Voda z kouhoutku vs. 5 kč RSS

Štítky: ,

40 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mám takový návrh a Vy uživatelé cuketky mi budete dělat hlas veřejnosti :)

    Příjdete do kavárny. Chcete espresso a vodu, malý kalíšek co se podává ke kávě Vám nestačí a chcete si přiobjednat.

    A teď nastává okamžik pravdy :) Je Vám nabídnuta voda balená a nebo džbánek vody z kohoutku (s ledem nebo bez) za 5 kč. Co si vyberete ?

    Prosím berte v úvahu, že kavárna není restaurace. Vydělává nebo by měla jen na kávě :)

    Tak co byste tomu řekli ?

  2. Prosím berte v úvahu, že kavárna není restaurace. Vydělává nebo by měla jen na kávě :)

    To myslíte vážně?

  3. 2: No nevím jak je to jinde, ale u nás se vydělává jen na kávě, zákuscích a nealku. Má otázka zněla ale přeci jen jinak a na tu jsem chtěla odpověď :)

  4. Voda z kohoutku je široký pojem. Jsou zdroje vody, kde bych si vodu z kohoutku raději nedal, a to ani za 5 Kč s ledem. To se týká i rozvodů vody v některých budovách kde je kavárna či restaurace často pouze v nájmu, a tedy bez šance to ovlivnit.

  5. Záleží na chuti vody. V Dejvicích bych za kohoutkovou klidně 5,– dala, na Žižkově a v Kobylisích nikoliv. Jsem nepřítelem balené vody pro běžnou spotřebu, ale v kanclu na Žižkově se opravdu z kohoutku pít nedala – a byla to novostavba.

  6. Určitě džbánek a klidně i za 10 Kč:) Mně tohle přijde jako fajn kompromis, dávat vodu z kohoutku, ale za pár korun. V Proseccu takhle mají za 50 Kč neomezeně vodu + je v pěkné karafě a jsou v ní pomeranče a limetky. Moc fajn.

  7. Přidám se k Michale, takovou nabídku bych velmi uvítal a sáhnul po džbánku – samozřejmě jsem rád, když dostanu vodu z kohoutku k jídlu nebo kávě zdarma, ale naprosto mi nevadí za ni zaplatit rozumnou částku – tj. aby v přepočtu na litry vycházela podstatně levněji než pivo. Jo a místo ledu bych taky prosil ten kousek citrónu nebo limetky (-:

  8. Na naše poměry je to asi pořád lepší než nic. Ale prodávat v kavárně vodu z kohoutku, to mi přijde docela vtipný :) Jsem na Novém Zélandu a představte si, tady dokážou kavárny vydělávat i bez toho, že by jim někdo platil za vodu z kohoutku. Voda je všude zadarmo a v libovolném množství. Ve většině kaváren i nějak filtrovaná. Stejně je tomu tak v různých bistrech a „rychlých občerstveních“ a restauracích.

  9. Neměl bych s tím problém, pokud by to byla kvalitní voda. Myslím, že bych byl ochoten zaplatit i víc, vzhledem k tomu, že kvalita kohoutkové vody bývá vyšší, než u některých balených vod a nevozí se to x-set km. Nejsem žádný zapálený ekolog, ale na nabídky San Pellegrino a podobných značek už jsem fakt alergický, vzpomenu si na ně vždycky, když mě na dálnici blokuje v levém pruhu kamion.

    Zajoch: A kolik stojí ta káva, když je k ní voda „zadarmo“? V Německu jsem také dostával vodu zadarmo, jen to kafe jaksi stálo 4–5 ojro.

  10. Pokud bych neměl zrovna nepřekonatelnou chuť na perlivou vodu, zvolil bych džbánek vody z kohoutku. Ostatně – nevíte, zda se Phenix Cafe (Smetanovo nábřeží 22, Praha 1) opravdu zapojilo do projektu http://www.kohoutkova.cz Cena minerálky tam totiž téměř dosahovala ceny dvouchodového poledního menu.

