Hádanka, tentokráte zahradní

Píšete vy…

Inspirován panem C. uhádněte, co se skrývá na talíři.

Autenticky je sem tam ponechaná hlína, aby bylo vidět, že je to právě utrženo, 100% čerstvé. Zavrhnul jsem prvnotní návrh, aby hádankou bylo poznej bylinky z mého balkonu, už ani já se v nich nevyznám a házím je do jídla více méně, tedy méně podle názvu a více podle chuti :-)

Fotky opět odsnímal mobilní telefon, preparace karty z něj dopadla dobře, nicméně kvalita obrazu trochu utrpěla.

Hodně štěstí!

První obrázek:

Druhý obrázek:

Třetí obrázek:

Čtvrtý obrázek:

A nakonec vše pohromadě připraveno k opláchnutí:

Reklama

Komentáře

1)pampeliška nebo římský salát
2)ledový salát
3)bazalka
4)špenát nebo polníček

1. lollo biondo, 2. římský salát, 3. mladý špenát (nebo mladý mangold, ne to asi ne -špenát), 4. polníček
:-D

Rukola, ledový salát, bazalka a váhám nad polníčkem či špenátem, ale spíš asi ten polníček, špenátové listy se musejí spařovat před použitím, ne?

tyhle mladý lístky se dost špatně poznávají a k tomu ještě na fotu, já prostě hádám mesclun

nojo, nějak nemám hádací střevo.Rukolu mám na balkoně, tu bych měla poznat, ale kdo ví…fakt jen odhaduju…:-)

Zítra odhalím odpovědi, děkuji těm, kteří zkusili hádat a nenechali post bez povšimnutí.

já si také nejdříve myslela, že to bude pampeliška, ale přece jenom ta smetanka má listy maličko jinačí, spíš to bude ta rukola

Rozluštění:
Foto 1: Salát ledový Pražan
Prozatím velmi mladý, vzorek z rozsazování, z protrhávání řádku. Ideální na saláty jako základ.
Popis: Ledový salát s vysokou odolností k vybíhání. Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy, křehká a šťavnatá o hmotnosti 500 – 1000 g.

Foto 2: Salát hlávkový jarní Lednický
Vybrány kadeřavé listy, byl to malý chyták, ostatní jsou zcela ploché. Jako první varianta, je velmi dobrý, malinko jiná chuť než pražan, jeho kolega Amerikanischer Brauner podlehl bohužel nájezdu slimáků :-(
Popis: Odrůda, určená pro jarní pěstování ve volné půdě i pro přirychlení v nevytápěných fóliových krytech. Listy jsou slabě bublinaté. Hlávka je dobře uzavřená, hustá, na řezu světle žlutá.

Foto 3: Špenát setý Monores
Není co dodat, velmi dobrý. Pepk námořník by ze mne měl radost, chutný, s vysokým obsahem železa. Použitelná jako příloha, hlavní jídlo, „k zabalení potravin“ před jejich tepelnou úpravou atd.
Popis: Raná odrůda vhodná pro jarní i podzimní sklizeň. Rostlina je střední až mohutná s polovzpřímenými až vzpřímenými listy. Ty jsou oválné se zakulacenou špičkou, světle zelené, slabě bublinaté.Výnosná odrůda s dobrou odolností k plísni špenátové i k vybíhání do květu.

