Domácí pekárna RSS

Štítky: , , , , , ,

42 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. která je nej?
    kde kupujete směsy?
    má to cenu?
    výhody x nevýhody?

  2. Pekárnu už pár let vlastním a chválím si ji. Směsy kupuju jen velmi příležitostně – třeba v Německu, nebo jsem si v létě dovezla na ochutnávku z Dánska. Ale myslím, že směsy mají cenu jen, dokud člověk člověk nevychytá vlastní recepty (např. pomněry různých druhů mouky) a potom koupit jen jednou za čas na obměnu.

    Hlavní výhoda pro mě je, že do pekárny večer nandám suroviny a nastavím pečení tak, že mě ráno budí vůně čerstvého chleba. Taky mě „naučila“ péct domácí rohlíky, pletýnky a další věci. Ale že bych přestala kupovat chleba v obchodě, to zase ne.

    Takže cenu to podle mě má – za téměř nulovou snahu (nasypání surovin ve správném poměru a pořadí) se odvděčí teplým pečivem.

    Která je nejlepší? Netroufnu si říct – záleží na programech, velikosti nádoby… ale určitě bych šla do pekárny s 2 háky na míchání.

  3. Směs je podle vzoru kost, tudíž směsi (kosti).
    Nad pomněry (od měřit, poměřovat) zamhouřím obě oči…

    Kupuji vše odděleně, různé mouky – celozrnné, žitné, pohankové.
    Pekárna Panasonic SD-253, jede už několik let k naší spokojenosti, jak už jsem několikrát na Netu a asi i tady u Cuketky prohlásil.

  4. Domácí pekárnu máme asi dva roky a nemůžeme si ji vynachválit. Ze směsí většinou nepečeme – spíše jen pro změnu.

  5. a dva nebo jeden hák – je v tom velký rozdíl? nemá někdo praxi s hákem co se automaticky sklopí?

  6. 3: Veřejně se omlouvám, člověk by měl psát jen za bdělého stavu a ne po láhvi vína :o)

    5: Rozdíl by v tom teoreticky být neměl a umíchat by se to mělo stejně. Ale kamarádka má pekárnu s jedním hákem a když v ní zadělává hutnější kynuté těsto, musí pekárnu hlídat, protože občas se to nepromíchá rovnoměrně.

  7. 6: Některé věci, specificky těsto na knedlík (to v příručce není!), si musím hlídat a ze začátku promíchání pomoci plastikovou špachtlí.
    Chléb se ale vždy promíchá perfektně sám o sobě.

  8. 7: on se v tom dá dělat knédl? ako to?

  9. 8: Jemný knédl se v tom jen namíchá. Pizza těsto program, 45 minut.
    Pak to vyndám, nechám kynout a posléze vařím v ubrousku. Vždy perfekce.
    Angličani žasnou, Češi se diví. (Nebo je to obráceně??)

  10. Přesně tak, já v tom taky zadělávám veškeré kynuté těsto – od koláču, přes ciabatty po knedlíky. Ale dá se v tom dělat i marmeláda :o)

  11. takže kynárna

  12. Pekárnu vlastním už druhou, protože ta první mi po mnoha letech provozu odešla do věčných lovišť (byla starší než můj syn a ten už chodí do sekundy) a to ještě úplně blbě – rozpadl se ten hnětací mechanismus a kromě jiného se vysypaly kuličková ložiska a než to někde nechat opravovat (nebylo kde, on firma už pekárny nedělá), nechala jsem si koupit nějakou úplně obyčejnou novou, protože proti tomuto „prototypu“, na který jsem byla zvyklá, jsou všechny moderní už úplně někde jinde. Díky pekárně jsem začala častěji vařit knedlíky a to i ovocné kynuté, peču kynuté ovocné koláče a večeříváme i buchtičky se šodó. Jako hnětárna a kynárna těsta je to naprosto dokonalé. Chleba peču vlastní, protože dřív směsi vůbec nebývaly k sehnání, zkoušela jsem je párkrát a přijdou mi moc drahé. Mouku používám různou, protože ráda improvizuju a zkouším různé chlebíky, i ochucené bylinkami, česnekem, sýrem, cibulí… Akorát sladké mi rodina nejí, to se neujalo.

  13. takže jsem se zase nic nedozvěděl .o(

  14. Moje přítelkyně má jednu z těch levnějších (nevzpomínám si teď na značku, ale myslím, že je to pekárna, která se prodává asi pod 3 značkama) asi rok a je spokojená. Směsi nepoužívá, míchá si věci do toho sama podle receptů. Chleba je z toho velmi dobrej (se správným receptem) sladkej bochánek taky.
    Co jsem tak sledoval, tak výhody jsou to, že můžete mít čerstvej chleba kdykoliv si vzpomenete (klidně po ránu, když večer dáte suroviny a naprogramujete – ovšem pokud chcete na ráno naprogramovat chleba s něčím uvnitř, potřebujete pekárnu s automaticky vyklápěným šuplíkem na přísady (to má z těch co jsem viděl jen Panasonic. Je to jednodušší než pečení chleba v troubě (v podstatě se člověk nemusí moc o nic starat, prostě nasypat a nalejt přísady, pustit správnej program, občas mrknout na kynutí, jestli si pekárna nehraje na hrnečku vař a po zaznění signálu dosypat případné přísady), uděláte si chleba jakej chcete a dáte do něj jen to, co chcete, dále myslím, že to určitě sežere podstatně míň elektřiny než trouba.
    Nevýhody jsou asi hlavně to, že je to další krám do kuchyně – platí zejména pokud máte malou kuchyni, nebo očekáváte, že vás to přestane bavit a na pekárnu se bude někde ve skříni prášit. Dále hnětení je alespoň u té co jsem viděl v akci celkem hlučné, v garsonce bych ji asi na ráno neprogramoval, nebo postavil do koupelny/předsíně.

