Ničí kovové nože vitamíny? RSS

Štítky: , , , ,

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Asi už jste na tu reklamu na keramické nože narazili. Zajímalo by mě, co je na tom pravdy, kolik vitamínů se zničí jen tím, že se ovoce, zelenina i jiné potraviny krájí kovovým nožem. Co si o tom myslíte?

  2. Na reklamu jsem nenarazil, ale vzhledem k tomu, že v drtivé většině případů krájím ovoce a zeleninu na poměrně velké kusy, bude poměr částí, které se dotkly ocele k ostatním imho zanedbatelný. A množství vitamínů ztracené díky ocelovému noži bude předpokládám podstatně menší, než množství vitamínů, o které přijdeme tepelnou úpravou nebo jen tím, že řezné plochy budou vystaveny vzduchu.

  3. Ta reklama čouhá na každém rohu a z každého druhého časopisu. :-)))
    Myslím, že nerezové nože vitamíny neničí, ale třeba se pletu…

  4. Nerez je ve své podstatě inertní. Nesmí nic uvolňovat (hygiena) ani nic pohlcovat (pak by snadno ocel rezla). Musí být odolný kyselinám i hydroxidům. Takže to spíš považuji za hloupý marketing.

  5. tuto reklamu (neviděl jsem) dle mého názoru šíří výrobci keramických nožů, které však nejsou vůbec k zahození…

  6. Tak jsem ji viděl. Tak jsem čel do kuchyně a nabrousil za pár minut všechny nože tak že holily a došel jsem k názoru, že dávat 2,5k Kč za jeden nůž je volovina. A to že železo katalyzuje oxidaci některých vitamínů je sice pravda, pokud si dobře pamatuju, ale praktický význam se limitně blíží nule, jak tu už někdo nahoře naznačil.

  7. 4:Nerez je ve své podstatě inertní.

    Taky jsem si myslel. Vždyť v nerez tancích se dnes kvasí velká spousta vín a tam by jakákoliv kovová příchuť byla velká vada.

  8. Je pravda, ze se nektere vitaminy pri styku s zelezem nici, hlavne vitamin C, u ktereho je ubytek celkem patrny, ale stejne ho dost zbyde. Myslim, ze nekdo z bezvyznamneho jevu udelal marketing.

  9. imho kravina :)

    spíše si dávejte pozor na to jak dlouho se nechají nakrájené věci ležet. taky tupé nože = zbytečné drásání :) nerez 100% v poho

  10. Někde v podvědomí mám dlouho uloženou informaci (ze školy?), že nemám ukládat potraviny obsahující citronovou šťávu do nádob z kovu. Tam to ale leží dlouho, nůž je jednorázový kontakt. A kromě toho se to asi netýká ušlechtilé oceli.

  11. Taky si myslím, že to je marketing. Vždyť v kuchyni je skoro polovina vybavení z nerezi.Struhadla, pracovní desky, kastroly, mandolíny, …A když spadne keramický nůž nedej bože na zem, tak máme po vitamínech. Ještě, že máme vitamínové tabletky, takže není co řešit.

  12. Je to marketing, ale zároveň je i pravdivý. Resp. vitamíny se kontaktem s kovy „ničí“, takže to je pravda, nicméně v poměru k celkovému objemu zpracovaného ovoce a zeleniny to není velké množství.

    Prostě je to takový ideální motiv pro marketing těch nožů. Na druhou stranu keramické nože jsou prima a ta prezentace – jestli teda mluvíme o té reklamě české firmě co se teď objevila v některých časopisech – je docela povedená. Tím chci říci, že nelžou a nějak nepřehání – čili na mě působí důvěryhodně.

    Pro mě osobně jsou keramické nože vyhozené peníze, především proto, že preferuji univerzální nože na všechno. A taky mi sem tam něco upadne na zem, no :-) Nicméně věřím, že pokud někdo preferuje speciální nástroj pro každou činnost, tak se mu keramické nože pro krájení ovoce a zeleniny můžou hodit (a ne kvůli „prezervaci“ vitamínů, ale protože jsou ostré, nemusí se brousit a jsou nepřilnavé).

