1. Ahojte lidi! Nadchnuly mě bedýnky a to tak, že jsem se rozhodla začít s nimi v Plzni, protože jsem tady nic podobného nenašla. Zatím sháním lidičky kteří mají o bedýnky zájem ve svém okolí, ale zatím nás moc není. Kontakty na okolní pěstitele nějaké mám, včetně nápadů kam dál jít. Tak kdyby se tady objevil někdo kdo chcete bedýnkovat v Plzni či okolí, nebo nám jste naopak schopní do bedýnek přispět, neváhejte a ozvěte se mi, nebo pište nápady sem do fóra.
    misa.rei zavináč centrum.cz

  2. Ahoj,
    ráda se přidám a mám pár bedýnek chtivých přátel. Kolik odběratelů máš? Ráda pomůžu s organizací, už jsem o tom sama uvažovala. V trhu na Chodském náměstí bývá docela šikovná zelinářka z Křimic, víš o ní? Taky mám typ na výdejní místo. Bylo by úžasné, kdyby se povedla rozšířená verze, s vejci, mlékem a sýrem.

  3. Ahoj, také se ráda přidám. Mohu pomoci s organizací, ale spíš od stolu, protože nejsem přímo z Plzně. Rozhodím sítě a zjistím jaký by byl zájem u nás v okolí.

  4. Zdravím, ráda se přidám do klubu bedýnkářů v Plzni. Mám malé miminko a tak sháním bio kde se dá :) a věřím, že i maminky v mém okolí se přidají :) Při svém pátrání jsem našla tyhle farmy:
    http://www.epona.wz.cz/
    nebo
    Panství Trpísty
    mobil: +420 723 824 233
    email: office@the-trpisty-estate.com

    misazap díky, že ses toho ujala ;)

  5. Ahoj lidičky, zatím i s vámi mám zaevidováno 13 zájemců. Rozběhla jsem stránky bedynky.fotoko­nik.cz kam budu psát aktuální novinky. Pomocníky beru, na Chodské se zrovna chystám, vytiskla jsem si brožury z MZE a vlastní malé letáčky a budu je tam rozdávat. Jen prosím Evu a Wattta, aby mi napsali mail, abych na ně měla kontakty. Na novinky a změny budu upozorňovat emailem.
    Díky a zatím čau :-)
    Míša

  6. Ahoj, také bych se ráda přidala k „bedýnkářům“ v Plzni. Mám dvě malé děti, takže bych pro ně ráda kvalitní a pravidelnou dávku zeleniny a ovoce :-) Chodím s nimi do dětského centra, na plavání atd, tudíž bych mohla pomoci rozdat nějaké letáčky nebo něco podbného a dát tak informaci dalším maminkám, které určitě by takovou možnost přivítali.

  7. No zájem ze strany odběratelů je veliký, už vyhlašuji stopstav .. tedy alespoň dočasný, další zájemce přijímáme, ale zatím jen na čekací listinu.
    Budka76 … poslalas mi email? když tak to prosím ještě udělej, zájemce eviduju jen přes email. Díky

  8. bohuzel jsem svuj prispevek omylem napsala do stitku, nevite nekdo, jak to odstranit??? jsem hrozny tele:)
    diky moc

  9. jinak ráda bych se zeptala, jak to tedy nakonec dopadlo s tema bedynkama? rada bych se pridala, ale tohle forum jsem nasla az dnes, takze uz to mozna neni vubec aktualni.
    dik za odpoved

