Levné luštěniny ve velkém RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

15 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěl bych se zeptat, zda nemáte někdo tip, kde lze koupit různé druhy sušených luštěnin (fazole, čočka, červené čočka, hrách, cizrna) ve větším balení a levně. Vím, že cizrnu mají v arabském obchodě v Myslíkově, i když nejlevnější tam není (kupoval jsem, cenu už si nepomatuju).

    Levnou rýži mají v Sapě (basmati, ale i další typy).

  2. Bílé fazole a čočku v 5 kg pytlích mají v Makru, cizrnu, barevné fazole a červenou čočku tam prodávají většinou jen jako balík 4–10 klasických 0,5–1 kg balení.

  3. Alfons Mucha, coby chudý malíř původem z Ivančic, zakoupil po svém příjezdu do Paříže velký pytel čočky. Z toho pak dlouhou dobu žil. (Zda měl spoluobyvatele bytu si z jeho biografie nepamatuji).

    Můj přítel, budějovický keramik žijící ve Walesu, kupuje ve velkoobchodě pytle loupaného hrachu, pytle cibule, pletence česneku a velké sklenice curry pasty. Z toho pak vaří obří kotle silné hrachovky, rozmixuje, zamrazí. Měl jsem ji nesčíslněkrát, prakticky pokaždé, co se vidíme.

    Fandor, mnoho zdaru. Luštěniny mám moc rád, ale dlouhé skladování jim nepřidává na kvalitě. Takže kupovat v krámech, kde je hbitý obrat a v množství, které se rozumně brzy spotřebuje u vás v kuchyni.

  4. 3. Nejak nam pokulhava logika. Luseniny se sklizi v urcitou rocni dobu a je jedno jestli pro sve pouziti je koupim v " krámech, kde je hbitý obrat a v množství, které se rozumně brzy spotřebuje", (mezi sklizni a nakupem stejne lezi ve skladech) resp. koupim velky pytel a jenom skocim s hrnkem do sklepa kdyz potrebuji.
    Prvni varianta je drazsi, ale mohu menit dodavatele pokud nejsem spokojen, druha varianta je levnejsi, ale co mam v pytli uz nezmenim.

  5. Luseniny se sklizi v urcitou rocni dobu
    To je pravda.
    Jenže roční údobí se mohou až diametrálně lišit, dle zeměpisné polohy. Austrálie se právě těší na jaro.
    Dále – nelze vyloučit, že v krámech s pomalým obratem bude zboží na skladě více než jednu sezónu.

  6. A fčem je problém, Mr. 1R? Semena luštěnin jsou zařízena tak, aby jim ležení i víc než jednu sezónu nijak významě nevadilo. Pokles kvality lze měřit třeba poklesem klíčivosti (běžně používáno v praxi), a ten je při běžném skladování zcela marginální.

  7. 6: Pouze jsem řekl, že jim to nepřidá na kvalitě. To je snad pravda.
    Z praxe vím, že i po důkladném namáčení se starší luštěniny hrooooozně dlooooouho vaří. (Coby zahradník si schovávám hrách na osev. Když už mám jistotu, že je nová úroda pod střechou, starou zásobu sníme.)

  8. Pokud jim to nepřidá na kvalitě, tak je vlastně veškeré postování zbytečné, ni? Včetně doporučení nakupovat v obchodu s velkým obratem. V každém hrachu je určitý podíl zrn, kterým uvaření trvá déle. Nicméně, papiňák tyto problémy hladce řeší.

  9. Nevíte, kde sehnat zelenou čočku Puy? V obchodech se zdravou výživou jsem si jí ještě nevšimla…

  10. suanka: Poslední týden řeším ten samý problém a nedaří se mi na ni narazit, taky by mě to zajímalo.

  11. nedávno o zelené čočce psala šárka, doporučovala eshop http://dolcevita.blog.cz/…-jako-dynamo, ale nevím, jestli je to ta, co hledáte. a eshop není úplně ideální pro nákup větších množství

  12. Luštěniny ve velkém: zhruba v pětikilová balení luštěnin, obilovin a rýže se dají objednat v Biozahradě. Alespoň minulý rok nabízeli, snad stále.
    Puy: kdysi jsem viděla ve francouzském obchodě v Praze na Bělehradské, ale tamní sortiment je nespolehlivý a je to jeden z těch obchodů, kde nepochopili, že už nejsou jediní v Praze, kdo nabízí zahraniční potraviny, takže ceny neodpovídají kvalitě.
    Já ji kupuju v zahraničí.

  13. ani to nemusí být ve velkém, jen ji ne a ne sehnat… díky moc za tipy..

  14. maji ji ve Fruit de France..(nevim, kolik za ni ti blazni chteji) a vim, ze jsem ji videla ve Sparu v Hostivari v tom koutku mezinarodnich potravin.

  15. Suanko, a co zkusit např. Country-life? Oni zelenou čočku prodávají: http://www.countrylife.cz/…country-life – pakliže je jejich tmavozelená čočka to samé, co čočka Puy.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.