Jak skladujete parmezán? RSS

Štítky: , , ,

18 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, už jsem se na to chtěl zeptat dávno, pořád zapomínám: Jak skladujete parmezán? Já teď kupuju vakuově balený a mám dojem, že po otevření už není úplně ideálním obalem. (Nedýchání, kondenzace vody…) Takže pokud ne tenhle plast… tak co?

    Respektive bych se mohl zeptat jinak: hádám správně, že i po otevření je teoreticky možné ho mít v lednici – pokud je dobře uskladněn – poměrně dlouhou dobu? (Vzhledem k tomu, jak suše se tváří…)

    Díky

  2. Ja ho nechavam normalne v lednicce,jenom ho dam do sacku aby „nenacuchl“ a zda se mi to vpohode :).

  3. ..ve vakuové dóze, kterou nedávno nabízeli v Bille „za body“ :) Od té doby jakýkoli problém. Dříve nám tvrdnul, nebo dokonce chytil nějakou plíseň..možná byla vznešená, ale neriskoval jsem.

  4. Někde jsem četla (myslím přímo na sýru?), že je dobré ho zabalit do čisté utěrky, ale nezkoušela jsem to. Dávám do mikroténu nebo nechám v zevnitř potaženém papíru.

  5. Skladuju v ledničce ve voskoveném papíru a vydrží dlouho, to je pravda.

  6. Děkuji za nápady. To s utěrkou jsem slyšel, ale nebyl jsem si úplně jist. Voskovaný papír zní jako docela dobré řešení, to se mi líbí, tak to asi udělám. Dózami bohužel neoplývám. :-)

  7. tip z itálie: dát do sáčku, k tomu dát papírový ubrousek a občas ho vyměnit. absorbuje vlhkost a parmezán neplesniví.

  8. U Sváčka mi radili nechat ho volně v lednici, hlavně nebalit do igelitu a pokud se skladuje déle, tak ho čas od času oživit tím, že se přes noc zabalí do vlhké utěrky.

  9. V lednici zabaleny do uterky. Nastrouhany pak normalne v prikryte misce, ale ten tam neni vic jak par dni. Kupuju zabaleny do folie, ne vakuovy. Tecky bile plisne na nem ke konci byvaji (tak po mesici), konzumuju vesele.

  10. Můj italský kolega mě kdysi poučil, že u nich běžně ty velké kusy čerstvého parmazánu skladují v lednici zabalene do vlhké utěrky.

    Mám vyzkoušeno, že to v tom vydrží dobře, na druhou stranu, čerstvému parmazánu nikdy nedám takovou šanci, aby vydržel nějak přehnaně dlouho.

  11. Ja ho balim do papiru na peceni a davam ho do spajzu, ne do lednice. tam totiz po delsi dobe chytal plisen. Ve spajzu je dobra cirkulace vzduchu, ale nijak zvlast zima. Vice mene pokojova teplota.

  12. Děkuju všem za tipy i já… Dnes jsem dělal rizoto, kupuju parmazán už strouhaný v Bille, vím že to je zvěrstvo, ale bohužel pro mě nejlépe dostupná varianta, a i když nebyl nijak otevřený, byla z něj zelená hmota, takže rizoto se bez něj muselo obejít, zkusím sehnat větší kousek a uchovat jej dle vašich tipů :)

  13. Občas dostanu od tety z Itálie větší zásobu (cca 2 kg). Rozdělím na kusy asi po 0,2 kg, dva- tři nechám v lednici v potravinářské fólii a zbytek zmrazím. Máme velkou spotřebu – špagi se sýrem a pestem jednou týdně a i jinde používám parmezán často. Varování: pokud navyknete děti na italské těstoviny s parmezánem, už nikdy bez keců nepozřou rozblemcaninu s eidamem 30 8)))

  14. Pán ve specializovaném „sýrovém“ obchodě mi radil, že mám parmezán zabalit do potravinové folie a vrazit do ledničky, prý tak vydrží relativně dlouho. já zatím měla vždy strouhaný (bohužel) a ten hned spotřebuju :-D

  15. RenataE: dělám to přesně jako vy.Taky si jednou za čas nakoupím Parmiggiano v Itálii do zásoby. Tam stojí kilo asi 10 € tady 1100 Kč.Absurdní. Tomu říkám prima marže…skladuju v mrazáku v sáčcích.Pořád lepší než strouhaná sýrová imitace eidamu (mimochodem víte že dle mr. Březiny známého lidovce eurobojovníka je Eidam typický český produkt hodný ochrany :- i když věřím tomu že ten sojový euroeidam v HM jsme fakt vynalezli my)?

  16. Ja mam parmezan zabaleny do papirove uterky a potom vlozeny do zipoveho sacku, z ktereho jsme vytlacila co nejvic vzduchu. Uz je takhle pres mesic (jenom jednou za cas vymenim tu uterku) a zatim je vporadku. Po plisni neni ani stopy. :)

  17. V igelit.pytlíku, vysaju brčkem vzduch a zagumičkuju.

  18. Ano, ideálně bez vzduchu a ve vlhkém látkovém ubrousku/kapesníku. Ty vakuové Billa krabičky jsou úplně ideální. Vydrží velmi dlouho. I několik let. I když u nás je spotřeba veliká. Plíseň vznikne vždy v nějakém igelitu/mikrotenu. Nepoužívám žádné sáčky. I když na parmezánu plíseň neškodí a dá se bezpečně odkrojit (neprorůstá). Maximální spokojenost s vakuem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.