Dna, cukrovka a já RSS

Štítky: ,

8 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Potřebuju radu se sestavením jídelníčku několik vánočních dní. Sešly se nám v nejbližší rodině dvě ošklivé nemoci, co se jídelních omezení týče. Můj muž má dnu a maminka těžkou cukrovku. Takže netučné, bez cukru, málo škrobu, žádné kakao, žádné maso, minimum luštěnin, žádné kvasnice, žádné houby, žádný alkohol a určitě ještě něco, na co jsem teď zapomněla.

    Při jednorázových návštěvách se to vždycky nějak dalo vybalancovat, ale na několik svátečních dnů si moc nevěřím. Navíc je pravděpodobné, že se k nám maminka bude muset nastěhovat na trvalo. A vařit trvale dvoje/troje jídla, aby si každý přišel na své, na to nemám nervy, sílu ani nápady

    Prosím, poraďte, inspirujte…

  2. Apoleno, zkuste se zeptat i na Labužníkovi, tam je přeci jen staší (a nemocnější) osazenstvo než tady, třeba Vám někdo poradí?
    http://www.labuznik.com – Diskuzní fórum – rubrika nejspíš „Hledám recept“ nebo „Diety a zdravá výživa“ – pro přispíváni do diskuze se tam ale musíte nejdřív zaregistrovat.

  3. Apoleno, ono to nemusí být tak zlé. Diabetická dieta může být i velmi chutná (tedy i pro nediabetiky), záleží hlavně na co nejmenším kolísání hladiny krevního cukru – a to je vlastně prospěšné pro všechny.A neděste se toho, že budete vařit tolik jídel. Vařte jedno – ale někdo si dá jen kousíček masa, druhý si dá málo přílohy. A jak pravila aida – zkuste to i na Labu.

  4. Díky aspoň za přesměrování (i když označovat mě a muže za „starší když jsme oba okolo třicítky, no… :) ) Bohužel, u nás už jsou obě nemoci v celkem dost rozvinutém stádiu, takže "jen“ vyvažovat hladinu cukru případně riskovat kousíček masa už nestačí. Maso nesmí vůbec. Ani vývary.

    Jinak větším problémem je ta dna, tam je jídelních omezení víc a já to prostě řešila častějším zařazováním sladkého hlavního jídla. S čímž mám asi utrum, protože ani s umělými sladidly se to nesmí přehánět.

    No, už chybí jen aby se přidala ještě celiakie a budem asi chroupat jen syrové zelí :D

  5. Apoleno, já nemyslela Vás, počítala jsem, že budete zhruba tak stará, jak píšete, možná i mladší, ale osazenstvo na Labužníkovi. ;-)
    A stím bujónem, jak Vám tam radili (zrovna před chvílí jsem se tam dívala a Váš dotaz jsem našla), jste to asi pochopila špatně, podle mě měli na mysli přírodní vývar bez jakékoli chemie, ne z kostky.

  6. P.S. Ten vývar zkuste zeleninový.

  7. Apoleno, mému příteli v Kanadě při dně značně pomohly třešně či višně. Zdali by to pracovalo i se zavařovanými, nevím.
    Vánoční stůl vám to nevyřeší, ale řekl jsem si, že vám to tu sdělím.

  8. Nojo, vývar, bujón… Mám tak nějak zafixované, že bujón je to v kostce a vývar je to, co si udělám doma. Komunikační blok, ale chápu, co hctěl básník říct.

    Jinak nakonec jsme z toho vybruslili, i díky panu Jednorožci se sladkou třešňovou polévkou, bramborovou kaší a smaženým patizonem (mňam! navíc ten tvar prostě rybí podkůvky připomíná) a druhý den zapečený květák s parmazánem. A navíc jsem dostala dva dokonalé dárky. Od muže velkou krabici belgických pralinek a od maminky to, že její zdravotní stav ji ještě nenutí se k nám stěhovat :)

    (no a do té doby už si zas obohatím kuchařskou knihu a natrénuju dvojdietní recepty :) )

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.