  11. Je 4–5 Euro v porovnání s průměrným platem v Německu hodně?

    Přesné ceny nevím, liší se to podle podniku a místa a hlavně je tu v módě pít takové ty velké hrnky nebo rovnou maxi kelímky. Ale třeba klasické espresso stojí jako u nás. A když jsem porovnával kdysi ceny Starbucks latté, tak mi vyšlo, že je tady levnější.

    Podstata ale je, že tu vodu si člověk může dát fakt zadarmo skoro kdekoliv a je to brané jako samozřejmost. I v těch nejlevnějších fastfoodech / bistrech. A když jsem náhodou zašel do dražšího podniku, tak to tam bylo vždycky stejné.

    Plno kaváren má třeba někde poblíž vchodu ledničku, která je naplněná láhvemi s vodou a každý zákazník může vypít kolik chce… Jinde jsou zase položené velké džbány s ledovou vodou a průběžně je pořád někdo doplňuje, jak si lidé chodí nalévat. A v těch „lepších“ restauracích dostane automaticky buď karafu, nebo vám někdo stále dolévá skleničku.

    Bavil jsem se o tom i s jedním Američanem a ten tu situaci u nás s vodou v restauracích nechápal a komentoval to slovy, že každý přece potřebuje vodu a že to je samozřejmost.

  12. V kavárně Coffee costa ve Floře stojí káva přes 90 kč, což je ekvivalent 4–5 euro, ale s vodou tam mají problém. Nedávají k ní ani malou skleničku, ale nenatočí ji ani na slušné požádání.
    V Rakousku byla káva za 3,80 euro, ale na tácku spolu s vellkou sklenicí vody z kohoutku. Takže myslím, že ohánět se nízkými cenami u nás už přestává platit.

    To zajoch:
    Moc prosím, jestli byste mohl situaci na Novém Zélandu popsat na stránkách : http://www.vodovoda.cz. Je tam na to přímo rubrika :
    http://www.vodovoda.cz/…cky-na-stul/
    Děkuji

  13. 11. 4–5 Euro není pro Němce moc, ale je to dost na to, aby se do toho schovala i vcelku nepatrná částka za vodu, vzhledem k tomu, že nákupní cena surovin a vybavení kavárny je pro německého kavárníka stejná nebo i nižší, než pro českého, nájem podobný, kafe je ale schopný prodávat 3× dráž.
    Ano, když se za něco neplatí přímo, vypadá to, že je to zadarmo, jenže tu lednici plnou chlazených lahví vody provozovatel z něčeho prostě platit musí a jako charitu nikdo podnikání neprovozuje.

    Nicméně možná z toho plyne zajímavý závěr pro Potatoe. Vykašlete se na 5 Kč za účtování džbánku vody. Všude v zahraničí se dnes dává voda zadarmo. Takže odhadněte, kolik zákazníků si ji ke kávě bude chtít dát, pokud třeba každý třetí-čtvrtý, zvedněte cenu kávy o 1.50,– Kč, nikdo si toho nevšimne. Vodu pak samozřejmě nabídnete zcela zdarma. Všichni budou nadšeni a ještě vás pochválí. Nikoho ani nenapadne přemýšlet, že jste kapitalistický vydřiduch, když za vodu chcete 5 Kč.

  14. 12. Ano pokud někdo v Praze nabízí presso za 90 Kč a není schopen dát vodu, to je něco jiného. I když mě osobně by tedy ani nenapadlo tam za tuhle cenu jít, s vodou nebo bez. Ale vycházel jsem z toho, že zakladatelka diskuze se netváří, že by hodlala v Ostravě prodávat presso za 90 a účtovat vodu navíc.

