domácí pressovač - pákovka RSS

Štítky: , , , ,

98 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Vkládala jsem tento dotaz k Nespressu, ale zcela zapadl, proto otevírám nové forum. Chtěla bych využít znalosti a zkušeností mnoha lidí zde a zeptat se, co si myslíte o tomto přístroji: http://www.kavovary-online.cz/…red-482.html. Chtěla bych si něco pořídit, původně jsem zvažovala automat: http://saeco-online.cz/…small-steam/, ale přece jen bych se přikláněla k pákovce. Jen pro představu – doma příliš nebývám, kávu budu připravovat max 2× denně, spíš jen ráno, občas návštěvy atd. Tedy, nepotřebuji nic profi, ale chci slušnou kávu i doma. Trochu mě jen děsí, jak dlouho budu mít doma upraženou kávu. Asi mi doporučíte kapsle nebo pody, že? :D V tom případě mám ještě kombinovaný tip: http://www.kasa.cz/…d-na-kapsle/ Ne, vážně, co si o mnou vyhlídlých strojích myslíte? Případně jiný tip pro někoho s takto malým využitím, kdo ale chce dobré espresso? Díky moc za rady a názory.

  2. Vypražený káva vám v mrazáku, ev. lednici vydrží v dostatečné kvalitě dostatečně dlouho. Zrnková tedy. Což znamená, že potřebujete mlýnek.

  3. Nedávno vyšel test na lžiDnes. Když porovnáš ty 2 nejlepší, tak levnější Nespresso se prodraží kapslemi. Nšjak pořád nabývám dojmu, že je třeba presovač za 20 kKč :( , lépe však kolem 100 kKč. :D

    http://ekonomika.idnes.cz/…-priloha.asp?…

    http://ekonomika.idnes.cz/…95-/test.asp?…

    http://ekonomika.idnes.cz/…de-/test.asp?…

  4. z toho lziestu… docela dobre znam krups espresso 4020… penu dela fakt skvelou,a kavu bych rekla taky, z musetti, ketrou delaji v dobre trafice mi chutnala vic doma, a penu mela take mnohem hezci – bohatsi – mam rada penu. toto nazor kavoveho laika

  5. Pro někoho s malou spotřebou kávy, který přesto chce dobré espresso je nejlepší a nejlevnější dobrá kavárna v okolí. Bohužel míst, kde dobře připraví kávu je minimum.

    Za prvé k uchování kávy: kávová zrnka je potřeba chránit před kyslíkem a vlhkostí. Ideální jsou vakuové dózy (s ventilem a pumpičkou) umístěné někde v chladnějším prostředí. Nevhodná je lednička a v žádném nedávat kávu do mrazáku! Kávové oleje při nízkých teplotách (lednička) zatuhnou a káva poté má úplně jiné aroma a chuť.

    Za druhé test v MF: výsledky testu jsou silně pochybné. Jednak, podle vyjádření jednoho z porotců, použitá kávy byla nízké kvality. A hlavně na testovaných kávovarech nebyla káva připravována správným postupem. Kávu pro test na kávovarech připravovali profesionální baristé, kteří ale použili postup, na který jsou zvyklí z provozu. Domácí kávovary, ale zpracovávají kávu jiným způsobem, než profesionální kavárenské mašiny. U domácího kávovaru se nevytváří odpor čerpadlu pomocí kávy, ale pomocí tlakového systému v sítku, proto se v domácích kávovarech káva neutláčí. Navíc domácí kávovary jsou primárně nachystané pro zpracování předemleté kávy z obchodu, kdežto při testu se používala čerstvě jemně mletá káva. Jemnost mletí nemá u domácích kávovarů s tlakovým sítkem na výsledný nápoj příliš vliv. Nastavování hrubosti mletí má vliv jen při použití netlakových sítek, ale ty nejsou u kávovarů do 13K standardně součástí balení.

    Za třetí kapsle systém Nespresso: Jednoduchý, čistý systém na přípravu dostatečně kvalitní kávy. Cena kapslí šla v poslední době trochu dolů. Nevýhoda je, že uživatel je vázaný na jeden druh kávy.