  13. Poškození při pádu na zem bych se neobával. Prochazeji celkem drastickymi testy. Imho zajimava vidijka.
    http://www.keramicke-noze.cz/videa

  14. 13: Videjka jsou fajn.
    12: Ta nepřilnavost by mě lákala asi nejvíc. Krájet některou příssavnou zeleninu a brambory je někdy utrpení. Jsem si vědom, že existují kudly s takovými důlky, které na nakrájené plátky pustí vzduch, takže se tyto odcucnou, ale nemám s nimi zkušenost.

  15. OT! Ta přilnavost mi připomněla jeden vtip s chobotnicí – je „clean“ a vhodný pro děti:
    Do zoo nastoupí nový zřízenec a brzy dostane za úkol vyčistit akvárium s chobotnicí. Přes předešlé varování ji vyndá a ta se mu přicucne na kachlíky a nechce se jí zpátky do vyčištěného akvaria.
    Hned jak uvolní jedno chapadlo, další se přissají. (Zde záhodno dělat příslušné zvuky.)
    Celý zoufalý a upocený zavolá zkušenějšímu kolegovi.
    „Zkusil si to lopatou?“
    „Ne, nezkusil, díky moc za radu!“
    Ale situace se pouze opakuje: jedno, dvě ramena se lopatou uvolní, šest se jich na dlaždičky přissaje. (Víc zvukových efektů).
    Skoro na konci svých sil opět telefonuje kolegovi.
    Ten se nad ním slituje a přijde mu pomoci.
    „Ukaž, jak to s tou lopatou děláš.“
    Náš nešťastník předvádí.
    „Ale kdepak, takhle se nikam nedostaneš. Podívej!“
    Vezme od něho lopatu a praští chobotnici do hlavy.
    BŘINK!!!
    Chobotnice se všemi chapadly chytne za hlavu, zřízenec ji nadzvedne a šup s ní do akvárka!

  16. 16. :-))))

  17. Pivli, nesmějte se sama sobě ;-) Ne, ale vážně, „15“ jsem se také zasmála.

  18. Ajóó!!!
    Za to může pan 1R a ta jeho chobotnice, jsem úplně rozvrkotočená. :-))))

  19. Sem si koupil struhadlo-plátkovadlo a fachčí to fakt pěkně, prakticky bez odporu.

  20. Koupil jsem si keramické nože Kyocera z shopu http://www.keramicke-noze.com. Jsem s nimi velice spokojen.

  21. S keramickými noži nemám zkušenost, ale teď jsem si v Makru koupil belgickou pánev s keramickým povrchem ( http://www.greenpan-club.cz/ ) a jsem z toho naprosto nadšen.
    Kov, smalt ani teflon se s tím nemůžou rovnat – i s minimem tuku se jídlo vůbec nepřichytává.

  22. hulvátský příspěvek uživatele bartos byl smazán administrátorem

  23. studuju keramicke noze, asi po pruzkumu pujdu do neceho od kyocery. inspirovala mne navsteva haly 22 :-) – akorat bych si tam ten nuz tak nejak z prirozene neduvery nekupovala (moc levne a pani co to prodavala nevypada ako ten spravy agent). na reklamu keramickych nozu jsem narazila v nekolika casopisech, konkretne na reklamu firmy ceratio
    http://www.ceratio.cz/…icky-nuz.asp
    vetsinu argumentu bych brala, ale pojimam nejak neduveru k tomu pokusu s elektrinou, co mi potvrdil take technicky zalozeny manzel. ze tam neco probehne, je mozne, ale snad na rezne plose a zavisi od podminek prubehu pokusu, ale vyhlaseni „Vyprodukovaná elektřina ihned prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitamínů, a to mnohem spolehlivěji, než vařící voda.“ mi prijde docela ehm… Pokud keramicky nuz koupime (ne ceratio, ale treba koyceru), mozna to ze zvedavosti provedeme za trochu vice kontrolovanych podminek

