1. Také se vám zdá, že Melta není, co bývala? Za mých mladých let krásně voněla u babičky každé ráno v kuchyni, děda jí snídal celoročně s vánočkou, byla to voňavá kávovinová dobrota. Dneska se mi zdá, že krásně nevodí, ale páchne dost nepříjemně spáleninou a ještě takovým divným cizosmrádkem. A není to šarží, stane se to pokaždé, co si jí zkusím koupit s odstupem vždy třeba jednoho či dvou let.

  2. A kupuješ sypkou nebo pytlíkovou? není to co bývalo. Je to fakt, souhlasím. K babiččině odpolední meltě to má hodně daleko. To už je lepší ta kávovinová směs (název teď nevím, žlutá piksla a není to Caro od Nestlé), kupuji si ji v Normě a je dobrá. V práci, k snídani, s mlékem…nemá chybu.

  3. Kdyz ono od babicky je to proste od babicky. Myslim, ze uz si nikdy na zadnych skubankach nepochutnam tak, jako na tech od babicky…to same s meltou. :)

  4. Qwerty: Docela by mě zajímalo co za tím vězí.Moje přítelkyně váš názor potvrzuje…dalo by se nějak blíže určit kdy ke změně chuti Melty došlo?

  5. Sakriš, asi jsem meltu delší dobu neměl. A nebo si nepamatuji tu původní. Naposled jsem ji koupil asi před třemi měsíci a zdála se mi normální bez popisovaných vad. Příprava klasická, žejdlík vody nechat krátce přejít varem než „vybublá“ a nechat chvilku odstát.

  6. Zrovna v sobotu jsem si koupila balíček sypané melty a celou dobu se těším, až si ji po X letech uvařím a zabloudím v mysli do dětských časů. Snad nebudu tak zklamaná jako vy, trochu jste mě vyděsili. Podle různých diskusí to vypadá, že melta prodávaná v zalívacích sáčcích není to pravé ořechové, ale na tu klasickou sypanou si, pokud vím, nikdo nestěžoval. Mimochodem, vím, že sem to asi nepatří, ale má někdo tušení, jak je to s energetickou hodnotou tohoto úžasného nápoje? Na balíčku píšou cca 1200 Kj na 100g směsi, ale jak je to pak s výslednou tekutinou?

  7. Myslím, že s výslednou tekutinou pohoříš. Záleží přece na tom jak dlouho to necháš vařit. Pokud jí rozvaříš a nebo vypiješ včetně směsi, tak to samé co bude na balíčku. Ale jinak ti to nikdo neřekne :) Jinak sáčkovaná je hnusná. Tím, že neprojde tím klasickým povařením tak to je podobné jako „limonáda s příchutí toniku“ oproti čistokrevnému toniku.

  8. Kupuji meltu v tom šedavém pytlíčku (obal je myslím stejný, jaký měla babička ve špajzce), je více nahořklá a trochu smrdí spáleninou, ale co, je to melta…vytane mi sobotní ráno, kdy mi ji babička dávala k chlebu s máslem a medem.
    Změna oproti předchozímu je zjevná, sám si jí nikdy neuvařím s láskou… a to bych řekl, že je hlavní ingredience.

  9. Kupuji jen klasický velký sáček sypané Melty,mé podezření na zhoršení kvality je už několikaleté.
    Instantní a sáčkové formy vůbec nemůžu ani vidět, to je doslova trefa do hnědého.

    Jsem na tyhle odchylky dost citlivý, moc si nehraju na takové to přimíchávání tajných ingrediencí, jako je „láska“ nebo „péče“, já když někde čuchám defekt, tak to sepsuju.

    Zkusím další šarži. Tahle je prostě spálená.

  10. 9.: šarží to nebude. Fakt to není melta našich dětských let.
    Jasně, jako od babičky nebude chutnat nikdy, ale tohle je úplně někde jinde. Takže s meltou jsem skončila a ulítávám na Vitakavě. :-)
    Pak není také k zahození špitální bílé kafe. Skoro jediné, co ze špitální stravy stojí za řeč.

  11. 10: Souhlas s Vitakávou! Btw dá se z ní udělat i moc dobré frappé – doporučuji vyzkoušet.

  12. Instantní Caro (Karo?) je to sice něco jiného, než klasická melta, ale ale za vyzkoušení stojí. Dětské návštěvy to u nás doma dostávaly nabídnuto ke snídani, po počáteční nedůvěře se při další příležitosti dožadovaly opakování. Jen prosím ne pouze do vody – ohřát mléko (klidně přímo v hrnku v mikrovlnce), rozpustit v něm. Osladit dle chuti.

