Citrónová vláknina Kotányi RSS

Štítky: , , , ,

2 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. https://www.chefshop.cz/…knina-114-g/
    Máte s tím někdo zkušenost? Nahrazuje sacharidy, tuky a ostatní zdroje energie? Že by nějaká varianta zahušťování omáček pro celiaky? Jaké je další využití kromě toho zahuštění omáček? Bohužel nedokážu nikde nic víc zjistit. Navíc, Kotányi… Na jejich stránce jsem klikla na „vývary bez přidaného glutamátu“ a třeba hovězí skrývá tohle:

    Jedlá sůl s jodem (jedlá sůl, jodid draselný) (max. 45%), palmový olej, řepkový a kukuřičný olej, aroma (obsahuje sóju, ječmen, pšenici a celer), laktóza, látky zvýrazňující chuť a vůni: glutamát sodný a inosinát sodný, hydrolyzovaná kukuřičná a řepná bílkovina, cukr, kukuřičný škrob, přírodní aroma (obsahuje celer), regulátor kyselosti kyselina citrónová, pažitka, směs zeleniny a koření v nestálém poměru (mrkev, pastinák, petržel, cibule), hrachová vláknina, pepř, muškátový ořech, barvivo beta karoten.

    Takže bůhví co v tom kromě citronů bude…

  2. ↪ 1 Krizik: Je to nerozpustná vláknina získaná z citronů (žádná šílená chemie, jen nějak základně očištěná). Je to taková univerzální potravinářská ingredience, která váže vodu – zahušťuje a zároveň i stabilizuje.

    Dá se to nacpat úplně do všeho – do pečiva (zelpšuje kyprost, trvanlivost), do uzenářských výrobků (zlepšuje texturu, drží vodu v mase), do majonézy (stabilizuje)… fakt skoro všude. Dají se s tím nahradit škroby, soja, i takové ty klasické stabilizátory guma guar (z guarových bobů) a xantan (polysacharid tvořený bakteriemi).

    Doma asi hlavně do těch omáček jako zahušťovadlo. Ale neměl jsem to nikdy v ruce, tak nevím jak se to chová.

    Koho by to zajímalo víc, takdy je podorobnější přehled použití v potra vinářství, co jsem k tomu našel: http://www.harnisch.com/…redients.pdf

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.