  24. Ja jsem taky narazila na reklamu na nože Ceratio a zaujala mě, tak jsem si nože koupila. Sada tří nožů stála 1590,– Kč a dokonce jsem dostala jako dárek i škrabku (ta mi ale nevyhovuje). Myslím, že Kyocera je zbytečně předražená. Ceratio se mi zdají kvalitní. Pokusy s elektřinou jsem doma teda nedělala, ale svým dvěma dětem jsem rozhodně připravovala jídlo na plastovém struhadle. Dřív se dalo sehnat všude a říkalo, že kovové se používat nesmí, protože ničí vitamíny. Takže si nemyslím, že to je nový marketingový tah jedné firmy. Píšou to i ostatní výrobci nožů. A myslím, že netvrdí, že se zbavíš VŠECH vitamínů. To je nesmysl. A co se krájení týká, tak já jsem s noži spokojená, používám je každý den a ta nepřilnavost je prostě skvělá. Třeba sýry se fakt nepřilepí.

  25. V nějakém fóru jsem četl plno příspěvků od všudypřítomných všeználků. Samozřejmě, keramické nože jsou naprosto k ničemu, nejlepší jsou staré nože po prababičce, které nikdo 70 let nebrousil a přesto jsou ostré jako břitva a … no jasně.
    Hodně lidí tvrdí, že žádné napětí při krájení ocelovým nožem není, protože chybí druhá elektroda. Tak všem těm doporučuji nějaký drát, hřebík nebo něco podobného tenkého a vodivého, chytit pěkně do ruky a strčit do zásuvky. Do té levé zdířky, prosím. Možná, že jim v tu chvíli dojde, co že je ta druhá elektroda. Ano, je to vaše ruka, která krájené ovoce nebo zeleninu drží. Ale teď vážně. Sám jsem to zkoušel, napětí, které vznikne např. při krájení citrónu je cca 5mV s mokrou rukou, v případě suché ještě o něco méně. Zkoušel jsem i ředkev, napětí bylo ještě menší (ale bylo!). Je však otázkou, jak velké množství vitamínů je tohle schopno zničit? Společně s přímým působením oceli na krájený materiál asi něco ano, ale jestli to je opravdu 40% jak píší nějaké reklamy, to bych snad trochu pochyboval.
    Každopádně keramické nože nejsou zajímavé pouze svou schopností „neničit vitamíny“. Jedná se opravdu o velmi tvrdý a otěruvzdorný materiál, nabroušené ostří tedy vydrží poměrně dlouho. I již zmiňovaná nepřilnavost se vcelku hodí. Každopádně nejsou keramické nože totální revoluce v krájení. Nezahazujte proto staré dobré nože! V některých případech jsou totiž nenahraditelné. Naopak, v některých případech si zase zpříjemníte práci keramickým nožem. A hlavně, nenechte si nic nakukat, ani z jedné strany. Vidět svět pouze černobíle, tedy tvrdit jedině keramické nože nebo naopak jedině ocel, je omezené.
    Mimochodem, víte, že keramické řezné destičky se používají mimo jiné i pro obrábění kovů? Takové frézování je sakra dynamické namáhání, takže s tou křehkostí to nebude tak horké.
    http://www.youtube.com/watch?…

  26. Si docela věříte s tím doporučením strkat drát do zásuvky.

  27. Co jsem slyšela, tak keramické nože vyžadují speciální zacházení a péči a krájet s nimi by se rozhodně nemělo cokoliv (zakázaný je pokud vím například chléb, nebo maso). Nevím, jestli to proto za pár „ušetřených“ vitamínů v ovoci stojí. Ráda bych na to nazírala jako na zajímavou variantu do kuchyně, nikoliv revoluci v krájení.

  28. S tím drátem jsem to, samozřejmě, nemyslel vážně… Jen jsem tím chtěl upozornit na to, že i lidské tělo se může stát elektrodou. Takže, DRÁT DO ZÁSUVKY URČITĚ NE!! :-)

  29. Ahoj, tak o tom nic nevím, já kupuji bambusové nože a jsem s nima fakt spokojená. Mohu vám je doporučit, tady se nemusíte ničeho bát:-))
    http://www.vetroshop.cz/…nte/d-62959/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.