  10. Wanietu: Ahoj, bedýnky v Plzni, které zakládala Míša, fungují. Bohužel se ale nepodařilo realizovat je tak jako jinde, tj. pravidelnými dodávkami zeleniny a ovoce od místního zemědělce. Míša již nyní bedýnky neorganizuje, vše okolo nich obstarává pan Hromíř, který ovšem nic nepěstuje a bedýnky plní zeleninou a ovocem, které údajně pochází od malých pěstitelů z Moravy, jejich jména ovšem nikdy neuvedl a bohužel v určitých případech se o tom dá pochybovat, kvalita bývá hodně kolísavá. Více k těmto bedýnkám najdeš na http://www.bedynkyplzen.cz/, zejména doporučuji přečíst si vzkazník, kde se odběratelé vyjadřují ke kvalitě bedýnek. My jsme letos s kamarádkou zkoušely pro omezený počet zájemců připravovat biobedýnky s jediným zemědělcem, který se u Plzně vyskytuje a byl ochoten s bedýnkami začít. Dařilo se nám to se střídavými úspěchy a leccos se vlivem různých věcí (fluktuace zaměstnanců na statku, nepříznivé počasí) nepovedlo tak, jak jsme si představovaly. Nicméně majitel statku chce příští rok v bedýnkách pokračovat, tak snad to bude lepší než letos. Možná se dokonce domluvíme s dalším dodavatelem, tak by bedýnky mohly být pestřejší.

  11. Vážená pí. či sl. Lucko B.,

    jmenuji se T. Hromíř a jak dobře víte, s manželkou realizujeme bedýnky v Plzni již od pol. r. 2009.

    Od několika našich bedýnkářů (nebudu psát spokojených, ale těch, kteří s námi bedýnkují v podstatě od
    samého začátku) jsem dostal info o Vašem vyjádření s přáním, abych Vám odepsal. Nemám příliš času (máma, 84 let -
    znáte jí asi z bedýnek – přestala na podzim chodit, od včera je v nemocnici a 17.01.2011 jde na výměnu kyčle), proto reaguji až nyní.
    Po přečtení Vaší „info“ doporučuji zájemcům o pravidelné dodávky kvalitního a čerstvého zboží přečíst celé
    naše stránky bedynkyplzen.cz a celý Vzkazník, přijít se podívat na výdej bedýnek nebo se přímo ozvat na náš tel.

    1) Místní produkce – jak jste se sama krátce přesvědčila při plnění bedýnek zeleninou – není a nemůže být dostatečná co do sortimentu i dalších aspektů (je to lehce pochopitelné z hlediska nadmořské výšky, z toho vyplývajících teplotních režimů, množství srážek a úrovně spadu atd. – nebudu Vás unavovat dalšími odbornými drobnostmi, které jistě znáte). I proto jezdí na farmářské trhy v Plzni zemědělci z Litoměřic (vozí i jiné zboží než to, které sami vypěstují) a žádný z Plzeňska (my však přesto z místní oblasti dodáváme do bedýnek hodně komodit).
    Z těchto důvodů jsme už v dávné minulosti využívali pro zpestření naší sortimentní nabídky kromě jiných i rodinné vazby na jižní Moravě (manželka je původem z Lanžhota). Rané brambory, sladké jahody v květnu – ty máme ale hlavně od Hr. Králové (mé vazby), saláty, meruňky, nektárky, melouny aj. v západních Čechách včas neuděláte, i kdybyste se rozkrájela – viz úvodní stránka bedynkyplzen.cz.

    2) Organizace bedýnek – Míše Zapletalové, jež nás oslovila, zda bychom chtěli bedýnky dělat, jsem tuto
    problematiku vysvětlil, ona přes net oslovovala zájemce, nechávala si kontakty posílat na mail a někdy (pro nás tehdy nepochopitelně) vyhlasila stopstav, přestože dostávala za množství členů Klubu bedynkářů Plzeň odměnu. Vytvořila stránky, jež už poté nechtěla obsluhovat (resp. její finanční požadavky byly dle našeho tehdejšího názoru vyšší než je běžným zvykem), tak jsme je od ní koupili (resp. trochu jinou kopii, ale to Vy víte). V té době jsme už měli PC, ale neměli ani připojení na net, byl to kalup vše zařídit – viz Vzkazník
    našich stránek.

