Upotřebení žloutků RSS

Štítky: , , , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Poslední dobou mám vyšší spotřebu vaječných bílků jenže žloutky mi přebývají a nechci je vyhazovat (soucítím se slepicí:)
    Ráda bych se tedy zeptala, zda nemáte tip, jak žloutky využít. Nápadů je hodně, ale vzhledem k tomu, že nemohu laktózu, tak je klasická „dezertová“ kombinace žloutek+smeta­na/mléko aj. tabu.
    S majonézou už jsem se vyřádila dosytosti a jiné využití „naslano“ mimo vaječné pomazánky (tam jsou ale potřeba i bílky…) mě nenapadá. Měli by jste nějaký nápad? Předem děkuji.

  2. ↪ 1 Bari.mandle: jenom přeci jen k těm dezertům – bezlaktózová smetana Vám nevyhovuje? Jestli Vám vadí laktóza a ne mléčná bílkovina, je to nejjednodušší řešení. Buď řada Intersparu „Free from“, nebo značka MinusL (prodává Tesco, Makro i různé zdravé výživy). Creme anglaise atd. je z ní naprosto bez problémů, naopak ta lehounce nasládlá chuť je zde jen k dobru.

    Jinak využití žloutků naslano mě napadá do polévek (česnečka apod.), na výrobu domácích těstovin, omáčka carbonara, holandská (pokud nebojkotujete i máslo) atd.

  3. Toto je sladký recept, který u nás přichází na řadu na Vánoce, ale myslím, že by se dal využít i při jiných příležitostech.

    Kokosové oči:
    350 g moučkového cukru, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky.
    Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu.

    Máslo by snad šlo nahradit přepuštěným. Nebo také kokosovým olejem.

  4. ↪ 2 yannka: Bezlakôtové produkty jsem používala, ale ráda bych se vyhnula i kaseinu. Stejně jako sojovým nefermentovaným výrobkům (sojová smetana). Takže mi zbyla ovesná smetana. Do pečení a krémů se ty žloutky narvat dají ale to bych pak coby single jedla jen sladké dezerty:D
    Těstoviny aspol mě také napadly – máslo přepouštím, takže ok. Ono když máte 3–4 žloutky denně, tak se to stejně nedá sníst a budu je holt muset vyhazovat:(
    Každopádně díky za tipy!

  5. ↪ 3 Jana: Děkuji za nápad, vypadá to zajímavě, ráda vyzkouším a asi použiji kokosový olej, ať je to o to víc kokosové:)

  6. Nee, vyhodit ne. Nevim teda, co s tim mnozstvim, ale testoviny delane jen ze zloutku a semoliny jsou vynikajici;-)

  7. ↪ 6 irresistible: Jojo, jenže my sportovci se přes týden vyhýbáme lepku:D Takže těstoviny max jendou týdně a jelikož single tak jeden žloutek stačí:)))

  8. Lemon curd
    100g másla
    200g cukru krupice
    šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou středně velkých citronů
    4 žloutky

    1. Rozehřej v tlustostěnném hrnci máslo, přidej cukr, šťávu a kůru a nech rozpustit.

    2. Vedle rozmíchej žloutky a přidej do nich naběračku horké máslové tekutiny, aby se žloutky ohřály a připravily. Pak opatrně vmíchej žloutky do zbytku tekutiny a míchej na malém plameni dokud to nemá konzistenci medu. Neboj se, že je to moc tekuté, ještě to pak hodně zhoustne. Nech to vychladnout ve sklenici nezakryté asi dvě hodiny, pak zavři a dej do lednice. Může se to i zavařit, ale my to hned jíme.

  9. A ještě mě napadá vaječný likér.

  10. A špagety carbonara, protože původní recept je bez smetany.

  11. Smím se zvědavě zeptat na důvod, proč máte větší spotřebu bílků? Napadá mne jedině že pečete makronky… nebo že jste na dietě, co jsem dodržovala straaašně dávno, tedy fitness s velkým množstvím bílkovin. :-)

  12. ↪ 11 molie: Čekala jsem kdy se někdo zeptá:D Ano, sportovkyně, nabírám svaly, a tím, že nemohu maso a laktózu, kasein mi také nedělá dobře , tak jsem v podstatě závislá na vejcích, tofu a rybách. Takže ty všemožné sláďury jsou také tabu:))))

  13. ↪ 12 Bari.mandle: A co kupovat jen vajecne bilky? Mozna by se to dalo sehnat v Makru. V zahranici to mivaji v nekterych retezcich s potravinami bezne.
    Netusim tedy, jake je to chutove, byva to v tetrapaku.

  14. ↪ 12 Bari.mandle: naivní dotazy

    1. proč nejíte žloutky (tam snad kasein ani laktóza není)?
    2. proč nenahradíte část bílků luštěninami (mají „horší“ proteiny na svalovou hmotu)?
  15. ↪ 13 irresistible: Bílky v tetrapaku jsem vyzkoušela:) Makro je má, jsou z Německa, občas vyprodáné. Sníh je z nich dokonalý, to jsem koukala! Jen ta cena 100Kč/krabici 1kg – vyplatí se to pouze, když máte vajíčko za 4Kč a více. Já mám framářské ze dvora za 3,–/ks :D Jen je mi jednoduše líto té slepice, že si dá takvou práci a já ten žloutek pak vyhazuji…nesnáším plýtvání a přijde mi to až neetické.

