oblíbená vína RSS

Štítky: , , ,

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Pokud jste si koupili dobré víno, nenechávejte si ho pro sebe, ale doporučte ho i nám ostatním, zvláště když je k sehnání v místních končinách. Sem s tím.

  2. jsem puvodem ze Znojma a mam moc rad tamejsi produkci Znovinu. pokud je mistnimi koncinami myslena Praha, na http://www.znovin.cz jsou ditribucni a prodejni mista. jedno je nove kousek od Arbesaku, dalsi v Nuslich a na Hanspaulce… predevsim doporucuju vina z terroir clubu. obecne bych rekl, ze je to hodne muziky za velmi prijatelne penize. treba rulandske sede 2006 je nedostizne. ale i z obycejnejsich vin je napriklad irsai oliver velmi dustojne chuti. do nynejsich horkych dnu je to balzam. take s vinem z Vinnych sklepu Valtice neudelate chybu – http://www.vsvaltice.cz . nektere odrudy jsou i lepsi, nezli znojemske. holt Morava, no. horsi je to treba s Vinarstvim Springer, ktery nema sice vubec spatna vina, nicmene jsou proste predrazena. a to ne malo. s viny z Cech nemam zdaleka tolik zkusenosti. take se mezi nimi najdou kvalitni kousky, ale je treba vice hledat.

  3. Hm – vynikající jsou biovína Františka Peřiny z Lednice – Malverina a Hibernal ročník 2006. František Mádl s bílým Naturvinem r. 2007 taktéž dobře uspěl. Michlovského bílá vína z let 2003 – 2006 (7) jsou zpravidla také kvalitní. Nejlée nakupovat přímo ve sklepě, obchody si přirazí nekřesťanské prachy.
    Červené jsem z ČR zatím žádné dobré nepil.

  4. Souhlasím s homim, vína od znovínu jsou většinou sázkou na jistotu, ale musí jít o odrudvé dobroty v lahvbích s bílou etiketou, ty žlutozelené etiket yoznačují podřadnější produkty vyrobené z nakoupených hroznů. Před dvěma lety jsme dostal výborný tip na šedou rulandu, kterou vyprodávali se slevou, prtože se v ní dělal vinný kámen… Naprosto vynikající pití, ale čarži si už nevzpomenu, zato teď pravidelně v textu kupujeme od znovínu zelený veltlín.

    Další dobroty jsem objevil v Hnanicích v Osadě havranů, tam dělají víno z nakoupených hroznů, ale orpavdu dobré, jejich bílá rulanda je špičková, a to jak přívlastová, tak „obyč“ odrůdová.

    Specialitou je potom víno, které se dá koupit snad jen v Kralupech nad Vltaovu a to tak jen dva tři měsíce v roce – Pagáčovo tajemství, kupáž z hroznů rostlých v Nelahozevsi. Pěstuje a dělá to majitel jedné krlaupské vinotéky a bohužel je toho moc málo. Zatím jsme ochutnali dva ročníky a poměr cena/chuť na 1*

  5. U mě zatím vítězí http://www.vinarstvi-kovacs.cz/

  6. A já hlasuji pro pana maděřiče…

  7. zatím tu byla samá morava, takže to nebudu kazit :))) moej top3, která většinou nezklame a u které se nemusím bát šáhnout po neznámém ročníku/odrůdě:

    1) Resisten – http://www.reisten.net/

    1. Sonberk – http://www.sonberk.cz/
    2. NV – http://www.sonberk.cz/

    přidávám se k pozitvním ohlasůlm na vína od Peřiny, malverinu i hibernal zbožňuju. znovín mi naopak skoro nidky nesedny, nevím čím to je… to samé michlovský :)

    (letní tajný tip – růžová vína z produkce střední vinařské školy valtice ;)

  8. http://vasvinar.cz/domu.php
    pan mádl.
    Müller Thurgau pozdní sběr 77 Kč :-)
    to víno mě drží.....pije se samo

  9. u mě vítězí znovín, jednak pro poměr cena/výkon, druhak pro akce které pořádájí pro vínomilce, doporučuji jejich jarní putování po vinicích a podzimní putování po sklepích
    pak mám takový objev ze znojemska, je to malý vinař ale pravidelně jezdí a zásobuje vinotéky snad po celé republice a udělá si čas i na malé odběratele jako jsem já :) jedná se o Vinné sklepy Maršovice – http://www.VS-M.CZ
    stránky sice nic moc, ale když si napíšete o ceník, budete více než mile překvapeni :) zvlášť doporučuji jejich Tramín červený výběr z hroznů 2003, tomu se říká víno otvírací, když ho nalejete své drahé polovičce, uvidíte co se všechno otevře(vyzkoušeno :))))

  10. Baloun – mohu jen doporučit… http://www.baloun.cz/

  11. Růžovky z vinařské školy nejsou zrovna tajný tip – ty jsou pěkně profláknuté :-) Bývaly pro mě vzorem pro růžové víno, ale letos je to tak sladké, že už to nemá nic společného s osvěžujícím lehkým pitím na horký podvečer. Ale lidem se to asi líbí, jinak by valtičáci na ty cukry tolik netlačili…

