Biodynamická vína RSS

Štítky: , ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Bylo už diskutováno? Nějaké osobní zkušenosti? Zážitky? Já o tom slyšel před delší dobou od jednoho „srdcaře“ a teď sem narazil na toto http://www.biodynamickevino.cz

    á propos v pražských restauracích velmi známé víno společnosti Leroy je pěstoávno touto metodou již od roku 1989(alespoň tvrdí.. http://www.domaineleroy.com)

  2. No, biodyamické zemědělství, to už je něco jako astrologie.

  3. Souhlas s Davidem. Pokud je rozdíl mezi biovíny a biodynamickými víny, to, že ta biodynamická načerpají sílu „z vesmírné energie Slunce, Měsíce a hvězd“ a jsou tedy ta nejzdravější, pak za tím cítím případ pro spolek Sysifos.

  4. No asi si objednám pár lahví…na košt. Třeba budu krásnější a zdravější a lepší.Uvidíme, každopádně se rád podělím o zážitky s tímhle životabudičem…Os­tatně když to říká sám David Vávra, že..... ;-) Kdyby kolem toho nebyla ta esoterická omáčka, tak bych řekl že to může být solidní bio víno.Bohužel s těmi biovíny obecně to není jednoduché. Moc dobrých vín s označením Bio jsem zatím nepil. Vždycky na to naletím, koupím si láhev a pak se zase s pokorou vrátím ke klasickým produktům. Chuť Bio vín je obvykle taková „drsnější“ ne tak kulatá, vždycky jakoby vyčnívá chuťová „zemitost“ vína. Ale netvrdím , že je to pravidlem. Já mám přeci jen raději vína kde je znát i pokrok v technologii zpracování vína, což bohužel dnes obnáší i jisté kompromisy .

  5. Pokud mají v restauraci rozlévaná biodynamická vína, bývají některá lepší než rozlévaná standardní. Dle mého skromného dostatečné k pracovnímu obědu, ale nic, co bych si chtěl odnést a vypít doma.
    Ta propaganda, co se k tomu odehrává, je úsměvná.

  6. 4. No, já tedy piju především biovína právě proto, že nejsou tak nechutně uniformní a není v nich znát to pokrokově technologické zpracování (stejné tanky, stejné kvasinky, stejné docukření, stejné dokyselení). A za druhé, nejsou tak moc sířena a nebolí mě po nich palice.

    Inu, někdo vdolky, jiný kolky. :)

    Btw, i u potravin existuje (podle některých zdrojů) efekt placebo/nocebo. Když bude Františka Vomáčková věřit, že biodynamýtické víno je goood a plné pozitivní energie, tak se po jeho vypití bude cítit goood a plná pozitivní energie. Tak ať ho pije, ni.

  7. Já nejsem velký odborník na zpracování vína,ale generalizovat tímto způsobem se mi zdá nepřiměřené…mnoho moderních metod jistě přispělo k zlepšení senzorických vlastností vína. Vinaři je jistě nevymýšlí proto, aby víno bylo horší a levné…alespoň někteří.A s tím bolením hlavy je to dle mého názoru již zcela mimo…ještě se mi v životě nestalo, aby mě po jakostním víně (bez ohledu na Bio-Nebio) bolela hlava.Jasně že po slovenském muškátu za 40 Kč bolí hlava…ale to by bolela i kdyby náhodou byl Biodynamický :-)

  8. Inu, moderní metody se vymýšlejí také proto, aby se ušetřilo a nemuselo se tolik dělat. Neznamená to nutně zlepšení kvality (resp. chutě) výsledného produktu. Třeba takový brojler, vypěstovaný moderními metodami, chutná jako když mrtvýmu cucá nos.
    Moje osobní zkušenost s víny je taková, že čím sířenější, tím větší bolehlav. Jistě se zde najdou odborníci, kteří to rozseknou, letmé nahlédnutí skrz google moje tvrzení podporuje. Citlivost ale může být individuální.

  9. to je spíš na diskusi nad skleničkou vína :-)…piju víno opravdu dlouho a na mou čest mohu tvrdit, že hlava mě bolela naposledy v osmé třídě na základce po dvou láhvích cecháče.A to, že vinaři jsou poctiví, nepoctiví, dobří a špatní rozhodně není dáno technologií výroby (tudy dělící čára nevede). Dokonce mám pocit, že v této rovině je tahle diskuse úplně bezpředmětná.

    Jasně, že rajčata ze španělska pěstovaná hydroponicky asi nebudou kulinářské Hi-Fi.O tom není sporu.

    Já ve víně hledám jistou míru sofistikovanosti. Teď trochu odbočím…Jinak to mám třeba s ciderem. U toho pro mě platí čím víc „brutálně naturalistické“ provedení tím lépe :-) Mimochodem nedávno jsem podobný cider ochutnal přivežený z Baskicka a byl to opravdu zážitek na celý život

  10. Nejsme tedy vepři ;) Tož tak.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.