Označování vín RSS

Štítky: , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Setkala jsem se s poměrně hodně zavádějícím označením vína. Většinou kupuji ověřená vína, nyní kamarádka přinesla víno, které by podle internetu mělo stát kolem 100,–Kč, ale příliš mi nechutnalo, tak jsem studovala etiketu, abych zjistila, co vlastně piju. Jde o tohle víno: http://www.velkovinoteka.cz/…-5202/detail

    Na přední etiketě, kterou se většinou řídím, je uvedeno Cellarium Bisencii 1873 Muškát moravský bílé víno Zámecké vinařství Bzenec s.r.o. Na zadní etiketě, kterou ale většinou bohužel nečtu, je uvedeno opět Muškát moravskký, víno bílé, http://www.zameckevinarstvi.cz, Plněno v Zámecké vinařství Bzenec s.r.o., pod tím je dotištěno číslo šarže, alk. 11,0%, ročník 2013, suché víno ze Slovenské republiky. Takže já se celou dobu domnívám, že piju moravské víno z Bzence, ale ono jde o víno ze Slovenska!

    Jak se na to díváte? Nepřijde vám to jako podvod? Mně tedy ano :-(

  2. A v čem je problém? Máte tam uvedenu odrůdu, původ i místo plnění. Podvod by byl, kdyby se u slovenského vína uváděla země původu ČR.

  3. No problém vidím v tom, že na té největší hlavní etiketě je odrůda Muškát moravský a Zámecké víno Bzenec. Poněkud žiji v tom, že když si koupím tvarůžky z Olomouce, kachnu z Vodňan a víno z Bzence, tak že odtud ty výrobky také pocházejí a ne že jsou z jiné části světa a tady byly jen zabaleny. Když bych si koupila kachnu s velkou etiketou Vodňanská kachna a vzadu malým písmem by bylo, že kachna je polská, taky by mi to přišlo jako podvod. S tím vínem to mám stejně. Navíc, když bych to víno kupovala přes e-shop, tak u toho odkazu, který jsem uváděla, jsou parametry: země původu Česká republika, oblast Morava. Jak se víno s původem z ČR z Moravy slučuje s tím, že v láhvi je slovenské víno?

  4. Muškát moravský je název odrůdy vyšlechtěné v Polešovicích u nás na moravě. Zámecké vinařství Bzenec je název firmy, která víno lahvovala a uvedla na trh. Vlastní produkt byl však vypěstován na Slovensku.
    Když si koupíte kachnu z Vodňan bude s největší pravděpodobností pocházet z Maďarska, nebo Rumunska, kuře zase z Brazílie, Rumunska nebo Polska. Olomoucké tvarůžky pocházejí z Loštic a ne z Olomouce a je to „chráněné zeměpisné označení“, takže tam by měla být jistota že pochází z Olomoucka.
    Taky se vám může stát, že koupíte Plzeňský prazdroj vyrobený v Rusku, nebo Polsku.

  5. Jinak u toho vína řekl bych zákazníka klame spíše prodejce, než výrobce, takže problém bude u eshopu velkovinoteka.cz

  6. Dovolila bych si nesouhlasit. Vodňanská kachna/kuře – na svých stránkách uvádějí: „Naše drůbež pochází výhradně z českých, veterinárně kontrolovaných chovů“, takže asi by jejich produkty neměly pocházet z Maďarska, Rumunska, Brazílie či Polska, jak uvádíte. Olomoucké tvarůžky – u nich také očekávám, že prostě budou z ČR a nikoliv ze zahraničí. Pokud si tedy koupím víno kolem 100,–Kč a více od českého vinařství, očekávám, že bude vyrobené z vinné révy pěstované v ČR. Je jedno, jestli je to Vinařství Bzenec, Valtice, Hodonín, Volařík, Krist, Dufek apod., prostě neočekávám, že ta vína budou vyrobená z dovezených slovenských, polských, maďarských apod. hroznů. Napsat to dozadu malým písmem na etiketu, to už je stejné, jako když se tady prodávala různá „máslíčka“ či „máslénka“, která byla jen obyčejnými margaríny :-) dokud jim to zákonem nezakázali… Prostě mi to přijde jako takové klamání zákazníka :-( Celkem ráda podporuji české zemědělce a vinaře, pokud dělají kvalitní výrobky. Tak i proto mne tyhlety zavádějící informace štvou. Na tu cenu mi víno ani nepřišlo nijak moc kvalitní, prostě takové lehké stolní víno. Za cenu o pár desítek kaček vyšší by člověk mohl koupit podstatně lepší kvalitu. Třeba moje oblíbené vinařstí Chateau Valtice také nabízí ve svém e-shopu i víno z Nového Zélandu, ovšem je to výrazně uvedeno na etiketě http://www.vsvaltice.cz/…eland-1.html a člověk si rozhodně nemyslí, že si kupuje víno z ČR, z moravských vinic. Za cenu kolem 100,–Kč mají skvělé rulandské bílé i šedé, chardonnay, tramín červený i sauvignon. Asi je prostě třeba i u vína sledovat všechny etikety, které jsou na láhvi nalepené. Nicméně si myslím, že ta renomovaná vinařství by si tohle dovolit neměla… Můj názor. Něco jiného jsou samozřejmě různá krabicová vína za 20,–Kč a podobnou cenu. Ta nekupuji, nepiji a u nich mne nepřekvapí, že se tváří jako česká a přitom jsou to směsky bůhví odkud. Ale u českého vinařství, které se pyšní kvalitními víny a různými cenami, mi to prostě nepřipadá k zákazníkům fér.

