kvalita zeleniny na trzích RSS

Štítky: ,

4 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně kvality ovoce a zeleniny prodávané na farmářských trzích pořádaných v poslední době v Praze i okolí (popř. i jinde na tržnicích). Setkala jsem se několikrát s názorem, že kvalita (resp. zdravotní nezávadnost) může být horší než v supermarketech, protože zde není taková kontrola ze strany státních orgánů jako v případě obchodních řetězců.
    Já sama přitom ráda na trzích nakupuji z několika důvodů – čerstvost, ceny, podpora domácí produkce aj., ale tyto názory mě trochu znejistily, jestli dělám to nejlepší pro svoje zdraví a zdraví mých dětí.

    Díky za odpověď.

  2. To mi přijde jako kravina – každé ovoce i zelenina mohou začít plesnivět a musí se vyhodit, ale setkávám se s takovým většinou častěji v supermarketech, než na tržnicích a tržištích (tedy u stánků přímých pěstitelů, nebo obchodníků, kteří nakupují od pěstitelů dostatečně často, aby nemuseli zboží skladovat dlouhodobě v horších podmínkách)

  3. Špatně jsem se vyjádřila, měla jsem na mysli spíše používání různých hnojiv a postřiků.

  4. Skoro bych řekl, že toxiny z plísní jsou větší riziko, než většina používaných postřiků a hnojiv.
    Samozřejmě, u malého sedláka se může stát, že špatně (např. příliš krátce před sklizní) naaplikuje nějaký postřik, ale to se u dodavatelů pro super/hyper IMHO může stát taky.

    A skoro bych řekl, že dodavatel pro super/hyper je pod mnohem větším ekonomickým tlakem dodávat „just in time“, než váš sedlák na trhu, z čehož plyne také větší motivace používat něco, co by se Vám nemuselo líbit: když nedodá ta správná rajčata (dosaďte si, co chcete) tento týden, příští už mohou mít jiného dodavatele, zatímco sedlák na trhu pravděpodobně prodá stejně dobře tento týden jako příští. Protože všechna hnojiva, postřiky atd. něco stojí, takže sedlák je podle mne nepoužije, pokud k tomu nemá dobrý důvod. Ale, jak jsem psal na začátku, chybu samozřejmě může udělat.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.