    3) Pěstování plodin – my (asi na rozdíl od Vás) jsme zeleninu v rodině pěstovali, manželka má stále větší ovocný sad (švestky, jablka, třešně) a má sestra též, chovali jsme ovce, husy, kachny, králíky (teď už máme jen 2 zakrslé králíčky pro potěchu, stejně jako 4 zakrslé slepičky, nalezence: psa a 5 koček, želvu a papouška) – takže víme velice dobře, co obnáší chov zvířat, vlastní pěstování i prodej (mohu se zeptat, jaké Vy máte zkušenosti s pěstováním plodin a prodejem, neboť potřebujete alespoň elementární znalosti pro
    posuzování a výběr kvality komodit, způsob zpracování půdy, hnojení atd.)

    4) Jména zemědělců a pěstitelů – v našem Vzkazníku jsem vyzýval všechny (každý si to může dodnes přečíst), kteří mají zájem o jakékoliv info, aby se u mne při výdeji bedýnek zastavili, že jim na dotazy odpovím. Určitě uhodnete, že z bedýnkářů nepřišel vůbec nikdo. Zastavil se pouze 1 cizí člověk, který si přišel prohlédnout, jak fungují bedýnky a dnes provozuje pojízdnou prodejnu. Tenkrát chtěl kontakty na
    dodavatele moštů – řekl jsem je a dnes prodává mošty od Jardy Hrušky.
    Dokonce ani ty (ti), které (-ří) tak hlasitě žádaly (-i) zveřejnění jmen pěstitelů ve Vzkazníku, nepřišly (-i). Vzhledem k tomu, že se v Plzni připravuje asi ve 4 případech jiné bedýnkování (ale až na jaře, až bude více zboží), je více než jasné, že to byl jen a pouze pokus o jednoduché hledání info s
    patřičným humbukem, např. pod jinou přezdívkou či jménem.

    Když jsem se bedýnkářů, kteří přišli pro mošty či víno, namátkově ptal, zda chtějí nějaké info o dodavatelích, odpovědí mi byla otázka – proč ?, to zajímá jen ty, kteří nemají co dělat. Má to jednoznačnou logiku: co Vám či komukoliv dalšímu řeknou jména např. tetička Zapletalů, Jura Rusnoků, Jaro Čechů, Veselých, Konečných, Anička od tej hladnej atd.? A máme pěstitelů hodně přes 60. I kdybych Vám dal tel. čísla a Vy tam zavoláte, zda nás znají či co odebíráme, tipuji, že si Vás cca 75 % dotázaných „vychutná“ s patřičným moravským dialektem a humorem, ale se slušností sobě vlastní. V této souvislosti se Vás pouze zeptám, proč neuvádíte na netu Vaše celé jméno ?

    Vaše vyjádření, jež se nás přímo dotýká, se navenek tváří jakoby znalecké a objektivní hodnocení naší práce (mohu se zeptat, jak dlouho děláte Vy do pěstování či prodeje?), je ve skutečnosti pouze odsuzující pomluvou, neboť jste nedokázala na naší práci, jež realizujeme už hodně dlouho, najít vůbec nic pozitivního. Že by náhoda? Ale kdeže, už asi v 7. třídě základní školy jsme se všichni učili psát kritiku, takže jediným důvodem Vaší info bylo pouze naše očernění a snaha nenápadně sehnat pro sebe dalšího odběratele bedýnek, ve kterých budete na jaře s kamarádkou pokračovat.

    O Vašem záměru si udělá každý soudný člověk obrázek sám – stačí přečíst, co jste napsala:

