Španělsko! RSS

Štítky: ,

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ještě šestkrát se vyspím a odletím na dva týdny na zaslouženou dovolenou do Španělska a jelikož nás čeká potulování na vlastní pěst, poprosila bych o pár tipů ohledně jídla:

    1. vyplatí se nakupovat spíš v super hyper, nebo u malých prodejců? Podotýkám, že to nebude gastronomická dovolená, takže nepotřebujeme jíst nic speciálního, opravdu jen na zahnání hladu.
    2. ale samozřejmě nějaké specialitky bychom rádi ochutnali – kromě jamón serrano a tapas doporučujete…?
    3. slyšela jsem, že Španělé vyrábí dost sýrů z nepasterovaného mléka – je to pravda? Vzhledem ke své oslabené imunitě bych se jim raději vyhnula…
    4. voda z kohoutku na pití – chorvatská mi teda nevadila, tunisskou jsem neriskovala:-))
    5. čemu se rozhodně, ale rozhodně vyhnout? (aneb nepříjemné zkušenosti)

    Podotýkám, že se budeme pohybovat od Madridu po Gibraltar. A kdyby vás napadl jakýkoli tip, určitě mi dejte vědět, děkuji!

  2. Doporucuji nevynechat Granada Alhambra http://www.alhambradegranada.org/en/
    a podporit imunni system mistnim cervenym.
    Vynechte supermarkety ty mate doma a jsou vsude stejne,najdete si malou hospudku resp. mensi obchod, mozna to bude trochu drazsi, ale vzpominky zustanou (po letech… Vendo pamatujes jak jsme byli ve Spanelsku a tam v tom malym bistru meli tu cervenou omacku a v ni byly takove male rybicky, Venda si samozrejme nevzpomene, ale za tech par Euro navic zustanou alespon krasne vzpominky, nekdy take opacne)
    Preji hezkou dovolenou bez stresu a bez problemu.

  3. Spanelsko je moje srdecni zalezitost. Doporuceni by bylo na 2 stranky.
    Uzasny je sever – Baskicko, Asturias, Cantabria, Galicia. Krasne pobrezi, zelene kopce, stredoveka mesta (Santillana del Mar, Potes) a ted by nemuselo prilis prset. V Comillas je slunecnicovy dum od Gaudiho
    Dejte si nekde Cidre, nalivaji ho tak, ze cisnik ma ruku s lahvi co nejvyse nad hlavou a ruku se sklenickou co nejnize to jde a naliva tak, ze se diva uplne jinam :-) Docela zabava!
    Hodne me dostalo svymi horami razem i mesty Baskicko, San Sebastian (urcite si dat rybu) a Bilbao s Guggenheim Museem od F. Gehryho http://chrismuir1.files.wordpress.com/…ao-spain.jpg
    Nezapomenu i na Rioju, jak oblast tak vino. Nas nejvice dostala Rioja z vinice La Rioja Alta (primo nazev vinarstvi, nejen oblasti).
    Krasna je i Zaragoza, tam jsme jedli v uzasne restauraci, ale bohuzel nevim nazev. Sedi se na sudech od vina, popiji skvela Rioja, k tomu tapas a pote nejlepsi jehneci, co jsem mela. Male jehneci kotletky, ktere si muzete dle sveho gusta pred sebou ogrilovat na mini lavovem grilu.
    Rozhodne bych nevynechala Barcelonu, to by byl hrich a tam budovy od Gaudiho, hlavne La Pedrera, v nejvyssim patre lze prohlednout byt dobove zachovany (je vystaveny kolem svetliku, takze se chodi dokola) a pak vylezt na strechu a kochat se Barcou. Dale park Guell, kam se muzete uchylit ve vedru, Guell byl Gaudiho mecenas, cely park je navrzen Gaudim.
    V Barce rozhodne zajit do El Xampanyet http://www.google.com/images?… pobliz muzea Picassa. Jedna se o mistni tapas bar, kam chodi plno mistnich. Neni poradne kam sednou, ale stejne je to nejlepsi na stojaka u baru a byt rovnou u zdroje vsech vystavenych pochoutek – urcite si dat jejich mnaaam ancovicky, jamon iberico, olivy a domaci cava – to neni kafe, ale perlive vinko delane na zpusob sampanskeho (nazev cava odvozen od jeskyne nebo sklepa, kde se vyrabi).
    A rovnou zajit do Muzea Picasso, moc zajimave – prurez jeho dilem od rannych zacatku, mel uplne jiny styl. A je tam jedna mistnustka, kam nesmi (nebo by nemely) deti, kde vystavuji jeho „prasecinky“ :-) Nektere kresby tedy docela pekny odvaz!
    Pak urcite projit trh s jidlem u Las Ramblas.
    Montserrat je prekrasne misto, jeste ted me mrazi, kdyz se vracim ve vzpominkach, ale bohuzel se z neho stala dost velka turisticka atrakce, coz mu ubira na krase a kouzlu.
    Valencia je misto, odkud pochazi paella, tudiz pokud pres ni pojedete, paellu urcite tam.
    Jak jsem pela odu na sever, tak me stejne uchvatil i jih – Andalucia, hlavne Granada (palac Alhambra), Malaga, Sevilla, Cordoba (prekrasna mesita), Cadiz. Krasna je i mala vesnicka v horach Frigiliana pres silnici u pobrezi. V Andalucii si urcite zajit na flamenco a dat si nejakou rybicku. Jen ted bude v Andalucii pekny hic.
    Pokud uz se budete akcne pohybovat po jihu, tak si zajedte i na Gibraltar, ty opice za to stoji :-) Jen bacha, jsou to pekny opice a muzou kousnout!
    Dale by se nemel vynechat Madrid, uzasne velkomesto, plno parku, zajimava galerie El Prado (na nej samostatny den, jinak se odpalite). Ale Madrid je mozna sam o sobe (stejne jako Barcelona) vhodny pro samostatnou cestu.
    Pri ceste do Madridu neminout Toledo, do toho jsem se take zamilovala, krasne starobyle mesto.
    Jenze to je itinerinar nejmene na mesic, tudiz bude asi treba vybrat bud sever nebo jih.