  7. Doporučuji pořad R. Vaňka – bude pro Vás jistě zdrojem zajímavých informací: https://www.stream.cz/…bi-ve-velkem

  8. Já se nechci společnosti Zámecké vinařství Bzenec zastávat, ale na jejich stránkách uvedenou lahev nemůžu najít a dle mého názoru klame ten vámi uvedený eshop velkovinoteka.cz – který uvádí, že je víno z Moravy, i když je na flašce uvedeno, že je ze Slovenska. A ten eshop má s Bzencem asi společné jen to, že prodává jejich produkty. A to, že se u nás a nejen u nás lahvují vína původem od jinud, nebo se zpracovává réva od jinud je naprosto běžné a pokud je to uvedeno na etiketě, je vše v pořádku.
    Škodovku taky většina populace považuje za české auto a česká je na tom defakto už jen ta práce.
    Jinak za cenu kolem stovky tady moc kvalitní víno neseženete, pokud nemáte svého vinaře. A srovnávat Volaříka, nebo Dufka s Valticemi, nebo Bzencem, je nezlobte se na mě, jako srovnávat Porsche, nebo Maserati s tou Škodovkou.

  9. ↪ 7 Kurt: Já R. Vaňka sleduji a i v tomto pořadu zaznělo, že jakostní odrůdová vína se vyrábějí z tuzemských hroznů, ze zahraničních se vyrábějí stolní vína jako Sklepmistr.

    ↪ 8 martas: Na většině stránek o víně se uvádí rozdělení vín na stolní, zemská, jakostní apod., a u většiny je uvedeno, že od zemských vín výše musí být z tuzemských hroznů:

    http://www.vino-srdcem.cz/…ni-vina.html
    http://www.pistorcio-vinoteka.cz/…D-v%C3%ADn-0
    a další.

    Tak proto jsem se podivila, že jsem pila jakostní odrůdové víno, které nebylo z českých hroznů. Znamená to, že jakostní odrůdová vína či zemská vína již nemusí být z českých hroznů? To je to, co by mne zajímalo.

    Že by bylo srovnávat Volaříka nebo Dufka s Valticemi či Bzencem stejné jako srovnávat Porsche nebo Maserati se Škodou, s tím také nemohu souhlasit. Je třeba porovnávat jednotlivá vína a nikoliv výrobce. Jistě, malý vinař se orientuje na jinou produkci než ty velké závody. Nedělá směsky z dovozových hroznů, například. Ale i velké závody vyprodukují dobrá vína a vozí různá ocenění, třeba nedávno z Paříže přivezli ocenění jak malí vinaři jako Baloun, Krist, Dufek, Volařík, tak velcí výrobci, mj. právě Zámecké vinařství Bzenec.

    Také je nutné upřesnit, co si kdo představuje pod pojmem „kvalitní víno“. Neměla jsem na mysli kvalitní víno na oslavy či Štědrý večer – to si koupím nějaký dobrý pozdní sběr nebo výběr z hroznů, které jsou samozřejmě dražší. Kvalitním vínem jsem myslela víno, které je možné popíjet k běžnému jídlu, sklenku k obědu či k večeři, protože vyznávám takový ten „francouzský“ styl, muž pije k jídlu pivo, já víno. Jistě uznáte, že ta podstatně kvalitnější vína, pozdní sběry apod., se k tomuto účelu tolik nehodí, nehledě na to, že by mne to jaksi finančně zruinovalo :-)
    Takže vínka za stovku, jako jsem uváděla z Chateau Valtice, mi pro tento účel celkem dostačují a pro tento účel je považuji za kvalitní vína za odpovídající cenu.

