Jiří Štift novým šéfkuchařem Essensia! RSS

Štítky: , , , , , , ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. zpráva jako hrom, já sobně jsem čekal, že už konečně otevře svůj vlastní restaurant v tower… a bum, vystřídal munandara v essensii.

    přikládám obsah tiskové zprávy:

    Praha, 4. června 2009 – Hotel Mandarin Oriental, Prague s potěšením oznamuje jmenování Jiřího Štifta na pozici šéfkuchaře restaurace Essensia. Jiří Štift, jeden z nejlepších mladých talentů pražské kulinární scény tak bude odpovědný za kompletní gastronomický provoz hotelu.

    Jiří Štift vystudoval v Praze hotelový management a svou kulinářskou kariéru započal v hotelu InterContinental Praha. Poté zcestoval svět na palubě proslulé Queen Elizabeth II a po dobu šesti měsíců pracoval v jejích prestižních kuchyních. Po návratu do Prahy v roce 1999 nastoupil do hotelu Radisson SAS Alcron a již v roce 2002 byl jmenován hotelovým šéfkuchařem. Během jeho šestiletého působení získala hotelová restaurace Alcron pověst jedné z nejlepších pro její rybí speciality a byla jako první v Praze oceněna americkou Academy of Hospitality Sciences prestižní cenou „Five-star Diamond“. Štift také opakovaně získal ocenění ve známém kulinárním průvodci „Grand Restaurant“ pro obě hotelové restaurace, La Rotonde a Alcron.
    Talentovaný šéfkuchař, české národnosti, Štift chce i nadále propagovat pouze ty nejkvalitnější lokální a sezónní suroviny. Štift si velmi zakládá na “podpoře lokálních pěstitelů a dodavatelů, upozorňuje na to nejlepší co Česká republika nabízí, používá pouze sezónní suroviny té nejvyšší kvality a dává tak možnost hostům ochutnat dokonale připravenou českou kuchyni.“

    Gurmety oblíbená restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental bude dále nabízet vyhledávané autentické asijské pokrmy a od nynějška také kulinářskou kreativitu Jiřího Štifta a jeho vlastní ztvárnění tradičních a oblíbených českých jídel. “ Jsem velmi potěšen, že se právě Jiří stal členem rodiny Mandarin Oriental a zároveň jist, že jeho jedinečný kulinářský talent nadchne místní i mezinárodní klientelu”, doplňuje Clemens Hoerth, generální ředitel hotelu Mandarin Oriental, Prague.

    Restaurace Essensia je umístěná v opakovaně oceněném hotelu Mandarin Oriental, Prague, v samém srdci historické Malé Strany a dřívějších prostorách pro přípravu jídla přestavěného dominikánského kláštera. Se svými historickými oblouky a klenutými stropy je Essensia perfektním prostředím pro Štiftovy kreace zrevidované tradiční české kuchyně.

  2. No vzdyt uz byl v jejich stanku na PFF…

  3. tak to jsem ho neviděl ;) každopádně hukot. čert ví co se stalo s tím jeho snem… že teplo hotelového zázemí zvítězilo…

  4. viden avsak nevyfocen:-). Minuly rok na sve cooking show rikal, ze budovani restaurace je v plnem proudu. Vice lidi zainteresovanych do jednoho projektu mohlo mit nejspise negativni ucinek a projevilo se to pozastavenim cele „Atmosfery“.

  5. http://www.flickr.com/…/3588642714/ mému oku neunikl =)

  6. Co jsem slyšel, tak prostě nesehnal úvěr. Technologie a zařízení do restaurace téhle úrovně přece jenom něco stojí a v bankách byla HORECA vždycky na seznamu rizikových sektorů. Co vím, tak některé banky teď v krizi vyhlásily úplný zákaz úvěrů restauracím a spol.
    Když jsem viděl Ano šéfe, tak jsem konečně pochopil, proč: jak má bankéř ze své kanceláře poznat, jestli to není člověk, který by si, abych parafrázoval Pohlreicha, „měl radši otevřít autobazar“.

    Musím vyrazit na nějaké jednání do ECM Tower a zajít do kantýny, abych zjistil, jestli je stále tak dobrá. Tvrdilo se, že ji taky provozuje Štift a rozhodně dobrá byla. Těstoviny, ryby a podobné věci tam dělali na minutku.

