Jiří Babica prý vaří pro 'normální lidi'. Je vrahem dobré chuti? RSS

Štítky: , , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. http://www.lidovky.cz/…bra-chut.asp?…

    Rozhovor v LN s autorem kuchařské genocidy na h@vně.

  2. Jestli je Babica ceskej Jamie Oliver tak jsme na tom opravdu hodne spatne…

  3. 2: není, je jeho pravým opakem. Maximálně je možný, že by jím chtěl být…

    Jediný, co by mě zajímalo je jestli si uvědomuje, jakou hrůzu provádí a dělá to jenom pro peníze, nebo jestli fakt věří tomu, že to dělá dobře… Ostatně v tom není sám, to samý by mě zajímalo třeba u Sahánka, nebo šéfa AKC.

  4. Kytko, jak jsem tak ten rozhovor minulý týden četla, bylo mi ho i skoro líto; podle všeho mu to vůbec nedochází. A hromadě lidí, kteří se na něj koukají, taky. Bohužel. Pro spoustu lidí mezi padesátkou a šedesátkou je prostě odborník, kuchař; my s tím nic nenaděláme. Můžeme ho bojkotovat, můžeme s ním nesouhlasit, ale to je asi tak všechno.

  5. Tak já zkusím takovou menší obhajobu: Ten chlapík není nejlepší kuchař, ale jeho pořad má něco do sebe.Ukazuje lidem, že vaření je sranda a žádná věda pro medvěda.
    Pokud se někdo kdo nevařil chytí, tak je to přece dobro.
    Může si pak nakoupit kuchařky a nebo se podívat taky jinam a žádný problém.
    Mě přístup když nemám tohle, tak tam dám něco jinýho nevadí, hlavní je už to, že si člověk něco uvaří.
    Určo lepší, než se cpát svinstvama po hospodách nebo kupovanejma hotovejma svinstvama v hypermarketech.

    Já si myslím, že zas tak blbě nevařím a u Babicy se vždycky pobavím.

    (a konvenience takřka nepoužívá, jen nějakej ten bujón v prášku a to mně neva, já mám glutamát taky rád)

  6. burmajones: Nekoukám na to, takej masochista nejsem, viděl jsem jen prvních pár kousků a vytvořil si názor na základě těch, takže jestli se něco změnilo nevím.

    Nevadí mi ani tak nahrazování jako takový – např u Itala v kuchyni, kterej taky občas radí, co čím jde nahradit mi nevadí vůbec. Ale muselo by to být nahrazování, který má hlavu a patu. Tedy pouze tam, kde to recept nezničí – zejména u vedlejších surovin a zásadně něčím podobný kvality a vlastností. Když nemůžu sehnat základní suroviny celýho receptu, tak prostě uvařím něco jinýho, na co suroviny mám.
    Co se týče těch začátečníků – zrovna ti by imho potřebovali ukázat hlavně jednoduchý recepty a od základu, včetně přípravy surovin – opět srovnejte Emmanuela, který u pro nás exotičtějších surovin vysvětluje jak poznat kvalitní a jak je připravit, s Babicou, který co jsem viděl vše sype už připravený z mističek do pánve a když už něco o surovině řekne, nedá se to brát s jistotou (např. slavná červená čočka).
    Další věc je jednoduchost – některá jídla jsou strašně jednoduchá a přitom výborná, ale když jsem takové jídlo viděl vařit JB, tak ho zničil tím, že do něj přidal spoustu věcí navíc. Tedy nejde o žádné zjednodušení, ale opravdu o to, že to neumí – pusťte si pár dílů Ano šéfe (zejéma nějaký ty motoresty a levnější podniky) a zjistíte, že ve většině případů je ZP učí ne vařit složitě, ale naopak krotit se a uvařit jednoduchý nepřeplácaný jídlo a nezničit ho tunou dalších dodaných zbytečností. Takže ve výsledku je často snazší uvařit podle Pohlreicha, než podle Babicy. Argument o jednoduchém vaření pro začátečníky tedy naprosto neberu.
    A co se týče těch svinstev po hospodách – mě připadá JB jako vyslanec právě těchhle hospodských svinstev, díky kterému se lidi utvrzujou v tom, že to tak má být.

