Parní hrnec RSS

Štítky: , , , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte někdo zkušenosti s vařením v parním hrnci? Dnes jsme zkoušeli vánoční dárek. Brambory super, normálně vařené ve vodě se mi ještě nikdy tak nepovedly. Není to jen placebo efekt?

  2. placebo to nejni :) při vaření ve vodě spousta „chuti“ uteče právě do vody. experimentálně ověřuji jen na malém rozkládacím hliníkovém pařáčku a je to supr. hodí se to i u extra delikátních druhů zeleniny, které by se třeba ve vodě pomlátily/polámaly… chřest etc…

    nebyl by lin na model? docela mě to zajímá, co je to za mašinku

  3. Tefal Vitamine Plus http://www.tefal.cz/…s/Elektrick&#…

    Jestli máte někdo nějaké extra recepty, tak sem s nimi

  4. Mamka má už poměrně dlouho nějaký parní hrnec z Německa myslím a dělá v něm většinou zeleninu. Zkusím zjistit, co je to za značku.

  5. banter: Mám úplně ten samý hrnec a docela často ho používám. Nemůžu si ho vynachválit při přípravě ryb, zejména mražených. Udělat pochoutku z čerstvé ryby není umění, ale z těch mražených se na pánvi i v troubě vypaří spousta vody a není to ono. Za to v tom parním hrnci je to o tři třídy jinde. Je to fajn i na zeleninu – třeba brokolice zůstane krásně zelená a křupavá.

  6. ja dostal podobný tefal k vánocům. např. brambory uvařené v páře jsou best. a zeleninka jakbysmet… jen do toho. není to tak drahá záležitost.

  7. Odezvy zní pozitivně.
    Brokolici, asparagus (chřest), atp. vařím skoro vždy v pařáku. Ten dosedne na normální kastrol s trochou vroucí vody. Přikryje se normální poklicí.
    Je nějaká zvláštní výhoda kupovat do kuchyně extra hejblátko/under­holt?

  8. 7. Možnost vařit ve více vrstvách nad sebou a tipuji i nižší spotřebu energie oproti hrnci s pařákem na plotně. Takže jako obvykle u podobných hraček záleží na tom, jak často bude používán.

  9. imho podobná problematika jako u rýžovaru, který se tu řešil také.

    jednostranně založená utilita s výbornými (a snadno dosažitelnými) výsledky v dané oblasti :) možný přestupný krok k dosažení stejného výsledku na základním kuch. vybavení. v dnešní uspěchané době – proč ne? ;)

  10. viz domácí pekárny, jogurtovače, bramboroloupače a jiné kulodrtiče :D

  11. 9–10: ze zmíněných mi ovšem ten parní hrnec přijde nejuniverzálnější.

  12. jo to jo :) dá se s ním nahradit rýžovar a v podstatě i pekárna (na knedliky ;))) rozhodně vařič vajec!

  13. 10: taky zmrzlinovače, fonduovače, raclettovače a vypeckovávače višní! Občas mi připomíná Myšpulínovy vynálezy v Třeskoprskách. Což neznamená, že chvíli po nějakém takovém univerzálním zlepšovači netoužím :) !

  14. 13. :muhehehehe!!!

  15. 13: taky jsem byl k vynálezu skeptický, ale ty brambory skutečně chutnají lépe. Jen kdyby ten krám byl skladnější

  16. Ráda bych obnovila tuto diskusi. Zeleninu vařím hodně často, tak jsem začala uvažovat o nákupu parního hrnce. Máte někdo osvědčený model, se kterým jste spokojeni?

  17. Zatím mi nejlépe podle hodnocení uživatelů vychází tento http://parni-hrnce.heureka.cz/…hards-48780/. Máte s ním někdo zkušenosti?

  18. My máme tenhle http://www.tefal.cz/…t/Invent.htm už asi 3 roky a zatím spokojenost. Funkce naprosto dostačující, ostatní si myslím, že bych ani nevyužila. Brambory jsou z něj opravdu výborné, stejně tak veškerá zelenina. Dělala jsem v něm i rýži.

