Mokka vs French press RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat na názor, který máte na tyto dvě odlišné přípravy kávy. Vždy jsem byl přesvědčen, že pokud si chci doma připravit dobrou kávu a nechci investovat do pákového kávovaru, je pro mě alternativou mokka konvička. Protože jsem v této přípravě kávy amatér, chtěl jsem si všeobecně o přípravách kávy něco přečíst. Zde jsem ale narazil na spoustu chvály, na přípravu french pressu. Chtěl bych se tedy zeptat, jakou variantu by měl amatér ve vaření kávy upřednostnit? Nebo je chuť kávy v obou případech natolik odlišná, že mám vyzkoušet obě a pak se rozhodnout sám? :-) Stejně nějakou variantu vyzkouším jako první tak bych byl možná raději za tu jednodušší :-) Děkuji předem za příspěvky

  2. French press jsme darovali průběžně babičkám a také tchýni z důvodu naprosto jednoduché manipulace, není to o nic složitější než uvařit rozpustné kafe a výsledek tisíckrát lepší (… aneb jak na návštěvách příbuzenstva dostat slušné kafe, aniž by člověk hostitele urazil).
    Kávu z mokka konvičky jsem ještě neměla příležitost ochutnat, nebo o tom aspoň nevím.

  3. Ano, zkuste si oboje, rozdíl je opravdu velký. A možná to pak budete střídat podle toho, na jakou kávu budete mít chuť. Z mokky bude káva rozhodně silnější, intenzívnější, možná i drsnější.

  4. Hmm tak mě to přijde,že french press je jen takovej „vědecky“ připravenej (zatracovanej) turek......:)­........???

  5. prooser: zkuste obojí, jsou to hodně odlišné přípravy kávy a stejná káva chutná z french pressu a z mokka konvičky úplně jinak.

    Gazz: je tam podstatnej rozdíl v tom, že french press po patřičné době stlačíte a slijete, případně ještě předtím většinu „lógru“ odstraníte, takže téměř zastavíte louhování (až na trošičku kávového prachu, který se do šálku může dostat), kdežto u „českého turka“ tohle nemáte jak provést a výsledkem je většinou hodně drsné přelouhování.

  6. Aha jasně,jasně,takže jde hlavně o dobu louhování hmm......čili když turka po té správné době přes něco přecedím tak jsem tam taky jinak to nevidím.....:)

  7. 6: JJ, přesně tak – doba louhování je jediná principiální, ale důležitá odlišnost. Čerstvost a kvalita kávy, hrubost mletí a její množství + teplota vody jsou faktory, které jde dodržet stejně snadno u obou postupů a když toho „českého turka“ ve správný okamžik přecedíte, dostanete opravdu to samé, jako z french pressu. Na to cezení vám mohu rovnou doporučit takové chytré a elegantní zařízení – je to nádoba se sítkem, které funguje jako píst a říká se jí french press (-:

  8. bingo :)))

  9. Kytka & Gazz:

    k tomu cezení – není to tak jednoduché. ono totiž ten čas cezení byste musel připočítat k celkové době extrakce. když byste to nechal někde překapávat, můžou to být další minuty navíc.

    takže opravdu buď rovnou překapávaná káva přes filtr nebo třeba french press. turek – zalitá káva – třeba jen na degustaci, pro běžné použití je to nepoužitelné.

  10. 9: vždyť doporučuju to „přecedit“ French pressem (-;

  11. Děkuji za vaše názory i neshody :-) Vyzkouším tedy obě varianty. Jako první si zkusím pořídit mokka konvičku. Doporučená je (jak jsem se dočetl) hliníková… můžu koupit jakoukoli? Třeba nějakou od tescomy? Nebo záleží na výrobci?

  12. 11: doporučil bych spíše opačné pořadí, malý french press v Ikea stojí tuším 150 korun, takže do začátku je to minimální investice. A když vám káva z něj zachutná, můžete časem pořídit kvalitní dražší.

  13. Omlouvám se za OT, ale trochu se ztrácím v terminologii. Umí někdo z Vás vysvětlit rozdíl mezi těmito slovy: moka, mocca, mokka, mocha? Už asi hodinu googlím, studuji literaturu a jsem z toho víc a víc zamotaný. Dle všeho je to co tu diskutujete Moka express, zvaná též italsky la macchinetta nebo la caffettiera…

  14. 13: Mocha je tuším nějakej recept Starbucks, ostatní budou myslím, různě psané podoby právě klasické Moka konvičky o kterých tu mluvíme.

  15. Filip: tezsi otazka uz nesla, co? vzdycky me z toho boli hlava:)

    – Mocha – Starbucks drink (espresso, cokolada, mleko, cokolada, slehacka, cokolada atd …)

    – Mokha – odruda z Yemenu – oblibena smes Mocha-Java, alternativni psani take Mocca, Mocha – podle pristavu Al Makha

    – odruda Mokha zacina byt ted hodne popularni na pestovani i v Latinske Americe, puvodne pochazi z Harraru a je fakt chutove skvela …

    – Mocca / Mokka – ja takhle nazyvam Bialetti konvicky, v AJ taky stovetop espresso … ale zde se mozna pletu. Tuhle pripravu nemusim, kava mi nikdy nechutnala …

    Kdyztak me nekdo opravte, at nehazim bludy :)

  16. Malá procházka soukromou sbírkou kávopřipravovačů, především moka konviček, zde:
    http://www.youtube.com/watch?…
    Má to skoro 11 minut, pak už jsem přeskakoval…

  17. Mám obojí a konvičku používám jen a jen pro snadnější přípravu, kdy nemusím hlídat teplotu a čas.. Kvalitní káva chuťově nesrovnatelně vynikne ve french pressu, nejlevnější robusta připravená v konvičce se pít ještě dá. Konvička je dobrá pro ty, co šetří a nejsou nároční.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.