  15. Káva za 90 – ani si nedokážu představit jak by musela být dobrá abych za ni tuto cenu zaplatila, spíše nezaplatila…

    Postřehy z Itálie
    Cena espressa 0.80 euro bez vody, voda na vyžádání – většinou nalijou 2 dcl z lahve, ale ta cena je oproti jiným zemím a vlastně i ČR absolutně směšná, za tak lahodnou kávu. Oproti Německu mi to příjde jako cenový úlet, opravdu si nemůžu pomoct…

    Já v kavárně prodávám espresso za 35,– těch 5 kč navíc by to pěkně zaokrouhlilo na ještě snesitelnou sumu, tak myslím, že do toho půjdu. Nejdřív zkusíme nabídnout a potom jestli o to bude zájem, zařadíme do stálé nabídky, nebo jak napsal SKIP zvýšíme cenu kávy a bude to „zdarma“ :)

    V létě myslím každý ocení džbánek vychlazené čerstvé vody s nějakým tím kolečkem pomeranče, citrónu nebo limetky :)

  16. Jak tu psal Zajoch, mělo by to být samozřejmostí. Nědělám si iluzi, že to není někde rozpuštěno v ostatních cenách. Spíš něž připočítávat to k ceně kávy, nebylo by to lepší rozpustit těch 5Kč mezi takové nápoje jako je Cola, Fanta a obdobné slazené, kterých se člověk nenapije?

  17. Potatoe, já spíš pořád nechápu, proč za tu vodu z vodovodu chcete mermomocí nějaké peníze. Srovnáváte se tady se zahraničím, ale tam se voda z vodovodu podává automaticky a zdarma, a dokonce sama uvádíte cenu kávy v Itáliii 0,80 EUR, což je podstatně méně než Vaše cena 35,– Kč. Jste v centru Prahy nebo proč je tedy u Vás ta káva dražší než v Itálii? A máte ji stejně dobrou jako v té Itálii, o které píšete?

  18. 17 – To Ala
    Vodu z vodovodu jsem nabídla jako východisko, aby si zákazník nemusel kupovat vodu balenou. Opravdu mi to příjde jako slušný kompromis nabízet džbánek kvalitní čerstvé vody za 5 než vodu balenou.

    Já jsem se zahraničím nezačala, jen mi celá situace přišla směšná. Itálie má kávu skoro jako svou národní značku a v každé kavárně tam, to frčí takže si mohou dovolit jít s cenou níže jelikož mají velký odbyt. Opravdu si myslíte, že v Ostravě je stejný odbyt kávy jako v Itálii ?! Pokud ano, budu ráda když mě provedete a já si pak nasypu klidně popel na hlavu. A pak budu tu kávu prodávat za 0.80 eur když mi teda zajistíte stejné množství klientely. Z druhé strany opravdu si myslíte že je 35 kč za kávu moc ?

    Voda automaticky zdarma ? Jak jsem uvedla v Itálii na vyžádání, automaticky nikoliv. Pokud někde platíte za espresso 90,– tak tam by voda zdarma měla být a i litr. Já nabízím v kavárně espresso za 35 plus 1 dcl v ceně.

    Německo 4–5 eur ale voda v ceně, čemu byste dala přednost ? 35 kč a voda z kohoutku za 5,– nebo 100–125 kč za espresso a voda v ceně ?

    Stejně dobrou kávu jako v Itálii ? Myslím, že ne jelikož si kávu sama nepražím a taky není 100% čerstvá nespotřebovává se v podstatě ihned, atd. Odebíráme masově jednu komerční italskou značku, ale snažím se o tu nejlepší kvalitu jaká jde vytvořit, snad se mi to daří..

  19. Myslím, že voda do malého džbánku za pár korun potěší a v létě klidně velká karafa lehce ochucené třeba s citrónem za 50 nemá chybu…

  20. platit za sklenku mi přijde jako zbytečná pruda (tu na požádání asi opravdu zadarmo a bez zbytečných řečí), zaplatil bych ale za tu karafu – 0,7–1l, s plátky citronu, nebo ledem bokem, klidně i 50 Kč.

    v diskuzích o vodě se hodně zapomíná na ekologický faktor. někomu (třeba mi) vůbec nepřipadá správné pít pramenitou vodu z barevně potištěných a po celé EU rozvážených obalů. chci čerstvou třeba i filtrovanou vodu z přímého zdroje. po restauratérovi to nechci zadarmo, klidně za to zaplatím ;)

  21. 20: Přesně tak, to, že se vyhýbám balené vodě není proto, že bych chtěl ušetřit za každou cenu – většinou dám o to větší spropitné. Jen mě prostě štve, že voda bývá v přepočtu na litry dražší, než pivo.
    A další podstatný důvod je právě ekologie, pokud to není nutné,. tak už balenou vodu nepiju ani když mi ji někde nabízejí zdarma.