Foto 4: Rokeca setá, neboli Eruca sativa Miller nebo také pod názvem Rucola Coltivata
Velmi výborná, štavnatá s pikantním zakončením, vhodná do salátu slaných i sladkých, vzorky jsem zasadil na zahradě a i do truhlíku na balkoně, mě se osvědčil výsev do trsů na zahradě (cca 5–6 semen pospolu), velmi pěkné a bohaté trsy, je možné i sít do řádku, nevyplatí se rozsazovat po sazeničce. (italské materiály uvádějí zmínku o afrodiasakálnímu účinku rostliny, což potvrzuje i Rachadovu teorii, že každý národ má svojí plodinu, kterou vychvalují a všechny tyto produkty mají společný, výše zmíněný znak. Mimo tyto částečné nepodložené argumenty má roketa nebo rukola (je více druhů, čeleď brukvovitých, každá chutná trochu jinak) velmi dobrý vliv na činnost jater, obsahuje vitamín C a draslík.
Popis: Diploidní, roční druh, jehož rostliny mají krátkou vegetační dobu a při raném výsevu jsou již na konci jara připraveny ke sběru. Je nenáročná na podmínky a snáší i marginální půdy. Její divoký typ je známý jako ssp. versicaria. Je pěstována převážně v Německu a ve Francii je známá svou vyšší odolností vůči chladnějšímu podnebí.
Sklízí se mladé rostlinky s listy v optimální délce patnáct centimetrů. Ty se potom využívají především jako saláty. Obsahové látky stimulují produkci žaludečních šťáv a jsou močopudné. Mladé lístky svou chutí připomínají ředkvičku, příliš pozdě sklizené listy mají silně palčivou chuť. Vyváží se jak ve formě čistých rostlin, tak ve formě smíšených salátů s dalšími listovými zeleninami.Vedle klasického využití lze některé druhy rukoly použít v průmyslu pro získání významných látek. Je zkoumána hlavně rukola Diplotaxis muralis obsahující glukosinolát methylsulphinylbutyl isothiocyanat, který navozuje vhodnou aktivitu enzymů s prokazatelně protirakovinnými účinky. Pro další využití se usiluje o izolaci této látky.Dalším produktem je erukový olej (získává se převážně z Eruca sativa) využitelný zejména v průmyslových odvětvích jako mazadlo, pro výrobu mýdel, olej na svícení, je součástí masážních olejů. Pokrutiny jsou vhodným příkrmem, případně mohou sloužit jako náhrada slámy.Éterický olej z listů rukoly obsahuje 67 těkavých složek (96,52 %). Olej se vyznačuje vysokým obsahem síry a dusíku.Je patrný obsah mastných kyselin v osivu rukoly. Nejvyšší zastoupení má kyselina eruková, která je důležitá hlavně v technické výrobě (vysychavý olej pro výrobu barev, laků, fermeží, mýdel, maziv). I grant z roku 2002 České zemědělské univerzitě potvrzuje, že rucole, roketě, arugule, která má nyní svůj „ráj“ v oblasti Veneto, Itálie, patřící do středomořské kuchyně již od dob římských, se i u nás může slušně dařit.

(chyby a překlepy omluvte)

oprava rozluštění 12
špenát má málo železa – teď to studuju, mám málo železa a tak ho musím baštit a špenát mám ráda, ale ten železo nemá, narozdíl od jater, které železo mají, ale já je nemám ráda :-(

Caty: výborně, všimla jste si, gratuluji. (já nerad játra)

S tím železem ve špenátu: dříve se právě myslelo, že obsah železa ve špenátu je vysoký, ale nějaké výzkumy to přehodnotily, není ho o moc více než jinde (prý se tenkrát někdo sekl v desetinné čárce či co)

Jenom malé upozornění, kyselina eruková je pravděpodobně karcinogenní. Je obsažena třeba i v řepkovém oleji.

..pravděpodobně nebudu jíst rukoly více jak 50kg denně..
en.wikipedia.org/wiki/Erucic_acid

rucole…patřící do středomořské kuchyně… se i u nás může slušně dařit.
To by mělo. V chladnější Anglii roste bez problémů (problém mám pouze s holuby a hrdličkami, kterým náramně chutná!). Podobně jako každý salát vyžaduje hojnou zálivku.

Rukola a roketa jsou dvě odlišné rostliny!!! I když se to často motá dohormady!

Já nevím, co vlastně mám. Semínka mě přivezli přátelé z Turecka před asi 25ti lety, s tím, že je to rocket a že jim to tam moc chutnalo. Tenkrát to v Anglii byla málo známá věc; do velké módy to přišlo až někdy v devadesátých letech.

Hlava mě z toho bolet nemusí, neb:
„The name rocket is used for at least 20 species of herbs, mostly members of the mustard family CRUCIFERÆ (BRASSICACEÆ).“
http://www.arthurleej.com/…m-Sep02.html

Pivli: já jsem také popsal přesně ten typ který jsem zasadil včetně latinského názvu,aby zde nevznikla flamewar diskuze, kterou jsem již četl na webu u této rostliny.

1R: Jsem taktéž poznamenal, že je víc druhů..brukvovité, mimo to to bylo v té zprávě ze ZU. CRUCIFERÆ není narážka na majitele webu?.. ;-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)