Surströmming - chcete TO někdo? RSS

Štítky: , , , ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj,
    nechcete někdo jednu konzervu švédské speciality surströmming? Přivezl jsem si dvě plechovky z dovolené, ale po otevření první jsem zjistil, že na tohle ještě nejsem dost velký gourmet (a asi nikdy nebudu :), a tak druhou plechovku rád někomu věnuji. V případě zájmu by bylo ideální osobní předání v Praze, poštu bych raději nevyužíval vzhledem k vlastnostem této speciality. Případní zájemci prosím pište na mailprodiskuse@seznam.cz .
    Pro ty, co surströmming neznají – jedná se o fermentované sledě ze severního Švédska (ti moji jsou z Höga Kusten). Sledi jsou naloženi do lehce slaného nálevu, ve kterém si vesele fermentují, pak jsou strčeni do konzerv, kde fermentace pokračuje, což často znamená, že se konzerva vyboulí. Po otevření obsah konzervy vypadá, jako by byl nabrán po nějaké ošklivé ekologické havárii – a taky tak podobně smrdí. Několik aerolinek dokonce zakázalo přepravu těchto konzerv ve svých letadlech. Více info (v eng) na http://en.wikipedia.org/…Surstromming nebo http://surstromming.se .
    Nabízená konzerva má netto váhu 300g, má obsahovat 5–7 sleďů, záruku má do prosince 2010 a zatím se neboulí :) Pokud tedy chcete vyzkoušet i tuhle specialitu, pište, mám jen jeden kousek.

  2. Tak na tuhle specialitu mám dávnou vzpomínku – ještě na gymnáziu ji jedna spolužačka přivezla z cesty po Švédsku a vedena snahou nás kulinárně vzdělat ji přinesla do školy co ohromnou lahůdku a o přestávce otevřela… Než se vyvětralo, utekli jsme na dlouhou dobu na dvůr.

  3. Po vašem popisu a následném komentáři je opravdu těžké odolat:))

  4. Já bych to dal!

  5. Majkl:

    big up za odvahu! ;))

  6. :-)) Tuto pochoutku předčí snad jen islandská specialita HAKARI – shnilé velrybí maso. Budou Vánoce, nepřemýšlel jste o tom, podarovat tímto kulinářským peklem v plechu nějakého obžvlášť „oblíbeného“ kolegu?

  7. 6. LA – take jsem prave chtela napsat, ze by to byl vhodny darek pro nejakeho „hodne dobreho“ kamarada pod stromecek :-) A treba s dovetkem v blahoprani, ze nejlepsi je si tuto pochoutku doprat a otevrit nalacno po ranu :-)

  8. 6. a 7. – původní plán byl dokonce přinést plechovku jako suvenýr z dovolené kolegům do kanceláře. Naštěstí zvítězil zdravý rozum :) A poté, co jsem první plechovku otevřel, tu druhou opravdu nemůžu dát nikomu bez varovaní (to by bylo minimálně porušení Ženevských konvencí nebo tak něčeho :). A dát ji někomu informovanému by znamenalo, že bez otevření skončí v popelnici. A tak jsem radši zkusil najít nějakého dobrodruha tady, což se podařilo. Pokud vyjde i předání kontrabandu, snad si poté přečteme veselý příspěvek na Michalově blogu.

  9. S touto pochoutkou máme rodinnou historku – dědeček mé manželky byl kdysi ve Švédsku jako atašé a získal si tím, že mu to chutnalo, mezi Švédy velký respekt. Ovšem doma to musel jíst vždy jen na zahradě…

  10. 9: Podle mých informací to Švédové taky jedí jen na piknicích venku, doma by si to neotevřeli.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.