Domácí zpracování mléka RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím vespolek :-) Jsem tu docela nová, manžel se těmito stránkami probírá už dlouho a musím říct, že jsem se poslední dobou začala taky docela začítat :-) Včera jsme podle bistra florentýna, kde je taky častým čtenářem, dělali domácí máslo ze smetany. Pár dnů předtím jsme se pustili do domácí majonézy podle pana Cuketky. Musím říct, že mě výroba domácích produktů dostala, už nějakou dobu peču pečivo, jako chleba, rohlíky, ÚŽASNÉ CUKETKOVY BAGETY!!, veky a podobně.. Dělám domácí knedlíky a podobně, čaruji díky domácí pekárně, kterou mám v podstatě ale jen na uhnětení a vykynutí těsta a dál s ním pracuji sama.. nevím jestli jste spíš odpůrci nebo zastánci, každopádně já už si bez ní svou domácnost nedokážu představit. Ale k tématu – zajímalo by mě, jestli se zabýváte ještě jiným zpracováním mléka, například výrobou zakysané smetany, narazila jsem zde i na výrobu creme fraiche, to určitě vyzkouším, docela mě láká i domácí výroba sýra, atd. . Diskuze jsem projela a zdá se mi že jsem na podobné téma nenarazila, ráda bych věděla co všechno doma z mléka kouzlíte. Možná se tomu věnuje pan Cuketka v některém svém článku, jestli je tomu tak předem se omlouvám, že jsem stránky neprostudovala ještě celé, je to čtení a čtení na dlouhé zimní večery.. Máte tedy někdo nějaký tip?

  2. 1. orsagovka
    S mlékem si doma celkem i hraju :-) Máslo dělám podle Florentýny šlehačem, někdy mi ho dělá babi v elektrické máselnici. Jogurt dělám v jogurtovači – buď v českém elektrickém, nebo v australském fungujícím na principu dvojité termosky, kterýžto žádnou energii nežere.
    Sýry dělám také, psala jsem o tom na jaře sem na cuketku http://www.cuketka.cz/?…

  3. Krásný a podrobný článek o domácí výrobě sýra od kami byl tady:

    http://www.cuketka.cz/?…

  4. 2: :o)

  5. Tak výroba sýra je větší alchymie, než výroba másla :-DD ale určitě to za pokus stojí – ovšem všechny suroviny, včetně mléka, budu muset pořídit v obchodě, žádnou babičku s kravkou nemám :-DD Takže zbylé suroviny se dají objednat na internetových stránkách zmiňované firmy, jak jsem zjistila, nevadí těmto zřejmě rychlesekazícím potravinám kurýrní cestování?

  6. A jak tak na tu nabídku koukám, stejně nevím co přesně objednat z nabízených surovin – startovací kultura je.. ?? (viz http://www.milcom-as.cz/?… )

  7. 5., 6.
    Z Milcomu jsem brala všechno na dobírku a nic se tomu nestalo, takhle v zimě se to nikde cestou nepřehřeje:)

    Startovací kultura je sušená smetanová, popř. sušená jogurtová. Ale není nutná, stačí očkovat živým jogurtem nebo živou zakysankou. Mně se nejlíp osvědčil jogurt Hollandia, případně Activie. S tou originál startovací kulturou jsou dva problémy – první je nutnost vypěstování kultury, což zdrží začátek výroby sýra (u domácího mléka nešikovné, dost rychle se kazí); druhý problém je cena. Dá se samozřejmě udržovat kultura v lednici a použít ji víckrát, ale s tím já nemám dobrou zkušenost, občas chcípne, občas zplesniví… Takže mě to vycházelo zbytečně draho a přešla jsem na jogurt.

  8. Jo, a zkuste si kdyžtak přečíst diskusi pod sýrovým článkem – někteří další domácí sýroví vyrábitelé používají jiné jogurty a zakysanku a funguje jim to, tak si to tam můžete najít. Já už si to nepamatuju, držím se svých osvědčených.

  9. OK tak díky moc, pročtu odkazy a rady než se do toho pustím, tak na jaře bych mohla začít :-DDD

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.