Nepijte to horký

Nebojte, moje nová úchylka se netýká strkání teploměrů do každého hrnku. Prostě jen poslední dobou piju svoje ranní kafe čím dál tím studenější. Šmarjá, proč?

Čistě kafologicky to není velká záhada. Teplota, kdy mi moje filtrovaná káva chutná nejvíc (okolo 50 °C), je prostě o pár desítek stupňů níž, než kdy dochází k její optimální extrakci (okolo 92 °C).

Přípravu metodou pour over (nejlevnější plastový drip V60 s filtrem + ruční mlýnek Hario) praktikuji jako první ranní kávu už pěkných pár měsíců, sešup preferované teploty ale pozoruji až poslední dobou (sluneční deprivace?).

Člověk si toho zprvu nevšímá a má tendenci usrkávat kávu ještě horkou. Když ale s pitím chvíli počkáte, tak se začnou cca od 60 °C dít velké věci. Pokud máte skutečně dobrou kávu, tak se při teplotách okolo 50 °C (a méně) káva neuvěřitelným způsobem „zahladí“. V chuťovém profilu ožije příjemná acidita a na povrch vyplavou i jemné tóny, kterých byste si při vyšších teplotách nevšimli.

Proměna je to radikální a určitě nesedne na každý druh kávy a přípravy (např. u espressa). Na výběrové jednodruhovky připravované některou z alternativních metod to ale většinou zabere a s teplotou můžete jít i do pásma 30—40 °C. Tam už bude sice v chuti jasně dominovat acidita, pořád je to ale u povedených káv dobrý zážitek.

Určitě vás nechci poňoukat k tomu, abyste pili vyloženě studenou kávu. Pro začátek se ale na teplotu můžete začít soustředit a můžete si začít dávat bacha, jestli svoji kávu nesrkáte zbytečně horkou. U vína si na to majzla dáváme, tak proč ne i tady.

Reklama

Komentáře

A to já poňouknu, klidně to zkuste. Poslední šálek ze svého trojšálkového vacpotu občas piju úplně studený (tedy na pokojové teplotě okolo 20°C) a to postupné „propití se“ jednou dávkou kávy v různých teplotách je strašně zajímavé. I když ty střední teploty jsou obecně asi nejlepší, to je fakt.

Souhlasím s Kytkou, přesně. Já to taky takhle dělám úplně běžně, konvici kávy z velkého frenchpressu a pak to postupně upíjím, takže první hrnek je teplý (nikdy nepiju horký kafe, jako to dokážou některý plechový huby, například můj manžel), druhý vlažný, poslední studený.

Mluvíš mi z hrnku, Martine, taky jsem na tohle téma připravoval nějaký materiál. Sám na sobě jsem přesně tohle zpozoroval, že se mi mimoděk děje. Horká káva někdy skoro až páchne, poznávám v ní jen hořkost. Na stole jí nechávám odstát klidně i po celou dobu, co snídám/večeřím, začínám vlažnou a dokončuji úplně studenou. Často už i úplně bez cukru a mléka. Neuvěřitelné, co všechno se v ní děje.

Nikdy jsem neměl rád horkou kávu, tak teď už vím proč ;-)

Kávička musí mít optimální provozní teplotu, tzn. od pokojové do max. 45–50°C, jinak jí nepozřu – prostě mi tak nechutná a jak tak v okolí zjišťuji, tak asi nebudu sám :)

Zrovna včera jsem se ptal na twitteru, zda jsem jediný, komu takto káva z vacpotu chutná. Tedy nejsem, díky.
U mírně ovocné jemné kávy se opravdu lze dostat na 30°C, kdy z kávy hodně vylézají ovocné tóny a káva chutná lépe než horká.

Jak tak o tom přemýšlím, tak na tom zřejmě něco bude. Už několikrát se mi stalo, že když jsem si uvařila kávu do své mokka konvičky, tak ta druhá, malinko odstátá várka, mi přišla chuťově o něco bohatší. Já jsem zrovna ta plechová huba, co musí pít všechno skoro když to ještě bublá na plotně, tak jsem na to přišla až nedávno. Ale do studené kávy bych už teda nešla, i kdyby chutnala třeba jako božská mana.

No já nevím, co jsem investoval do kvalitnější páky (R Silvia – zasvěcenci už budou vědět+ mlýnek, jinak to jsou vyhozené peníze), tak jsem přestal pít espreso v českých hospodách a kromě práce, kde piju zásadně „bahno“, tedy turka, nebo frenchpress, tak nic jiného nekonzumuju. Jsem v tom asi omezenec, ale teď asi tak půl roku studuji výrobu kvalitního espressa s tygrou, zkouším kávy a učím se. Je to boj, ale krásný a hlavně 3–4 espressa denně (to stíháme jen o víkendu) jsou super. Zkušenost je taková, že nepoznám extra rozdíl v teplotě při extrakci ± 5 stupňů, protože je více věcí, cím můžu tu kávu zkazit, ta teplota zas tak zásadní roli nehraje (když není rozdíl cca 20 stupňů). Ale dobrá káva, ať z páky, frenchpressu či odjinud je super věc. A čerstvě pražená – nevěřil jsem, že to bude takový rozdíl.......

Já to pozoruju u kávy z našeho domácího vacpotu, že nejlepší je vlažná. Nechávám ji poslední dobou opravdu hodně vychladnout, pak je krásně sametová a ani trochu hořká.

Tak nevím, jsem barbar? Uplne nejradsi mám totiž to největší extra horký nízkotučný caramel macchiato od Starbucks…

↪ 13 Luca:

Proměna je to radikální a určitě nesedne na každý druh kávy a přípravy (např. u espressa).

půl litru sladké mléka obarveného kávou je extrém a pít to studené, to by bylo skutečně za trest ;) barbar nejste – dobré chutnání!

↪ 13 Luca: Jak barbar? Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, kýbl frapuccina v –10°C má prostě svoje kouzlo. A lepší frapuccino stejně jinde nedělají :).

↪ 13 Luca:
Podle mě nejste barbar, prostě asi nemáte ráda kávu (možná jste ještě neochutnala opravdu dobrou, možná vám ani ta opravdu dobrá nechutná) a máte ráda sladké mléko s kávovo-karamelovou příchutí. Na tom nevidím nic barbarského.

Cuketko, kde jsi poridil tu plastovou V60? Na filtrovanakava.cz je dostupny jenom pomerne drahy keramicky model a na eBay to nikdo do CR neposila..

Problém s plastem je hlavně u teploty, nedokáže se správně předehřát … a právě u V60 je dost obvyklé kávu podextrahovat … proto pouze keramika

S teplotou taktez souhlasim :) Ten v60 musim vyzkouset, diky p. Cuketkovi jsem se naucil byt jednodruhovou kavu pripravenou ve french pressu a nejen ze nemam potrebu pit kavu s mlekem, ale davam teto kave naopak prednost :) Zkusim rovnou ten keramicky z filtrovanakava.cz, kde jak koukam maji s porovnanim s Amazon (kde jsem si ted objednal french press Bodum) prijemne ceny a neda mi to a musim ten jejich web pochvalit, velmi drobra prace.

Poslední dobou mi také začala chutnat o něco studenější káva cca okolo 50°C. Téměř každé ráno si dělám french press (0,8l), jeden šálek si dám hned na intru a zbytek si nesu do školy v termohrníčku (ano, jsem závislák a potřebuji dobrou kávu i ve škole – škoda že vydrží sotva do 9hodin )

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)