Uz ani chleba neni chleba? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

40 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosim reknete nekdo, ze prehaneji…
    http://jidlo.ihned.cz/…tarych-pecnu

  2. Jestli přehánějí? Těžko říct, ale já se přikláním k tomu, že asi ne…proč jinak by ráno koupený chléb byl večer už gumový, místo aby byl krásně měkký? Je jasné, že křupavost zmizí, ale aby druhý den šel jen tak tak uříznout?? Od Vánoc máme pekárnu, pečeme si vlastní chléb, který voní přesně po semínkách, které jsme zvolili, a je dobrý tak, že se dá jíst samotný…upřímně, „normální“ chléb kupujeme většinou už jen kvůli topinkám, na to je dobrý. Je to škoda, ale s chlebem, který kdysi kupovali lidé jednou za týden, takovým tím kulatým, skoro pul metru v průměru měl, nemá tento dnešní nic společného. A to jsem mladá holka, která má ale ráda chléb. Bohužel ten kupovaný mým představám moc neodpovídá…škoda.

  3. Když se někdy nachomýtnete kolem výrobků pekárny Vacov, kupte jakýkoliv chleba. Žádný nesnese hoší označení než než výborný a poživatelný je ještě pátý den. Já si ho nechávám dovážet, protože Pekast, který je tady všude zdejší, chutná, stárne a plesniví přesně jak je uvedeno v článku.
    Další možností je ručně zadělávaný domácí chléb, který nabízí stále více malopekáren, a který je v podstatě stejný jako před třiceti lety. Pouze cena je je trochu jiná :-).
    Chléb ze směsí z domácí pekárny má do žitného kváskového chleba hodně hodně daleko, a díky způsobu přípravy se mu ani přiblížit nemůže.

  4. Chleba kupujeme po Brně leckde, ale déle k jídlu vydrží akorát žitný. Nejméně vydrží globusácký, který je do půl dne guma. Což o to, když je chleba sotva vytáhnutý z pece, tak je dobrý každý. Mimochodem Hanka Michopulu má zajímavý článek o přidávání (ubírání) žita v pečivu.
    http://www.zpatkydomu.cz/cz/clanek/91

  5. Tak nevím, my v hradci kupujeme většinou kasickej chléb (nebo Dr. popova s psylliem) a pokaždý čerstvý, většinou mi i dost chutná. Když jsme jeli do Skotska vydržel přes 10 dní poživatelně měkký.

    Když jsem byla u kamarádky a napekla v pekárně, mělo to kouzlo teplýho chleba, ale vlastně mi ten z obchodu chutná víc…

  6. Chléb „Dr. Popova“ je fakt dobrej. Dá se sehnat i v Praze prodejnách Intersparu.

  7. Asi je to extrémní naivita, lidi chtějí mít po práci klid a ne péci si chleba, ale domácí chleba se nemusí vždy péci ze směsí do domácích pekáren :-), lze ho péci z pšenice a žita, lze si udělat kvas a ten si chovat doma očkováním na příště, lze si pro kvas dojít k pekaři a domácí pšenično-žitný chleba nebo jen žitný, nebo hlavně pšeničný jen s mírným přidáním pšenice vydrží velmi dlouho, rozhodně minimálně týden, spíše i 14 dní v chladu, lze si upéci více bochníků jednou týdně a uchovat. Možná krok zpět, ale podle mě se většinou buchty, které se nyní vydávají v obchodech za chleba, ve kterých je více přídatných látek a lecitinu než pšenice a žita, dají těžko nazvat chlebem… hlasuji za vlastní chleba :-)

  8. Klasickou šumavu už jím jenom tak, kde není zbytí a nenakupuji já. Jinak si buď peču sám, nebo kupuju vyzkoušené -Cvrčovický, slunečnicový z Kauflandu, žitný z Country Life anebo chleby očividně z malých lokálních pekáren. A vždycky se těším na Vysočinu na chleba z jedné tamní malé pekárny.

  9. Nekupujem už skoro dva roky a pečeme si v troupě jednou tejdeně vlastní, kváskový, z cca 400 g žitné a 600g pšeničné + koření.

  10. Proč si všechny obchodní řetězce myslí, že Češi „sežerou“ všechno, hlavně aby to bylo levný a na kvalitě nezáleží????

