Domácí chlebová pekárna RSS

Štítky: ,

23 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Krásný den,
    předem se omlouvám, jestli se tu tenhle fenomén již někde řešil. Snažil jsem se najít a nenašel, když tak, prosím, alespoň naveďte. :-)
    Chtěl jsem se zeptat, zda tyhle pomocníky máte doma a jak si s nimi rozumíte. A co více, jak si vaše jazýčky rozumí s produkty pekárnou upečenými. :-) Jsem student a bydlím sám a představa čerstvého, křupavého a chutného chleba, do kterého si můžu dát cokoliv od obligátních slunečnicových semínek až po gumové medvídky je opravdu lákavá. A když poprosíte strejdu google, tak zjistíte, že takový zazrak můžete mít doma už od nějakých necelých 700 Kč. Je to realita? Opravdu to funguje? Anebo je to celé jedna velká blamáž na nás, hladové krky? Zatím jsem slyšel většinou pozitivní hodnocení, ale co na to opravdoví znalci, kteří tu píší? Děkuji za přínosné reakce. :-)

  2. Tak k tomuhle tématu se s radostí přidávám…také jsem to chtěl už dlouho nakousnout. Uvažuji o koupi domácí pekárny pro 4 členou rodinu tak do 2000,–. Ještě bych doplnil o otázku zda jsou použitelné speciální chlebové směsi (např z některých diskontů- mě třeba zaujala směs na Ciabbatu). Nebo je to celé nesmysl a bude lepší si těsto ručně zpracovat ze základních surovin a upéct jej v troubě.Díky

  3. Nejsem znalec, ale pekárnu mám – chleba někdy vyjde, někdy když experimentuju méně, ale většinou je o dost lepší než ten, který si v místní pražské samoobsluze můžu koupit. Ty levné pekárny jsou dost malé, ale pro jednoho studenta nebo menší rodinu asi akorát. A ty dražší se až na možnost navolení vlatsního programu tolik neliší. Chleba je potřeba vychytat, ale jinak je z toho skvělá velka brioška, nebo nepletená vánočka, řekněmě:-) Pouzívám to na hnětení a kynutí těsta, pokud je náš univerzální robot zaměstnán. Výhody převažují hlavně kvůli časové nemožnosti péct nepekárnový chleba každý den, pak je super ta možnost každodenního levného celozrnného chleba, hnětení tužších těst, a daj se tam dělat i věci jako kaše, džemy, nákypy, sekané a tak bez hlídání, s časovým odsunem. Mezi nevýhody patří hranatý tvar chleba (což řeším občas tím, že chleba prosté přendám do normální trouby)a taky trvá, než člověk najde ten svůj. Já ji používám teď hlavně na sladké, o víkendu peču bez ní chléb bez hnětení(u cuketky snadno k nalezení, skvělý) a jiné, vlastnoručně upatlané.

  4. směsi – ciabattu vyzkousenou nemám, ale jinak mě žádná chlebová příliš neoslovila, takže zůstávám u svého podle oka, semtam kváskový experiment. Jiank mi to připadá dost předražené, není v nich obvykle nic než mouka, sušené droždí, semínka, kdovícoještě, možná by bylo lepší si později domácí vychytaný poměr napytlíčkovat a jen zalít? Jsem odpůrce těchto krabicových blbin:-) jo, ty diskontní, známý si minule pochvaloval nějaký dýńový chléb v lidlu, ten jsme bohužel nezkoušela(já max. labetu, nebo co to bylo, a nic světoborného to tedy nebylo, nuda)

  5. Pekárna opravdu funguje. Peču v ní levně celozrnný biochleba, používám jí na kynutá těsta, když není čas si s těstem nějak zvlášť pohrát… Mám asi u nás nejprodávanější Etu Harmony a jsem s ní spokojená. Směsi na pečení nepoužívám, obsahují zbytečně moc věcí, které jíst nechci. Kromě toho možná pečení ze základních surovin je levnější. Suroviny na pečení (různé chlebové mouky i v biokvalitě atd.) už dnes mají v každých větších potravinách.

  6. Pár chlebů z pekárny jsem ochutnával, chuťově to není špatný, ale přijde mi, že z pekárny nejde dostat kůrka podle mých představ. Takže záleží, jak na tom jste časově – pokud pracujete/studujete tak, že jste většinou doma a není pro vás problém po pár hodinách kynutí se jít pět minut chlebu věnovat, upečete si v troubě podstatně lepší. Ale pokud na tohle nemáte šanci, protože ráno odejdete a večer přijdete, případně musíte sporák s troubou sdílet se spoustou dalších lidí, není pekárna špatnej pomocník. Ovšem já bych v tu chvíli asi zvolil možnost chleba kupovat (opět dáno podmínkami – mám kousek od bytu zdroje slušných chlebů, takže když si pečlivě vybírám, nemám problém, bydlet někde daleko a mít to do nejbližšího krámu pár kilometrů, do nejbližšího s dobrým pečivem třeba pár desítek km, taky bychse rozhodoval jinak.)
    Jinak potvrzuju to, co psala farfalla, na sladké bych ji bral spíš, tam odpadá ten hlavní problém s kůrkou.

