Knihy o vaření pro děti RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den, ráda bych si zakoupila knihu o vaření pro děti od kojeneckého až po školní věk, tzn. první kašičky, polévky, i recepty pro celou rodinu vhodné pro děti. Na trhu je knih spousta, máte některé z nich vyzkoušené? Ráda bych naší dceři vařila zdravě, ale zároveň ne příliš racionálně, ale spíše vyváženě a plnohodnotně. Díky za tipy!

  2. Já mám vyzkoušeno mnoho kuchařek. Po nějaké době zjistíte, že děti jsou velcí konzervativci a tradicionalisté a nejsou nakloněni novinkám. Vyžadují jednoduchá, snadno čitelná jídla, ale z chutných a kvalitních surovin. Žádné hýření u složitých receptů (kterými většina dětských kuchařek oplývá) se nekoná. Každé dítě je jiné, u nás v oblibě jednoznačně vede italská kuchyně (proto bych volila tuto knihu: http://www.amazon.com/…p/0714857564. Ale spíš se mi zdá, že je nutné vychytat, co dítěti chutná a co je ochotno ochutnat, a podle toho případně zvolit příslušnou kuchařku. Na začátek jí stejně nepotřebujete, začíná se klasickou mrkví a brambory, potom se kvůli alergiím velmi pomalu přidává další vhodná zelenina a ovoce a nakonec maso.

  3. Dobrý den, můžu doporučit knížku Dr.Fořta „Aby dětem chutnalo – současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku“, přesně odpovídá tomu co hledáte, obsahuje také recepty.

  4. 3. No tak přesně cokoliv z této knihy, která se snaží o velezdravé recepty pro děti, našim klukům nechutnalo, ale jak píšu, každé dítě je osobnost;-)

  5. Tak v tom případě zkuste knihu Petra Horana a Pavly Momčilové „Vaříme dětem chutně a zdravě“, ti to tak nehrotí a uvařit se z toho dá i pro dospělé.

  6. Slyšela jsem, že na dětská jídla (pro miminka) jsou nejlepší francouzské kuchařky pro batolata a mimina, neboť Francouzi dětským chutím prý rozumí nejlépe. Máte někdo prosím tip na nějaké dobré francouzské kuchařky pro nejmenší, nejlépe s obrázky? Asi si troufnu i na originály (se slovníkem), pokud budou recepty vyobrazené, byť francouzsky neumím ani slovo. Nevím, jestli nějaké vyšly třeba i v překladu. Předem děkuji za tipy.

  7. ↪ 6 jitunka: Pár receptů je uvedeno v knize Francouzské děti jedí všechno od Karen Le Billon. Vyšlo jak papírově tak elektronicky, ale není to kuchařka. Je to spíš o tom, jak naučit děti jíst „všechno“.

  8. Ze zvědavosti jsem si od kamarádky půjčila knížku Radost ze zdravých dětí od Strnadelové, což taková bible všech makrobiotiků. Sice jsem se dočetla zajímavé recepty na úpravy luštěnin a měně často používaných obilovin, ale přiznám, že třeba kapitolu " Energie vesmíru v potravinách" nejsem schopná přečíst ani jako nadsázku. Paní Strnadelová mi přijde dost militantní, mléko, vejce, maso, brambory, rajčata – to všechno je jed a dětem by se měly povětšinou podávat kroupy s hrachem v zájmu jang anebo jin, už nevím :-) Jen by mě zajímalo kolik lidí podle toho vaří dětem…

  9. Právě i v té knize „Francouzské děti jedí všechno“ se autorka rozplývala nad francouzskými kuchařkami pro děti, ale v seznamu literatury je potom bohužel nemá.

  10. Co se týká té knihy Radost ze zdravých dětí, tak ta podle mne hazarduje se zdravím dětí, protože v mase, vejcích a mléce mají důležité živiny pro jejich růst a správný vývoj a ty jim rodič bude jen těžko nahrazovat nějak jinak. Nejde jen o „obsah bílkovin“, ale o spoustu jiných látek. Např. i podceňovaný vit. K2, který směruje vápník na správná místa do kostí. Ve vejcích je zase síra a nějaké aminokyseliny důležité pro správný vývoj mozku. Určitě bych podle ní nevařila.

  11. ↪ 10 jitunka: To já taky ne, jen mě překvapilo kolik příznivců tahle kniha má. Stačí si trochu projít internet a komunitu kolem webu http://www.jimejinak.cz/ . Tak jen doufám, že se budou maminky řídit zdravým rozumem a ne nějakou fanatickou makrobiotickou biblí.

  12. Taky mně Strnadelová přišla příliš militantní a její „originální“ kombinace rýže s hrachem, jáhly s hrachem, rejže s čočkou už mě pak vytáčely.

    Vhodnou knihu bohužel neznám. Ale když jsme se bavily s dalšíma maminkama, smály jsme se tomu, že dětem nakonec nejvíc chutnaj ty nejjednodušší chutě: jednoduchý těstoviny, obyčejný pečený kuře s bramborama, kuskus nasladko s rozvařenym jabkem, dokonce i takový blbosti jako rejže zamíchaná s kompotem(bylo to nouzové jídlo a syn mě za něj ještě dlouho chválil:))

    Jako první příkrm se nám nejvíc osvědčily brambory s cuketou. Mrkev naopak vůbec, ihned alergická reakce a byly i další miminka, co měly s mrkví problém-pro alergiky doporučuju zařadit až pozdějc a ještě míchanou třeba s bramborem.
    Další oblíbené příkrmy byly: dýně, květák, batáty, řepa …

  13. Podle mého názoru dost dobré jsou knížky od Annabel Karmel:
    http://www.annabelkarmel.com/gb/
    Nevím přesně, co vyšlo v češtině, ale minimálně jednu jsem loni potkala.
    Jen mne u ní zaráží, že i pro děti 6 až 9 měsíců už používá smažení jako techniku přípravy, to mi dost nesedne.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.