    Za třetí kapsle systém POD: papírové kapsle se stlačenou porcí kávy, které dokáží zpracovat i některé domácí kávovary. Kapsle je navržená na přípravu kvalitního espressa. Velká variabilita výrobců. Pořád je tento systém dražší než mletá či zrnková káva.

    Za čtvrté kávovar domů: Standardní domácí kávovary nejsou schopny vytvořit espresso prvotřídní kvality. Kávovary do pěti tisíc jsou spíše jen hračky. u dražších je potřeba vyměnit tlakové sítka za sítka normální, ale navíc je potřeba si koupit kvalitní nastavitelný mlýnek (investice 1,5 až moc tisíc), poté se na těchto kávovarech dá připravit slušné espresso. Problém ale nastane při přípravě nápojů s mlékem. Domácí kávovary mají jeden bojler a při vývinu páry ho musí přetopit a zase při přípravě kávy se musí čekat až ochladne. Investovat přes dvacet tisíc do profesionálního pákového stroje je pro domácí přípravu blbost, navíc by byla nutná investice do mlýnku (10 – 15k), změkčovače vody (7K) a nehledě na spotřebu energie.

    Za páté doporučení: Pokud chce člověk dobrou kávu, tak dobrá kavárna poblíž, jak už jsem řekl, nebo si počkat a po 15. prosinci by měl být v prodeji v Evropě nový domácí kávovar značky Catler (netuším název). Tento celokovový kávovar má prvky z profesionálních kávovarů (např. trojcestný ventil). Hlavně přímo v těle kávovaru je zabudován instantní mlýnek na kávu s jemnou regulací, takže člověk si pokaždé může namlít porci čerstvé kávy. Celkově je kávovar plný vychytávek, například při po přípravě mléčné pěny se sám ochladí a k přípravě kávy pustí uživatele až při správné teplotě kávovaru. Další plus je integrovaný vyjímatelný tamper. Cena pro český trh je nastavena na 14.990,– V současné době jsou v republice dva prototypy, jeden má dovozce a druhý je na předvádění u nás v kavárně (DůmKávy.cz, Jirečkova 9, Praha 7) celkově mne tento kávovar nadchnul a tvrdím že se na něm dá připravit skoro stejná káva, jako na profimašině, kterou používáme (Aurelia, NS).
    Podrobnosti o kávovaru na internetu když tak na http://www.breville.com.au/…s_detail.asp?…
    (Catler je obchodní jméno značky Breville pro evropu)

    Jakub Hartl

  6. Díky za vyčerpávající odpověď, nicméně, za a je v mém okolí málo míst, kde umí kávu, za b to není řešení pro každý den, kdy si chci kávu po ránu dopřát. Neřeším tedy zda ano, či ne, řeším jen, jaký typ. Asi raději dodám doplňující informace – nejsem úplný amatér, cca 2 roky praxe za barem (ovšem v době, kdy se kvalita ještě tak neřešila), investici počítám do 20 tisíc včetně mlýnku. Zároveň samozřejmě nečekám srovnatelnou kvalitu s kavárnou, ale prostě relativně slušné espresso. Kapsle a pody mě primárně nelákají, tento typ byl zařazen spíše pro inspiraci, jestli takto nevyřešit problém s čerstvou kávou – když vím, že tady týden nebudu, používat chvíli pody…Ta mašinka Ariete umí používat obojí.

  7. 6: Pokud počítáte s investicí až 20 000, šel bych do Rancilio Sylvia + slušný mlýnek k tomu.
    A nebo ten Catler, ten popis zní docela dobře.
    Ale u toho Catleru určite kdyžtak ten popisovaný typ, viděl jsem od nich i hodně předražený čínský OEM výrobek v efektním mohutném plášti.

  8. Iskaral: Měl jsem espresso za ca 3k kč a mělo nepřetlakové misky, věřil byste tomu? Krom toho se samozřejmě dají koupit. Jedna stojí asi tak dvě stovky. Dále toho mě překvapuje, že zavrhujete ukládání do ledničky, ale adorujete stroj s vestavěným mlýnkem, kde je káva vystavena působení nepříznivých vysokých teplot od bojleru. Osobně jsem žádnou znatelnou změnu v chuti po vytažení z mrazáku či ledničky nepozoroval. Etc, etc.