  15. Vyklápěný šuplík na přísady Panasonic sice má, ale jestli jsme to v průbehu 3 nebo 4 let použili dvakrát, tak asi přeháním. Jistě – záleží na osobních preferencích.
    Jinak ale spokojenost.

  16. 15. myslím, že vyklápěcí šuplík je potřeba jenom tehdy, když chci ráno čerstvý chleba s nějakou přísadou, která se do těsta má dávat později. Jinak je to nejspíš jedno.

  17. takže když chci chleba s rozinkou nebo třeba čukoládou či tak nějak, tak se to nedá dát do směsy při kynutí? Přeci by to mělo nakynout i s těma přísadama ne? Večer nastavím, nasypu a ráno požírám ne?

  18. 18. Já vím jen to, že ta pekárna zapípá někdy v průběhu procesu, když chce přidat tyhle ingredience (u nás hlavně olivy a tak). Proč to tak přesně je nevím – možná kdyby se daly před kynutím, tak by skončily všechny dole a nebyly by rovnoměrně rozmíchané v těstě?

  19. Já si myslím, že se to tam přisypává pozděj proto, aby se to pri míchání nerozšmelcovalo – třeba ty olivy, které jsou měkké. Ale já přidávám všechno rovnou na začátku a není s tím žádný problém (rozinky, různý semínka, bylinky, kostičky slaniny… cokoliv).

  20. 19: no tak to je dobře, na co by to bylo, že to ráno bude hezky čerstvé a voňavé, když by k tomu musel člověk brzo ráno třeba v 10.00 hod. stávat a něco přidávat a pak jít zase spát a probudit se až je to upečené.

  21. To by bylo na houby :o) Ale na to mají právě některé ty pekárny ten šuplíček, kam to nasypete na začátku (když dáváte ostatní suroviny do pekárny) a ono se to samo z toho šuplíku vysype, když se domíchá těsto. Ale jak říkám, já dávám všechno hned a je to ok.

    Podle těch 10 hodin koukám, že jste taky ranní práče :o)

  22. 20, 21: Souhlasím, proto jsem právě ten automatický přisypávací šuplík psal jako výhodu – ale pokud se to tam dá dát hned, tím lépe, aspoň se tím nemusí člověk při výběru tolik řídit. Taky bych nerad už v 10 vstával jen kvůli pípající pekárně, která chce dosypat přísady.
    Teď tu asi ranní ptáčate nejsou, ale jsem zvědavej, co nám sem napíšou, zatímco my budeme jako normální lidé ještě spát…

  23. ranní ptáče, kolem pekárničky skáče :)))

  24. uáááááááá, právě jsem se probudil (10:49hod.), je tam hnusně tak půjdu ještě chvíli lehat. Takže šuplík vylučuji, jednu metlu také, okénko na pozorování je asi na prd. Co formičky na bagety?

  25. 24: no okénko na pozorování se hodí, dokud si pekárnu pořádně nevyzkoušíte a nezjistíte, jaké je maximální možné množství chleba – jinak si vám pekárna může občas hrát na hrnečku vař… Takový včas neodebraný těsto překynutý z formy na topná tělesa musí být na čištění lahůdka.

  26. 25: to opět ovšem odporuje teorii, že lze péct a nechat kynout přes noc

  27. 26: Neodporuje. Jen to chce zezačátku párkrát zkusit péct přes den a kontrolovat to, než to vychytáte. Mně to překynulo jen jednou (neodhadla jsem množství droždí). Jinak k tomu okénku -mně přijde, že skrz stejně nic nevidím, takže pekárnu otevírám a nakukuju přimo (ráda koukám, jak se to míchá – na práci se vydržím koukat hodiny :o))

    K formičkám na bagety – upřímně moc nevidím smysl. Tu šišku musíte uválet tak jako tak a pak to místo na plech do trouby dáte do formy do pekárny. Asi to má výhodu v tom, že nemusíte zapínat troubu, ale já peču různé velikosti baget, tak bych to asi moc nevyužila. Ale nezkoušela jsem tu formu v reálu, tak možná má nějakou výhodu, o které nevím :o)

  28. 26. Jak píše Nordy – jde jen o prvotní ověření receptu, jakmile je to odzkoušeno pod dozorem, není v pečení přes noc problém.

  29. no ale pro jistotu dám k pekárně psa, aby to přes noc hlídal

  30. 29: I průměrně chytrý pes brzy vykoumá, jak si pekárnu otevřít a suroviny vychlemstat. To pak potřebujete ještě zámek.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.