Odrobinky (plážová edice)

kosile

Za á – pracovní košile upachtěná prací. Za bé – letní košula namočená v míchaném drinku a umolousaná od písku. Nejsem si jistý, letos asi něco mezi… ;)

  • Trendaři a kečupáři

Taky letos trávíte léto u nás? Turistika po česku – seznamte se. Takových postů nebývá moc, ale když se povedou, stojí za to!

  • Nejlepší nápad léta

Bitva moučníků! Aréna, kde se bojuje a život a na smrt. Jen jeden bude vládnout všem. Hlasujte, je to prča. Navíc si můžete tipnout vítěze do komentářů! ;)

  • Druhý pokus

Tak, že by konečně pokus o pořádnou kuchařku? Zdeněk Pohlreich v pondělí vyšel se svou novou kuchařkou Prostřeno bez servítků. U předchozího pokusu Bravo, šéfe! jsem se nemohl zbavit dojmu, že recepty byly spíchnuty setsakramentsky horkou jehlou. Že Pohlreich vařit umí, je asi všem jasné – umí ale napsat dobrou kuchařku pro domácí kuchaře a kuchyně? To teprve uvidíme.

Mimochodem. Trochu stranou vydal svou kuchařku i Jiří Štift. Vsadil na zkušenosti ze zahraničních stáží a prvky sezónnosti. V regálech knihkupců ji najdete pod názvem Šéfkuchařův rok.

  • Česká chuťovka

Pražské konvinium organizace Slow Food na podzim připravuje na chuť zaměřený festival po vzoru podobných akcí v zahraničí. 16. září na Kampě se budou ochutnávat vybrané české výrobky a z těch nejlepších vzejde Česká chuťovka 2010.

  • Knih-a-knih

Začal předprodej jednoho z nejočekávanějších titulů mezi „kuchařkami“ pro profesionály – Modernist Cuisine. Výsledek několikaleté práce, výzkumu a mezioborový pohled na všechny poznatky o vaření za poslední dobu. Hype je dosti nakynutý a musím se přiznat, že jsem se taky chytil. Těšim!

  • Finiš

Na Scuk blogu pomalu končíme s články na rozehřátí. Zavíráme kotel a čekáme na provozní tlak. Pokud vám některý z článků o stavebních kamenech Scuku unikl, máte poslední příležitost ke študiu:

a dnes předposlední kousek:

Mňam! Blog Scuku určitě nespouštějte z očí, do konce týdne se tam objeví malá soutěž o ceny a Scukčí placky.

  • Jen přes naši mrtvolu

Nemůžeme to zkontrolovat, tak to raději zakážeme. Kocourkovská historka ze Vsetínské radnice. Au.

  • Pěkně v chládku

Teploměr zas čile pendí, tak alespoň jedna inspirativní instruktáž. Předpokládám, že chladničku a dobrý čaj máte.

Reklama

Komentáře

Díky za odkaz na Turistiku po česku, potřebovala jsem se zasmát… navíc cca polovinu míst jsme před měsícem navštívili a tak mám v živé paměti, že je to bohužel dost pravda… i toho Štěpána jsme chtěli navštívit, ale rezervace jsou opravdu na moooc dlouho dopředu. Snad jen k píseckým Dětenicím bych nebyla tak shovívavá – nehodnotním prostředí ale jídlo – my jsme tam teda dostali jídlo dost hrozné. Pečené kuře s nádivkou byla lehce ohřátá polovina ubohého ptáčete strčená do pekáčku, do kterého někdo nalil šťávu z Makro kýble, přidal kostku podivné nádivky a nezbytný lupen salátu. K tomu džus přímo v Cappy lahvičce. V Dětenicích (rozuměj dětenických Dětenicích) jsem byla v pracovní záležitosti cca před 2 lety a vařili tam teda nesrovnatelně líp, a i obsluha se zdála být značně inteligentnější a „středověkou“ mluvu používala s větším vkusem. Právě proto jsme se odvážili i do té písecké, ale bylo to fakt velké zklamání.
Jako ve snu jsme si pak připadali v Kašperských Horách, kde jsme byli ubytovaní. Vyloženě město duchů, nikde nikdo, jen rozkopané náměstí a jedna vietnamská večerka …