  16. ↪ 15 Bari.mandle: Tak to bych sla i pres tu cenu do toho tetrapaku. Nez tedy jako nepojidac sladkeho resit, do ceho upichnout zloutky:-) Navic bilky se daji zamrazit, takze bych to kilo rozdelila na porce, zamrazila a tahala ven postupne. Jeste jsem si vzpomnela na neco, co jsme delavali, kdyz jsem byla mala. Rikalo se tomu „syr“. Nejak se svarily zloutky, sul, mleko, primichaly se nejake bylinky a dalo se to odkapat pres ubrousek na cednik a po vychladnuti se krajelo na platky a davalo na chleba. Uz si vubec nepamatuju postup, mnozstvi, atd. Zkusim se prilezitostne zeptat mati.

  17. ↪ 16 irresistible: To je slovenská velikonoční specialita, říká se tomu hrudka nebo taky syrec, podle kraje:) U nás se teda moc nesladí, děláme ji takto (ten recept v odkazu jsem psala, takže funguje). Ale předpokládá to to mléko, s rostlinným jsem to nezkoušela a ais by to moc dobré nebylo, čím tučnější klasické, tím lepší.

  18. Diky:-) Aha, jsou tam i bilky. No mozna by to slo i z rostlinneho mleka, ale sla bych jen zkoutkovou cestou, at je tam vic tuku, kdyz to nebude kravske mleko? Mno dietniby to nebylo:-)

  19. A muzu mit teda mimo dotaz – proc jsou zloutky nepripustne? Alergie byvaji spis na bilky, ta trocha tuku a cholesterolu neni nijak zakerna… Tak mi to porad trochu vrta hlavou (navic kdyz se pak sni vedle):)
    Jinak jsem zvedava na superzloutkovou hrudku, trochu si rikam, ze z toho vznikne spis neco kremoveho, ta hrudka je spis takovy gumidek – prave diky bilkum. Objevum zdar.

  20. A nedalo by se domluvit s někým, kdo má naopak velkou spotřebu žloutků, třeba z pečení nebo výroby zmrzliny?

  21. ↪ 17 farfalla: Tak toto vidím porpvé:D Nabízí se tedy varianta pouze ze žloutků a za použití rostliného mléka – rýžové či ovesné. Sója je prevít:))) Vyzkouším a podám report. Děkuji!

  22. ↪ 19 farfalla: Z pohledu zdraví jsou žloutky naprosto v pořádku. Myslím, že příroda vše vymyslela do detailu. Jak lidské tělo, tak i to, co vyprodukuje zem či zvířata. Oddělovat od sebe, to co příroda vymyslela je dle mně špatný nápad (např. zpracování obilovin – celozrnné vs. bílá mouka aj.) Lidstvo neustále vymýšlí a kombinuje, ale jen si tím z dlouhodobého hlediska škodí, bohužel.
    V mém případě jse o sportovní výživu omezenou o konzumaci masa a laktózy (nemožnost trávení obou dvou) tudíž doplňuji zvýšenou potřebu bílkovin právě vejci. Vzhledem k tomu, že se jedná o 4–5 vajec denně je přeci jen množství žloutků poněkud vysoké – ne z pohledu cholesterolu (tato fáma se prosadila za komunismu, aby se regulovala spotřeba vajec..) nýbrž z kalorického hlediska.
    Proto ideálně kombinuji 1–2 celá vejce se třemi čtyřmi bílky, tj. cca 20 žloutků mi týdně přebývá:D

  23. ↪ 20 betula: To by nebyl vůbec špatný nápad! Jen někoho takového poblíž objevit a domluvit vyzvedávku. Další otázkou je kvalita a čerstvost takto dodaných bílků.

  24. Zkuste najít odběratele v rodině nebo mezi známými -žloutky můžou i psi, takže třeba by se našel nějaký pejskař, kterému byste udělala radost.

    Existují pomazánky jen ze žloutků, nastrouhané vařené žloutky se dají přidávat nejen do pomazánek(pikantní sardinková pomazánka se žloutky), ale třeba do zeleninových karbanátků apod.

    samotné žloutky by mělo jít pošírovat, ale to jsem nikdy nezkoušela. Podle receptu se pošírovaný žloutek vyklopí třeba na rizoto.

    Taky byste to mohla dát do nějaké náhražky tataráku, ať už do lososového nebo zeleninového.

    U nás se v dětství dělávala polévka (třeba vývar nebo česnečka), do které se doprostřed vyklopilo syrové vajíčko, jemně se posolilo či okořenilo a pak se to lžicí jedlo jakoby dohromady.

    vařené žloutky jde přimíchat do bramborové kaše, vložit do houbové kyselky..
    syrové k potření bezlepkového závinu…

    na netu jsem našla recept na žloutky smažené ve strouhance -tak by šlo nahradit třeba hraškou?

    Mimo jídlo se z toho dají dělat pleťové masky, tonikum na vlasy apod.

    ale jinak Vás chápu -mně taky kdysi řekla diet-bába, že si mam třeba udělat omeletu z vejce a tří bílků a já na ni „a co ty žloutky?“ a ona „vyhodit“, jenže mě to taky dělalo problém, jídlo se u nás vyhazuje jen zkažené.

  25. Udělala bych si báječnou masku na obličej a na vlasy – žloutky, med, atd. – budete mít nejen výstavní figuru, ale i pleť a vlasy.....

    A taky děláme něco, čemu se u nás říkáme anglický pudink (byť to s tím pravým nemá pranic společného) – prášek na vanilkový pudink se svaří s vodou na konsistenci pudinku, trochu přisladí, možno i medem, vmíchá se šťáva z citrónu nebo limetky (na dávku z jednoho prášku dávám tak dva, ale máme rádi kyselejší, takže nutno vyzkoušet dle chuti), jiskřička másla, potom po odstavení za stálého míchání pomalu vmíchat tak čtyři žloutky (nutno odstavit, jinak se vám to srazí). Možno mlsat teplé i studené. Výsledný produkt je krásně žlutý a díky citrónu velmi osvěžující. Dost se to podobá lemon curd.

    A co třeba klasické vinné šodó?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.