)

  14. Tak se mi povedlo sehnat kralika, takze zitra bude kralik peceny na slanine s cervenym zelim a bramborovym knedlikem. Tesim se uz ted. Chapu, ze na vesnici kralicina uz nekterym lidem casto leze krkem, ale parkrat do roka je to pecka :)

  15. Díky za příspěvky.

    U nás nakonec byla pečená jehněčí kýta, dostala jsem vakuovanou až tedy z Nového Zélandu… měla minimální „odér“, upekla se pomaleji na pivu, špenát a knedlíček bramborovo-tvarohový. Na symbolický předkrm bylo „vejce proti bloudění“. K tomu polévka z chřestu, který posloužil ještě k jedné večeři do koláče, jinak byla i nádivka s velkým množstvím kopřiv a dalších bylin a navrch pampeliškový salát.
    Tvarohová štóla od úterka byla akorát rozleželá a dobrá, jarní dort se též vydařil, rodina se sešla, takže vše OK.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.