Turistiku po česku jsem si přečetl, se zájmem.
Svérázný autor, poněkud „poseur“, řekl bych, ale skoro určitě z toho vyroste. Jakoby se styděl za svůj smysl pro estetiku a snažil se to vyvážit a maskovat nucenou jadrností slovníku, alespoň v úvodních odstavcích.
Také ho přílišně štve, že je Čech. Přesněji, štve ho malost, úzkoprsost, šablonovitost některých českých spoluobčanů, podnikatelů, specificky v oboru restaurací a kiosků. Zde má moje „symfonie“. Ale příliš naivně naznačuje, že všude jinde (v cizině) by byla „tráva zelenější“.
Není. Stádo jde vždy za lácí. Abych parafrázoval: Nikdo zatím nikdy neprodělal na tom, že podcenil vkus publika. Jde o to vyhnout se „lowest common denominator“ (nejnižší možná číslice ve jmenovateli ve zlomcích) a uchovat si výši své laťky.

Také smířit se s tím, že při cestování je nutno dělat určité ústupky. Alespoň v Jižních Čechách vám nikdo nenabídne ovčí oči.

Vše jen můj názor, jiní mohou mít názor odlišný.

Me ta Turistika po česku pobavila hodně, vzpomněla jsem si při tom na naše výlety a dovolené. Dřív jsem byla smířená s tím, že stravování holt řeším smažákem a pak se dva dny po návratu z dovolený léčím. Poslední rok se nám ale situace trochu zkomplikovala díky existenci mláděte, kterému smažák a hranolky dát nemůžu (nebo možná můžu, ale nechci), a mám neuvěřitelný problémy najít hospodu s normálním jídlem typu omáčka-knedlíky, o vařených bramborách ani nemluvě.

Já jsem minulý týden, jako každý rok, vyrazila s přáteli na Radhošť. A jako vždy jsem se stavili v Libušíně (někdy v Maměnce) – to jsou restaurace které projektoval Dušan Jurkovič a byly postaveny v roce 1899. A jako vždy jsem byli spokojeni. Uzená rolovaná plec se švestkovou omáčkou, pohanková kaše se sýrem a slaninou, jáhlová kaše se švestkami a smetanou, svíčková, guláš, slepičí polévka s masem a pohankou, kyselica… Samozřejmě se v jídelním lístku krčí i hranolky, krokety, kuře s broskví, smažák, ale málo kdo si to objednává – kupodivu pouze velice malé děti se souhlasem svých rodičů. A rodiče jim dovolují tatarku a kečup. Cenově je to více než přijatelné, chuťově vynikající, prostředí staro-stylové. Jinak z pána z Turistiky po česku mám nepěkný pocit. Jestli chce pravou přírodu bez asfaltek, ať přijede k nám do Beskyd – může si udělat dvoudenní výšlap s průvodcem a maličkou skupinkou přátel a nepotká za celé dny nikoho. Kdo chce, ten i dnes najde.

„Jinak z pána z Turistiky po česku mám nepěkný pocit. Jestli chce pravou přírodu bez asfaltek, ať přijede k nám do Beskyd – může si udělat dvoudenní výšlap s průvodcem a maličkou skupinkou přátel a nepotká za celé dny nikoho. Kdo chce, ten i dnes najde.“
Emmo, ale ten pán na začátku jasně psal, že se chtěl podívat do Jižních Čech a na Šumavu a prostě ho jen nemile překvapilo, že v první zóně národního parku vedou turistické cesty po asfaltkách (kolem té Vydry je to fakt děs) a když jde člověk na Boubín, tak z toho pralesa vlastně nic nevidí, protože je schovaný za plotem (a to je taky děs).
Myslím, že až bude chtít jet do Beskyd, tak o tom zase může psát něco jiného.
Znám jak Šumavu, tak Beskydy (do Rožnova a na Pustevny jsme jezdili pravidelně několik let, než se nám narodilo dítě), a můžu potvrdit, že on o těch místech na Šumavě napsal pravdu, stejně tak máte pravdu Vy s tím, že zrovna na Pustevnách (a taky třeba ve skanzenu) se dá moc dobře najíst, jehněčí na rozmarýnu a pohanková kaše atd., na druhou stranu zapíjet to teplým Radegastem bez pěny zrovna taky není nic moc.
Myslím, že všechno má svoje.