  7. Peču v troubě, chleba z pekárny se mi nelíbí.

  8. Pekárnu používáme čtvrtým rokem, máme Etu Siesta. Po prvotním nadšení a pečení všeho a pořád jsme se ustálili na použití jedenkrát za jeden až dva týdny. Což ve srovnání s jinými spotřebiči (odšťavovač, toastovač, elektrický mačkač citrusů, …) budícími prvotní euforii a posléze zapadnuvšími do prachu dějin a sklepa je slušná bilance, řekla bych. Důležité je si uvědomit, že pekárna NEUPEČE to, co jsme zvyklí vnímat jako chléb v tuzemských končinách, tedy něco jako Šumavu – ten zadělávám v robotu a peču v troubě. Ale upeče to spoustu zajímavých chlebů, do kterých lze přisypat jakékoli zrní, ořechy, koření… jsou jiné, ale dobré.

    Směsi na chleba jsme párkrát koupili a neoslovilo nás to. Drahé, všechny chutě na jedno brdo a úspora práce minimální.

    Také to peče moc dobré sladké kynuté buchty. Ale není to hranatá vánočka, protože vánočkové těsto poctivě ručně hnětené „nitkuje“ – snad chápete, co myslím, prostě takové to trhání vánočky v určitém směru. Vánočka z pekárny „nenitkuje“, protože hnětací háky jsou krátké a těsto při hnětení trochu jako škubou, takže následné „nitky“ jsou jen krátké a vánočková střída má prostě jinou strukturu. Ale opět – pokud se člověk oprostí od idey vánočky, dostane snadnou sladkou buchtu.

    Geniální je pekárna na výrobu sekané. V době čekání na výrobu kuchyně v novém bytě jsme s pekárnou žili několik měsíců – a sekaná nás nadchla. Je totiž ohromně šťavnatá, narozdíl od trouby se vůbec nevysuší, protože sedí jen v malém prostoru a vzduch v pekárně neproudí.

  9. Mám Etu Sympatic, asi 4 roky a nemůžu si ji vynachválit. Pravda – ať pečete, co pečete, vždycky je to hranaté a kůrku jako z trouby to nemá. Ale víte, co jste tam nasypal. Používám občas směsi, které jsou v ČR ke koupi v Lidlu, kupuju je ale v Německu, kde stojí asi polovic. Jsou výborné, všechny. Obvykle ale peču z vlastních surovin. Na výrobu kynutého těsta občas používám, na marmelády má malý objem.

  10. Vlastním pekárnu Etu, typ Delicca. Jak již bylo zmíněno výše, klasický chleba s křupavou kůrčičkou a nadýchaným vnitřkem se v ní prostě udělat nedá. Na druhou stranu (když už ji mám doma:) se mi osvědčila na bezlepkové výrobky (reagují o hodně jinak, než věci z běžné mouky, ale to je téma zase jiné) a také na další pečené záležitosti – sladké chlebíčky, sekaná atd. Nevím, asi bych si jako zpestření studentského stravování občas koupila nějaký dobrý chleba či croissant třeba v Rembrandt donuts. A pokud jste z Prahy – třeba v Cheesy na Letné mají skvělé pečivo.

  11. 8: No my jsme pekli sekanou v troubě, ale v pekáči přikrytým druhým pekáčem. Otevřelo se to až k dopečnění. A bylo to taky šťavnaté.

  12. 11. Věřím :-) My však neměli troubu, což vedlo k objevu báječné sekané z pekárny ;-)

  13. s tím nadýchaným vnitřkem bych možná polemizovala – pekla jsem chleba v pekárně a ten samý v troubě a pekárna to bez mého dloubání ´´nadýchala´´ mnohem víc. nicméně, ta kůrka někdy býva až příliš křupavá, takovým jiným způsobem, než u normálního chleba. Navíc celozrnný chleba a jiné výrobky za tu nenámahu a cenu jako v domácí pekárně neuděláte:-)

  14. ach bože, koukám na svůj předchozí příspěvek a shledávám ho nepochopitelným – chtěla jsem říct, kůrka je divná a křupavá jinak, než jak jsme zvýklí u normálního chleba, ale na druhou stranu je skvělé, jak bez námahy a za super cenu můžu mít každý den čerstvě upečený, výborný celozrnný chléb

  15. 14: Já tak nějak dospěl k tomu, že u pořádného chleba mi naprosto nevadí, když je tři dny starý…u celozrnného to platí ještě víc…

  16. Panasonic SD-253
    Už jsem ji nejednou chválil, ale nevím, zda zde. Paní Šárka (Dolce Vita) má tu samou, takže to mohlo být na jejím webu?