  11. Protože jim to vychází.

  12. Otázka je, jestli se prodává takovej humus, protože si to obyčejní lidé žádají, nebo je to naopak, že zákazníci kupují, protože nic jinýho není k sehnání.

  13. K sehnání samohzřejmě je, ale lenost a cena lidem nedovolí shánět. Nakonec péct si doma může každej.

  14. Co furt máte s tou leností. Jsou taky lidi kteří nemají čas si doma péct chleba, stloukat máslo, vyrábět sýry, po víkendech shánět od zemědělců maso a nosit zeleninu v baťohu z holešovický tržnice a já nevím co všechno. Prostě si chtějí po celém dnu v práci koupit na jednom místě všechno co potřebujou a o cenu jim zas tak moc nejde. Ale nic takového není u nás možné. Proč by se to dobré jídlo mělo „shánět“? Proč ve Francii přijdu do jakéhokoliv obchoďáku a všechny ty dobré věci tam bez problémů nakoupím a nemusím ani kupovat to drahé, klidně si vyberu i z těch levnějších? Řešit to každotýdenním pečením vlastního chleba, chovem vlastní drůbeže, dojením vlastního mlíka a zavařováním vlastní marmelády z vlastního ovoce mi připadá dost divné. Nemám nic proti tomu, když to někoho baví, má na to čas a chce to dělat, ale tady neexistuje žádná možnost pro ty ostatní a to mi dost vadí.

  15. Jo, zapomněla jsem to hlavní – my u nás naštěstí kdykoli koupíme bezva obyčejnej chleba z pekárny Hořovice.

  16. 14: Souhlasím s tím, že polarizace „prefabrikovaný hnus“ versus „bio produkt/vlastní produkce“ dospěla do dosti vyhrocené polohy … Asi nezbývá než doufat, že usilovná poptávka po kvalitě (a pod usilovnou poptávkou nechť si každý dosadí dle svých možností a představ cokoli) a podpora těch, kteří se o něco snaží, po čase podpoří rozšíření nabídky… Ta podpora ale bohužel asi ze začátku bez těch baťohů a cest nepůjde:)
    Co takhle pojmout to jako baťohovou manifestační kampaň?:))

  17. Mám v okolí snad všechny české super a hypermarkety a pečivo je nejlepší v Kauflandu (Stodůlky). Dřevorubecký chléb i jiné, čerstvě a do křupava upečené. Nejhorší je asi Šumava z Teska. Velkým zklamáním pro mě byl chléb z pekárny Paul na Andělu. Drahé, skoro až luxusní pekařství a chléb nedobrý, nedopečený. Při „druhé šanci“ nedopečená a gumová francouzská bageta za neskutečné peníze. Brrrr. Mám rád jižanské pečivo. Samozřejmě přímo v dané zemi :-)

  18. 14: zdravím a souhlasím s vámi naprosto, že zdá se nelogické, dobré a přirozené věci „shánět“. Z mého pohledu je ale problém v tom,že většina lidí chce „vše“. Mít to na dosah ruky, mít to levné, mít to dobré. A stejně tak pekař to chce levně vyrobit, mít také více času a slušně prodat. A bohužel mám pocit, že je sice poptávka po „dobrém“, ale pokud je to levné, je to mnohem více v kursu. Samozřejmě – jsou lidé, co si jsou za dobrý chleba ochotni připlatit a to asi budou muset, protože enzymy a éčka jsou jednoduše levnější než pracovní síla, kterou nahrazují, ale budou se asi muset smířit s tím,že si pro něj budou muset někam zajet a budou si ho muset najít. A já osobně, když si spočítám kam musím, jak dlouho to trvá atd, raděj volím tu cestu vlastního chleba z vlastní trouby- u mě je to ale především potřeba a touha to dělat, ale souhlasím, je škoda, že dobrý chutný chléb mizí. Možná by se prodejci divili, kdyby přidali každý den chutný přírodní chléb, i třeba dražší do každodenní nabídky, že by se všechen prodal. Možná by to po čase ale zase zkusili, vyhrála by ekonomika a opět by se do něj počaly vkrádat pomalu enzymy.

  19. Jen upřesním pojem „připlatit si“. Ručně zadělávaný tříkilový pecen žitného kváskového chleba u nás stojí asi devadesát korun. Přesto jej kupuji, občas i peču sám, i když jsem línej :-).