„Samozřejmě se v jídelním lístku krčí i hranolky, krokety, kuře s broskví, smažák, ale málo kdo si to objednává – kupodivu pouze velice malé děti se souhlasem svých rodičů. A rodiče jim dovolují tatarku a kečup.“

ano, asi to není vrchol zdravé výživy, ale na druhou stranu od dětství konzumuji tatarku a kečup (ano nejsem gurmet) a dožil jsem se 33 let. zvláštní..

Tak musím říct, že z Turistiky po česku jsem přečetla pár prvních odstavců a po zjištění, že skoro v každém je ze záhadného důvodu samoúčelně nacpáno aspoň jedno vulgární slovo, mě tak nějak i přešla chuť číst dál. Mimo to současná manýra (až kavárensko-povalečská rádoby filozofická póza) některých Čechů vydělovat se ze stáda způsobem, že kydám hnůj na svoji zemi a její občany mě taky v úvodu nenaladila.

Bohužel zde asi forma „zvítězila“ nad obsahem, který může být zajímavý, ale neprokousala jsem se k němu.

Ještě mě napadlo, by mě zajímalo, kdo vymyslel, že kuřecí řízek s hranolkama je dětský jídlo? Snad neexistuje hospoda, která by tohle neměla jako svůj hit „Pro naše nejmenší mlsounky“. Proč tam nikdo nemá kuře na paprice nebo rajskou s kolínkama, krupičnou kaši, maso v mrkvi s bramborovou kaší? No vlastně že se vůbec ptám, tohle by někdo musel uvařit, narozdíl od „kuřecího“ řízku a hranolků, což stačí koupit mražené v Makru a pak jen hodit do friťáku.

Taky jsem se prokousala „Turistikou po česku“ a taky z toho mám smíšené pocity. Možná proto, že se autor šel všude „nažrat“, našel to, co našel. My sjížděli Vltavu, byli jsme taky na Rábí a mohu říci ,že v této oblasti skvěle vaří u vodáckého kempu Pískárna v restauraci U Vikinga. Lepší kynuté ovocné knedlíky jsem nejedla. V nabídce byly i hranolky a smažák, ale i klasická kuchyně, ale ta byla – poctivá a chutná! Ale my se šli „najíst“. Já to mám nastavené takto – je zde spousta pokladů -historické, kulturní, kulinářské – ale musí se hledat. A kdo hledá, najde. Nadávat umí každý, obzvlášť, když se od člověka očekává vlastní iniciativa.

HaF, poraďte, jak by měl člověk správně hledat někde, kde se ocitl poprvé v životě třeba jen na půl dne, aby našel zrovna třeba ty kulinární poklady. Jestli tohle umíte, napište sem, jak to děláte, věřím, že spoustě lidem by to pomohlo (mně určitě). Nezdá se mi, že by to bylo jenom tím, že někdo napsal „nažrat“ místo „najíst“. Ostatně v tom článku byly popisované i některé dobré restaurace a stánek, ale vypadalo to, že na ně autor narazil spíš náhodou než nějakým urputným hledáním.

Milá Alo, taky nemyslím, že je to o tom, zda napíšu „nažrat“ nebo „najíst“.Nějak jsem z toho článku nabyla pocit, že autor prostě vyjel na výlet a teď objeví všechny nej restaurace a hospody a vše bude O.K. A když to tak není, tak si zanadávám na český národ a ujistím se v tom, že tu nic nefunguje, Možná máme jako rodina štěstí a do cesty nám padne většinou dobrá hospůdka. Taky můžu všechny ujistit, že dcerka si stejně všude dá kuř.řízek s hranolkama, ale já, manžel a taky i syn už hledáme v jídelním lístku a když se nám něco nezdá, tak prostě změníme lokál. A hlavně je to o úhlu pohledu. Byli jsme i v Dětěnicích – najedli jsme se, to nepopírám, ale chyběl mi takový „domácí“ přístup. Přišlo mi to strašně komerční, i když pivo bylo opravdu vynikající.
Nemám zkušenosti se špičkovými pražskými restauracemi, na dovolené opravdu chodíme jen do obyčejných hospod, ale nečekám zázraky a potom si užíváme, když narazíme na dobrou kuchyni. (Hodně se pozná při „prvním nasátí do nosu“- buď cítíte jídlo, nebo přepálený olej – je jen na nás, zda zůstaneme, nebo putujeme dál)