  17. my máme spotřebu jeden chléb/den, někdy i dva, takže by se nám větší celozrnný kupovat prodražilo. navíc ve zdejší malé Bille žádný není, nebo není k nalezení a místní malé pekárně je sice pečivo skvělé, ale většinou bílé, max. s pár zrníčky. Mám pekárnu Fagor http://www.elektro-kuchyne.cz/…agor-pan-850 , až se rozbije, plánuju etu s možností nastavení vlastního programu.

  18. Pekárnu mám Etu Harmony, peču převážně ze směsí, ale je to spíš kvůli lenosti a nechuti experimentovat a vychytávat recepty (jeden z kuchařky mi málem zničil pekárnu, kdybych nebyla doma, bylo v něm málo vody a strhnula bych motor).
    S chutí směsí jsem spokojená, používám ty z Lidlu, ty jsou všechny moc dobré a má-li vám je kdo dovézt z německy mluvících končin, stojí bez akce cca 17 Kč na kilovku. Chleba peču tak jednou týdně, jsem sama, tak to častěji nejde, abych stále nejedla jen chleba.
    A naprosto nedocenitelná byla o svátcích, kdy jsem v ní zadělávala na vánočku, tak dobře vykynuté těsto jsem ještě na vánočku nikdy neměla. (a „nitkovala“mi)

  19. Mám Kenwood 250, od Vánoc, a od 26.12 peču chléb skoro denně..:-) směsi nepoužívám, našla jsem stránky na dáma.cz, tak zkuste kliknout na domácí pekárny, recepty vkládají přímo uživatelé pekáren, takže jsou odzkoušené…
    Nejvíc peču celozrnný chléb, kůrka je mi sympaticky křupavá, a musím říct, že pokud už tedy chléb vydržel do druhého dne, vždy byl krásně měkký, a ne jako koupený chléb, který už večer je gumový, a druhý den se nechutně drolí… Takže u nás pekárna vede. Největší výhoda je, podle mě, hnětění těsta, a následné kynutí…kdo se totiž „muchluje“ s těstem 20minut? a potom těsto kyne ve svém prostředí se správnou teplotou…a když ho vyndáte, je jako polštář..:-) U mě je pekárna jasná volba.

  20. Ještě přídavek – většina pekáren má funkci „odložený start“. Takže večer nasypu suroviny a zvolím začátek výroby tak, abych měla ráno chleba teplý. Jediné, na co je třeba dát pozor u odloženého startu – nesmí se potkat sůl s droždím. Takže tekutina a sůl, na to mouka a navrch droždí.

  21. Pekárnu mám už druhou, první mi asi po 14 letech umřela – odešla tam kuličková ložiska, servis té značky (LogoStar – předchůdce LG a ti už pekárny u nás neprodávají) už dávno neexistoval a než shánět někoho, kdo by to opravil, koupili jsme raději novou, obyčejnou z Makra, je to jejich privátní značka. Přiznám se, že většinou ji používám pro hnětení a kynutí těsta, někdy nechám upéct i chléb, ale většinou z toho vykynutého těsta udělám různé dalamánky a housky či jiné tvary a upeču je v troubě. Můžu tak udělat různé velikosti pečiva pro potomky do školy, protože syn toho sní víc než jeho malá sestra. Dělám vlastní směsi a kupuju i hotové, jak už tu někdo psal, například ty z Lidla nám chutnají všechny a když v neděli večer zjistím, že mi rodina zblajzla všechno pečivo a nemám pro ně nic do školy, naleju do pekárny vodu, nasypu půlku pytlíku a za hodinu a půl uhňácám pár dalamánků a dítka mají na druhý den čerstvé pečivo do školy. Stejně tak v pekárně dělám sladká těsta – na koláče, na buchty, na vánočku, i na obyčejné kynuté knedlíky. Dřív jsem je dělávala z polotovaru, ale už dlouho dělám jen vlastní, protože s tím je vlastně skoro tolik „práce“, jako s těmi od Vitany a ještě je to za míň peněz :-) V létě jsem vyzkoušela i program na džem, ta stará trouba ho ještě neměla, ale to mi nějak výhodné nepřišlo, klasický postup v hrnci mi vyhovuje víc. Ale na přípravu kynutého těsta je pekárna k nezaplacení, ručně bych to nikdy tak důkladně neprohnětla. Zrovna minulou neděli došlo i na klasické jídlo ze školní jídelny – buchtičky s krémem. Bez pekárny bych se do toho určitě nepustila.

  22. 21: Nebyl to spíše goldstar než logostar?

  23. S pekárnou (Moulinex) jsem nad očekávání spokojená. Nikdy jsem pekárnu nechtěla kvůli tomu, že se mi nelíbí hranatý chleba. Ten tvar mi pořád vadí, ale zjistila jsem, že když dám menší dávku, tak to nevyplní celou formu a je z toho spíš takový hezky domácky nevzhledný pletenec ;-)
    Směsi rozhodně nekupuju, na pekárně mě právě baví to experimentování – měnit poměr a druh surovin podle momentální nálady.
    A úplně božsky se v ní zadělává kynuté těsto.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.