  7. 5 & 6:
    Burmajones, je chvályhodné, že se Babicy zastáváte. Takový přístup vždy oceňuji. Souhlasím, že vaření má být zábava a čím víc lidí toto objeví, tím líp pro ně.

    Alas, musím se přiklonit k argumentům Kytky. Viděl jsem několik výše zmíněných programů a mohu též porovnat s tím, co presentuje britská TV. Babica je, bohužel, sám jako kůl v plotě daleko, daleko za vším, co jsem shlédl. (Vyjímám „Come Dine With Me = Prostřeno“.)

  8. Jak Babica sám řekl: „Nezapomeňte, že vás neučím vařit, ale rychle a dobře se najíst.“ S tím „dobře“ nesouhlasím, ale jiank nemám co dodat. :)

  9. 8: Na théma: „Jak jsem utišil hlad a rychle se najedl“ bych mohl popsat řadu svých (soukromých!) čuňáren, jen co je pravda. Závěrem byl třeba i chvilkový pocit uspokojení, nasycení.

    Ovšem postavit na tom TV program? Svojí reputaci?
    Nezávidím.

  10. Asi tak… http://sphotos.ak.fbcdn.net/…753045_n.jpg

  11. Zajoch: :)))

  12. K tématu dovolte jen stručnou poznámku: písmeno „c“ je v češtině považováno za „měkké“, proto se po něm píše v domácích slovech měkké „i“. Těch několik málo výjimek se dá najít na webu v poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR. Z toho plyne: hudba Jiřího Pavlici, písničky Jarka Nohavici a blafy Jiřího Babici. Dodávat cokoli jiného k „vaření“ posledně jmenovaného pána je podle mě ztráta času.

  13. tak to je teda věc…

    nicméně, nic překvapivého, bohužel

  14. http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…

  15. jj .. četla jsem .. a musím konstatovat „ještě větší blbec než jsme doufali“

  16. Půjčila jsem si noviny od kolegyně a přečetla.
    No, u pár odpovědí na otázky redaktorky mne celkem překvapil svým docela rozumným názorem…aby to pak v těch následujících totálně zazdil. Navíc, jakmile ho spatřím vařit a hrabat packama do jídla, mám nauseu (nevolnost).

  17. Pivli fakt? A vadí ti taky, když si Emanuel dělá růčo? ,–)

  18. 17. Nevadí a u Jamieho taky ne. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Stará a známá pravda.
    ;-)
    Je to prostě matla.

  19. Četli jste někdo letošní Reflex č. 30 a jejich rozhovor s „oblíbenými zpěváky“ Evou a Vaškem? Jejich rozhovor mi dost připomíná právě tento rozhovor s Babicou. Jako komedie skvělé, jako realita dost hrůzostrašné.
    Takže jen abych to srovnala, tím, čím je Eva a Vašek na poli hudebním, je pro mě pan Babica na poli kulinářském. Prostě se jímjen velmi vynalézavě zacpala díra na trhu, zde potažmo na sledovanosti.

  20. Problémem je, že tady každý, kdo umí jen trochu krájet a zapnout sporák, tak se tváří jako kuchař. I když ho nechci srovnávat s Babicou, tak Emanuel Ridi je podobný exot, když odmítá hostovi servírovat steak jinak, než krvavý a pokapaný panenským olivovým olejem. Ani Pohlreich není bez chyby (kdo je ?), ale alespoň se snaží vařit podle normálních místních receptů a z místních surovin a necpe nám do kuchyně za každou cenu cizí kuchyni.

  21. 20: No nevím nevím s tím Pohlreichem a místními surovinami. V televizi to sice radil každé hospodě, ale koupila jsem si jeho kuchařku Prostřeno bez servítků, kde píše, že české kupují jen maso na svíčkovou a mrkev a všechno ostatní dováží ze zahraničí. Dokonce říká, že třetí česká věc, co používá, je smetana do svíčkové, ale že z toho žádnou radost nemá a kdyby byla jiná, bylo by to lepší. Dost mě to zklamalo…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.