    Nakup provadet klidne v hypermarketu (jako Francouzi a Italove – potrpi si na jidle, tak moc prisernosti neprodavaji) – supermercado casto neni supermarket, ale proste jen samoska.
    Rozhodne si dat paellu (ja mam rada s dary more, jak jsem psala, domovem je ji Valencia), na pobrezi ryby a musle, umi skvele jehneci. Pollo al ajillo – pecene kure s cesnekem a omackou z bileho vina nebo sherry. Treba zminit gazpacho – studena zeleninova polevka (rozmixovana), velmi osvezujici. Take velmi chutna tortilla – bramborova omeleta.
    Jako dezert Crema Catalana (na styl Creme Brule). Pokud radi sladke, tak i churros – smazene koblihove prouzky, ktere se namaci do huste horke cokolady :-)
    Tapas – uz jsem zminila, predevsim ancovicky, jamon iberico (lepsi nez serrano), olivy, queso manchego (ovci syr, nejvyzralejsi je curado, jedna se o tvrdy syr na zpusob parmazanu), salam chorizo.
    K piti rozhodne vinko – uz jsem zminila, mne nejvice smakuje Rioja. A ve vedrech i hezky osvezi Sangria (melo by v ni byt hodne ovoce), ta muze byt jak vylozene hnusna, tak i neskutecne pitelna.
    Voda z kohoutku bez problemu, jen mozna v Andalucii bych byla opatrnejsi a pila lahvovou. Jak prijedete, dejte si mistni jogurt (tzn. vyrobeny primo v te oblasti, jak treba nas Olma nebo Hollandia, ne mezinarodni Danone, kde se poradne nevi, odkud to mleko je) s mistnimi lakto-potvurkami, to by vam melo spravne osidlit vase streva a trochu je zneprustrelnit :-) A stamprla sebou vozene slivky po ranu take dobra, proti prujmum. Ja na prujmy trpim, takze vsude sebou vozim Imodium, nejrychleji a nejlepe zabira.