  9. 6: na uchování doporučuji ty vakuové dózy. Ale bacha na šmejdy, dobré zkušenosti mám se systémem od vacuvin. Opravdu bych se vyvaroval ledničce. Posledně jsem si v ní zničil směs pro soutěž :o/

    Kytka: a teď je otázka jaký slušný mlýnek?
    btw: jak se jmenoval ten OEM výrobek? to by mne celkem zajímalo

  10. v té lednici jde jenom o to, jak máte těsnou nádobu a na kolik chladíte. když je nádoba na nic, je to opravdu o zničení kávy (aroma)

    ad ten OEM od Kykty, to mě také zajímá! ;)

  11. 9, 10: prohlížej jsem si nějakýho Catlera v Makru (typ si bohužel nepamatuju, je to minimálně rok zpět) na první pohled to byla pořádná mohutná mašina, ale když jsem se podíval zblízka, tak páka i grupa mi přišly stejný jako na mým AEG, který se prodává i jako minimálně Electrolux, Zelmer a Eta (pokaždý s trochu jiným rozvržením ovládacích prvků, ale podobný jsou si hodně.), nerad bych jim ublížil, 100% jistej si nejsem, ale vím, že mě to tehdy hodně zarazilo.

  12. 8: ke kávovaru za tři tisíce bych neměl důvěru.
    Možná vás to překvapí, ale kávovar za který, jak jste napsal, „adoruji“, má studený start pod jednu minutu a mlýnek navržen tak, že se násypka dá uzavřít a vyjmou z kávovaru. Toliko k působení nepříznivě vysokých teplot.

    Kytka: je to některý z kávovarů na http://www.catler.cz

  13. 12: myslím, že ne – celkový design byl podobný, ale tyto mají už podle fotek jinou páku.

  14. Není tady na foru někdo, kdo by měl zkušenost se značkou ISOMAC. Modely Tea, Rituale,Milenium ? Díky moc

  15. Romane, Isomac je super .. pokud mas moznost koupit, tak urcite neprohloupis .. je to klasicka E61, takze zadny novoty, ale zpracovani je moc dobre a na doma fakt spicka … v CR zatim nikdo nedovazi … jako variantu bych volil ECM z Nemecka. Vsechny tyhle masiny jsou na jedno brdo, ale pokud nechces investovat 100 tis do LM GS3, tak je to asi nejlepsi volba (samozrejme s dobrym mlynkem)

  16. Iskaral: Catler se mi moc, moc libil … ale ne z duvodu kvality jejich espresso masin:) Pamatujes?

  17. 2-czech: pamatuju :o) pěkné to bylo

  18. 2-czech : Děkuji za doporučení, je podloženo vlastní zkušeností s touto značkou, nebo na zakladě informaci z druhé ruky ?

  19. Ani jednu z masinek nemam doma, ale hral jsem si s nima na nekolika veletrzich a byl jsem spokojen .. jak rikam, vsechny E61 masiny na doma jsou na jedno brdo, ale nic lepsiho v rozumny cenovy hladine nekoupite … Rancilio Silvia a Rocky jsou taky dobra kombinace, Isomac je ale jina liga. Detailni recenze najdete urcite na coffeegeeku, ma to spoustu lidi … myslim, ze slusny ceny ma pasmarose.de, zkuste …

  20. Dobrý den všem, chtěl jsem se optat – v Al cafeteru jsem si povídal s pánem za barem(asi pan Gregor, nevím a tímto se omlouvám). Mluvili jsme právě o tom, že po přestěhování se do nového bytu, bych si rád pořídil espresso. Pán mi ale říkal, že se domnívá, že na espresso ať raději chodím do kavárny a doma ať si kávu připravuji ve french pressu a mocca konvičce, jak dělám dnes a ať raději investuji do mlýnku. Mě se tento názor zdá velice rozumný, ale co si o něm myslíte Vy? Děkuji za Vaše názory.

