Švestkové knedlíky

Nejlepší jídlo na přelom léta a podzimu! Švestkové knedlíky by se určitě daly připravit i z tvarohového těsta, to bramborové jim ale podle mě sluší víc.

Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus?

Suroviny

500 g švestek (9 Kč)
500 g vařených brambor (5 Kč)
225 g hrubé mouky (3,80 Kč)
100 g másla (15 Kč)
60 g mletého máku (9,60 Kč)
80 g moučkového cukru (1,30 Kč)
1 vejce (6 Kč)
sůl

Cena surovin celkem: 49,7 Kč
Cena na porci: 12,40 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v září 2018. Přečtěte si více o kalkulaci. Vejce v receptu jsou podestýlková.

Postup

1 Na sporáku si připravte hrnec s vroucí vodou. Švestky očistěte a vypeckujte. Lžíci másla odeberte, zbytek rozpusťte v rendlíku. Uvařené brambory prolisujte v lisu na brambory (můžete je také nastrouhat na struhadle).

2 Do mísy dejte brambory, hrubou mouku, špetku soli, lžíci másla a vejce. Postupně vypracujte soudržné těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky navíc.

3Těsto vytvyrujte a rozválejte do válečku, ze kterého postupně ukrajujte menší dílky. Každý dílek si můžete obalit v trošce mouky a vytvyrovat na malou placku, do které zabalíte švestku. Okraje těsta dobře utěsněte a v dlani výválejte do tvaru kulatého knedlíku.

4 Připravené knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Uvařené knedlíky vylovte, nechte okapat a rovnou servírujte. Zaijte rozpuštěným máslem. Zasypte cukrem a mákem. Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním rozkrojit na polovinu.

Skromná kuchyně

Recept je součástí speciálu Skromná kuchyně. Vařím v něm jednoduše a pro radost. Zároveň levně, ale ne lacině. Projděte si i ostatní recepty a přečtěte si více informací o tom, proč Skromná kuchyně vznikla.