Plyn nebo elekřina RSS

Štítky: , , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Na čem vaříte? Jsem odchovanec elektrického sporáku, ale poslední rok vařím na plynu a mám pocit že to není ono.
    Třeba někde dělám chybu. :)
    Co myslíte?

  2. na plynu a už z toho pomali hynu ;))) měl sem možnost péct prá receptů na plynu i v elektryce a mám pocit že v el to jde vždycky uplně samo samička ;)))

  3. Mluvíme o vaření nebo pečení? S pečením se mi daří v obojím, ale vařit na elektrickém sporáku bych už nikdy nechtěla kvůli složité regulaci teploty. To mi stačilo na kolejích za studentských let.

  4. jo na pečení, při vaření bych naopak bez plynu zomrel ihned ,) tam mám opačnou zkušenost, dyž sem na elektroplotýnce nebo indukci, dojdu většiunou během cca 5 minut k dokonale nabílené zuřivosti! :)

  5. varim i pecu na/v elektrice, troubu bych nemenila, ale kralovstvi za plynovy sporak, tak to bych kliiido dala

  6. Několik posledních let se mi dostalo té „cti“ vařit na elektrice (samozřejmě i péct, ale to mi nevadí). Kdyby to šlo, hned bych měnila za plyn.

  7. Pect urcite v elektricke troube, vari se asi lip na plynu, ale toho bordelu… takze hlasuju pro indukcni desku

  8. Trouba je nějaká kombinovaná horkovzdušná s něčím, dodneška nevím, budu se jí muset podívat na zoubek. :o)
    Myslela jsem vaření, mám pocit, že to na plynu déle trvá, nikdy se mi to nedaří pořádně seštelovat a to jídlo není ono, jak jsem byla zvyklá z elektriky.
    A to nemluvím o tom, že jsem podpálila utěrku… .)

  9. Na plynu že to déle trvá? To je přesně naopak. Vyzkoušela jsem dlouhodobě obojí a na plyn při vaření nedám dopustit, setrvačnost elektřiny mě vytáčí. Věčně tam stěhuji hrnec z teplé plotýnky na stdenou, aby se mi to nepřipálilo, když chci ztlumit ohřev, než ta plotýnka aspoň troch začne cladnout. A nepořádku je stejně jako u plynu, když mi něco vypění na plotýnku, tak je to těžké pak z ní dostat. Na úklid je asi nejlepší indukční deska, ale tu jsem zkoušela jen nárazově, tak k té se nemůžu zodpovědně vyjádřit.

  10. caty:

    přesně na eletrice plotýnkové nesnáším tu setrvačnost :) dalším faktorem je nutnost dokonale rovného povrchu nádoby kvůli optimálního přenosu tepla. u plynu oba faktory neexistují – změny se dělaj okamžitě, a plamínky si olíznou sebekřivější pánvičku :)

    jedině ty hořící utěrky, ty bych uznal :))) hoří mi furt, pravidelně opakuju i všechny vařečky :)))

  11. pane C. na plyn nepoužívám utěrku, ale chňapku, má méně povlávajících camfourů a tak není tolik náchylná k hoření. a vařečky? jak to děláte? :-) moc velký plamen a malý kastrol? když je plamen pod kastolem, tak vařečce nehrozí, ne? leda že by útok z boku, no nevím, všechny plameny většinou mám blokované kastrolem :-)

  12. Na vaení jedině plyn, na pečení jedině elektriku. I když jsem měla vyzkoušet u obojího obojí :-) Nebo možná právě proto :-) I když plyn je teda ekologičtější. Ještě druhá (ale málo využívaná) výhoda: pokud budete mít všechno na elektriku, v případě delšího výpadku proudu si neuvaříte ani čaj.

  13. Vareni plyn, elektricke plotynky me oblazovaly v predchozim byte a to se moc nepohnete…nemam vyzkousene sklokeramicke nebo indukcni desky, asi uz funguji lepe, ale zas je clovek nucen resit „specialni“ nadobi. Takze ten plyn vlastne porad vede ;))

    Na peceni horkovzdusna trouba, uz jsem to tu psal, mam sice zakladni, ale i tak dokaze delat divy!!! Peceni na plynu je umeni…dase zvladnout, ale musite to asi dostat do ruky, i kdyz na nejake speciality se neda zamerovat. Ale verim, ze by se nasli urcite i oponenti…

    ;)

  14. Ahoj, jako holka jsem vařila doma na plynu, potom 25 let na plotýnkovém elsporáku a teď mám dva roky sporák s varnou deskou od Elektroluxu. Po jeho vyzkoušení jsem se proklela, proč jsem tu plotýnkovou potvoru trpěla doma tak dlouho. Spojuje to výhody plynu i elektriky – nemá to tu příšernou setrvačnost plotýnky a na druhé straně se to snadno reguluje – netroufla bych si na plynu nechat přes noc pomalu táhnout vývar, což na keramice dělám. Dobře se to pucuje – proti plotýnkám, joj, to je nebe a dudy! Jediná nevýhoda – nejdou na tom péct nasucho bramborový placky ;o))) Nebo možná jo, ale takový otrlík zase nejsem .Ale vařím občas na keramice značky Indesit v jiné domácnosti a tu bych prohodila oknem – pomalá a líná. Takže na značce záleží!
    Dlouháne – speciální nádobí nemám, vařím litiňákách, v nerezových hrncích, ve skle – nic jsem neměnila. Je fakt, že pánev s parabolou by na tom asi nestála. Horší bylo zvyknout si na novou troubu – jiný rozměr.

  15. Troubu jsme měli vždycky elektrickou a po zkušenostech z okolí bych plynovou rozhodně nechtěl. Sporák jsme postupně se stěhováním vystřídali plyn, klasický elektrický plotýnky a teď sklokeramiku a vařit se v pohodě dalo na všem, nejhorší byla ta klasická elektrika, nejradši mám tu sklokeramiku, plyn by byl u mě skoro nastejno.

  16. Kdybych mohl volit, tak plynové hořáky (viz Cuk č.10) a elektrickou troubu. Fajnovější sporáky jsou i takto konstruované.

    Ale jak se zde říká – „mizerný řemeslník obviňuje své nástroje“, It's a poor craftsman who blames his tools. :-)

  17. caty:

    mě se ty varečky tak různě povalujou na lince, tak nejni divu že postupně odhořívaj :) z toho důvpodu jsem musel vyřadit všechny non-dřevo vařečky… ty totiž neodhořívaly, ale z linky rovnou odtékaly :)))

    ovecka:

    s tou dlouhodobou regulací teploty ej to určitě výhoda. nechat něco na plynu bez dozoru bych si taky nikdy nelajsnul… to samý plynová trouba… nechat ji puštěnou přes noc, taky není průchozí…

    1R:

    vítám na fouru! ;)

    It's a poor craftsman who blames his tools. vytesat do skal anebo rovnou vyškrabat nožikem do sklokeramické desky :))

    já po svých spotřebičích, kastrolecha pánvích řvu neustále. není mi to ale nic platné, všechno mi to stejně nakonec oplatí :))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.