  21. 2-czech : tak jsem dal na doporučení a ISOMAC mi jde z e-shopu v Italii, včetně 1kg kávy, 2 hrnečků, teploměru na mléko a „pěchovátka kávy do páky“ cca 920 EUR, doprava cca 8 EUR. V lednu se podělím o dojmy

  22. Iskaral: Předem upozorňuji, že „lepší kávu“ piju jen asi rok, takže ještě nejspíš nemám úplně vytříbené chutě :-)

    Já osobně jsem uchovávání kávy testoval – z jednoho balení jsem část šoupl do mražáku a část do špajzu (obojí v igeliťáku s „odsátým“ vzduchem) a imho na tom byla po měsící „mrazáková“ káva chuťově lépe…
    Osobně používám především mokka konev a manuální mlýnek (z kterého jsou podle velice dobré výsledky… akorát to samozřejmě trvá dlouho, pokud to má být umleté pořádně) takže se v espresso tolik nevyznám…
    Ale co jsem měl možnost vidět hodně plasťáků do 3000, tak jsou obvykle dodávány jak s obyč, tak s „tlakovým“ sítkem.

    A překvapivě doma máme jeden ten plastový bazmek, který udělá espresso sice o dost horší než profi mašina s kvalitní obsluhou, ale zároveň pořád mnohem lepší než turek, french press, překapávaná káva a to, co nám prezentuje většina podniků.

  23. 2 roman: myslím, že ten Isomac je skvělá volba, před nedávnem jsem na jeden kousek narazil v obchodě v Brně a hned jsem si řikal, že na doma nebo do malé kavárny super volba.
    2 Iskaral: před časem jsme se na téma kávovar do domácnosti spolu bavili a zmiňoval jsi taky Gaggia kávovary, že mají profi páky v home-use strojích. Je tak? Máš v tomto směru nějaký tip na konkrétní stroj? Díky.

  24. Mám pressovač Ascaso Dream – a vím, že jsem zaplatila dost navíc jen kvůli designu, který se mi opravdu líbí, protože je lehce retro, ale to už je ten ženský pohled. ;-)
    Kávu vaří skvělou, vybírala jsem ho dle recenzí na cizích webech pro kávomily a nejsem zklamaná. Snad by šlo vytknout malou výhřevnost plochy pro šálky – ty se opravdu jen stěží zavlaží.K tomu ruční mlýnek Bodum, co umožňuje regulovat hrubost mletí, případně si občas v Mamacoffee nechám kávu umlýt a uchovám ve vakuové nádobě Vacuvin (mám spotřebu asi 200 gramů na 14 dnů, to nevyčichne).
    No a teď mám problém, že když si dám kávu mimo domov, není to většinou úplně ono – málo kvalitní káva, špatně nahřátý hrnek, žádná pěna… :-))

  25. Rád bych se podělil se zkušenostmi, ohledně domácího Kávovaru.Asi osm let jsem měl píkovku Francis Francis X1. Poměr cena výkon byl naprosto tristní,ale byl to můj designový sen.Tak jsem si jej namísto žehliček a myček, nechal dát jako svatební dar.Před dvěma měsící se nám definitivně a doslova rozpadl ( totální koroze uvnitř přístroje).Nakonec jsem se vzhledem faktu, že se ženou vypijeme tak deset káv denně (včt. mléčných nápojů) koupil automat.Asi nejsem ortodoxní znalec kávy,ale už 20 let jezdím dvakrát ročně do Itálie a neapolské presso miluju.Koupil jsem Saeco Talea Ring a nelituju. Byla to skvělá „neinvestice“…Pěnu dělá úžasnou (ale podle mě toto je spíš dáno tím jak jí kdo umí udělat, nikoli kvalitou stroje), kávu dělá dobrou, vždycky si přivezu z Itálie zásobu (mám rád značku Kimbo) na půl roku (teď mi jistě vynadáte, že půl roku stará káva je out…) a jsem spokojený.Kávovar má jednu nevýhodu.Káva nemá úplně standardní úroveň.První šálek po nahřátí nic moc, druhý OK. Údržba je jednoduchá,ale kupodivu častá (cca 1× za měsíc odvápnění,komplet očista 1× za týden),geniálně jednoduchá je příprava pěny (ještě nabízejí jako příslušenství tzv.Milk Island – výrobník pěny ,ale je to dle mého názoru úplná zbytečnost).Dva nezávislé bojlery jsou super. Má to jedno zásadní mínus. Vzhledem k jedoduchosti přípravy se naše spotřeba kávy enormně zvýšila.Odpoledne jdu kolem kávovaru, ťuknu na dotekové ovládání a slušné presso je na světě…

