Kaki RSS

Štítky: , , ,

19 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Také jste zaznamenali reklamu na kaki? Kupujete ho někdo? Na co se hodí, jak to chutná? Díky za rady.

  2. jj , v metru sem na to koukal ;) pěkné shrnuít sepsala cutie na svéím novém blogu: http://my-cutie.blogspot.com/…-invaze.html

    mě osobně zrovna ale kaki moc nejede :) budˇmi řpijde tuhé nedzrálé, neo pak až dozrálě, děsně rozmňagané… :)

  3. Z dětství si pamatuji kaki churmu -mívali ji často, s koncem podzimu. 7,–Kčs za kilo. Asi zásobování v rámci soudružské spolupráce. Vy nám tanky, my vám kaki. :-)
    Teď si ho také ráda koupím, čekám, až mají opravdu zralé, to pak stojí taky 7,–Kč, ale za kus.
    A výborná je i marmeláda!

  4. Moje paní to má velice v oblibě. Zde se tomu říká Sharon Fruit.
    Když je to dozrálé, tak to chutná znamenitě, s medovými podtóny. Ta „rozmňaganost“ nám ani moc nevadí. Jíme to celé, i se šlupkou. Vzácně se v tom najde tvrdé ploché černé semeno.

  5. Prodávají dva druhy. jeden je trochu do špičata a ten druhý má takový spíš rajčatový tvar. Vypadá jak větším, masité a méně vyzrále rajče. V jednom jsou ta černá plochá semena k nalezení častěji.Ale hodně zralé, chutnají oba druhy fantasticky. :-)))

  6. tak když to stačí jen sníst, tak to vyzkouším, bála jsem se, že to potřebuje nějakou další úpravu
    jen nevím, jestli poznám, že už je zralé
    dá se nechat dozrát i doma? v lednici a nebo v pokoji?

  7. Nech ho dozrát v pokojové tepoltě. Až už bude děěěsně měkké a barva bude sytě oranžová – doporučuji vychladit a dlabat. Pokud je nezralé, je velice trpké a v puse budeš mít jak když si nasypeš pudr. Ale zralé je famózní.

  8. Caty: Může se jíst samotné, ale taky jsem našla nějaké recepty, jak to využít.

  9. Nech ho dozrát… my dáváme sharon fruit a ostatně jakékoliv ovoce, které potřebuje dozrát (tj prakticky všechno ze sůpa mákytů) k banánům. Prý zrání urychlují, či katalysují.

  10. 9. Nojo, četla jsem, že to výborně funguje u avokáda. Ale ještě nezkusila.
    pravda, měla jsem minulý týden na míse mango a dva banány a mango nějak rychle „došlo“. Tak že by to bylo tím? Super tip, díky!!!

  11. Slyšel jsem, že banány se transportujou velmi nezralý a potom se nechávaj dozrávat působením nějakého plynu. Takže by to mohlo být taky tím, že na nich nějaký ten plyn zůstane.

    Jedinej dozrávací trik co v praxi používám je na rajčata – přidat k nim pár jablek.

  12. When some fruits ripen (bananas and apples especially) they give off ethylene gas, which further speeds ripening. In fact, produce shippers use ethylene to ripen certain fruit (or at least to get it to change color and look ripe) when it reaches its destination.

    Převzato z http://www.taunton.com/…e-fruit.aspx

  13. http://en.wikipedia.org/wiki/Persimmon

    Sharon fruit zvycajne dozrievat nemusi. Je to vyslachtena odroda z Izralea, ktora sa je a hryzie ako jabko.Ked je uz makky je prezrety a nie je tak chutny,zvyknu uz v duzine byvat tmave nhede az cernave miesta.
    Normal kaki/persimmon nie sharonky staci nechat v papierovom sacku s jablkom a za zopar dni zmakne na dotyk ako keby bolo dnu tuhe zele a moze sa konzumovat.

  14. Pivli, jj..vtedy sa predavalo kaki aj za pet korun kilo o)) kupovali sme ho takpovediac po vreciac, odjakziva ho mame radi..bol to dovoz od cierneho mora.

  15. 13. +14. nooo, přesně! To jsou ty dva druhy. :-)))
    Je fakt, že když jsou v dužině ta tmavá místa, není to dobré. Musí se to trefit. My co to pamatujem z dětství s tím asi až takový problém nemáme. :-)))
    barborka: a jak jsme byli vděční, že něco tak dobrého mají. lidi tomu moc nevěřili, stály se fronty na banány, pomeranče a mandarinky (hlavně před Mikulášem – dodnes mám tento den spojený s vůní mandarinek a paraořechů) a kaki churma bylo dostatek. Aspoň tedy v Praze.

  16. 13, Barborka: dík, početl jsem si a poučil se. Své paní, která Sharon Fruit jí v množství více než malém, jsem nechal na stole vzkaz, aby to raději nejedla na lačný žaludek a nebo s krabím masem.

    15, Pivli: V Praze jsem to nikdy neviděl, asi jsem o nějaký ten pátek starší. Zato si vzpomínám na Svatojánský chléb – byly to tmavé, suché lusky. Carob pods. Docela nám to šmakovalo!

  17. Naja, ethylén urychluje dozrávání – je to starý zahradnický trik – vrazit nemezi nedozrálá rajčata jabka padanky.
    Kaki mě moc nesedí, ja to taková sladký brambora. Něco jako jabka Golden Delicius, tfuj :o)

  18. díky za rady, vyzkouším to

  19. persimona (kaki) reklamu jsem nezaznamenal, ale má ho každej větnamec v tržnici, zrovna jsem ho slupl – mě to chutná, dobře se z toho dělá třeba coulis

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.