Jogurty, probiotika RSS

Štítky: , , ,

2 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Otevírám vlákno z pozůstatků diskuze o jogurtech v komentářích:

    Klara K:

    Shodou okolností jsem se v uplynulých dvou týdnech dost zajímala o jogurty a nedá mi to se nezeptat. Snažila jsem se dohledat nějaké informace o tom, zda je vlastně jogurt obecně zdravý, nebo ne, případně který, zda domácí je na tom lépe než kupovaný…Jak jsem tak pochopila, vyloženě zdraví prospěšný by měl být jogurt probiotický s určitým poměrně vysokým počtem bakterií a ještě v takovém poměru různých kmenů, aby se podpořilo jejich množení v těle. U kupovaných jogurtů je uvedeno pouze, zda jsou probiotické, ale prý neobsahují takový počet bakterií (nepřežijí balení, skladování, transport, dlouhý časový úsek do konzumace), aby bylo dosaženo pozitivních účinků na trávení. Při výrobě domácího jogurtu, kde je nesporná výhoda té čerstvosti, že je zase dost velké riziko „technologické nekázně“, kdy se v jogurtu namnoží i to, co nemělo, případně se dostatečně nenamnoží to, co mělo. A vlastně také nevím, jestli se na koupené kultuře dá zjistit, "jak moc " bude jogurt probiotický a tedy, jestli má smysl ho vůbec dělat…
    Tak jsem se chtěla zeptat, jestli podle Vás je jogurt lepší koupit nebo vyrobit doma, když odhlédnu od ceny?

    Kami:

    Ono je hlavní vtip v tom, že vlastně žádný jogurt na nás nemá žádný zásadní vliv;)
    Naše střeva jsou osídlena bakteriální florou hned po narození, cca do týdne věku. A tu „svou“ flóru si tak nějak celoživotně držíme a jen ve zcela výjimečných případech se s ní stane nějaká významnější změna.

    Jinak při pojídání jogurtů je vůbec klika, když nějaké bakterie projdou přes žaludek a dvanáctník (odtud ten pojem „probiotický jogurt“ – musí obsahovat nadlimitní množství bakterií, aby aspoň něco prolezlo). A když už projde a dostane se až do střeva, což se pochopitelně občas podaří, tak tam sice tyhle bakterie chvíli jsou, ale pokud ten konkrétní jogurt nejíte imrvére a nedodáváte tam pořád nové, tak do pár dnů až týdnů zcela vymizí a tělo se vrátí ke své stabilní flóře. A i když dodáváte, tak tvoří naprostou minoritu, kapičku v moři Vaší vlasntí flóry.

    Jediná situace, kdy lze střevní flóru opravdu zásadněji ovlivnit (protože např. Bifidobacterium je výhodné, snižuje citlivost střeva vůči C.perfringens), je hned po narození. To se občas dělá, že se novorozenci osidlují. A tam se to chytí, jelikož se pak poílíte na spoluvytváření té „vstupní“ střevní flory.

    Co tím chci říci – ono to máte vlastně fuk, zdravotní vliv jogurtu jako zdroje bakterií je přinejmenším velmi sporný. Hlavní zdravotní efekt je v tom, že jogurt má spotřebovanou laktosu a tak ho snášejí lidé s intolerancí laktosy. A také částečné naštěpení mléčnýách bílkovin je činí stravitelnějšími, tkaže je umíme o něco lépe využít než přímo plné mléko.

    Kolik toho budete mít v domácím jogurtu, to ovlivní tolik věcí během přípravy, že vstupní kultura je jen střípeček z mozaiky. Spíš má význam teplotní stabilita, protože hlavně lactobacillus je teplotně extracitlivý. To se takhle nedá předpovídat. Obecně domácí kogurt by určitě neměly dostat děti do cca tří let kvůli kontaminacím, které jsou v domácím jogurtu značné. (v kupovaném taky občas bývají, ale mnohem menší).

    Jogurt jako zdraví posilující potravina je spíš marketingový tah. jeho význam je opravdu spíš jen jako každého jiného mléčného výrobku. Plus chuť, abych se vrátila do vod místního serveru :)

    A ještě když už – vliv na to, zda vůbec něco proleze přes žaludek, má nejen množství bakterií, ale také to, zda jsou ochráněné nějakou látkou před kyselým pH – nejlépe se v tomto ukazuje inulin. Ale vliv mají i mléčné bílkoviny, tj. jogurt z mléka s velkým obsahem bílkovin je prostupnější. Ale na druhou stranu, pokud je tam jiných látek moc, tak se zpomalí pasáž žaludkem a bakterie jdou tam tím pádem déle a o to víc jich chcípne. Takže to si moc nevyberete, takhle v domácích podmínkách.
    Tohle částečně řeší probiotika v kapslích, protože kapsle by je měla žaludkem a dvanáctníkem „provézt“ v obalu a rozpustit se až ve střevě. Což jako, no… jak kdy se povede. A navíc tam bývá někdy právě přidáván ten inulin.

    Ale zas – ani probiotika v kapslích nijak extra Vaši střevní flóru neovlivní, jakmile je přetsanete jíst, tak se to postupně vrátí k té vaší „vlastní“.

  2. Moc děkuji za obsáhlou odpověď. Snad se mi v tom dělá jasno!! V podstatě potvrzujete informace, které jsem ale dostala bez většího výkladu od dvou nezávislých lékařů (oba se tedy pohybují spíše na poli alternativních odvětví medicíny), kteří jogurty jako nějaký zásadní zdroj zdraví, jak pro děti, tak pro dospělé, nedoporučují (jak je obecně rozšířeno, zejména tedy u těch probiotických). Rozhodně spíše v menší míře, pokud vůbec. Ale jelikož jsem v podstatě nevěděla proč, tak mě postupně zpracovávala různá doporučení jak marketingová, tak „zdravěvýživová“ a v poslední době i „lidová“-výroba domácího jogurtu. Domácí jsem zkusila, ale asi v té nejhorší podobě – z koupeného jogurtu a mléka, bez teploměru, v peřině, v nevyvařené sklenici, posilněna různými návody z internetu, že takto dělají několik let doma výborný jogurt. Což, dobré to bylo, ale ještě, že mi to připadalo nějaké podezřele moc jednoduché a zjišťovala informace dál až nakonec k Vaší odpovědi!
    Jen doufám, že jsem dvouleté dceři nenapáchala nějakou zásadní škodu ve střevech, když jsem jí asi 4× mnou vyrobený jogurt podala. Děkuji za upozornění! Vrátím se tedy snad k méně škodlivé variantě oblíbené svačinky – ovesná kaše z vody s přídavkem cca dvou lžic koupeného kvalitního jogurtu, trochu másla a třtinového cukru a budu to brát tak, že jogurtem podám akorát stravitelnější formu mléka. Napáchám tak snad méně škody :)
    Bohužel, takových témat, ve kterých nemám jasno, by se našlo asi více. Na jedné straně jsou informace o zdravé výživě, na druhé o kvalitě potravin, na třetí zajeté praktiky domácností, na čvrté marketingové tahy, na pété doporučení odborníků…Informace to jsou často protichůdné a člověk pomalu rozpřádá klubíčko vedoucí k podstatě…
    Ale například díky panu Cuketkovi a jedné jeho kapitole o tucích, se mi snad také objasnilo, jak je to se smažením na olejích lisovaných za studena, které jsou také některými zdroji doporučovány jako nejlepší úplně na vše. No, tak snad to dám jednou nějak dohromady a nebudu svou rodinu trávit ve jménu zdravé výživy :)
    Moc si cením Vaší odpovědi.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.