Kokosový olej - protichůdné informace RSS

Štítky: , ,

8 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěla bych se zeptat, co soudíte o kokosovém oleji (třeba Kami). Je o něm spousta protichůdných informací, např. jej vychvalují zde: http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?… nebo naopak zatracují – dnes uvedeno na netu v Novinkách:

    Kokosový tuk (olej) má extrémně vysoký obsah nasycených mastných kyselin (90 %), které mají negativní vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění. Obsah vícenenasycených mastných kyselin je minimální (2 %) a zastoupení řady n-3 nulové. Využívání tohoto oleje pro přípravu pokrmů není vhodné (i když je dobře stabilní při vysokých teplotách), protože pokud přejde i v malém množství do pokrmů, můžeme sledovat negativní zdravotní efekt. Vzhledem k tomu je z výživového hlediska ještě rizikovější než palmový olej.

    Vzhledem k tomu, že jej v kuchyni používám (100% panenský), tak by mne zajímalo, co je pravda. Děkuji.

  2. Nic moc zdravého to nebude, spíš naopak. Ale on například ani slunečnicový olej není moc zdravý a přínosný, na rozdíl od olivového a paradoxně i řepkového oleje. Často co je zdravé nebývá chutné a naopak…

  3. Existují studie, že je kokosový olej výborný na Alzheimera, zkuste si to vygůglit. Vypadá to hodně nadějně.

  4. No právě že čím víc googlím, tím víc jsem na rozpacích. Někdo vychvaluje, někdo zatracuje. Tak jsem z toho jelen :-)

  5. Postoj ke kosovému oleji se bude dost odvíjet od toho, zda zdroj věří na klasickou teorii o škodlivosti nasycených mastných kyselin a jejich vlivu na cholesterol nebo ji naopak popírá.
    Osobně bych jako duvěryhodný brala třeba názor Margit Slimáčkové, svá tvrzení mívá dobře podložené http://www.margit.cz/…uky-a-oleje/

  6. Chudák kokosový olej! :) Zdravý u něj určitě není ten přetlak, který se z něj snaží vytřískat superpotravinu za každou cenu.

    Myslím, že nikdo ještě jednoznačně nedokázal, že jeho vliv je jednoznačně pozitivní a že třeba všechny ty komponenty navíc, které jsou v panenském kokosovém oleji vyváží dopady toho extrémního množství nasycených tuků, které má. Na to bude určitě ještě potřeba víc času a jednoznačný vědecký konsensus (a ten podle mě nenastal). Na druhou stranu – na běžné každodenní užití v kuchyni se s ním v pohodě vejdete do těch doporučovaných 7–10% energ. příjmu nasycených tuků.

    Podle mě tedy určitě nestojí za to jej z diety zcela vylučovat a ani zcela nadřazovat jiným tukům. Stejně jako všechny ostatní tuky má + i -, které se dají nejlépe srovnat právě tou pestrostí.

  7. Tak to by mě taky zajímalo. Já na to každopádně paču a tuků (jiný než panenský, máslo a sádlo nekupuju) používáme doma obecně dost (a to máslo, sádlo a kokosák asi nejvíc). Nikdo z nás nemá nadváhu, ani nijak zvýšený cholesterol či jiné zdravotní problémy;-)

  8. Doporučoval bych oleje střídat. Mimo jiné používání rostlinných tuků a nahrazení živočišných souvisí s nárůstem civilizačních chorob – viz odkaz se zdroji informací (ano, anglicky): http://blog.eurogeen.cz/…i-tukum.aspx

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.