  10. Podle mne to jsou klamavé obchodní praktiky u obou.

    U internetového obchodu je to jasné, protože ten uvádí zjevně nepravdivý údaj (§ 5 odst. 1 písm. a) zákona o ochraně spotřebitele).

    Ale i postup, kdy obchodník u produktu, u kterého spotřebitelům všeobecně záleží na geografickém původu, zdůrazní údaj, který budí dojem určitého původu, a potlačí údaj o skutečném původu, je podle mne klamavá obchodní praktika (§ 5 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně spotřebitele).

  11. Asi máte pravdu. Netušil jsem, že pokud je na etiketě tuzemského výrobce např. rulandské šedé, musí hrozny pocházet z ČR.

  12. Vyměnila jsem si teď několik mailů s ředitelem firmy Zámecké vinařství Bzenec panem Bořkem Svobodou. Sdělil mi, že údaje u vína v internetové vinotéce jsou klamavé a že oni svým odběratelům vždy poskytují údaje správné (na dodacích listech i fakturách). Nabídl mi vrácení peněz, i když přímo u nich jsme víno nekupovali. Toto jsem odmítla, protože jsem víno nekupovala, šlo mi jen o zjištění, jak to je se značením vín. Dále mi sdělili:
    „Co se týče značení na etiketě, tak z hlediska české a evropské legislativy týkající se vinařské problematiky je značení v pořádku a naše společnost by si nedovolila klamat zákazníka. V případě, že je víno z dovozu, tak musí být původ na etiketě označen, což se také stalo…
    Vzhledem k tomu, že surovina některých odrůd v této výrobkové řadě je z dovozu, tak nepoužíváme velké značení u popisného místa sídla firmy (Bzenec) a na etiketě je tak uveden jen název firmy ve spodním řádku. Víno na etiketě také není označeno textem Moravia wine, ale pouze white wine. To jsou kroky, které by měly pomoci zákazníkům, na přední etiketě výrobků eliminovat záměnu tuzemské a dovozové suroviny.....
    U této výrobkové řady jsme díky špatné loňské sklizni museli přistoupit na plnění dovozového vína ze Slovenska. Našim cílem bylo vydodat zákazníkovi víno v původní cenové kategorii a kvalitě odpovídající této cenové hladině.....
    U odrůdy Moravský muškát vzniká automaticky pocit, že by surovina měla být moravského původu a tím i při koupi tohoto vína zákazníka bohužel občas ani nenapadne, že by toto víno mohlo být také z dovozu. Přitom odrůda Moravský muškát je běžně pěstována i na Slovensku…
    Zcela správně píšete, že zemská, jakostní a přívlastková vína se takto smí značit jen pokud jsou tuzemského původu. Potud tedy správně a dobře jste to pochopila. Nicméně to na naší etiketě nebylo, bylo tam jen napsáno white wine a na zadní etiketě bylo vše ostatní v dotisku. Čili na výrobku nebylo poznačeno, že by šlo o zemské, jakostní či přívlastkové.“

    Můj poslední dotaz tedy zněl, jaké to kamarádka vlastně koupila víno: stolní, zemské, jakostní? To bylo to poslední, co jsem chtěla vědět, abych se v tom mohla zorientovat. Odpověď ředitele mi ale nijak nepomohla, takže stále nevím, jak to s tím značením vín je a co jsem to vlastně pila. Asi jen „víno“.

    Dopis sem přetiskuji:

    Dobrý den
    Ve Vašem úvodním e-mailu jste uvedla jaký výrobek jste si koupila (posléze Vaše kamarádka) a že jste si myslela že je moravského původu. Také jste uvedla odkaz na webové stránky, kde jste si víno zakoupila. Na Vámi uvedených webových stránkách bylo víno špatně označeno a my jsme Vám doporučili, aby jste víno reklamovala u prodejce, poněvadž jste byla uvedena v omyl, nebo že Vám peníze vrátí naše firma. To jste odmítla. Také jsme Vám napsali, že na výše uvedené flašce je napsáno, že víno pochází ze Slovenska. Dovolím si tedy zesumarizovat již vámi uvedené info, z Vašeho prvního e-mailu a také zároveň i naše stanovisko o jaké se jedná víno. Víno pochází ze Slovenska, kategorie CHZO (chráněné označení původu), je tam uvedeno také číslo šarže, suché.
    Na etiketě není uvedeno nic o tom, že by se jednalo o víno stolní, zemské či jakostní. Informaci o původu a ostatních povinných údajích dostal také odběratel na dodacím listě, kde je výše uvedené napsáno totožně s etiketou a to vše, dle platné evropské a národní legislativy. V textu dole je odkaz na platnou legislativu a proč bylo víno označeno způsobem, jež jste četla na etiketě. Doufám, že informace byla dostatečně vyčerpávající. Vše ostatní si musíte vyhledat v odborné literatuře.