  22. Ono to je hrozně těžké, restauratér musí přemýšlet zejména ekonomicky. Pochybuji, že někdo z Vás v práci přemýšlí tak, že bude určitou část své pracovní doby pracovat zadarmo, kvůi tomu, že je to společensky přínosné. Pokud se sklenka balené vody nakupuje za 3–5 Kč a prodává za 15–25 Kč (a to jsem ještě levný) je marže 10–22 Kč. Tato marže tvoří alternativní náklady Vaší sklenky vody, kterou byste chtěla dávat za pět. Na to je důležité myslet. Pak vzít v úvahu, co tato nabídka udělá s objemem prodejů kávy, se společenským vnímaním vašeho podniku atd. Určitě to není jednoduché, ale myslím si, že je to krok správným směrem. Osobně se přikláním ke karafě o obsahu kolem jednohu litru, třeba za 20 až 30 Kč. Padesát je už docela dost…

  23. 18 – Potatoe, proč bych já Vám měla v Ostravě zajišťovat nějakou klientelu? To je snad Vaše věc, jestli si otevřete podnik, do kterého chodí málo lidí. Káva za 35,–Kč v Ostravě podle mě tedy nijak extra levná není. Sama píšete, že v Itálii je káva mnohem levnější a i kvalitnější než jakou prodáváte Vy, a ještě k ní dostane zákazník na požádání vodu zdarma, tak proč se rozčilujete? Řeči o národním nápoji mě moc nedojímají, předpokládám, že voda není v Itálii o nic víc národním nápojem než u nás. Možná kdybyste tu kávu prodávala za dvacku a dala k ní lidem vodu z kohoutku zdarma, jako to dělají ti Italové, tak by Vám tam těch lidí přišlo víc a třeba by si pak ke kávě dali i dortík a nakonec byste vydělala víc než s Vaším kafem za 35 zaokrouhleným vodou z kohoutku na 40. Ale to musíte vědět líp Vy, je to Váš podnik.

  24. To potatoe: Tohle asi není věc vyřešitelná v diskusním fóru. Zde ani není referenční vzorek vašich potenciálních či skutečných zákazníků, o který byste se mohla opřít.

  25. potatoe: nenechte se odradit – k espressu by podle mě měla být malá sklenka vody v ceně opravdu standardem, což vy jak píšete dodržujete. Větší množství vody na zahnání žízně (tedy pro mě alespoň půl litru) už je něco, co bych podle mě měl dostat na vyžádání nebo automaticky v ceně k jídlu (zejména pokud si objednám ještě třeba víno nebo džus), ale bez toho jídla už bych měl sám pocit, že kavárníka zneužívám, takže nabídka džbánku vody z kohoutku za slušnou cenu (tak do 20 korun za 0,5 l podle podniku a místa) by mě v kavárně velmi potěšila. Koneckonců podnikům, kde se mi líbí a kde jsem spokojen dám vydělat velmi rád a jejich majitelům jednoznačně přeju, aby se jim v podnikání dařilo – jednak aby se udrželi a jednak aby ostatní viděli, že se vyplatí se o hosty dobře starat.