  7. Před nedávnem jsem s ním četl nějaký rozhovor a tam říkal,že provozuje kantýnu.

  8. Omyl, provozoval…Nasadil si laťku hodně vysoko a nedosáhl na ní…Toť vše. Avšak kantýna za jeho působení byla víc než dobrá. Vím z vlastní zkušenosti…

  9. Pan Štift začal provozovat kantýnu podobnym stylem jako bufetovou restauraci v hotelu. Na slusne vysoke urovni s prvky minutkovych a carvingovych jidel, ale s obrovským mnozstvim personalu. Z pocatku velmi dobre funglujici kantyna po otevreni arkad padla na polovicni obraty. Bohuzel ekonomika kantýny nejde porovnat s ekonomikou hotelu a diky tomu se zacal propadat opravdu do ošklivých čísel. Pak mu uz chyběli finance na otevreni vrchni – prekrasne casti City Tower restaurace Atmosfera. V soucasne dobe provozuje kantynu Eurest nebo Sodexho – nejsem si jisty presne ktera z techto spolecnosti – tak nebo tak vseobecna hruza. Podobny koncept udelal v Prosek Pointu dalsi znamy sefkuchar Dušan Jakubec, tak uvidime zda si take vylame zuby. Znam jen jeho Ristorante Prosecco a to vypada ze fungluje slusne.

  10. Tohle nezní moc pozitivně… http://czechoutchannel.blogspot.com/…riental.html

  11. Zajoch:

    na druhou stranu musím podotknout, že recenzentovi se povedlo neomluvitelné faux pas, kdy v ochutnávaných pokrmech zcela zazdil tradiční české speciality (které právě štift do essensie přinesl) a vybral jen staré věci z menu.

    právě na ty věci se surovinami z malých farem jse já soboně moc těším a je škoda, že to na expats úplně zazdili :/

  12. Ohledně těch českých pokrmů je to možná fakt. Ale možná se zaměřili na asijské pokrmy, protože se tak hlavne Essensia dlouhodobě prezentuje? Na Prague food festivalu také předkládali výhradně tento typ pokrmů, ale možná jsem něco přehlédl.
    V recenzi se mi akorat trošičku nezdálo to podivení nad absencí růžového francouzského vína a taky nad cenou. Navštívit luxusní restauraci v luxusním mezinárodním pětihvězdičkovém hotelu a pak říkat, že se dá jinde najíst za polovinu není žádné umění.

    Nicméně tu NOI chci taky zkusit, někdo tady už nekde psal že to tam je dobré, že se nepletu?

  13. FilipV:

    mě zkrátka baví na podnicích hledat to, čím se od ostatních odlišují :) objednat si v každém novém podniku carpaccio, steak a pastu by prostě byla nuda… (jinak essensia drží dvojí zaměření podniku delší dobu) změna na pozici šéfkuchaře a ta nová česká jídla jsou navíc hlavní důvod, proč je essensia v pozornosti…

  14. Ale tak on to brewsta ani nedával na expats, má to jen na svém blogu, ani mi to nepřijde jako recenze, jen v záchvatu „nasranosti“ popsané dojmy z návštěvy. Pokud se s přáteli rozhodli vyrazit na špičkovou asii, za špičkové peníze, neviděl bych jako faux pas, že si nedali české speciality. A taky se moc nedivím, že za ty peníze mu to hnulo žlučí. Essensia se opravdu na Asii prezentuje jako špička, a zařazením novinek se popsané kiksy nedají omluvit..

  15. skip:

    tak to prosím prr :) nemáte správné info, recenze essensia (stejně jako několik posledních) je psána exkluzivně pro expats.cz, na blogu se objevuje vždy až za pár dní.

    a jinak – nevšiml jsem si, že bych jakkoliv narážel na „technické“ vyznění recenze. ať čtu sebelíp, vidím u sebe pouze poznámku směřovanou k výběru jídel pro review

  16. Ale kde na těch expats je? Jsem asi slepejš :)

  17. http://www.expats.cz/…ant-reviews/ :)

  18. Filip V: po precteni vaseho prispevku jen otazka, myslite to vazne? Vy tolerujete ubohou kvalitu za velke penize?

  19. No jo, tak jsem zas jednou za vola :) V tom případě pane C. souhlas.

  20. mirces: Ne, netoleruji ani nepodporuji ubohou kvalitu za velké peníze, jen poukazuji na to, že když jde někdo do předraženého podniku, tak by s tím měl počítat.
    Samosebou jsou vynikající restaurace v Praze za nižší ceny s perfektním jídlem, takové rád navštěvuji. Do restaurací v nejdražších hotelích v Praze jako Allegro a třeba Essensia nechodím večeřet. Proč? Právě proto, že jsou přemrštěné ceny. Resp. přemrštěné je chybé slovo – jsou to ceny pro jinou skupinu lidí. Převážne pro ty co v takových hotelech na svých cestách také bydlí.
    Ceny v takových podnicích jsou pak přeci už spíše za služby kolem než za samotný produkt a za to že si vás tzv. hýčkají, to je stejné jako u toho 5ti hvězdičkového hotelu.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.