    • p. Hromíř nic nepěstuje a jen plní bedýnky, kdežto Vy bedýnky připravujete (tj. nepěstujete a jen plníte zbožím, které není ani od malovýrobce, ale majitele statku, jež má problémy s fluktuací zaměstnanců).
    • p. Hr. nikdy neuvedl jména pěstitelů, kdežto Vy jste uvedla jméno majitele statku plným jménem (nikoliv však v tomto vyjádření).
    • pochybujete o původu našeho zboží, i když Míša Zaplet. ví, jak dlouho jezdím pravidelně na Moravu – pro Vaší info: za 3 měsíce ujedu s jedním autem více než 20 t. km, donedávna jsme měli 3, nyní máme pouze dvě dodávky.
    • na našich bedýnkách se Vám nelíbila loňská proměnlivá kvalita – i nás to velice trápilo a dalo mi hodně práce sehnat kvalitní a čerstvé zboží, neboť loňský rok neměl díky množství srážek, rozdílům teplot apod. srovnání ani do roku 1960, od kdy byly vedeny záznamy. U Vašich bedýnek, které jste s kamarádkou začala plnit, to byl jen důsledek špatného počasí a fluktuace zaměstnanců na statku, ale to se určitě změní.

    Pokud by Vám na srdci ležela skutečně jen kvalita zboží (pro příp. další zájemce o bedýnky) a trochu jste přemýšlela, nenapsala byste po vlastní zkušenosti s plněním bedýnek a zjištěním, jak to vypadalo s loňskou kvalitou a současně pestrostí nabídky zboží kolem Plzně, takovou info.

    Tím, jak jste se zachovala a co jste napsala, jste dala najevo úplně vše. Podstata bedýnkování totiž není jen dodávka čerstvého zboží od tuzemských pěstitelů v létě, ale vzájemná celoroční spolupráce – i v zimě musí naši zemědělci platit složenky, investovali velké částky do skladů a krechtů, platí energie, finanční úřad (tedy stát) chce DPH, , je třeba nakoupit osivo, pravidelně splácet úvěry atd.

    Na úplný závěr si zkuste sama sobě odpovědět na běžné otázky typu jaký software používáte pro sklad, evidenci či účetnictví, kolik platíte sociální či zdravotní pojištění, silniční daň, zda uvádíte náklady a příjmy či daníte procenty nebo jinak, v jaké sazbě platíte el. ve skladových prostorech …atd.

    S přáním hezkého dne

    Tomáš Hromíř

  12. 11: Vážený pane Hromíři,
    děkuji Vám za Váš názor. Na začátku bych ráda uvedla, že jsem byla přibližně tři čtvrtě roku pravidelnou odběratelkou Vašich bedýnek, proto velice dobře vím, jaký byl jejich obsah a v jaké byl kvalitě. Uvedla jsem, že kvalita byla proměnlivá a za tím si stojím. Někdy bylo zejména ovoce (pamatuji si třeba hrušky) v takovém stadiu zralosti, že jsme ho mohli druhý den vyhodit. Mrkve bývaly poněkud vyschlé, celer do týdne plesnivěl, i když jsem ho skladovala v chladu a suchu. Pravidelná katastrofa byl tvaroh. Až na pár výjimek poněkud zaváněl, moje známá ho měla dokonce dvakrát plesnivý. Na všechny tyto skutečnosti jsme Vás prostřednictvím paní Zapletalové upozorňovali, přesto se vše opakovalo. Manžel, který bedýnky vyzvedával, nebyl ochoten po půlhodinovém čekání neustále po Vás bedýnku kontrolovat a domáhat se výměny zboží. Něco bylo zase vynikající, rajčata, meruňky, broskve, bylinky… Pokud tedy budu brát Vaši odpověď jako reakci na hodnocení zákazníka, který u Vás utratil tisíce korun, musím jí označit za neslýchaně urážlivou.

    Nyní k jednotlivým bodům:

