Fair Café RSS

Štítky: , , ,

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. narazil jsem na značtu FT kávy v Brně

    http://www.faircafe.cz/

    měla by být k ochutnání v těchto brněnských kavárnách:

    http://www.faircafe.cz/index.php?…

    brňáci milí, ochutnali jste už? co si o této značce myslíte?

    [via koment u flo]

  2. Také třeba na Skleněné louce, Kounicova 23, v Místogalerii ve III. patře.
    Presujou to přes nějaký starší Faema.
    K fair trade cafe jsem měl nedůvěru, protože výběrový kritériem je způsob obchodu a ne kvalita, ale kafíčko dobrý a myslím, že snese sronání i s Filicori a jinými taloši v centru. I když brněnská voda asi výrazně ubere na chuti. Tuhle jsem to zažil v čajovně, připravili čaj z filtrované vody z kohoutku a z přivezené vody z vysočiny a chutnalo to jako jiný čaj.

    Ale co je to za směs a od kud nevím.
    To by asi řekli na http://www.faircafe.cz.
    Nákupky faircafe jsou od 250 Kč za kilo až do 500 Kč.

  3. Jo, faircafé znám a v Brně ráda piju. Myslím, že je to směs Kongo, Guatemala a Mexiko, ale úplně jistá si nejsem. Škoda, že je tak málo kaváren co do toho jdou a rozhodnou se pro Fair Trade kávu, některé jsou podle mě výborné kvality. Třeba Bio Espresso italiano od Gepy, mmm…

  4. 3: Bohužel, Espresso italiano od Gepy jsem ochutnal – věřím že je bio a fairtrade, ale problém je v tom, že není dobrý. Minimálně ten balíček co se ke mně dostal nebyl. Možná kdybych se dostal k čerstvě upražený dávce, bylo by to lepší. V tomhle zní ten brněnskej projekt daleko líp (a třeba pražský mama coffee taky)
    Ale možná taky ne – ony ty opravdu špičkový plantáže do fairtrade certifikace nejdou, protože ji prostě nepotřebujou – prodaj bez ní za vyšší cenu, než kdyby nechali svůj produkt smíchat do třeba v podstatě anonymní fair trade směsi z dané země nebo regionu. Prostě fairtrade neříká nic o chuti – k dobrýmu kafi to nestačí.

  5. 4. No, buď je kafe dobrý a nebo ne. Ostatní je více méně snobárna.

  6. na rohu blanicke a francouzske ulice vari fairtrade kafe, ale jeste jsme ho neochutnala… jmenuje se to dobra cukrarna a je to silenej podnik(jednou jsme si tam chtela snnist vyborny zakusek s kamaradkou, potichu sjem si povidaly a pani nas malem vyhodila za hluk, co tropime:-)). jinak disponuje jednim stoleckem a delaji dost dobre dortiky, takove z pekace narezane na velke stverecky:-)

  7. 5: nezlobte se, ale to je podle mě kravina. Mezi dobrým kafem a dobrým kafem jsou obrovské rozdíly. Záleží potom na chuti každého, co mu vyhovuje a taky na náladě…

  8. No, ono fair trade na kvalitu vliv má, protože po pěstitelích chce, aby splnili jisté základní hygienické podmínky, které se třeba jinde neplní, ukazujou jim, jak lépe pěstovat (větší výnosy, vyšší kvalita), a taky jsou daleko více motivováni mít kvalitnější kávu (otázka výkupní ceny, zohlednění kvality). Docela k tématu je pěkný dokument na ČT – Příběhy z Afriky – kávová spravedlnost (viz archiv – http://www.ceskatelevize.cz/…edlnost.html?…)

  9. vagabonde:

    nesouhlasím. FT certifikace nemá vliv na kvalitu kávy. kvalitu kávy vzniká v soutěži mezi farmami a zpracovateli. alternativa, která jde cíleně po kvalitě je třeba cup of excellence – http://www.cupofexcellence.org/

    je to model založený čistě na kvalitě, přitom má pro farmáře v programu podobné účinky jako zapojení do FT. no podobné. když se jim zadaří, několikanásobně lepší :)

    samozřejmě nic proti FT, svou funkci zajisté má. ale nikdy bych to nespojoval s kvalitou kávy. o té opravdu nic nevypovídá.

  10. Souhlasím, že na výsledném produktu je řada důležitějších prvků, které ovlivňují kvalitu, než zrovna FT, ale vezmu-li čistě zrno, které jde od farmáře, tak zde FT svou roli při zvyšování kvality má (viz ten dokumentík). Což samozřejmě neznamená, že balíček kávy, který si koupím a má značku fair traide bude chuťově nutně lepší než ten běžný. Rozhodně nekladu rovnítko mezi FT a výtečnou chutí, ale je to dobrý odrazový můstek :-) Jinak o COE si ráda počtu, díky za odkaz.

  11. ten dokument ČT má bias v tom, že nechávají až příliš mluvit zástupce z řad FT, chybí alternativy, právě třeba CoE :)

  12. To zase jo, to je pravda – je to trochu propagace :-)

  13. Ale i tak je zajímavé se dozvědět trochu víc o tom, jak to funguje, byť je potřeba asi zapojit nějaký ten kritický filtr externě.

  14. zajimavy clanek treba zde: http://www.time.com/…6007,00.html

    FairTrade samozrejme funguje a pomerne dobre, ale lide si musi uvedomit, ze pro farmare je to pouhe MINIMUM na kterem se da prezit. FT nelze brat jako dokonaly system, ktery vse spasi … a to je obvykle image, kterou diky propracovanemu marketingu obycejny zakaznik dostava.

    Proc Starbucks napr. kupuje a masivne propaguje FT, kdyz by mohl bezproblemu nakupovat vsechny svoje kavy jako Direct Trade? No samozrejme protoze lide na FT jako znacku slysi a vyzaduji ji … aspon tedy zatim v USA a v UK.

    Mate pravdu (vagabonde), ze FT ma urcite regule ohledne pestovani, socialnich a zdravotnich podminek na farme, atd. atd. ale ve vysledku nema sanci kvalitu kavy nijak zarucit.

  15. Souhlasím (2-czech), že FT není situace ideální, bohužel se zdá, že ostatní praxe je taková, že farmáři dostávají téměř vždy jen nechutně malý zlomek ceny. Jsou v nevýhodě jak z hlediska informačního (ceny na trhu), tak z hlediska toho, že ti chudší nemají moc na výběr komu prodat (musí být pro ně dosažitelný) – i když zase v jiném dokumentu se jako dobrá zbraň v tomto směru uplatňují mobilní telefony (na jaký trh odvést a hlavně kdy jsou ceny nejlepší). Ale to koneckonců není jen otázka Afriky – podívejte se na otázku výkupních cen mléka u nás, podívejte, jak velkoodběratelé typu MC Donalds silně ovlivňuje, jaký bude charakter farmy.

    A ano, máte pravdu – ve výsledku je kvalita kávy ovlivněna daleko více dalšími věcmi.

    Když už jsme u toho, jaké značky preferujete pro domácí použití?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.