Créme bruléé v restauracích RSS

Štítky: , ,

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj všichni,
    minulý týden jsem absolvoval dva rauty (jeden ve velmi luxusním pražském hotelu, druhý v méně prestižním zařízení s dobrou pověstí), kde se podával créme brulée (nebo možná „faux créme brulée“) a překvapila mne jeho konzistence:

    doma dělám créme brulée podle receptu, který mne v Prakulu naučil Dalibor Navrátil (žloutky, smetana s mlékem, cukr, vanilka, utřít, svařit, péct/vařit v troubě ve vodní lázni, nechat vychladit) a výsledkem je celkem spolehlivě tuhá hmota konzistence pevnějšího pudinku.

    V restauracích a na rautech narážím na dvě nepříjemné situace

    a) konzistence stejná jako u mne doma, ale chuť po škrobu (scénář poměrně jasný; asi je to levnější, protože jednodušší to snad ani být nemůže).

    1. polotekutý krém (asi jako horký pudink), zpravidla výrazně tmavší, než můj domácí produkt (ten bývá světle žlutý). Ale teplota je pokojová či chladnější.

    A teď otázka: je chyba v mém složení/postupu, nebo jsou dvě kanonické varianty créme brulée, nebo je i b) nějak ošizené?

    A perlička na závěr: v jedné restauraci jsem na créme brulée potkal skoro milimetr tlustou krustu karamelizovaného cukru (aspoň si to myslím), která působila neuvěřitelně homogenně a celistvě a nebyla nikde připálená. Skoro jakoby tam někdo jen položil předvyrobené kolečko z karamelizova­ného cukru.

    Zná někdo postup, jak tohle udělat, nebo se někde prodávají předvyrobená kolečka? Omlouvám se za paranoiu, to dělá čtení diskuse pod článkem o soutěži „Kuchař roku“ ;-)

    Podniky záměrně nejmenuju, protože nejsem nezvratně přesvědčen, že není chyba na mém přijímači, a jinak jsem s nimi udělal vesměs dobré zkušenosti.

  2. Přidávám se na Vaší stranu a jsem přesvědšena, že chyba skutečně není na Vašem přijímači. Když jsem pracovala v jedné fran. restauraci, dělali jsme créme brullé podobně jako Vy doma. Jen žloutky, smetana a mléko napůl, cukr. To se rozšlehalo a přecedilo přes jemné sítko, přidala se vanilka, směs se přelila do formiček a pekla se v troubě na 100° C. Už se nepamatuju, jak dlouho přesně, hlídala jsem formičky a pokud některá dosáhla té správné konzistence, šla ven dřív. Ta konzistence opravdu připomíná puding, uprostřed ještě řidší, při vychládání dojde. Karamelovou vrstvu jsme dělali z hnědého cukru takovou tou ruční "letlampou.
    Jinak mám bohužel podobnou zkušenost jako Vy, jednou jsem dokonce obrdžela něco, co vypadalo jako hodně, ale hodně řídký puding a bez zkaramelizované vrstvy.

  3. jj, tou malou letlampou (koupenou v makru a myslím, že na ní bylo přímo napsáno, že je na créme bruléé) krustu dělám taky. ale vždycky musím manévrovat mezi dvěma extrémy: buď cukr neroztavím všechen, nebo ho trochu připálím.

  4. Osobně preferuji ten trochu připálený, chce to možná menší plamen, lehčí ruku a trenink. Ve Španělsku postupují jinak, mají takové železné kolečko na tyčce, kolečko rozpálí nad plamenem a pak ho přitisknou na pocukrovaný créme. Výsledkem je dramatický kouřový efekt a rovnoměrně zabarvený karamel.

  5. Chce to cvik ;-)
    http://olivovakucharka.webgarden.cz/…m-bryle.html

  6. Bivoj – a co to zkusit flambovat?

  7. Bivoj:

    jestli vám to pomůže z mého pohledu – znatelný škrob (nebo cokoliv drhnoucího na patře), zdrclá konzistence (vanilková vaječina), nebo řídká konzistence jsou špatně (a navíc to ani není dobrý)

    ad karamel na povrchu – zajímavost ;) julia child doporučuje místo cukru prubnout lehce opražené plátky mandlí v karamelu v 1/8 inch vrstvě. nechal bych se ukecat! ;)

  8. Díky. Ty plátky mandlí v karamelu znějí fakt zajímavě.
    Musím to někdy zkusit.

  9. To jste mě, pane C., přivedl na myšlenku zkombinovat créme brulee s tarte tatin. Dát na krém vrsvičku na tenko nakrájených např. meruněk nebo jahod, pocukrovat a obšlehnout plamenem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.