  12. ja se nedavno zamiloval do cerveneho Pinot Noir, Louis Jadot, Bourgogne – maji ho v Ambiente a pri trose patrani jsem ho nasel o 300 levneji ve vinotece U dvou draků v katerinske ulici. ale to je fakt jen na ty lepsi prilezitosti. Madl ma take dobre kousky, od balouna mam oblibeneho Mullera a dobre chutna par vin z Noveho vinarstvi. Ale takovym tahakem na letni dni se nam stal Muller z Kutne Hory, kupuju lahev za 108,– (po kartonech :) nikoho asi neposadi na zadek, ale je uzasne svezi. Pije se uplne samo…Zajimavost navrch – Kutna Hora vstoupila do prechodneho obdobi na ziskani bio certifikatu, takze vino je zpracovavano a vubec pestovano tak aby splnovalo dane normy…

  13. Muj osobní tajný tip na růžák je růžový Cabernet Moravia (bio) od Josefa Abrleho z Pavlova. Víno není přehnaně sladké, má příjemné kyslinky a svěží ovocné tóny.
    Výsledky spotřebitelské ochutnávky biovín na konci článku zde:
    http://www.agroweb.cz/…4x30589.html

  14. Pane Cuketko, není znovín, jako znovín. Zkusil jste třeba vína ze Šobesu? Nechci se za ně až tolik bít, ale odmítat obecně celé vinařství, to je trochu divné.

    Jinak ještě jeden profláknutý tip – vinařství rodiny Špalkovy. Zejména červený Šaler na vaření… mňam

  15. stepanek:

    jo sem na ne zlej :) nesedi mi jejich filozofie, prezentace, styl vin a i pri ochutnavkach a pseudovip prezentacich proste „jiskra nepreskocila“ :)

    David:

    pan Abrle je šílenej svéráz, mám ho rád :) vínečka jsou fajn,ale přiznám se že si je koupím vždy jen z opakované zvědavosti, nebo jakože „na podporu“, z jíných důvodů mi tam motivace jaksi chybí :)) btw jejich kořenící směsi se probojovaly až do českých supermarketů!

  16. Jejich Pálava 2003 výběr z hroznů (bobulí) byla legendární. Teď to nechávají moc prokvášet, což se imho k té drrsnější chuti této odrůdy moc nehodí. Ale uvidíme, co mi tu uzraje v bednách.

  17. taky hlasuji pro pana Madla, myslim, ze tady taky plati, ze muzete sahnout po cemkoliv…vyborny je vyse zminovany muller thurgau kabinet – krasne vonave.
    pak jsou velice dobra vina z vinarstvi reisten a sonberk, od nich jsem zkousela vyborne rulandske sede(sonberk). Moji tresnickou na dortu, co se tyce tuzemskeho vina, je Mikros – vlassky ryzlink a to z jejich nejlepsi trate pro vlasak „Perna-Zelezna“.
    Pro ruzove bych asi opet sahla k p.Madlovi, ale vyborne je i od Spielbergu svatovavrinecke kabinet, je sice lehke a sladci, ale je to opravdu letne piti, chutna jako jahudky :)

  18. oblibene mam toto:
    Cabernet Sauvignon Doña Paula, Mendoza – Argentina

    a normalne doma cabernet shiraz s klokanem z Australie

  19. Ja nakupuji odsud http://www.vinarstvi-bzenec.cz/ .
    /ovsem v Praze a za lepsi ceny/
    Vyborne rocniky 2003 ci 2005 , bile nejlepe pozdni sber .

  20. Ahoj, taky přispěju trochou do mlýna … já mám už několik let osobního favorita vinaře p. Omastu – minulý rok se svým Mullerem vytřel zrak všem šakrohlídům a dostal do salonu vín. Jeho vína jsou pro mě na Moravě bezkonkurenční jak po sommelierské stránce, tak přístupem tohohle člověka ke své práci. Jednoznačně doporučuju zajet k němu do Horních Bojanovic – jinak web http://www.vinarstvi-omasta.cz/ Dál když už se tam vydáte, tak by bylo škoda minout ZVOS Hustopeče – vína od nich jsou podle mých zkušeností v drtivé většině vysoce nadprůměrná. Kousek odtud v Bořeticích pod Kraví horou je ještě další zajímavé vinařství – Jedlička-Novák, které mě zatím kvalitou svých vín vždycky mile překvapilo. No a jestli se vám nechce až na moravu, tak doporučuju zajet na Mělník do střední zemědělské školy a pořídit si od nich cokoliv z jejich vinařského arzenálu. Pan Kušina, který má školní vinařství na starosti, asi velice dobře ví co dělá – tam doporučuju hlavně zkusit Kerner – tuším kříženec Rýňáku a Trolínského – výtečná věc. Tak to by bylo ode mne asi všechno … :-)

  21. Nedávno jsem u nás v Roztokách koupila v místním „vinném sklípku“ na bio vína D.O.C. z Abruzzi : Montepulciano a Trebbiano. Nejsou špatné. Bílé je na mé gusto až příliš suché, ale červené mi naprosto vyhovuje. Co mě zaráží, je nízjá cena těchto vína : sedmička D.O.C. bio vína za 69 Kč??? Prodávají je i v Bille, o deset korun dráže, ale stejně … Znáte tato vína, nevíte o nich něco blíže? Jsem laik s odhodláním pronikat do světa vína, a tak nechci pít nic špatného … Jinak přes léto jsem pila bílá vína z vinařství U Mlýnků v Dolních Dunajovicích : http://www.umlynku.cz – báječné Ryzlinky!

  22. Bílá sladoučká Sauternes, Monbazillac, Cotes de Bergerac

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.