Kvalita masa - fakta a mýty RSS

Štítky: , , , ,

6 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Toto téma zde již bylo nakousnuto několikrát, ale ráda bych všechny informace měla na jednom místě.

    Mohl by se někdo zasvěcený prosím vyjádřit k tomu, zda maso v současné době prodávané v běžné obchodní síti obsahuje růstové hormony, antibiotika a další látky? Je to mýtus? Na internetu jsem se dočetla, že růstové hormony se do směsí přidávat nesmějí (v EU, ale jak je to u masa dováženého odjinud?) a že antibiotika se používají jen na léčbu zvířat v případech, kdy je to nutné, a to tak, že mezi léčbou a zabitím/konzumací zvířete uplyne dostatečně dlouhá doba na to, aby antibiotika na našich talířích nebyla znát.

    Vím, že v supermarketech se běžně prodává kuřecí a krůtí (nebo i jiné?) maso křehčené, tedy napumpované vodou a stabilizátory. Používají tyto triky i nesupermarketová řeznictví?

    Lze obecně něco říci k „chemické zátěži“ běžných druhů mas – kuřecího, krůtího, králičího, vepřového a hovězího? Jeden z mých příbuzných dostal od lékaře radu vyhýbat se kuřecímu masu právě kvůli hormonům (udělala se mu zánětlivá boulička). Je tato rada opodstatněná? Můj instinkt velí vyhýbat se supermarketovému masu, najít si důvěryhodné řeznictví, a pak není třeba se kuřecího masa bát. Jako laik bych však ocenila informace od povolanějších.

    Děkuji.

  2. Hormony, antibiotika maso jdoucí na pulty pro spotřebu lidmi obsahovat nesmí a to ani to domácí produkce, ani to dovezené, dost přísně se to hlídá a při záchytu stop podobných „příměsí“ se zboží stahuje z trhu a jsou za to velké pokuty.

    Křehčené maso může prodávat kdo chce, musí to však označit, takže se tomu vyhnete dost snadno. Navíc je to na tom mase dost vidět, je bledší než normální, hodně vodnaté a „teče“ z něj voda.

    Ani v kuřecím masu nejsou umělé hormony, v krmivu mají kokcidiostatika, aby es při chovu v tak velkém množství nerozšířila nákaza, ale ty jsou pro člověka neškodná a rezidua snad též mizivá až nulová, rychlý růst je dán vyšlechtěním plemene kura domácího na maso a též vysokobílkovinnou stravou.

    Chemická zátěž…kuřecí, krůtí i králičí maso je maso mladého zvířete, tudíž s minimální „chemickou“ zátěží zvenku. Jak je již napsáno výše, růstové (ani jiné) hormony se masným zvířatům podávat nesmí, tudíž je rada nejíst to kuřecí maso kvůli hormonum přinejmenším dosti sporná.

    Maso mají supermarkety obvykle ze stejných chovů a jatek, jako malá řeznictví, přičemž jak se o něj postarají po převzetí z jatek je už otázka zcela jiná. Stejně tak jde o kuřecí maso, kuře z Vodňan je zcela stejné z malého řeznictví, jako ze supermarketu. Obvykle si u supermarketového masa stačí prohlédnout jak vypadá, jestli pod ním není příliš „krvavé vody“, jestli není oslizlé, nazelenalé (pozor, hnědá barva u hovězího nevadí!!!) a pořádně si číst popisky na balíčcích, u pultu se pídit po více informacích, jak je zvíře staré, kdy bylo poraženo, pokud to tam nemají vyvěšeno (platí pro hovězí).

  3. Moirain to shrnula pěkně! Hormony ani ATB nejsou povoleny. Ke křehčenému masu doplním – není už vedeno jako maso, ale jako masný polotovar a mělo by tak být označeno. Tj. jako spotřebitel se mu vyhnete snadno :)

  4. Děkuji! Tušila jsem, že to nebude tak horké.

  5. Informace ohledně kontaminace potravinového řetězce cizorodými látkami najdete na stránkách SVS ČR, v rubrice Publikace SVS ČR – vždy pro ten který rok. Na ukázku zpráva z loňska (lépe řečeno letošní zpráva o stavu v minulém roce): http://www.svscr.cz/…_01_2010.pdf

  6. Já si myslím, že to není jenom o tom, čím se zvířata krmí, ale taky o podmínkách chovu. Když takové kuře vyroste bez toho, aby někdy vidělo slunce a trávu, na minimálním životním prostoru, tak předpokládám, že takového maso nemůže obsahovat pozitivní zdravou energii. Vždyť když dám vedle sebe bio kuře a „normální“ kuře ze sámošky, tak ten rozdíl je na první pohled viditelný a chuťově naprosto rozdílný.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.