  19. Pořídili jsme si parní troubu (místo mikrovlnky) a musím říci, že je to skvělá věc. Bezvadná je na zeleninu, ryby atd., jak jste se již zmínili, ale osvědčila se se mě hlavně na různé plněné sladké i slané knedlíky, taštičky apod. Výhoda je v tom, že se nerozvařují a příprava je o hodně rychlejší, než klasicky. Připravuji v ní i žitný chléb tak, že ho nejdříve napařím a pak dopeču v troubě, aby měl kůrku.

  20. ↪ 19 artichoke: jsem majitelkou parní trouby od soboty a potřebuji prosím poradit v základních věcech. Zkoušela jsem vařit (napařit) brambory. Dala jsem je na rošt a pod ně pekáč protože z nich kapala voda. Po vytažení měli krustičku. Je mi jasné, že okolo by měla cirkulovat horká pára, ale po každém vaření se mi nechce čistit celou troubu. Má se zelenina a třeba rýže osolit? Jinak na ohřívání jídla je super. Jídlo z ní mi chutná, v mikrovlnce má zvláštní chuť a vůni to mi vadí, nejsem schopná ho sníst. Mám ráda i nahřátý talíř z PT. Děkuji

  21. Začínala jsem také s bramborami a zeleninou, ale protože brambory byly trochu tužší než z vody, rodině moc nechutnaly a já jsem to zatím moc nevychytala. Myslím ale, že z parní trouby jsou prostě jen trochu jiné. Nevařila jsem je na roštu, ale na vkládacím dvojitém tácu, který je příslušenstvím trouby – jeden zachytí vodu a druhý je perforovaný a na něm zelenina/brambory ap. Chci je zkusit uvařit v malém množství vody, aby neměly to krustičku. Máte pravdu, že po každém vaření musím trobu vytřít do sucha, ale při vaření se hrnec také musí umýt a tady to je hned a je to jenom čistá voda. Rýži jsem zatím nezkoušela, léta ji vařím v tlakovém hrnci. Zeleninu ani brambory nesolím, je to hlavní výhoda parní trouby, že se nemusí solit, např. při vaření pro děti. S mikrovlnkou s Vámi souhlasím. Ohřívání v PT musím také zkusit. :-)) Mějte se pěkně.

  22. Zdravim. Daji se v parnich hrncich varit lusteniny aniz bych je predem macel? Pokud jo, byl by to pro me dost mily produkt:)

  23. Netušíte náhodou, kde koupit jednoduchý parní hrnec na sporák? Prostě hrnec, na který si můžu dokoupit víc děrovaných pater? Mám dojem, že to mívala IKEA, ale nevidím to tam… Našla jsem akorát tohle, ale to mi připadá možná až moc drahé, těžké a super, nevadil by mi možná ani hliníkový (pocestuje letadlem na druhý konec světa).
    Nebo se mám na to vykašlat a vyrazit pro bambusovou verzi do Sapy?

  24. ↪ 23 farfalla: Jakožto primitivní domácí kutil místo parního hrnce používám hrnec na těstoviny jako první patro, na patro postavím klasický pařáček coby druhé patro. eventuálně se dá postavit ještě jeden pařáček na to – mám velký těstovinový hrnec:)

  25. ↪ 24 kami: Hmm… To by šlo, ale je to takové vachrlaté (potřebuju to vcelku, ne pro sebe, snadno použitelné, stejně velké a najednou ke koupi, trochu to spěchá).
    Ono pokud má člověk dost místa a přístup k elektřině, je celkem levné a jednoduché koupit elektrický, mám to doma (dražší Tefal, který se po dvou letech začal rozpadat, ale jinak bych si kupovala nějaký levný, kdybych to ještě chtěla a definitivně odešel. Brambory a přílohovou zeleninu nebo třeba chřest jsem snad za celou dobu co ho mám v hrnci nevařila, navíc nemáme mikrovlnku, takže v tom i hodně jídel ohřívám).
    Ale asi jsem už ten levnější patrovitý systém našla – má je IKEA, dvě kila za jedno nejsou tak hrozná částka. http://www.ikea.com/…ts/30152346/.
    Díky!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.