  20. Inu, jestliže zlodějina obchodních řetězců a producentů dosáhla takové úrovně, že je neúnosná, tak to vyvovává různé reakce. Od stížností, až po odklon od nákupu v takových obchodech buď k malým specializovaným dodavatelům, nebo k samozásobení. Nadto mají se samozásobením občané ČR dlouholeté zkušenosti.
    Krom toho, pro rodinu žijící v paneláku je pečení chleba, škvaření sádla a dělání vlastních zavařenin především zábavný relax. Krom toho se poslední dvě zmíněné činnosti dělají asi tak dvakrát ročně.

  21. Ty malé pekárny sou často dost hrozné, občas s potěšením vlezu do nově objevené pekárny, ale málokdy jsem s pečivem spokojený, to už mi víc chutná např. cibulová bageta nebo croasant z albertu, když mám štěstí tak jsou i teplé. Nedávno jsem si koupil cvrčkovický chléb…dobrý ale stejně to má ještě rezervy, když si vzpomenu na některé chleby, co jsem jedl…

  22. 21: Cvrčovice beru jako slušný standard, když nemám v dosahu lepší chleba.

  23. Máme u nás za rohem prodejnu pečiva od jednoho pekařství v okolí, sladkého pečiva víc než dost. Pekli i výborný toustový chléb, ale bohužel, už nepečou. Lidem nechutnal, protože měl jinou chuť než ten kupovaný, trvanlivý. Přitom byl vynikající. Řada lidí už asi ani nemá představu, jak má co chutnat, tak proč na tom nevydělat a neprodukovat šmejdy. Aspoň mně to tak kolikrát přijde. Bohužel, pak trpí ti, kteří kvalitu ocení, ale není.

  24. Zaplaťpámbu mám v Rudné u Prahy po ruce malou soukromou pekárnu se slušným výběrem, vůbec už se nepokouším o supermarketové pečivo, zvláště pak to „rovnou z pekárny“, které sice provoní celý obchod a naláká kupující, ale je to ze zmražených polotovarů, sežrat se to nedá a je to předražené. O colozrnnosti se mluvit taky nedá – v drtivé většině barvené.
    Takže za mě jednoznačně malé soukromé pekárny s vlastní prodejnou.

  25. Jak je to s přidáváním starého chleba do nového? Prý je to běžný (a legální) technologický postup … má někdo odborné info?

  26. David:

    bohužel se v tom moc nevyznám, nějaké základní parametry pro pečivo jsou v komoditní vyhlášce:

    http://www.lexdata.cz/…66d40074a5e9?…

    lépe asi tady i s přílohou:

    http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?…

  27. Kaufland Stodůlky, no, při té zdejší bídě, kdy je tu Lidl, který to pečivo nemá nijak dobré, a otřesný Albert u metra, kde kolikrát nemají rohlíky ani chleba kolem šesté hodiny večer, je dobrý, pečivo je, dejme tomu, dobré, ale obyčejný, poctivý český chleba prostě nemají. V Albertu je chleba dobrý první den, další dny se projeví, že je nedopečený a tudíž poněkud nedomrlý.

    Starý chleba se rozemílá do nového těsta zcela legálně a již mnoho let, učila jsem se o tom už na škole cca v roce 2002, v roce 2005 o tom byl článek v časopise Pekař – cukrář (odborný časopis pro pekaře a cukráře), kde se psalo, že se snad přidává do nového těsta až 25 %. Různé směsi, enzymy a všelijaké zlepšovadla do pečiva prodával můj bývalý zaměstnavatel a nebyl zdaleka první a ani s největším sortimentem.

  28. Podle mne se starý chleba do nového přidávat přeci nemůže, protože bůh ví, co zas obsahuje ten starej, že jo?

  29. 28: Ten starej obsahuje ještě starší a ten dtto :)

  30. 28: Obalujete řízky ve strouhance? Ne, že by mi současná produkce většiny pekáren chutnala, souhlasím že je to mizérie a recyklace starýho neprodanýho chleba imho klidně může být jedním z faktorů, který k tomu přispívaj. Ale pokud zkontrolujou, že je jen tvrdej a ne plesnivej, tak to podle mě opravdu nemusí být nic nelegálního.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.