Kuře mi kouří RSS

Štítky: , , , , , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, nevím si rady. Dělal jsem předchvílí kuře (dvě čtvrtky) v troubě. Přibližně jak řekl Jamie. Nařezat, nasolit, nakořenit a nabylinit. Hodit do vyhřáté trouby na pekáč s trochou oliváče. Trochu z jedné strany, trochu z druhé, podlít vodou, nechat chvíli… a je to.

    Jenže – někdy, zřejmě po tom podlití, se z trouby začaly valit hromady páry (jde o dost starou troubu, neudržela to v sobě). A především, nevonělo to jako kuře. Víceméně to smrdělo. (Vonět jako kuře to začalo až těsně před stavem „hotovo“.) Mám podezření, že ten smrad – to olivový olej dosáhl svého kouřového bodu.

    Můžete mi něco potvrdit nebo vyvrátit? Především si nemohu dovolit naplnit místnost párou a smradem pokaždé, když budu chtít dělat kus kuřete. (Protože ono to kuře se víceméně docela povedlo!)

  2. lol :) impresivní titulek i detektivní záhada :)

    vyplňovalo to kuře celou plochu nádoby ve které se peklo?

  3. Zdaleka ne, pane Cuketko. Pekáč, co by pojmul husu a uprostřed něj dvě větší stehýnka.

  4. to bude možná ono – fyzika jak bejk :)) na nezakrytém plechu se po chvíli pečení vypaří voda, zůstane olej, plech se rozpálí a olej se přepálí. tam kde bylo rozpláclé kuře se to „chadilo“ vodou z masa. anebo bylo stále podlito dostatkem vody?

  5. No nakonec tam nebylo moc vody, dokonce bych se vsadil, že ten zbytek byl gravitací stažen do rohu pánve (holt není trouba v rovině). Znamená to, že bych měl 1. dbát na neustálé kvalitní podlití + 2. trochu stáhnout teplotu → bude to OK?

    Jenže místnost plná páry přece není normální…

  6. Chtělo by to používat přiměřeně velký pekáč a hlavně opravdu kontrolovat, jestli je v pekáči tekutina. Ale i tak to zní tajemně.
    S tím přepálením olivového oleje se mi to moc nezdá, nevydrží náhodou vyšší teplotu, než jiné rostlinné oleje? Ledaže by ta trouba byla rozpálená na maximum, a to by pak na dně pekáče musela zbýt černá krusta.

  7. Jj, olivový olej se hned tak nepřepálí, tím to nebude (tedy jestli to olivový skutečně byl:-) Maso na plechu nepeču, takže nevím, jestli by to mohlo způsobit podlití, ale spíš bych to viděla na troubu. máte s ní jinak dobré zkušenosti?

  8. A bylo to kuře vůbec kuře? ;-)

  9. @Juana – trouba opravdu byla rozpálená na maximum. Bohužel netuším kolik stupňů vytáhne (tohle by mě taky zajímalo, jak to změřit). Jamie doporučil 225, já si říkal, že trouba asi neudělá přes 250 (už je to stará rachejtle), tak to dám na max, no co se může stát?

    @evik – takle, ne tak docela olivový. Byl to ten rádoby-olivový, pokrutinový shit (on snad nikdo nesmaží na extra virginu anebo jo?). Na tohle jsem se chtěl taky kdysi zeptat: co jsou to ty pokrutiny?

    @Pivli – stopro kuře. Nebo jiný pták stejné velikosti a barvy. :-)

    Díky moc všem za rady, rozhodně zkusím sehnat menší pekáč a poctivě podlévat, uvidíme, …

  10. :-)
    Pokrutiny jsou myslím takové ty zbytky plodů po vylisování.

    Jamie používá skoro na všechno extra panenský nebo panenský olej.
    Na pečení ho používám také, nejlíp v kombinaci s kouskem másla. na opékání také + přepuštěné máslo. Na klasické smažení ve vyšší vrstvě oleje nedám dopustit na slunečnicový Floriol. Nepřepaluje se a nepáchne.K tomu kousek přepuštěného másla nebo domácího sádla. Pěkná debata o másle i o olejích je k nalezení ve fóru.

  11. Já se teda přiznám, že panenský olivový používám skoro na všechno, akorát řízky smažím na slunečnicovém oleji. Na olivovém klidně dělám i volský voko. Při pečení stejně jako Pivli kombinuju olivový olej a trochu másla, kvůli chuti. Navíc už moje babička se učila v rodinné škole za první republiky v hodinách vaření, že má používat při přípravě masa jak rostlinný, tak živočišný tuk :-D

  12. Moje elektrická trouba má údajně zvládat 250 stupňů, aspoň podle toho knoflíku, kterým kroutím. U příbuzných v Kanadě jsem ovšem viděla troubu, která tam měla psáno neuvěřitelných 300 stupňů Celsia (měla tam jak Fahrenheity, tak i Celsiy). Ale nevěřím tomu, že takovou teplotu zvládala.

  13. Taky máme troubu do 300°C. Je to klasika, Mora sporák kombinovaný, plyn + elektřina. S grilem.
    Horkovzdušné trouby mají většinou 250 –275°C, co jsem takhle kde zahlédla.

  14. Poznatky z dnešního pokusu:

    – trouba začala čadit už při rozehřívání, takže kouř naposled nejspíš nepocházel ani z kuřete ani z oleje… Kdoví proč se to děje. Možná tam uvízlo nějaké svinstvo, když si u nás naposled dělal soused koláč…

    • použil jsem lepší olej, nevím jestli se to nějak projevilo. (Ale pořád se mi nechce na vše dávat extra panenský, přece jen 300Kč+ za litr oleje, který může být fuč raz dva, mě trochu děsí, no uvidím)
    • pánev jsem vystlal alobalem tak, aby kolem masa bylo minimum prostoru a šťávy byly vesměs pod kuřetem. To myslím bylo zásadní.
    • jel jsem na nižší teplotu. To snad mohlo mít nějaký dobrý efekt, ale na druhou stranu kůrka nebyla dost hnědá, přestože tvrdost byla akorát… To bych tipoval na důsledek nižší teploty. Uvidím příště. (4 čtvrtky kuřete tam byly bez mála hodinu)

    Jo a dnes žádné negativní čichové vjemy!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.