1. Ráda bych znala vaše názory na geneticky modifikované potraviny a vůbec postoj ke geneticky modifikovaným organismům. Mám psát bakalářskou práci na toto téma, nemohu se do toho dostat, protože s tím nejsem ztotožněna … Na VŠCHT probíhá výzkum GMO a všeobecně převažuje nadšení nad těmito technikami úpravy plodin, potravin, jídla. BP píšu pod Výzkumným ústavem rostlinné výroby, kde také výzkumníci spatřují v GMO zdárnou budoucnost pro zemědělství a potravinářský průmysl. Přes všechny vědecké argumenty o neškodnosti genetické manipulace plodin nejsem s to nechat se tímto fenoménem okouzlit a nadchnout, jak bych měla. Prostě mi v tom pořád něco nehraje, nesedí mi, že se do „něčeho“, v tomto případě zemědělských plodin, vnášejí cizí geny, informace, která je danému organismu cizí. Že se děje něco „proti přírodě“. Nevím, zda to jsou jen mé hloupé předsudky. A tak nevím, čemu uvěřit. Co myslíte vy? Věřím, že čtenáři Cuketkova blogu jsou osvícení lidé s mnoha obohacujícími postřehy, tudíž mě přimějí podívat se na tento problém z dalších úhlů. Díky :)

  2. Zde ještě odkaz na jednu horkou novinku z GM světa: http://sloweb.slowfood.com/…taglio.lasso?…

    Nenechte prosím tuto diskusi zaniknout, je to důležité :)

  3. „A tak nevím, čemu uvěřit.“

    Vy jste přímo u zdroje, tak byste měla vědět, zda jsou ke GMO nějaké relevantní výzkumy jejich (ne)škodnosti? Spoléhat se na „nehraje mi to“ asi není do bakalářky to pravé:) Nebo co přesně Vás zajímá? „Co si o tom myslíte?“ je hrozně široké…

  4. hm, a chces se nadchnout?:)
    osobne mam vztah k GMO spatny – pripada mi to trochu jako staveni prehrad na rekach, vsichni byli nadseni,az se ukazalo, jak devastujici pro prirodu to je. diskutabilni je podle me samotny fakt, ze vygeneruji nejakou mutaci a jsou si jisti, ze je nemenna. a i kdyby se rozsirila dal, tak z ni nebude nejaka skodliva bud samotne rostline anebo i cloveku. vadi mi ta jistota. na druhou stranu, je pravda, ze pokud nejaka rostlina bude odolna proti skudcum sama o sebe, tak to snizi mnozstvi pouzivanych pesticidu, coz je jev kladny.
    a samozrejme taky nemuzeme ocekavat, ze by gmo plodiny zmizeli, at uz se nam to libi, nebo ne. jak to casto byva, pokud jde o zisk, tak blaho planety (i lidstva) casto prohraje. jsou levnejsi na vypestovani a kazdy farmar se nakonec zamysli, jestli svym odporem k novym plodinam neni zpatecnicky. zastanci gmo plodin asi mluvi o tom, ze lidske mozky ted ovlada strach z noveho, a ze obycejne slechteni rostlin je taky vlastne zmena genetickeho kody, akorat dnes to umi elegantneji – tak proc toho nevyuzit? ale zapominaji, ze slechteni plodin se odviji stejnymi cestickami, jakymi postupuje sama priroda. coz u gmo rostlin neplati. a uz mame vyzkousene, ze to, co priroda nezna – treba plasty nebo freony – s tim se taky neumi vyporadat a taky ji to uskodi. a relevantni vyzkumy neskodnosti snad jeste ani nemuzou existovat, na to je potreba nekolik desitek let, to, co se zda byt neskodne v laboratori, v prirode se muze zachovat uplne jinak
    co se tyce vedcu, v otazce jejich rozhodovani vstupuji dalsi faktory – a to jsou granty a samotne pole pusobnosti pro vyzkum, a muzou byt tim ovlivneny.

  5. naši zemědělci to moc neřeší a pokud vím, jsou v testování gmo kukuřice z celé EU nejvřelejší. aniž by se někoho ptali na názor, cross kontaminace, ne cross kontaminace :)

    v genetice a mol.bio. se moc nevyznám a tak se jen instinktivně přidám ke skeptickým zachmuřeným eskymákům, kteří střílejí po letadlech opštěpem :)

    ono je to ale už stejně jedno – GMO jsou prostě tady a jsou venku, jsou v oběhu, v Česku, ve světě – ať už si myslíte cokoliv :)

  6. Drazí diskutující, kdož jste u zdroje, dohledejte si „běžné“ používané metody šlechtění u nás i v tuzemsku, dříve a nyní … a nějaké GMO vám pak bude připadat jako naprosto nudná záležitost.

    Jenom taková pšenice, kterou baštíte v chlebu, je několikanásobný mezirodový hybrid, dále mezidruhový, polyploidní potomek opakovaně ozařovaných rodičů, případně máčených v nějakém mutagenním roztoku. Jen Bůh, resp, Alláh (vzhledem k původu pšenice) ví, jaké geny v ní vznikly, zanikly poškodily či změnily se a jinak zmutovaly.

    Skepse u GMO je na nicméně na místě, protože stejně tak jako se dá udělat (či vyšlechtit) dobré GMO, tak se dá udělat problematické GMO. To ale platí i pro běžné šlechtění, a příkladů tu pár je.

    A kdo máte ponětí o biologii, jistě víte, že DNA je plná cizích genů, u lidí je tam nasázejí třeba retroviry, u rostlin bakterie Agrobacterium tumefaciens.

    Takže shrnuto – jsme mutanti (a chiméry – někdo nese v těle tkáně svých nenarozených sourozenců, většina¨lidí matčiny buňky), jíme mutanty a to už nějaký ten milionek let.

  7. Mr C: Nejvřelejší je španělsko, za ním byla francie, těsně za náma je německo.

  8. David:

    v ha osázené plochy jo?

  9. Ossssseté, jissssssstě! Před vstupem do EU ovšem vedlo Rumunsko: 100 000 ha.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.