  13. Pokus s dalším klasickým balením Melty vyšel – spálená není. Existuje tedy šance, že když sáhneme do regálu, tak se to i může podařit a doma to bude vonět, ne páchnout jak v hnědouhelném do­lu.

    Caro jsem zkoušel, je to prostě něco jiného, mně šlo o klasickou Meltu.

  14. Kde tu klasickou meltu kupujete? Poslední léta jsem potkávala jen tu pytlíkovou a ta opravdu není to pravé, je to pitné jedině když se nechá převařit a do šálku se musí počítat aspoň dva sáčky, aby to mělo chuť. Jinak se hlásím k těm, co pijí Caro, dost mi chutná a v létě z něj dělám i variantu ledové kávy (bohužel můj žaludek odmítá poslední dva roky kafe, takže jsem musela přesedlat na náhrady).

  15. 13. : tak to je dobrá zpráva! Dám Meltě ještě šanci. :-)

  16. Pamatuji ještě i cikorku. Takové hnědé, hořké brikety. Prarodiče to nějak přidávali do kávy, detaily si nepamatuji. Do kafehrnků si pak drobili starý chléb.

    Tady v UK se meltě říká Barleycup. Vyrábí se nyní v Polsku a obsahuje ječmen, žito a čekanku (chicory – cikorka?). Paní J to pije v práci, kde to jedna mladá Ruska se zděšeným údivem odmítla, že přece nebude pít „kávu pro chudé lidi“. :-))

  17. 14. U nás ji mají i v minitescu expres, ale vždy v regálu dole u země. Myslím, že skoro vždy ji má řetězec jednota (Coop)

  18. Meltu mám spojenou jen letními prázdninami u babičky. Melta s mlékem a rohlíky na snídani…myslím, že jako tehdy by mi už nechutnala

  19. 14 Juana: Řekl bych, že Meltu v klasickém balení 500 g je k dostání v těch obchodech, které se orientují na tradiční české zákazníky s nižšími příjmy, tzn. u nás v Berouně třeba určitě BILLA. Takový LIDL kupříkladu vede sortiment netradiční, většinou levné zahraniční ekvivalenty, takže tam se Melty nenadějete. Tipl bych si, že velké markety Globus, Tesco budou mít také.

    Jinak připojuji velmi pěkný popisný článek
    http://www.ireceptar.cz/…i-receptech/

  20. Super odkaz, moc hezký článek! ;-)

  21. 19. Hezký článek :)

  22. 19, Qwerty, díky. Velmi informativní odkaz. Muckefuck!! Hi, hi, hi…

  23. Děkuji za tipy, zkusím asi Globus – do Billy už několik let z principu nechodím, protože jsem tam před pár lety sháněla suroviny na boršč a na medovník a byl to děs a hrůza – neměli řepu, neměli mouku dvounulku a měli jen jeden druh medu, a to ještě jen směsku z EU, ten taky nekupuju, chci český.
    Všechno jsem pak bez problémů sehnala v malých obchodech a u místních Vietnamců měli medu sedm druhů – takže od té doby Billu zcela ignoruju.

  24. Kdysi mi meltička taky chutnala, ale už to nějak není ono. Myslím si ale, že to je spíš mnou, než změnou melty:)

    Z náhražek kafe mi asi nejvíc chutná polské kafe INKA (v červené krabičce asi za 40Kč, u nás mají například v Kauflandu) – je levná, chutná podle mě líp a rozpouští se i ve studeném mléce!!!

  25. Je hic. Studená melta z lednice zapříčiní naprosté blaho. A to i po té lidské stránce.

  26. A tentokrát v pořádku bez nepříjemné spáleniny? :-D

  27. Tolik příznivců melty…zajímavý, u nás se nepila nikdy, ani u babičky. Na školách v přírodě, podivných rekreacích nebo ve špitále byla pro mě spíše noční můrou, v letech praktikování zdravovýživy jsme pily sojakávu s cikorkou nebo žitovkou, abychom docílily přijatelné chuti, ale nějak to nebylo ono. Sorry, na chuť jsem jí nepřišla. Pouze 1×, a to po cca 10 dnech nitrožilní výživy, to by mi ale chutnalo fakt všechno :)

  28. Hehe:
    http://delikatesy.etrend.sk/…ok-kavu-5849

    To by stálo za vyzkoušení…

  29. ↪ 28 Hydr0gen: Já to zkoušela:) Už hodně dávno jsme se o tom dozvěděli od jedné staré paní.. a dopadlo to asi tak, že šípková semínka smutně sedí na polici dál. Není to hrozné, ale kávu my radši.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.