  26. Dobrý den všem,mám pressovač Catler ES 410.Nejsem s ním vůbec spokojená.Při naplnění filtru na 1 porci je po uvaření ve filtru káva rozprskaná na spařovací hlavici,tudíž pěna veškerá žádná.Zkoušela jsem kávu řádně napěchovat, i méně napěchovat,vyz­koušela různé značky kávy mleté,nebo si ji melu sama.Na disk jsem četla toto: < Za čtvrté kávovar domů: Standardní domácí kávovary nejsou schopny vytvořit espresso prvotřídní kvality. Kávovary do pěti tisíc jsou spíše jen hračky. u dražších je potřeba vyměnit tlakové sítka za sítka normální >
    Prosím poraďte CO a KDE bych si měla pořídit. Měla jsem dva levnější přístr.-( hračky jak se zde píše a oba jsem reklamovala pro poruchu),ale tyto dělaly kávu s krásnou ,hustou pěnou.Tak jsem investovala trochu víc,ale jsem opravdu zklamaná. Děkuji Mirka

  27. tashi: jo o Gaggia jsme se tehdy bavili, ale dnes bych ti je v žádném případě nedoporučil. Přes polovinu prodaných přístrojů mělo vadu a reklamace Gaggií jsou o nervy. Například máme v reklamaci už čtvrtý měsíc dva kávovary a nic se ani po urgencích neděje.

    natasha: předpokládám, že se jedná o Catler ES 4010 (ES 410 neexistuje). S největší pravděpodobností používáte dvouporcové sítko a jen jednu porci kávy, jinak totiž nemůže dojít k „rozprskání kávy ve filtru na spařovací hlavici“, není tam na to místo. Pokud je problém jiného rázu doporučuji přístroj reklamovat, vyřízení by mělo být do dvou dnů, pokud ne, tak se poskytuje na nezbytnou dobu náhradní přístroj. Ve čtvrtek jsem s ES 4010 pracoval a kávu vaří na docela slušné úrovni.

  28. Iskaral Pust (profil) Jistě jedná se o Catler ES 4010.nula se zakutálela. Na jednu porci používám JEDNOPORCOVÉ SÍTKO.Když sundám páku káva je rozprskaná,v sítku je zbytek kávy s vodou.S reklamací mám zkušenost takovou,že jsem čekala 1 měsíc a přesně na den mi vrátli peníze.Když jsem v PLANEU Elektro reklamovala druhý( asi třetí den po koupi),tak mi ho bez řečí vzali a já jsem koupila Catlera.Nemůže být vadné sítko?U dvoupor­cového tento problém není.Dá se koupit nové a kde – poradíte? díky

  29. natasha: jinak … zkuste nam zvazit kolik davate gramu kafe do jednoporcoveho a do dvouporcoveho sitka, jak hrube melete, jak je stara kava … predpokladam, stejne jako Iskaral, ze pouzivate malo kafe, nebo je kava moc hrube namleta …

  30. 2-czech 1. momentálně mám kávu Segafredo Espresso – mletou-doufám,že správně. Na porce mám orig.odměrku. 2. s dvouporcovou není problém. Do sítka na jednu porci dám 1 !!! odměrku :-) naplněná je tak jako 2 porc. Zkoušela jsem méně utlačit,více kávu vylévala :-( . Ještě jednou prosím o radu kde by se dalo koupit nové sítko – díky

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.