Ala: Doufám, že v tom hodně pomůže SCUK, až se rozjede a zaplní dalšíma podnikama. A jinak je to o zkušenosti+

Ala: doufám, že v tom hodně pomůže scuk, až se rozjede a zaplní dalšíma podnikama. A jinak jsem čím dál tím víc přesvědčenej, že je to o zkušenosti – bohužel většina restaurací u nás je mizerných, ale opravdu se najdou i velmi dobré a když se člověk trochu zamyslí, může většinu těch mizerných odfiltrovat – dobře se to dělá třeba už podle jídelního lístku (měl by být stručný a hlavně dávat smysl – na ten se stačí podívat a spousta restaurací se rovnou diskvalifkuje buď nepromyšleným jídelákem, nebo třeba přístupem obsluhy, prostředím.

11, Ala:
(1) Říkali moji rodiče:„Líná huba, holý neštěstí.“ Optat se místních.
(2) Stojí-li před podnikem fronta strávníků, přidat se.
(3) Jak píší HaF a Kytka výše: Nos, jídelák, ambience hodně napoví.
(4) Chce to kliku

15: K prvnímu bodu (optat se místních) jsem bohužel v ČR velmi skeptickej. Tedy pokud nejde o kamarády, který znám a o kterejch vím, že dobrou hospodu poznají…

1R+Kytka:

souhlas s Kytkou – je to těžké, máme tu pandemii nevkusu nejen v jídle. to samé platí i o bodu dvě. v menších městech v Česku se podle přízně místních nedá skoro vůbec orientovat – naopak mě často docela zdrtí, kolik lidí vysedává nebo se pravidelně vrací do evidentní hrůzy. zní to trochu pesimisticky, ale je to jen můj dojem.

15, 1R:
ad (1) No já jsem už taky zažila spoustu těch místními v malých městech doporučovaných „nejlepších“ a „vyhlášených“ restaurací.
ad (2) Takový podnik jsem zatím na českém venkově nenarazila, resp. i případy, kde bylo třeba narváno, často spadají do kategorie (1).
ad (3) Na českém venkově téměř vyloučeno, aby jídelní lístek měl méně než 3 strany a neobsahoval speciality typu nudličky paní nadlesní.
Samozřejmě se výjimky najdou, o tom psal i autor zde diskutovaného článku, ale jsou to hospody, na které člověk narazí naprosto náhodou, pak si je samozřejmě zapamatuje a pokud na stejné místo cestuje opakovaně, tak už jde na jistotu. Ale netvrďte mi tady nikdo, že najdete na českém venkově v místě, kde jste v životě nebyli, hospodu, kde se dobře vaří, jen proto, že se jdete „najíst“ a ne „nažrat“. Ono většinou nebývá moc možnost si vybírat a dvě hodiny objíždět spirálovitě daleké okolí a doufat, že najdete něco lepšího. Moje zkušenosti se v podstatě shodují s těmi uvedenými v článku. Narozdíl o jeho autora my se tedy vždycky snažíme jít najíst, ale bohužel často se nám stane, že se to pomalu nedá ani sežrat.

19: Díky za reakci, chápu, chápu! Moje připomínky byly šmrncnuté zkušenostmi i odjinud, než z Čech.
Optáním nikdy nic člověk nezkazí, odpovědi však nutno filtrovat.
Fronty jsme zažili spíš jinde (Paříž, Whitby), nikdy jsme nelitovali.

Katův šleh, prsíčka hraběnky a infantilní zdrobnělinky jsem kritisoval snad už od své první návštěvy Staré Vlasty v prosinci1989. Že přetrvávají, mě vůbec netěší.

Třístránková menu místních vyvařoven, nevyžádaná, mám v poště tak dvakrát týdně. Umím číst mezi řádky, redukovat na prvky. Slyším dveře mrazáku a zvonek mikrovlky.

Proto můj závěrečný bod, ať už jste kdekoli vydáni na pospas veřejnému stravování: Chce to z p…e kliku! :-))
(A solidní imunitní systém into the bargain.)

Dotaz k tomu ledovému čaji. Zkoušel jste tímto způsobem jiný typ než oolong? Ale což, když tak vyzkouším sám, díky za tip.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)