    V souvislosti se značením vína dle Prováděcího Nařízení Komise (ES) č. 607/2009, přílohy XV části A (viz. http://eur-lex.europa.eu/…/CS/TXT/PDF/?…), je zde uveden seznam moštových odrůd a jejich synonym, které mohou být uvedeny na etiketách vín. Zde je také uvedeno, že moštové odrůdy, jejichž názvy se skládají z chráněného označení původu nebo zeměpisného označení „Moravské (CZ), Franken (DE) a Rheingau (DE)“ musí být uvedeny pouze na etiketě výrobku s chráněným označením původu (CHOP) nebo zeměpisným označením (CHZO).
    Námi dovážené víno ze Slovenska, odrůdy Muškát Moravský je dováženo v těchto kategoriích.

    S pozdravem
    Svoboda Bořek
    ředitel společnosti

    Může mi prosím někdo vysvětlit, jak to s těmi víny je, nebo sem dát alespoň relevantní odkaz na stránky, kde to je vysvětleno? Domnívala jsem se, že se vína prostě dělí do různých tříd, tou nejnižší je stolní víno (pak zemské, jakostní…). Nebo jsou ty kategorie u vína, na jehož etiketě je uvedena odrůda jako „Muškát moravský“ (nebavím se tedy o směsích typu Sklepmistr):
    víno – stolní víno – zemské víno – jakostní víno… Takže za cenu kolem 100,–Kč člověk také koupí jen prostě VÍNO?

  13. Zkuste to tady
    http://www.znalecvin.cz/jakostni-tridy/

  14. ↪ 13 roman: díky, vypadá to dobře rozepsané, nicméně to stejně jen zvýšilo můj zmatek. U kategorie „víno“ je totiž uvedené: „nelze označovat názvem odrůdy“. Jenže na předmětné lahvi byla uvedena odrůda Muškát moravský. Takže když to podle výrobce není ani zemské víno, ani stolní víno, ani jakostní víno, a podle Znalce vín to není ani víno, protože „víno“ nelze označovat názvem odrůdy, tak co to tedy je? To je snad otázka do Milionáře, ne?

  15. Ta legislativa se kontinuálně mění, to na co se odvolává jsou tuším změny platné od 1.1.2014 (a přiznám se, že jsme je ještě ani pořádně neviděl). Asi bych nebloumal na internetu a podal podnět na SZPI na konkrétní výrobek (ideálně s fotkouetikety). Oni to ze zákona prošetří a pošlou vám stanovisko jak to pak dopadlo: http://www.szpi.gov.cz/…pection.aspx?…

  16. Nedalo mi to, a ještě jsem oslovila některé sommeliéry, kteří by mohli mít relevantní informace. Odpověděl mi pan Libor Nazarčuk, tak koho by to zajímalo, odpověď sem přetiskuji. Za cenu kolem 90,–Kč šlo prostě o „víno“, které by před změnou předpisů zřejmě bylo v kategorii „stolní víno“.

    Dobrý den,

    od roku 2014 se značení vín v rámci EU řídí novým předpisem – nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 ze dne 17. prosince 2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty.

    Dle toho již neexistuje kategorie „stolní víno“, kterou nahradila kategorie „víno“. Jinými slovy pila jste víno zařazené v kategorii VÍNO. (Dovolím si zde neuvést komentář, co si o této změně myslím…)

    Podle Vašeho popisu se dle mého názoru jedná o: Víno (bez CHOP/CHZO), kde lze (za určitých podmínek) uvést odrůdu a ročník.

    Pokud hledáte korektní a přesné informace o víně, raději se nespoléhejte na privátní projekty, kde je evidentně chyba (jak eshop, tak i znalec vína), ale zkuste stránky SZPI -
     http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?…

    Víno je tedy označeno dle legislativy správně, otázkou je, zda je to zcela korektní vůči zákazníkovi, který obzvláště u této odrůdy předpokládá, že víno je z Moravy. U výběru vín je potřeba být velmi pozorný, je dokonce možné, že „stejné“ víno označené jinou šarží může mít původ z Moravy.

    Do budoucna (po schválení nového vinařského zákona) by víno z ČR mělo být jednoznačně poznatelné a rozeznatelné od vín z dovozu novým značením.

    Doufám, že nezanevřete na moravská vína (přestože se v tomto případě o moravské víno nejednalo) a příště si dopřejete Muškát moravský skutečně z Moravy. Pokud ho nebudete moci sehnat, napište a já Vám zkusím nějaký doporučit.

    Příjemný den

    Libor Nazarčuk
    Moravský sommelier®

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.