    1. Přestože náš kraj není typickou zemědělskou oblastí, spousta plodin se u nás vypěstovat dá. Výjimkou je teplomilné ovoce, rajčata a česnek. Pro většinu lidí je pochopitelné, že u nás nelze očekávat saláty v březnu a jahody na začátku května. To, že se u nás dodnes zemědělství nedaří, je dáno zejména historickými aspekty. Vyhnáním původních vlastníků velké části půdy po roce 1945 a následnou tvrdou kolektivizací. Tyto škody se dodnes nepodařilo napravit a sehnat místní produkci je těžké. Ideou bedýnek je ale podporovat jednoho konkrétního zemědělce z blízkého okolí bez prostředníků, to Vaše bedýnky přes všechnu snahu nenaplňují.
    2. Do toho jaké byly a jsou Vaše vztahy s paní Zapletalovou nám opravdu nic není. Požádám ji, aby se v rámci možností k tomuto bodu vyjádřila.
    3. Vaši otázku o mých znalostech pěstování plodin pokládám za irelevantní. Na to abych poznala dobrou hudbu nemusím být aktivním hudebníkem. Nicméně Vám ráda sděluji, že naše rodina vlastní statek na Žatecku. Máme přibližně jedenáct hektarů polí, na kterých pěstujeme převážně obiloviny a chmel. Zvířata nechováme, nemohli bychom jim poskytnout ideální podmínky. Bohužel si nemůžu dovolit moc často jezdit pro zeleninu až do Žatce, proto využívám bedýnky.
    4. Jména zemědělců včetně pěstovaných plodin jste dodnes na webu neuveřejnil. Při provozu, jaký při výdeji panuje, opravdu není možné zdržovat ostatní tím, že se budu vyptávat na původ jednotlivých plodin. Na vašich jablkách jsme na podzim 2009 našli nálepky podobné těm, které mají jablka z velkoobchodů, nikdy jste to nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, ač se na to náš kamarád, který pro nás tehdy bedýnky vyzvedával, ptal. Zveřejněním jmen byste předešel podobným spekulacím. Například pražský Klub přátel biofarem je schopen u celého sortimentu (přes 900 položek) doložit přesný původ. Kromě toho dohledatelný původ je také jedním z principů bedýnkaření.

    A k Vašemu zmatenému a pro mě nesmírně urážlivého závěru:

    Plné jméno neuvádím, protože na webu je zvykem používat přezdívky, i majitel tohoto webu si říká pan Cuketka a my mu říkáme pane Cuketko. Moji přátelé tady z webu nicméně moje jméno znají.

    V mé kritice jsem napsala, že kvalita Vašich bedýnek je proměnlivá (to znamená, že něco je dobré a něco špatné), že jste překupník a že nejste schopen uspokojivě doložit původ Vašeho zboží (ústní sdělení, že řapíkatý celer pochází od Aničky od tej hladnej nepokládám za uspokojivé). To je můj subjektivní dojem z Vašich bedýnek, kritika je vždy subjektivní záležitost. Mě osobně Vaše bedýnky nevyhovovaly, uvedla jsem proč, na to mám jako zákazník plné právo, zato Vaše reakce je jak z jiného světa (nebo doby?).

    Jméno našeho dodavatele tady neuvádím, nebylo předmětem debaty. Nicméně já nemám co tajit. Je to statek na zámku v Trpístech, který má na veškerou svoji produkci certifikát bio. Loni nám dodávali deset bedýnek, letos jich bude asi zase maximálně tolik. Odběrateli jsou převážně naši známí. Od statku nakupujeme jako koneční zákazníci, platící DPH, nejsme tedy překupníci jako vy. Všichni naši bedýnkáři mají vždy k dispozici fakturu s rozpisem toho, co nám ze statku dodali a kolik jsme za to zaplatili. Vaše dotazy na logistiku, účtování a danění nepokládám tedy za relevantní. Zboží končí na dvou místech, ne proto, že bychom ho od statku kupovali a dále prodávali, ale abychom nemuseli do Trpíst jezdit každý zvlášť… Naše bedýnky jsou s Vašimi nesouměřitelné jak obsahem (jsme závislí na jednom dodavateli), tak cenou (jedná se o certifikovanou bioprodukci), tak rozsahem distribuce. Tímto ani předchozími vyjádřeními tedy opravdu nelovím mezi Vašimi zákazníky. Kromě toho naše bedýnky vzhledem ke zaměření statku fungují pouze v sezóně, jedná se tedy opravdu o hobby záležitost. Byla bych pro příště ráda, abyste útočil na ty, kteří pro Vás představují konkurenci.