  26. Ala: Víte, vždy mne fascinují lidé, kteří se ohání „cizinou“, lhostejno kterou zemí a dokazují tím, jak je tam něco jinak a automaticky by to tak mělo být i u nás. Když pak člověk jde do důsledku, snadno zjistí, že to je všechno úplně jinak, věc je vyvážena zase něčím jiným, výhody nevýhodami atd. Například ve Velké Británii se dost divili výši našich diet a hodně si stěžovali (tuším) na naprosto pekelné pojistky za auto. V USA žasli jak je možné, že tolik zaměstnanců v ČR má firemní mobilní telefony. Švédové si stěžují na brutální daně. Němci platí opravdu vysoké nájmy… přesto to nebude určitým lidem (zpravidla bez znalosti souvislostí) bránit ve zkratkovitém srovnávání. Mimochodem, odkud jste vzala, že v CELÉ Itálii je káva za necelé Euro a s vodou zdarma?
    Také bych chtěl skvělé steaky skoro všude a s obsluhou, která je ochotna udělat i stojku, pokud to budu chtít, jak je běžné v USA. Ale ono to bohužel není obvyklé ani jinde v Evropě. Stejně tak v Itálii není běžné zdaleka všechno, co je zase běžné u nás. Běžte jim prosím zkusit vysvětlit, jak se to má dělat.
    Potatoe se vám snažila rozumně vysvětlit, že obrat v kavárnách u nás není zdaleka takový, jako v jiných zemích, kde je kavárenská kultura přece jen někde jinde. Místo toho reagujete agresivně a demagogicky, pravděpodobně z vlastní neschopnosti věcné argumentace. Myslím, že vaše příspěvky vystihuje zcela dokonale útržek z jednoho z nich: „já spíš pořád nechápu“.
    Přeji vám hezký den a nám ostatním více lidí, kteří o svém podnikání uvažují podobně, jako potatoe. Její džbánek vody za pět korun je pro mne mnohem přijatelnější, než Plzeň v echt italské, Italy vlastněné a obsluhované restauraci kousek ode mne za 90,– Kč, na cenu ostatních věcí se raději ani neptejte. Asi jsou to také hlupáci, co by se měli poučit v té oné Itálii ;-)

  27. Pao, mě zase fascinuje, že jste si při přečtení diskuse nevšimla, že údaj o kávě v Itálii za 0,80 EUR s vodou zdarma na vyžádání tady psala právě potatoe s tím, že jí tato cena ve srovnání s cenou a kvalitou připadá směšně nízká. Já jsem tuto její informaci jen převzala a ptala se, proč ona sama má kávu podstatně dražší, jestli nabízí stejnou kvalitu a proč za vodu z vodovodu si chce účtovat peníze. Agresivní mi v této souvislosti připadá spíš Vaše reakce, já tady nikoho Itálií nepoučuji, přeji každému ať si svůj podnik provozuje jak uzná za vhodné a doufá, že se najde dostatek zákazníků, kterým to tak bude vyhovovat, stejně jako třeba zákazníkům té Vámi zmiňované echt italské restauraci vyhovuje pít Plzeň za 90 a platit za ostatní věci cenu na kterou se raději ani neptám.

  28. Ala: jak jsem psal, jedna věc je malá sklenička vody ke kávě, druhá věc množství vody, které mi zažene žízeň. A mám dojem, že potatoe není majitelka kavárny, ale baristka, takže tipuji, že s cenou espressa nic neudělá a spíše si na nás testuje nápad, než jej navrhne majiteli nebo majitelce podniku.

  29. Kytka: Možná máte pravdu, mě to naopak připadalo, že je majitelka, když chtěla, abych jí zajistila stejnou klientelu jako v Itálii, aby mohla prodávat kávu za 0,80 EUR. Chtěla znát názory tak jsem jí svůj napsala. Na mě to prostě působí tak, že když mi nabídne ke kávě za 35,– Kč v Ostravě (což podle mě není levná káva) vodu z vodovodu za 5,– Kč, tak si pomyslím, že na mě někdo chce mermomocí vydělat aspoň toho bůra, tu vodu si třeba ke kávě dám, ale příště už možná půjdu jinam. Když mi tu vodu přinese automaticky zdarma, tak si pravděpodobně objednám třeba i nějaký dortík, pokud za to bude stát, dám jí ještě dýško (které bude pravděpodobně vyšší než 5,– Kč) a příště přijdu zas.

  30. 29: Že není majitelka, ale baristka si pamatuji z jiných vláken. A hned v úvodním příspěvku psala, že jde o situaci, kdy malá sklenička vody, kterou podávají ke kávě automaticky člověku nestačí…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.