Zápisník

pana Cuketky

Brambory na Marsu? Hodně ztuha

Dnes něco pro fanoušky sci-fi, ale hlavně pro ty, co už viděli nebo četli Marťana (pokud se bojíte spoilerů, nečtěte dál).

Jak moc realistická je v Marťanovi pasáž s pěstováním brambor? Šlo by to v reálu stejně? A je možné na Marsu vůbec něco pěstovat? Vemu to pěkně postupně.

Uspěl by hlavní hrdina s popsaným pěstováním v reálu?
Bohužel moc ne. Sázel brambory určené k jídlu, které se na cestu do vesmíru obvykle ozařují a lyofilizují, takže ztrácejí schopnost klíčit. To za prvé.

Druhý problém by měl se světlem. Na Marsu je nižší intenzita slunečního záření (asi 60 % ve srovnání se Zemí). Plus brambory pěstoval v uzavřeném prostoru s minimem oken. Aby rostliny přežily, musel by jim výrazně přisvítit LED světlem o specifické vlnové délce (energii by měl z jaderného reaktoru nebo ze solárních panelů).

Třetí zrada byla v samotné půdě, která obsahuje jedovaté perchloráty. Půdu z Marsu by tedy musel nějakým způsobem promýt a vysušit.

Půda na Marsu ale není zas až tak mrtvá
Podle NASA (i podle pokusů) půda obsahuje většinu potřebných prvků i realativní dostatek dusíku. Bohužel ale není jasné v jakých přesných poměrech (a jestli neobsahuje škodlivé těžké kovy).

Pro pěstování by možná bylo praktičtější akvaponické pěstování, kdy jsou rostliny ve vodě s přesně dávkovanými nutrienty.

A co voda?
Na produkci kilo biomasy v uzavřeném systému je potřeba zhruba 200 l vody. Tu by bylo potřeba na Mars přivézt (neskutečně drahé) nebo ji na Marsu vytěžit (zatím neskutečně obtížné).

Podle NASA už voda na Marsu je, není ale úplně jisté jak ji snadno vytěžit a jaké by na to bylo spolehnutí. Je jí hodně na pólech, tam je ale zase děsná zima. Kolik a jak hluboko je vody pod zemí se zatím moc neví.

Co nižší gravitace a tlak?
Podle pokusů, které dělá NASA ve vesmíru, už víme, že se rostliny při růstu objedou i bez gravitace (nebo v pohodě s nižší gravitací). Jsou naprogramované tak, že růst kořenů orientují opačně od zdroje světla.

Další malou výhodou je to, že rostliny nepotřebují k růstu plný atmosférický tlak a vystačí si (pro přežití) zhruba s jeho desetinou. To je super, protože by se ušetřilo na provozu vesmírného skleníku k pěstování. Praktické to ale zase moc není, protože případný zahradník by musel do skleníku chodit ve skafandru.

Výhodou pěstování rostlin je to, že do systému přidávají kyslík a odebírají kysličník uhličitý. Aby ale na uzavřený systém bylo spolehnutí, musel by mít obrovský rezervní objem (aby se pokryly rozdíly v čase), což zase všechno komplikuje (scénář ve filmu by byl reálný jen s pořádnou zásobou plynů a klasickými výměníky).

Přežil by hlavní hrdina jen na bramborách?
Dost obtížně, ale v knize si pomáhal dalšími potravinami a nutričními doplňky, takže asi ano.

Naše pozemská dieta zahrnuje přibližně 1000 druhů. Absolutní minimum, se kterým se pro tyhle účely operuje je asi 30 až 40 druhů, ideálně alespoň 50. A minimální pěstební plocha pro super-intenzivní pěstování, ze které by vyžil jeden člověk, je asi 50 m2 (pro jídlo, pro kyslík stačí 25 m2).

Na to aby něco takového v reálu fungovalo, je ale potřeba další zkoumání a pokusy. Je potřeba ještě přesněji vědět, co všechno na Marsu je a co by se muselo přivézt. A navržený systém by musel být neskutečně odolný a spolehlivý.

Lidé jsou ve vesmíru a na oběžné dráze už několik let. Zatím jsme ale jen u jednoduchého systému s názvem Veggie, který zvládl vypěstovat salát.

Bonus tip
Pokud vás bavil Marťan, možná vás zaujme Aurora nebo Seveneves. Téma přežití ve vesmíru a křehkosti života na Zemi na plné obátky.

Čtěte dále
10 WTF momentů v jídle a pití ve vesmíru

14. říjen 2015 13:10:25 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Moje videorecepty na Seznam TV

Odteď mě najdete i v Televizi Seznam, kde si můžete vybrat z několika mých pořadů. Přihlašte si u nich odběr, ať vám žádný recept neuteče!

🎬Videorecepty
🍰Cuketka peče
🌿Cuketka zdravě
🍜Polévkárna

3. prosinec 2019 17:12:20 - Komerční sdělení - Sdílet na Facebooku

Vánoční recepty pana Cuketky

Hledáte některý z mých vánočních receptů? Tak tady je najdete všechny pohromadě!

17. prosinec 2019 11:12:59 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Sváteční pórkový krém s uzeným lososem

Hledáte fajn polévku pro sváteční příležitosti? Něco extra, třeba i na štědrovečerní stůl, ale zase nic zbytečně složitého? Tak tenhle krém je přesně pro vás! Mrkněte se na video a recept, který jsem natočil pro značku Russell Hobbs.

Pokud vás zaujme tyčový mixér z videa nebo jakýkoliv produkt ze sortimentu, použijte slevový kód CUKETKA20RH v kterékoliv prodejně Electroworld! ;)

15. prosinec 2019 16:12:51 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Video návod – Jak se plete vánočka

Tohle je můj podrobný a polopatický návod, jak si doma uplést vánočku ze všech možných kombinací pramenů. Ať už pletete klasiku ze šesti nebo z devíti, určitě se mrkněte i na ty méně tradiční. Vůbec to není složité!

10. prosinec 2019 13:12:07 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Šťavnatý steak na první dobrou? Sous vide!

Takhle šťavnatou vepřovou kotletku jste ještě neměli. Díky metodě sous vide, kdy se připravuje při stálé a nízké teplotě, je maso plné šťávy a doslova nabité chutí. Mrkněte se na video a recept, který jsem natočil pro značku Russell Hobbs.

Pokud vás zaujme sous vide hrnec z videa nebo jakýkoliv produkt ze sortimentu, použijte slevový kód CUKETKA20RH v kterékoliv prodejně Electroworld! ;)

25. listopad 2019 12:11:13 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Nový videorecept – Americký jablečný koláč s mřížkou

Klasický americký apple pie jako z pohádky? Může být! Je pracný a zprvu vám možná bude připadat i složitý. Vše vám ale podrobně ukážu na videu, takže se vůbec nemusíte bát a směle do toho. Tohle je zatím moje nejdelší video a uvidíte na něm úplně do puntíku, jak na koláči vyrobit krásnou mřížku z křehkého těsta. Docela jsem se u toho zapotil! ;)

30. říjen 2019 09:10:34 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další