    Co se týče „zimní“ produkce našich zemědělců, kterou zmiňujete na konci: Já jsem náročný zákazník a ráda bych si i v zimě koupila zeleninu a ovoce v rozsahu a kvalitě, jak je tomu zvykem na západ od nás (mám samozřejmě na mysli zimní a uskladněný sortiment (namátkou: tuřín, dýně, čekanka, růžičková kapusta, různé druhy luštěnin, ořechů…), ne dovoz z teplých krajů)). Pokud nám je nejsou schopni zemědělci nabídnout, je mi úplně jedno, jak zaplatí složenky.

    S pozdravem

    Lucie Burianová

  13. Dobrý den,
    protože se s Luckou B. znám, informovala mě o tom, co zde napsal pan Hromíř.

    – Takže zaprvé, NIKDY jsem nežádala žádnou odměnu za organizaci bedýnek. To, že jsem asi třikrát dostala zdarma bedýnku, byla čistě Vaše vůle, já to nežádala.

    • Vzhledem k obrovskému nárustu požadavků na komunikaci (informace pro bedýnkáře, objednávání produktů emailem, ..) jsem musela z osobních důvodů tuto spolupráci ukončit. Ale nehodila jsem Vás do vody, slušně jsem se s Vámi domluvila a zajistila jsem Vám nové stránky (stávající byly provozovány na mém soukromém webu), zajistila jsem Vám komunikaci (hesla, emaily,…) a vše držela v chodu do doby, než jste mi řekl, že máte připojení (to že jste nakonec zjistil že Vám skoro nic nefunguje jsem změnit nemohla) a za tuto práci jsem si už nechala zaplatit, ale také proto, že jste mi to přímo nabízel. Veřte, že částka kterou jste zaplatil, byla velmi nízká a pro mě to bylo spíš jen poděkování za to, co jsem pro Vás udělala.
    • Vyhlášení stopstavu při spouštění provozu bedýnek bylo organizačně nutné věděl jste to a že to nechápete, jen ukazuje na to, že jste doteď nepochopil jak obrovský objem práce mě to stálo.

    Opravdu mě mrzí, že zrovna Vy jste o mě napsal výše uvedené řádky. Vaše bedýnky fungují podle Vás, nikoli tak, jak jsem je původně zamýšlela, ale co, je to Vaše práce, které na tom máte jistě dost. Bohužel, i když Vás bedýnky velmi nadchly a dáváte jim hodně ze svého života, pořád pro Vás budou také obchodem (který máte díky mě), to nejde změnit, nejste pěstitel. Bohužel ale také vidím, jak moc dokážete zkreslit skutečnost, i když v mém případě v tom nevidím přínos ani pro mě a už vůbec ne pro Vás.
    Pro ostatní je to Vaše vizitka. To že jste nechtěl zveřejnit dodavatele bylo jedním z důvodů, proč jsem spolupráci s Vámi ukončila. Stejně jako mnozí další to považuji za velmi důležité. Vaše vysvětlení mi stále spíš připomíná výmluvy. Když jsem po Vás já osobně chtěla vědět např. zdroj mléčných produktů, pouze jste mi naznačil umístění farmy (mám pocit že snad jižní čechy? už to nevím jistě). Ani mě jste nedal konkrétní odpověď, i když jsem se konkrétně ptala.

    Podle mého názoru Vaše bedýnky budou fungovat pouze do té doby, dokud se zde neukáže vhodná konkurence. Pokud tedy zásadně nepřehodnotíte své postoje i chování.

    Já zatím u vás bedýnkuji, hlavně pro to, že skladba ovoce a zeleniny v obchodech, kde je tedy pravdivě uvedeno odkud pochází, mi nevyhovuje. Prostě zatím jste lepší varianta než klasické obchody.

  14. Dobrý den.Mohla bych poprosit lucku B, jestli by mi na sebe nezanechala kontakt? Začala jsem dělat v Plzni bedýnky. Kontakt na mě je na http://www.bedynky.cz/…zdrava-plzen. Děkuji

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.