Holandsko RSS

Štítky: ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V létě asi pojedu přes Holandsko, co si tam dát v restauraci a co koupit kromě obligátní goudy a kakaa? Známí říkali, že v Holandsku je lepší jít do čínské nebo indonézské restaurace, jejich specialita je klobása s bramborovou kaší a zelím, nic moc za 500 Kč porce. Ale třeba je tam přece něco místního, co by stálo za ochutnání…

  2. Už je to nějaký ten pátek, co jsme v Holandsku strávili celých 9 dní (na rozdíl od mnohých rychlých projížděk z UK do Střední Evropy). Doufám, že se jídlo tam od naší návštěvy zlepšilo; tenkrát to bylo dost otřesné: mdlé a na jedno brdo. Detaily si nepamatuji, neb si raději zapamatovávám kladnější vjemy!

    Jedno positivum: velmi brzy jsme se po příchodu do krámu či buffetu přestali ptát „Do you speak English?“, protože z 99% anglicky uměli, dobře.

  3. Turistické příručky doporučují kromě sýrů (je víc druhů než jen Gouda), kakaa i lékořicové bonbóny, dál oplatky slepované sirupem – pozor jsou těžce návykové, a z alkoholu de facto gin, ale jmenuje se to jinak. Pro správné názvy doporučuji zajít do nejbližšího knihkupectví a podívat se do průvodce od nakladatelství Ikar – Amsterodam nebo Nizozemsko.

  4. V létě vrcholí sezóna slanečků, nejklasičtěji se podává s cibulí a pepřem. Dejte si hranolky v kornoutu. A pivo! A jděte do kofishopu :-) A Speculaas sušenky a Stroopwafels, správně servírované na hrníčku horkého čaje, aby se ten sirup pěkně roztekl…

  5. V Amsterdamu jsem si nejvíc (=moc moc moc) pochutnala v jednom bufetu u snědšího pána, netuším jestli to byl Turek nebo někdo dál na jihovýchod, ale chuť úžasná. Měl tam docela narváno a o pár kroků dál zel prázdnotou Mc´D, ve kterém se akorát uvnitř po stolech procházel holub (!)
    S sebou jsem si přivezla hustý a jemný vaječný likér (mají víc značek, ne jen Bols Avocaat), bacon jako prodávají v Anglii a sýrové krekry, které se rozpékají v troubě a krásně přitom voní.

  6. V Amsterdamu ma pobocku Fifteen =) http://www.fifteen.nl/index.php?…

  7. Ten holandský gin je Jenever, že?

  8. A určitě také sušenky space cake (návykové jen lehce;) A také v obchůdcích v centru prodávají moc dobré a zajímavé houbičky :)

  9. Já doporučuju určitě sýry (já si tam vyberu daleko líp než ve francouzskejch, protože plísňový nejím a Nizozemci dělaj spousty druhů moc dobrejch neplísňovejch). A rybišky. A sladké pečivo. Jinak na označení Holandsko pozor, nemají to někteří z nich rádi (skutečné Holandsko jsou jen 2 z cca 15 „krajů“ Nizozemí.)

  10. Add Bali – to je on, a ještě existuje nějaká verze víceletá, a ta má v názvu oud (jako old… :)). A je opravdu dobrý.

  11. Doporučuju nejruznější fastfoody nebo malé restaurace (jak ste psala nahoře Indonesie, Cina, Thajsko…) Místní kuchne nic moc, ale diky byvalym koloniim a vcelku velkeho mnozstvi pristehovalcu je zde celekm pesta cizi kuchyne. Pote bych se pripojil k ochutnavce slanecku, ktere maji casto na ulicich k prodeji do ruky rovnou z kade. Co se tyka coffee shopu, chcete-li vyzkouset i tyto radustky, tak mist k ochutnani je celkem dost. Radsi bych vsak pouze kouril a nikoli konzumoval vselijake kolacky ci mlicka. Zkusenosti z tohoto jsou nedobre. Ji se v restauracich, pije v hospodach a kouri v coffeshopech. Dobre toto dodrzovat.

  12. Tak jsem nakonec nestačila ochutnat všechno, co jste mi doporučili, ale moc díky za tipy. Nejvíc mě nakonec dostaly kousky smažené tresky ve stánku v přístavu. Za 3,75 eura jsem si pochutnala lépe než v lecjaké nóbl restauraci. Čerstvoučká, s výbornou majonézou s kousky sladkokyselé okurčičky – jídlo v přístavu mohu jednoznačně doporučit.

  13. Naďa – a v kterem pristavu to bylo? Maji tam jeste neco jineho?

  14. Den Oever – měli tam různé druhy ryb, krevety apod. – stejná úprava s majonézou. Myslím, že to bude obvyklé jídlo ve všech přístavech.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.