  4. A teprve ted jsem si vsimla, ze se budete pohybovat od Madridu dolu, toz ten sever a nejpsise i Barcu nekdy jindy.
    Nebo naopak udelat okruh pres Barcu a pak smer sever ;-)

  5. Danulita: nemáte prosím nějaký tip na útulný tapas bar v centru Madridu? Rozhodně chci na krevety do La Casa del Abuelo, ale co jsem četl, bývá tam docela nával a raději bych něco klidnějšího…
    Co se týče Baskicka: naprostý souhlas – Bilbao je nádherné a všem mohu vřele doporučit četné tapas bary v Portugalete a Las Arenas…

  6. Neoluxor zlevnil české vydání Culinarie Španělsko na 399 Kč (z původních 699 Kč) – myslím, že by to pro Vás mělo smysl. Já už ji mám doma docela dlouho (v angličtině), mohu doporučit. Popisy specialit dle jednotlivých oblastí, způsoby výroby…

  7. Danulito, nemohu než smeknout před vaším (č3) popisem. Krásně se to čte a vane z toho ryzí nadšení.
    Nikdy jsem ve Španělsku nebyl (rdím se), ale díky jedné vášnivé přítelkyni rozené v Comillas, mě nezůstaly utajeny churros, pikantní spanish omelette též známá jako „tortilla“, macaté výborné ančovičky a jiné pamlsky.
    Gracias!

  8. wow, danulito, Vaše odpověd je parádně vyčerpávající! Zapsala jsem si vše a tu radu s jogurtem vyzkouším :-) jak říkám, budeme si pohybovat na jihu (což je v tom horku opravdu sebevražedný nápad), takže rady na Barcelonu bohužel zatím nevyužiju – ale kdysi jsem tam byla (asi 10 let zpátky) a to město mě naprosto uchváltilo, tak třeba se tam vydám na podzim na prodloužený víkend… hehe.
    Zkusím si po cestě vést „gurmánský deník“, abych třeba mohla zase dát tipy mým následovníkům:-)
    Ještě jednou děkuji za všechny odpovědi!

  9. Pane Jednorozce, dekuji za vasi poklonu, ktere si od zkuseneho dopisovatele velmi vazim ;-)
    Spanelsko miluji a hned bych tam mohla zit, tedy mit tu sanci. Uzasni lide, jidlo, vino, kultura, prostredi – jen te zelene by mohlo ve mestech byti vice, ale chapu, ze je to v horku tezke.
    Na jejich ancovicky a mini olivky s peckou nezapomenu!
    Navstevu Espani vrele doporucuji, jako gurman byste si prisel na sve!
    P.S. Vzkaz pro kamaradku – v Comillas se nam velmi libilo. Dali jsme si tam ke snidani toast s vejcem uvnitr zvany Ventana = Okno – do toastu je vyriznuty otvor jako okenko.
    A Slunecnicovy dum El Capricho od Gaudiho nema chybu! viz http://www.flickr.com/…/4015859335/

  10. kuba.biker – bohuzel, zde neposlouzim detaily.
    A Baskicko je originalni i svym jazykem, ktery si po tak dlouhou dobu dokazali ubranit.

  11. Španělsko je i má srdeční záležitost, bohužel poslední dobou se žádné výjezdy nekonají, ale zkouším španělské tapas bary a restaurace tuzemské. Bohužel je to maras a nedoporučuji. V Praze Tapas bar poblíž Kampy jsem už nestihnul v plné parádě (dle výloh už zavřen, při poslední návštěvě byl expozitor vysypán špunty), La bodega flamenca servíruje mozzarellu, salumi a levné rádoby marinované oliva ze supermarketu. V Brně v Espaňole to taky nestálo za nic. Ale zaslechl jsem, že v Ostravě se má něco španělského otevírat v září. Mělo by se to jmenovat PATA NEGRA, tak jsem zvědavý o co půjde. Pokud někdo má nějaký tip na Podnik podobného ražení tak sem s ním rád vyzkouším pokud budu mít cestu kolem. Dík

  12. 11: Přidám tip, nejsem znalec pravých španělských tapas, ale měl bych námět na ochutnání. Není to klasický tapasa podnik, ale zkus vinotéku VinnýÚjezd, kousek od lanovky na Petřín. Podle mě dělají výborné tapas, ale bohužel nemám s čím srovnat.Krom toho co lepšího k tapas, než lahvinka vína že ;)

  13. Tak jsem své postřehy sepsala do vyčerpávající reportáže, vkládám odkaz: http://zranice.blog.cz/…o-fotoreport :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.