Salsify RSS

Štítky: , , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Objevila jsem v nabídce Vietnamského obchodu pro mě neznámou zeleninu (?) a to Salsify, jinak také Hadí mord. Vím, že pochází ze Španělska a více mi prozradila také Wikipedia: http://cs.wikipedia.org/…%9Blsk%C3%BD
    Poradíte mi ale nějaký recept a návod na správnou přípravu?

  2. Salsify (Tragopogon porrifolius) a Hadí mord (Scorzonera hispanica) jsou si sice dost podobné, ale různé kořenové zeleniny.

    Jestli umíte anglicky, tak pod heslem Salsify nebo Oyster Vegetable najdete spoustu receptů.
    Jinak bych to dusil podobně jako mrkev. Bon chance!

    Kdysi dávno jsem to pěstoval, ale nikoho to nijak zvlášť nezaujalo a už si ani nepamatuji, jak to chutnalo. Ústřice nám to nepřipomenulo ani náhodou. Má to ale hezké modré květy a údajně slepice a kuřata milují nať.

  3. Děkuju :)
    Asi zkusím tenhle od Gordona: http://www.bbcgoodfood.com/…/spicy-roots

  4. To vůbec nezní špatně! Koření určitě píchne.

    Ony některé názvy, v tomto případě Oyster Veg, jsou někdy nadsázkou.
    Snad nejhorší je Vegetable Spaghetti, druh dýně úplně a naprosto bez jakékoliv chuti. Já bych to normálně nekoupil, „zdědili“ jsme jednu od švagrové odjíždějící na delší dovolenou. Nebrat.

  5. od českých farmářů ho nejčastěji najdete pod názvem „hadí kořen“, spousta receptů koluje po různých biostránkách a zdrojích. používal ho (pokud si dobře pamatuju) i trejbal a vrabec :)

  6. Já myslím, že hadí kořen je rdesno, kdežto salsify je kozí brada. Ach jo, ty zapeklité české názvy!

  7. salsify je podle toho co vim černý kořen, ale hadí mord je druhý jméno pro to samý

  8. Jednorožec: vidíte, a zrovna kvůli téhle dýni je mi líto, že teď nemám zahrádku… I když jsem jinak masožravá, tahle dýně mi moc chutnala – omýt, rozkrojit, odstranit jádřinec, osolit a opepřit, dát péct, navrch nejlépe kousky másla. Po změknutí vykrojit lžící ze slupky, na talíři dokořenit bylinkami a navrch dobrý sýr. No, a sliním do klávesnice…

  9. Molie,
    to je dobře, že jsme každý trochu jiný, jinak bychom se tlačili všichni na velice úzké stezce, kde by kolem nebylo co do úst. Diversity rules.

  10. Přiznám se, že lásku k dýním a mangoldu jsem nikdy nepochopil…ne že bych nesnesl vegetariánskou stravu,ale každá zkušenost (polévky, grilování,dušení…) z dýní byla tristní.Asi mám otupělé chuťové buňky přemírou různých chilli papriček na mém denním jídelníčku. Mě by fakt zajímal nějaký chutný recept z dýně…přeci jen ta kvantita je lákavá :-) Jinak já jsem někde dohledal že Salsify existuje ve třech variantách a to black, yellow a bež přívlastku, domnívám se, že každá z nich je jiný rostlina…

    a ještě jedna citace:

    Tuto rostlinu můžeme pěstovat jako zeleninu pro lahodné kořeny nebo ji nechat vykvést jako křehkou okrasnou bylinu (květy jsou taky jedlé).

    Salsify je relativně mladá plodina. V Německu a ve Francii ji ve 13. století sbírali ve volné přírodě. Nepěstovala se až do začátku 16. století, kdy se objevila v italských zahrádkách. Do Severní Ameriky se dostala na konci 19. století.

    Salsify má jemnou chuť, připomínající ústřice a dá se upravovat na mnoho způsobů. Po uvaření oloupáme podtekoucí studenou vodou, jako by jsme loupali vejce na tvrdo. Nakrájené kořeny tmavnou, proto je musíme ponořit do vody s trochou citrónové šťávy a pak povaříme 25 minut ve slané vodě s citrónovou šťávou a lžící mouky. Nakonec slijeme vodu, kořeny oloupáme a promícháme s rozpuštěným máslem a nasekanou petrželkou.

    Zkuste salsify s omáčkou mornay, smažený nebo zapékaný se sýrem a strouhankou. Skvěle chutnají i salsify dušené na másle s trochou přírodního cukru. Kořeny můžeme také péci,prolisovat na kaši,rozmačkat do polévek nebo nastrouhat do salátů. V chladničce vydrží asi týden.

    Puky se mohou přidávat do salátů syrové nebo krátce povařené. Mladé kvetoucí výhonky můžeme také nakládat, jíst syrové nebo vařené a podávat jako chřest s citrónovou šťávou a olejem. Díky jemné chuti je vynikajícím předkrmem. Poupata se 7,5 cm dlouhým kusem lodyhy trháme před rozkvětem, krátce je podusíme a pak podáváme studené.

    Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

  11. Já černý kořen objevila přes bedýnky. Nevěděla jsem co s tím, tak jsem to syrové nastrouhala na jemno, přidala zakysanou smetanu a trochu citrónové šťávy. Jím samotné (já), ostatním mažu na bagetkové chlebíčky. Chutná to trochu jako falešný humr. Ale moc dobré. Doporučuji.

  12. Jednorožec: jasně. Moje švagrová téměř nejí maso (a pokud, tak jen úplně libové), její manžel se soustavně cpe nejraději vepřovým bůčkem a tvrdí, že je šťastný, že doma nemá „potravního konkurenta“. :-))
    Černý kořen zkusím, zní to dobře.

  13. je šťastný, že doma nemá „potravního konkurenta“ :))))

  14. salsify nebo kozobrad fialovy.....Zkuste ho povarit 10 min.ve slane vode s mlekem pak oloupat ,poradne proplachnout a pak dalsich 10 –15 min.varit v pomerancovem dzusu s vanilkou...­...Skvele k rybe!!!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.